anak.anisek anak.anisek komentáře u knih

☰ menu

Křest svatého Vladimíra Křest svatého Vladimíra Karel Havlíček Borovský

Křest svatého Vladimíra je jednou z knih, které jsem opět četla jen kvůli/díky hodinám literatury. A opět jde o jedno z děl, které mileráda doporučím.
Jde o dílo nadčasové, vtipné a i pro dnešního čtenáře velmi čtivé. Čtenář se u něj baví, když dílo čte pro zábavu a dostává ho do kolen, když pochopí, co tím vlastně chtěl autor pravděpodobně říci.
Už teď si myslím, že nebudu váhat a dílo si jednou s chutí přečtu znovu. I kdyby to opět mělo být jen a jen "kvůli" studiu, potažmo škole.

22.04.2020 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Máj jsem četla kvůli hodinám literatury. Předtím jsem o něm samozřejmě slyšela, ale nebýt školy, asi bych ho nikdy nečetla.
Teď k samotnému hodnocení knihy. Máchovi se nepochybně podařilo napsat nezapomenutelnou skladbu pojednávající o životě i smrti a všelijakých dalších kontrastech a rozporuplností. Přesto tady - pro studenta, který literatuře nerozumí tak, jako odborník - vyvstává otázka. Je toto dílo opravdu tak dobré, jak se říká?
Nepochybně ano - z literárního hlediska. Ale pro mě - jako studenta, ač mě literatura neskutečně baví a nevadí mi se jí zabývat podrobněji - jde o dílo, které čtu pouze z nutnosti a ve výsledku mi vlastně nic neříká, přestože napsané je nádherně a bezesporu jde o jednu z největších lyrickoepických skladeb.
Nelituji toho, že jsem Máj musela číst, neboť z hlediska literárního mi hodně dal, ale k dílu se asi nevrátím, leda bych opět musela, ale kdyby ta situace nastala, nenadávala bych.
Šance přečíst si takové dílo se moc často nenaskytuje...

16.04.2020 3 z 5


Dva tajemství neudrží Dva tajemství neudrží Karen M. McManus

Od autorky je to už moje druhá knížka, a musím říct, že ani ta první, ani tato mě nezklamala. Četla se velmi dobře, rychle a byla napínavá. Rozhodně se nebudu bránit dalším knihám této autorky.

13.04.2020 5 z 5


Clayův most Clayův most Markus Zusak

Tuhle knihu jsem měla už nějakou dobu ve své knihovně a pořád se mi do ní nechtělo. Teď, půl hodiny po dočtení, nechápu proč jsem tak otálela.
Je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla, jak po literární stránce, tak po té stránce dějové. Neváhejte, a čtěte taky, já už vím, že to stálo za to a že se k ní vrátím.

04.04.2020 5 z 5


Má první láska Má první láska Tanja Voosen

Kniha byla krásná, trochu klišé, ale to mi vůbec nevadilo. Příběh byl hezky stavěný a nebyl to jen obyčejný děj typu: ty se mi líbíš, já se ti líbím, nejenom proto, že obsahoval milostný trojúhelník. (Nebo spíš čtverec?)
Rozhodně se k ní v budoucnu vrátím.

30.12.2019 5 z 5


Chůva Chůva Gilly Macmillan

Od autorky jsem už četla Dokonalou, která mě nadchla. To byl důvod proč jsem se rozhodla si přečíst i tuto knihu.
Děj byl spletitý a zajímavý stejně tak, jako napínavý.
Dala bych více prostoru lady Holtové a méňe Jo. Ta byla na můj vkus moc upjatá a neotevřená pravdě.
Celkově mě ale kniha zaujala, přestože Dokonalá se mi líbila více.

27.12.2019 4 z 5


Spolubydlící Spolubydlící Beth O’Leary

Knihu jsem si vyhlédla podle obálky, která se mi zalíbila. Hodně jsem od ní očekávala. A splnila mé požadavky s přehledem.
Byla to jedna z nejlepších knížek po hodně dlouhé době a určitě po ní znovu sáhnu.
Děj nebyl obyčejný, líbily se mi i další dějové linky a především celý nápad a téma této knihy.
Pokud váháte, zda-li si ji přečíst, neváhejte a čtěte!

