1alena1 1alena1 komentáře u knih

Květiny pro Lauru Květiny pro Lauru Táňa Keleová-Vasilková

Nevím, jestli je to mým složitým životním obdobím, které právě prožívám, ale celou knihu jsem probrečela a přesto to bylo jedno z nejhezčích čtení poslední doby. Život je jeden z nejtěžších .............................. Kdo má rodinu bez problémů, dobré zaměstnání, dům apod. třeba nepochopí, jak složité je někdy žít a přežít, musí se do toho vložit celá duše a hodně síly.
Vřele doporučuji.

20.09.2011

Jane utíká Jane utíká Joy Fielding

Jane utíká byla první kniha, kterou jsem od Joy Fieldingové přečetla a úplně mě fascinovala. Přečetla jsem ji na jeden zátah a posléze jsem si kupovala od této autorky všechny knihy. Některé se mi líbily více jiné méně, ale už žádná nedosáhla dle mého názoru kvalitu tohoto dílka. Super.

Mafie v Praze Mafie v Praze Michal Viewegh

Neskutečně předražená kniha.

Staré pověsti české Staré pověsti české Alois Jirásek

Spolu s F.L.Věkem a Filosofskou historií je to nejčtivější a nejčtenější z děl Aloise Jiráska, proto mě udivuje, že jiný čtenář hodnotí Staré pověsti české jako nejhorší dílo tohoto spisovatele. Nevím, jestli stále děti tuto knihu ve škole musí přečíst, ale určitě by to nikomu neuškodilo, je tam základ, který by z našich pověstí měl znát každý.

15.09.2011

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Všichni píšou klasika ze základky, ale při možnostech, které jsme měli my, před x lety, to bylo úžasné dílko a v určitém věku ho všichni hltali a nikdy na to nemohou zapomenout. jenže kolik titulů jsme měli na výběr ? Škoda, že dnešní mládež má tolik možností, že jí často tato literatura ani nenadchne a leckdy se k ní ani nedostane, protože není "in".

15.09.2011 5 z 5

PS: Miluju tě PS: Miluju tě Cecelia Ahern

Co člověk, to názor při srovnávání knihy a filmu. Ale asi je u tohoto dílka důležité, jestli byla dříve kniha a potom film nebo naopak. Já viděla dříve film, který se mi líbil a dojal mě tak, že jsem již po něm nemohla jít na kávu do přilehlé kavárny, jak míváme zvykem, protože by mě tam tak ubulenou asi nechtěli. Proto říkám film má u mě plný počet hvězdiček a stejně tak kniha.

14.09.2011 5 z 5

Tři v háji Tři v háji Michal Viewegh

Četla jsem to v době, kdy to autoři na pokračování psali (střídali se) a vycházelo to v nějakém periodiku. Nepochopila jsem význam takového psaní a výsledek mě nijak neoslovil. Nemá to duši ani jednoho autora. Ale to je jen můj názor.

14.09.2011 3 z 5

Duhový most Duhový most Táňa Keleová-Vasilková

Poslední kniha mé oblíbené spisovatelky se mi líbila, ale ze všech knih, které jsem dosud od Táni Keleové-Vasilkové četla by obsadila poslední místo. Příběh dobrý, konec dobře napsaný, pouze střední pasáž by měla být zeštíhlena.

07.09.2011 4 z 5

Agáta a já Agáta a já Gabriela (Gauri) Chrastilová

Úsměvné, oddychové čtení začínající autorky s absencí nějakých hlubších myšlenek. Ale proč ne, beru to jako dobrou knihu do autobusu, aby mi lépe utekl prázdný čas dojíždění do práce a z práce a pak to splní svůj účel na 100%.

07.09.2011 3 z 5

Deník pro jiný svět Deník pro jiný svět Marta Urbanová

Útlá knížka, která mě uchvátila nádherným jazykem. je vidět, že autorka píše i poezii, její čeština je malebná a specifická, jazyk jsem obdivovala už v knize Vteřinová noc. Stojí za přečtení.

03.09.2011 5 z 5

Hříšný kanec Hříšný kanec Simona Monyová (p)

Při čtení knih Simony Monyové musí napadnout každého, kdo už má trochu "odžito", že si situace nevymýšlí, ale že se musely stát. Ať už jí samé nebo v jejím blízkém okolí. Je to lidské, pravdivé a ty někdy zvláštní povahy mužů (i žen) mezi námi opravdu jsou. Jen se trochu rozhlédnout. Příjemné čtení, od kterého jen těžko odejít.

