Aildrin

Příběh tak nechutný a propracovaný, až bych věřil, že tato fikce z Hitlerova pera skutečně vzešla.

Svět a styl povídek mi v lecčem dost připomínali Zaklínače. Svět krutý a cynický. Hlavnímu hrdinovi kráčí v patách smrt a jeho druh ho doprovází, aby mu pomáhal a zaznamenával jeho příběh.. Nepřipomíná vám to jinou známou dvojici? Čtení je to parádní. Mám rád příběhy o trpaslících. Naposledy jsem četl pokračování Trpaslíků od Markuse Heitze a málem se unudil. Naopak při čtení Zabíječe trolů jsem se od textu nemohl odtrhnout. William King prostě ví jak na to.

Název je zcela zavádějící. Kniha by měla nést název - Velká nástěnná mapa Biblických dějin, jelikož časová linie začíná stvořením Adama a Evy. Každopádně něco pro věřící nebo pro lidi které zajímá religionistika (můj případ). Vizuálně je kniha velice hezky zpracovaná a obsah se dobře drží předlohy, takže když člověk poslouchá audio verzi Bible, může si u toho vesele putovat prstem po časových liniích.
Velikost A3.

Když jsem tuhle knížku kdysi četl, říkal jsem si, že pokud by byla někdy zfilmovaná, do hlavní role by se hodil Bruce Willis a zřejmě jsem nebyl sám. Perfektní thriller.

Jména z této knihy byly použity v parodii Pár pařmenů. Krom jmen nemá kniha s filmem nic společného a musím uznat, že Pár pařmenů byl rozhodně zábavnější, jelikož u knihy vtipnost začíná upadat už koncem první třetiny, kdy autorům pravděpodobně došly peníze na hulení.

Obrázkový IQ test, který zkoumá vrozenou inteligenci člověka. Podobné testy absolvovali např. piloti za druhé světové války. Kniha je i po dvaceti letech stále k sehnání v internetových obchodech. Pokud si chcete změřit vrozenou inteligenci a nechce se vám vyhazovat za zpoplatněné internetové testy, doporučuji zakoupit tuto knihu.

Tady se hodí trefný komentář z diskuzního fóra České zombie komunity.
"Od plazení v trávě, přes topografii, až po granáty proti imperialistům." :-)

Temné záblesky jsou silně inspirované Kulhánkovou knihou Cesta krve a něco si vzaly i z Neffovi Tmy (Na což autor v knize nepřímo naráží, ale každému kdo Tmu četl, to v oné pasáži musí být naprosto jasné.) a z druhé části knihy Luciferovo kladivo. Místy mě dost zarážela nedomyšlenos některých scén a toporné pokusy o vtipné hlášky. Pokud by šlo o originální myšlenku, dal bych o jednu hvězdu víc, ale jelikož jsou Temné záblesky do očí bijícím klonem Cesty krve, nemohu dát víc než tři.

Hoblita bych definoval jako mile úsměvnou parodii. Žádné záchvaty smíchu se nekonaly, jen jsem se místy několikrát uchechtnul. I tak je Hoblit kniha čtivá a místy docela zajímavá. Obzvlášť tehdy, když poukazuje na paradoxy a zdánlivé nedostatky předlohy. Nejvíc mě potěšilo, že je zde (oproti předloze), vylíčena závěrečná bitva a to celkem zdařile. Hoblit je z poměrně velké části neparodický. Některé části textu by klidně mohly být použity v klasickém fantasy a spisovatel by se za ně vůbec nemusel stydět. Otázkou je, zda-li se to dá považovat za plus, či nikoli. Na jednu stranu mi výraznější vtipnost nescházela, na druhou mi příjde, že Roberts plně nevyužil potenciálu, který se mu tak úžasně nabízel. V několika místech jsem se zastavil a říkal si, kde všude by to šlo perfektně oživit, jen mít trochu snahy.. Momentálně čtu Robertsův Silmámilion a musím uznat, že ač tu má nižší hodnocení než Hoblit, baví mě zatím mnohem víc. (Ale bez znalosti předlohy by tomu tak nebylo.)

A tak se taky stalo.. http://nicolepoweleit.wordpress.com/2013/10/04/review-blue-mars-by-kim-stanley-robinson/