antonio22

Příjemné čtení. Místy opravdu vtipné. Místy vychloubačné..ale příjemné čtení na dovču:-)

Příjemné čtení na dovču.
Zápletka opět trochu dostrkaná, ale na to už jsem si u detektivek zvykl, proto je příliš nečtu.

Příjemná kniha, typická Irvingovina, ale na 4 ani 5 hvězd to není. Slabší odvar z mistrovi dílny.

Začátek nadějný, ale nedostavuje se v podstatě žádné dobrodružství, zvrat - nedávno jsem četl podruhé Pí a jeho život a to je tedy uplně o něčem jiném. I když téma je hodně podobné.

Knihu nemohu doporučit žádnému čtenáři. Je to tak.
První třetina knihy je dobrá čtivá, tu jsem přečetl na jeden zátah v očekávání věcí budoucích.
Poté je jediným tahounem knihy jistá (snaha o) erotičnost, která ale brzy omrzí. Měl jsem dokonce nutkání knihu odložit, dočtena jen ze slušnosti a úctě k autorovi.

Teda knihu Sto roků samoty jsem četl už před pár lety, ale mám takový dojem, že ve 100 rocích samoty se úplně stejný příběh také vyskytoval - akorát asi nebyl rozepsaný z pohledu více osob. Je to velmi slabý odvar mistrovi vrcholné tvorby. Ale nějak se začít musí:-)

Kniha je spíše politickou satirou než románem. Proto bych knihou neobdaroval nikoho, kdo nejeví aktivní zájem o politiku. Kniha je to vtipná, ale pokud člověk není dobře znalý německé kultury, aktuální německé politické scény, tak mu zřejmě zůstane mnoho upřeno. Přesto je dojemné, s jakou láskou Hitler vzpomíná na děti reichleitera Goebbelse.

Kniha se četla velmi dobře, v podstatě jedním dechem. Ale když jsem ji dočetl, měl jsem takový pocit, že mi kniha či autor nic nepředali...prostě to člověk dočte a už si na knihu nevzpomene. Negativní věc je také zápletka...je prostě nesmyslná... Sečteno a podtrženo: ideální kniha na dovolenou, ale na dlouhé zimní melancholické večery, bych se poohlédl jinde :-)