27.12.2019 5 z 5


Aerie Aerie Maria Dahvana Headley

Tuhle knihu jsem si musela nějakou chvíli nechat projít hlavou. Četla jsem oba dva díly hned za sebou, a popravdě ani jeden z nich mě kdoví jak nenadchnul. Jako jo, fajn, nápad dobrý ale prodala bych to jinak. Obzvláště v druhém díle mi přišlo, že se na každé páté stránce opakuje: a když nám bylo s Azou pět, když nám bylo pět, když mně a Aze bylo pět, a tak dále. To mě docela štvalo. Příběh jako takový nebyl špatný, ale druhý díl už byl spíš typu tak napíšu druhý díl aby se teda neřeklo no. Byl opravdu takový o ničem a nastavovaný. A s hrůzou jsem zjistila, že mu autorka opět nechala takový jaksi otevřený konec. Kdyby byl třetí díl tak si ho asi koupím, abych měla sérii kompletní, ale četla bych to spíš ze zajímavosti.
Jako jo, jako prázdninová oddechovka to není až zas tak hrozné ale žádné terno to zrovna není.
Jestli se rozhodujete zda koupit nebo ne, tak bych doporučila nekupovat, ale když tak si půjčit v knihovně.
Za mě tak 61%

06.08.2018 3 z 5


Temná krása Temná krása Mary E. Pearson

Tahle trilogie je neskutečná. Napínavá od začátku do konce.
Myslím, že tenhle díl byl nejlepší. Nejenom, že byl se svými 507 stránkami nejdelší (i to ale bylo málo), ale byl i nejnapínavější. Lepší sérii jsem snad ještě nečetla.
Líbilo se mi jak se jednotlivé postavy vyvíjejí a mění. Jediné co mi trochu vadilo bylo, že tam docela často byly fráze typu: a tak jsem jí/jemu vyprávěla, vysvětloval/a, vyprávěl/a mi o tom, apod.
Jinak ale opravdu velice dobrá kniha i trilogie. Přestože tam není až tolik romantiky, tak ji všem doporučuji.

!!!!!SPOILER!!!!!
Líbilo se mi, že se Kaden a Pauline dali na konci dohromady. Přála jsem jim to.
Rafe a Lia to stejný.
!!!!!KONEC SPOILERU!!!!!

21.04.2018 5 z 5


Replika Replika Lauren Oliver

Rozhodla jsem se knihu číst po kapitolách na střídačku, protože bych asi nechtěla přečíst knihu z jednoho pohledu a pak z druhého, když už bych věděla jak to celé dopadne.
Ze začátku mě kniha lehce nudila, zčásti i tím, že autorka čtenáře seznamovala s novým světem. Popravdě, chvíli mi trvalo , než jsem pochopila, o čem, nebo jak vlastně funguje Lyřin svět.
Nejvíce mě bavil závěr kde se hodně věcí ujasnilo (nebo spíš víc zamotalo).
Závěr byl svým způsobem zvláštní. jakoby autorce prostě došel papír a tak to jakoby utnula. Nevím jestli mám očekávat další díl nebo jestli to bude jen jeden díl? Vážně nevím.
Dialogy byly taky zvláštně napsané, jako kdyby autorka nevěděla co chce vlastně říct.
Tím, že mám knihu svoji vlastní, tak se k ní asi v budoucnu ještě vrátím, ale kdyby byla z knihovny, tak si asi řeknu, pěkný, ale dík už nechci znovu.
Celkově ale byla kniha zajímavá, hlavně námětem, a průběžnou proměnou postav.
Dávám 3,5 nebo 4*.

27.03.2018


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Knihu mi doporučila kamarádka, která ji četla devětkrát. Rozhodla jsem se zkusit ji přečíst. Přece jenom, kdo četl nějakou knihu 9x?
Sice jsem Zlodějku knih četla delší dobu (tak týden, dva), než normálně čtu knihy, ale o to víc jsem si ji užila.
Chvíli mi trvalo, než mi došlo, kdo celou knihu vypráví (smrt).
Kniha pojednává o dívce, která přišla o mladšího bratra a musela se přestěhovat k úplně neznámé rodině. Svého ,,otce" si později hodně oblíbí, zato matku..., nevím. Najde si nové kamarády a učí se dále přežívat se svými knihami a přežít nálety Němců.
Přišlo mi, že kniha vlastně nemá skoro žádnou dějovou linku, přesto byla neskutečně zajímavá a svým způsobem i poučná.
Nejsmutnější a nejvíc překvapivý byl závěr.
Přesto to byla jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla.
Doporučuji. (Za mě 4*)

24.03.2018 4 z 5


Dokonalá Dokonalá Gilly Macmillan

Dlouho jsem se na tuto knihu těšila. A vyplatilo se.
Kniha se velice dobře četla, na to jak tenké stránky a malá písmena měla. Chvilinku mi trvalo než jsem se zorientovala kdo je kdo apod. Velice se mi líbili části s Lukasovým scénářem, a střípky ze Zoeiny minulosti. Překvapil mě i závěr. To co se tam stalo bych opravdu nečekala.
Celkově to byla velice dobrá kniha, ráda se k ní někdy vrátím, i když už vím jak to celé bylo. Určitě tuto knihu doporučuji.

24.03.2018 5 z 5