01.09.2011 5 z 5

Maminka Maminka Jaroslav Seifert

Tato knížka by měla být povinnou četbou všech našich mladých studentů, tolik citu, lásky a úcty k matce, které zde najdeme už dnes kolem sebe vidět není. Je jiná doba a mladí dnes mají úplně jiný život a jiné starosti, ale přesto tato knížečka by všem prospěla, je to pohlazení na duši a pan Seifert Nobelovu cenu dostal opravdu zaslouženě.

Věčná Ambra 1 Věčná Ambra 1 Kathleen Winsor

Tuto knihu jsem za totality četla ve slovenštině a tak mě zaujala, že jsem ani neregistrovala, že není v mém rodném jazyce. Nedala se tehdy moc sehnat a byla to jedna z prvních knih, kterou jsem si po revoluci koupila s radostí, že už si budeme moci kupovat a číst co chceme (už samozřejmě v češtině). Je to kniha o jedné etapě v historii Anglie, ale spojená s láskou až za hrob krásné Ambry, původem z velmi chudých poměrů. Neznám nikoho, kdo by ji i přes její rozsáhlost četl déle než 10 dní, krásně, čtivě napsáno, lze doporučit !!!

Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Jak už je uvedeno v ostatních komentářích,je to kniha našeho dětství či mládí. V té době tolik knih pro mládež jako dnes nebylo na výběr a hlavně nebyl počítač a mladí opravdu četli. Myslím, že tuto knihu, perfektně napsanou, si ve své době oblíbil každý čtenář a je škoda, že se už dnes v knihovnách nepůjčuje. Nemám nic proti knihám o upírech, vetřelcích apod., ale dnešní mládeži by opravdu velmi prospělo, kdyby více četli také i knihy o vztazích mezi lidmi, o dobru a zlu v životě lidském. Vřele doporučuji a určitě se k ní ještě vrátím a připomenu i svému okolí.

Ženy mezi dvěma světy Ženy mezi dvěma světy Pavla Frýdlová

Velmi doporučuji k přečtení všem, kteří si myslí, jak je všude v "západních státech" úžasně. Všechny hrdinky příběhů žily delší dobu v tom úžasném západním světě, a přestože byly vzdělané, přestože tam i dostudovávaly a založily rodiny, popisují pravdivě, jak ne všechno tak, jak si leckdo myslí. Jsou zde perfektně popsány mentality různých národů, které jsou často tak odlišné od naší, že se tam velice těžko žije. Všechny se po revoluci vrátily rády domů, do Čech. Opravdu velmi zajímavé čtení.

18.08.2011 5 z 5

Srdceboly Srdceboly Simona Monyová (p)

Knihu jsem měla rozečtenou v době úmrtí spisovatelky. Nechápala jsem při jejím čtení ženské, které se nechají ponižovat a ubližovat od svých partnerů, ani ve snu by člověka nenapadlo, že náměty čerpá ze svých vlastních zkušeností. proto je kniha tak čtivá, protože je velmi pravdivá. Ženské, tak už se konečně probuďte a vezměte osud do vlastních rukou a nenechte se trápit mužským pokolením, nezasloužíte si to.

18.08.2011 5 z 5

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Úžasná knížka, ve které se vidí vysoké procento dnešních žen, skoro každá se tam alespoň v nečem našla. Dobře se čte, ale nutno připomenout, že byla i vynikajícím způsobem zfilmována a hlavní představitelka báječným hereckým umem v některých detailech přivedla tento příběh k dokonalosti. Jak knihu tak film nutno doporučit širokému spektru kulturních nadšenců.

11.08.2011

Na lásku se neumírá. Jen to občas bolí. Kurevsky. Na lásku se neumírá. Jen to občas bolí. Kurevsky. Anna Adamová

Knížka, od které se neutrhnete, kterou jsem začala číst odpoledne a skončila k ránu.

11.08.2011 5 z 5

Učitelkou v Peru Učitelkou v Peru Olga Vilímková

Byla jsem na besedě s Olgou Vilímkovou o této knize, úžasná žena se schopností perfektně vykreslit život v malé vesničce, kde působila jako učitelka indiánských dětí. Velmi zajímavé, poutavé. Normální průměrný Čech si vůbec nedovede představit, jak se v takových podmínkách dá žít. Děkujeme za poučení a doporučuji k přečtení.

11.08.2011

...a muž ti vládnout bude ...a muž ti vládnout bude Milena Tomešová

Tragický příběh o tom, kam až může dojít domácí násilí. Čtěte tyto knihy a hlavně se jimi poučte a nenechte ve svém okolí dojít věci tak daleko, není to sranda, ale krutá realita.

10.08.2011 5 z 5