anonymní.Ilja anonymní.Ilja komentáře u knih

Milenci na jednu noc Milenci na jednu noc Ivan Klíma

Musím přiznat, že kdyby se kniha skládala jen z první povídky, byl bych mnohem spokojenější. První povídka byla velice zajímavá a nádherně napsaná. Všechny tři povídky byly velice podmanivé, ale druhé dvě byly za mne až příliš ... ani nevím jaké slovo použít. Zejména prostřední povídka se sestává převážně z repetetivní neutěšené současnosti prolínající se s abstraktní nerealitou, což vyvolává zajímavý emoční podklad, ale vše se v něm tak nějak pro mne utopilo. Poslední byla zajímavá ale relativně krátká, takže než jsem se stihl naladit na tu podivnou vlnu nezvyklého stylu, zmizela. Doporučit mohu, protože si myslím, že většina knih stojí za přečtení a čtenáře obohatí, ale víc než 3 hvězdy si netroufnu dát.

26.01.2022 3 z 5

Tajemství muzea Tajemství muzea Henry Chancellor

Tajemství muzea je z těch knih, které mne svou originalitou nadchly a zaryly se mi hluboko pod kůži. Nakonec je jedno, že se vám vykouří po letech její děj, pokud víte, že takhle kniha vás poznamenala (v dobrém) a jednou se k ní zas vrátíte. A to je jistota, protože na rozdíl od mnoha jiných, tahle se dostala do kategorie knih, u kterých je pocit z knihy tak silný, že se k němu váže i její název.

31.12.2021 5 z 5

Nadvláda démonů Nadvláda démonů Henry H. Neff

Když jsem dočetl první dva díly, nebyl třetí díl ještě v České republice vydaný. Pamatuji si, jak jsem hučel do starší sestry, která vládla internetem a angličtinou, ať mi zjistí, zda existuje a kdy se tu objeví. Když se objevil, byl jsem jeho prvním čtenářem v naší knihovně. Přestože jsem na něj musel nějaký čas čekat, znovu jsem propadl tomu krásnému světu kouzel a v kůži mladého Maxe bojoval a trpěl.

Musím se dostat k dalším dílům a přečíst je v originálu, když se neukázali na českých pultech. Achjo!

Na pokraji zkázy Na pokraji zkázy Henry H. Neff

Druhý díl série o Maxovi studujícím na kouzelné Rowanské akademii. Úžasné dílo, které se nezpronevěřilo kráse a povedenosti prvního dílu, a posunulo celý svět magie a démonů na novou úroveň. Nemám moc co k tomuto dílu napsat, ale nemohu nenapsat. Jednoduše najděte první díl a přečtěte to!

Probuzení Astarotha Probuzení Astarotha Henry H. Neff

Pro přílišnou známost a opěvovanost jsem se celé dospívání vyhýbal Harry Potterovi, ale o krásný svět kouzelnické školy jsem díky této knize nebyl ochuzen. Jsem velice rád, že jsem tuto knihu tehdy v knihovně našel. Ponořil jsem se hluboko do neznámého světa magie, a dodnes na něj s láskou vzpomínám. Ani teď, když Pottera znám, nedám dopustit na Maxe a jeho školu.

Nepohledný princ Nepohledný princ John Moore

TUHLE KNIHU MILUJI! Našel jsem ji jednou u své sestry v knihovně a přečetl. A bylo to (spoiler) asi první větší setkání se sexem v literatuře (a to je nezapomenutelný zážitek).

Ale ne! Kniha vypráví pohádku, která nehraje podle pravidel pohádek. Je vtipná, kreativní a plná kousavých narážek na všechny skutečné a skutečně hloupé pohádky. Dokonalý lektvar, který vás bude u srdce hřát i po letech.

Tuhle knihu potřebuji mít doma!

Křižák v džínách Křižák v džínách Thea Beckman

Kniha, která mi utkvěla v hlavě, protože přišla přesně v pravý čas, abych mohl pak celé týdny přemýšlet, co vše bych dokázal a vymyslel já. Otázka, jak bychom si vedli v minulosti jen s vědomosti které máme jako jednotlivec v současné chvíli v hlavě, jak bychom dokázali vycházet s lidmi, od kterých nás dělí stovky let vývoje a poznání ...

Kniha je poutavá a milým způsobem vám ukáže krutost doby, která je tak vzdálená, a přesto ukazuje to stejné lidstvo jakým je i dnes.

Mumie u jídelního stolu Mumie u jídelního stolu Jeffrey Kottler

Tohle je další z řady zajímavých příběhových knih, od kterých by člověk neměl čekat nic víc než příjemné zabití času a pár zajímavých příběhů k tomu. U některých se divíte, u některých se smějete, některé jen tak proklouznou mezi prsty.

28.12.2021 4 z 5

Den, kdy měl zemřít Klaus Den, kdy měl zemřít Klaus Michal Stach

První a dost možná i jediná kniha tohoto druhu, kterou jsem kdy četl. Svět podivných lidí z podsvětí, plánování teroristického útoku a policejní práce. Thriller, který jsem četl ještě v době, kdy byl Klaus prezident, a užil jsem si ho. Asi nejsem cílovka, ale dočetl jsem na dva nádechy.

28.12.2021 4 z 5

Labyrint Labyrint Pavel Renčín

Dostat fantasy do současného světa a dokonce přímo do srdce České republiky, aniž tím autor sníží "důvěryhodnost" neuvěřitelného příběhu v očích čtenáře, je velké umění. Na tuto knihu rád vzpomínám a jsem moc rád za obohacení, které mi (spolu se sérií Městské války) přinesla. Obohacení v tom, co je v literatuře možné, a jak může člověk snít o světě kolem sebe.

Holky a hřbitov Holky a hřbitov Petr Prouza

Když jsem na tuto knihu narazil, nejprve mne zaujal název a obálka, když jsem si přečetl úvod, které do vydání, kterým disponuji, napsal Milan Kundera, můj zájem ještě vzrostl. Nic mne nedokázalo připravit na to, co mne v té knize čekalo. Byl to brutální a obohacující zážitek předaný sugestivní a jednoduchou formou. A když říkám brutální, tak to myslím docelela doslovně.

19.12.2021

Generátor prchavých okamžiků Generátor prchavých okamžiků Marek Nawrath

Existují veselé nápady a hříčky, které zmizí hned jak se objeví, ty, které si zapamatujete, a ty, které si zaslouží být tesány do kamene. Generátor prchavých okamžiků je knihou, která do papíru tesá ty, které se do kamane netesají, přestože by klidně mohly.

17.12.2021 5 z 5