Alioth komentáře u knih
Farmu zvířat jsem četla asi před pěti lety k maturitě. Proto, když jsem dostala na Vánoce nádherné vydání od nakladatelství Rybka, zapřísáhla jsem, že si musím dát rereading.
Jedná se o velmi nadčasovou alegorii, kterou by si měl povinně přečíst každý. Jsou zde až znepokojivě vykresleny praktiky totalitních režimů. Slouží jako varování dodnes.
Oblíbila jsem si osla Benjamina, přišlo mi, že se možná jednalo o jakousi autorovu sebereflexi, ne-li jeho alter ego.
Ze scény s koněm Boxerem mi bylo úzko. Tohle si, chudáček, nezasloužil :(
K tomu je kniha velmi čtivá, útlá a dá se přečíst za jedno odpoledne. Vřele doporučuji všem.
Miluji příběhy, které jsou vyprávěny z pohledu více osob!
Jednalo se o mé druhé setkání s autorkou a ta opět nezklamala. Poprvé jsem od ní četla knihu V šedých tónech a velmi musím pochválit ono nenápadné propojení těchto dvou knih :)
V této knize máme čtyři vypravěče, každý z nich si nese šrámy na duši a nějaké temné tajemství. Každá postava je originální.
Nejvíce sympatická mi byla trojice Florian - Emilia - Joana, oblíbila jsem si i vedlejší postavy, které nás příběhem provázely - básníka v botách, malého toulavého chlapce Klause, Ingrid i Pardon Evu. Z jistých důvodů mi byl velice nesympatický vypravěč Alfred.
O námořní katastrofě jsem až do zahájení četby neslyšela, o to víc o ní budu teď šířit povědomí, protože kam se na ni hrabe mnohem slavnější Titanic :(
Po přečtení knihy jsem se cítila tak neskutečně zničená, smutná a emočně vyšťavená, neboť tato kniha byla opravdu síla. Doporučuji každému k přečtení, neboť na příběhy obyčejných lidí ve válce by se nemělo zapomínat, přestože se jednalo o fikci. Katastrofa lodi Wilhelm Gustloff bohužel fikce není.
5*/5*
Knížku jsem si náhodně vybrala na Vánoce a trvalo mi tři dny ji přečíst. Dlouho mě žádná kniha takto neuchvátila, jako právě Les bez srdce. Příběh Owena a Seren mě chytil za srdce, neskutečně jsem jim fandila. Při epilogu mi ukápla slza.
I když ke konci kniha ztrácela jiskru, užila jsem si ji. Tato kniha je důkazem toho, že v jednoduchosti je krása.