Aktenanka Aktenanka komentáře u knih

Nula Nula Charles Seife

Na začátku to vypadalo jako nudný příběh z oblasti teologie a filozofie. Nakonec došlo ale k výraznému obratu a mohu říci, že se jedná o jednu z nejzajímavějších knížek z oblasti matematiky, fyziky a astronomie a to hlavně pro její jednoduché pojetí nejnovějších teorií poslední doby. Všem doporučuji přečíst. Možná právě vy budete ti, co pomůžou k objasnění nejasností v těchto teorií, přestože se to může jevit nepravděpodobné.

21.06.2014 5 z 5

1089 a další parádní čísla: Matematická dobrodružství 1089 a další parádní čísla: Matematická dobrodružství David Acheson

Pěkné přiblížení a shrnutí nejdůležitějších objevů v matematice.

Kniha kódů a šifer Kniha kódů a šifer Simon Singh

Naprosto skvělá kniha. Vše je zde přehledně a věcně vysvětleno. Doporučuji si ji přečíst, pokud se hlavně zajímáte i o své okolí a věci spojené s každodenní banální aktivitou jako je například posílání e-mailů. Na konci knihy se dozvíte, jak chránit svou osobní komunikaci v dnešní době internetu a hlavně je zde rozpoutána diskuze ohledně používání těchto šifrovacích prostředků běžnými uživateli. Dvě strany diskuze: právo na ochranu své komunikace a svého soukromí vs. zneužití šifrování organizovaným zločinem. Z čeho máme větší strach? Ze zločinců nebo z vládní kontroly? Opět zde vyplouvá na povrch téma Big Brothera.

Problémy pro třetí tisíciletí Problémy pro třetí tisíciletí Keith Devlin

doporučuji všem, kteří se zajímají o matematiku

Zasažen bleskem Zasažen bleskem Jeffrey S. Rosenthal

Velmi smysluplně rozpracované téma o pravděpodobnosti, napsané čtivým způsobem a ze života. Pochopí i člověk, který o této problematice nikdy neslyšel.