Andulindaleee Andulindaleee komentáře u knih

☰ menu

Matky, které neumí milovat Matky, které neumí milovat Susan Forward

Vše, co potřebujete o knize vědět, napsala Inugoya.

Dodám jen:
Praktické návody můžete použít jak ve vztahu s matkou, tak v kontaktu s toxickými lidmi obecně.

Knížku má každá druhá knihovna a za tohle stojí i meziknihovní poplatek. Nečekejte zázraky, je to jen papír a inkoust. Prostě si to přečtěte. Něco z toho zkuste. A že se Vám nechce? Uvidite, že to jde samo. Ne vždy snadno, někdy budete hodně brečet.
Ale touha po dobrém životě je silnější než skryté strachy.

06.06.2024 5 z 5


Tělo sčítá rány Tělo sčítá rány Bessel van der Kolk

Udělejte si dost času, knížka se těžko odkládá!
Autor použivá typicky anglosaský populárně naučný jazyk, takže problematiku PTSD i vývojového traumatu pochopí i lidé bez psychologického vzdělání.
Komplexní/vývojové trauma není v ČR tak často rozebírané téma, takže pokud chcete vědět, jak se vyhrabat z důsledků přísné/týrající/zanedbávající/žádné výchovy, nemáte moc po čem jiném sáhnout :)
Názorné a čtivé podání toho, jaké terapeutické přístupy a metody existují, na jakém principu fungují, jak dlouho je třeba se jim věnovat, než lze pozorovat zlepšení. Spousta příkladů, příběhů, nespočet výzkumů, výsledků experimentů a pozorování.
Za mě absolutně geniální.

06.06.2024 5 z 5


Bible vagíny Bible vagíny Jen Gunter

Vhodné pro mladé slečny a starší, stydlivé dámy, které si dosud mnoho o svém klínu neprostudovaly. Ale čtěte s rozumem!
Ačkoli jsou některé odlišnosti vysvětleny i pro český kontext, ne vše je podchyceno a hlavně ne všude je autorka nestranná - např. její názor na preventivní prohlídky nebo na vliv sacharidů ve stravě považuji za... inu, neztotožňuji se s ním.
Velké pozitivum je vlídný hlas, kterým Vás uklidní, pokud si myslíte, že ve Vašem klíně něco není normální.

06.06.2024 3 z 5


Obtížné rozhovory Obtížné rozhovory Bruce Patton

Vhodná pro osobní i profesní užití. Řadím ji mezi top 5 knih (nehodnotím obal), které by si měl každý přečíst, bez ohledu na osobní nebo profesní kontext. Jste manažer, manžel, učitelka, lékař nebo poustevník? Mohla by to být Vaše soukromá i pracovní bible.
Východiskem jsou výzkumy, dlouholetá praxe, experimenty...
Každopádně se přiravte na notnou dávku introspekce. Bez toho bude Vaše čtení jen hrách popadaný u zdi.
Kniha je čtivá, pojatá prakticky, názorně, inteligentně. Občas se zde opakuje již řečené, ale s ohledem na nasycenost informacemi to považuji za vhodné, neb jinak se vám fakta i rady z hlavy vykouří. Opakování je babičkou lepších zítřků.

06.06.2024 5 z 5