ArwenAragorn ArwenAragorn komentáře u knih

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Obálka krásná, thriller čtivý a nenáročný. Pohnutky vraha jsou dostatečně vysvětleny, jen konec mi připadal dost neuvěřitelný. Frost je na mě příliš dokonalý, ale jeho svéráz kocour Schack je úchvatný. Autor píše velice dobře, takže se nedivím, že kniha má hodně příznivců. I já k nim patřím, i když nějaké to PÁNI na závěr se zrovna nekonalo.
Sen Frosta:
Na zápěstí mu zbývaly ještě jedny hodinky. Od stropu visel ještě jeden nůž. Ale další oběť nebyla. V pokoji nikdo nestál. Mělo být po všem, ale on věděl, že tomu tak není. U ucha se mu ozval šeptající hlas. Byl v místnosti sám s oběťmi, ale měl v hlavě hlas Rudyho Cuttera: Myslíte si, že už jste viděl všechno, ale hrůza může být vždycky horší.

13.10.2019 4 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Přiznám se, že jako malé mi Malý princ nic moc neříkal, dokonce ani ve dvaceti to ještě nebylo ono. Teprve teď j si ho opakovaně pročítám a nacházím jeho skutečné kouzlo.

12.10.2019 5 z 5

Kronika mého života Kronika mého života Josef Lada

Krásné, veselé i smutné vzpomínky Josefa Lady. Kniha je psaná tak čtivě a poutavě, že, přestože jsem ji přečetla poprvé v deseti letech, už tehdy se mi líbila.

12.10.2019 5 z 5

Poslední bitva Poslední bitva Cornelius Ryan

Výborná kniha, která vyčerpávajícím způsobem líčí dobytí Berlína, což také znamená definitivní porážku fašistického Německa. Kromě detailních popisů historicky známých událostí využívá autor informací od více než 2000 přímých účastníků bitvy, takže se kniha stává díky jejich osudům vhodně zakomponovaným do knihy i hodně emocionální záležitostí.

11.10.2019 5 z 5

Hádej kdo Hádej kdo Chris McGeorge

Nápad nebyl špatný,ale autorovi se ho nepodařilo dobře zrealizovat. Prakticky od prvních stránek jsem se nudila. Někdo už tu napsal, že to trochu připomíná některý díl Saw.

09.10.2019 2 z 5

Náhradník Náhradník Nicole Lundrigan

Psychologický román se dvěma příběhy, které se v závěru protnou a to pro mě dost šokujícím způsobem.
U této knihy jsem dlouho váhala s hodnocením. Je napsána inteligentně a autorka si dobře poradila s vylíčením psychopatického vraha i s osobou profesora Bottse. Je však velmi zneklidňující, většina postav je odpudivá, nečetla se mi dobře. Kvůli tomu dávám tři *, i když je svým pojetím možná i nadprůměrná.
Asi budete chápat, proč jsem milovala Knoflíka:
Někdy mě napadá, jaké to asi je, vnímat svět sestřiným mozkem. Je plný načančaných cukrkandlových myšlenek. Jak se může pořád vznášet na růžovém obláčku, den za dnem, a přitom nevnímat všechno to utrpení, nekonečný proud neštěstí a mizérie ve světě? Jak to, že si neuvědomuje nesmyslnost a marnost lidského pachtění? Hlavu má nacpanou duhami a koťátky, zmrzlinou a cukrovou vatou. Samé hovadiny. Určitě je to nějaký druh duševní poruchy. Musí přece existovat způsob, jak ji uzdravit. Vyléčit tu nemoc. Vidět všude dobro je jen jiná forma deviace. Úchylka. Lízátkový syndrom.

09.10.2019 3 z 5

Adelheid Adelheid Vladimír Körner

Hodně silná ponurá kniha. Nechala ve mně tehdy po přečtení tíživý pocit a dlouho jsem o ní přemýšlela. Viděla jsem i film se skvělým Petrem Čepkem.

07.10.2019 5 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Inspektor Adam Fawley:
Když se ztratí malé dítě - jako právě teď - ,je únoscem v devíti případech z deseti někdo blízký. Člen rodiny, přítel, soused, někdo z okolí. Na to nezapomínejte. Je jedno, jak zdrceně vypadají, jak nepravděpodobné se to zdá, oni vědí, kdo to udělal. Možná podvědomě, možná si zatím nejsou jistí. Ale vědí to.
Oni to vědí.
Parádní psychologický thriller, přečtený na jeden zátah. Skoro každá kapitola ukončena tak, že vás to nutí hned číst dál. Kniha je chytře doplněna komentáři na sociálních sítích. Viník mě napadal každou chvíli jiný a stejně jsem byla vedle jak ta jedle. Uvědomila jsem si, že pokud bych připsala další hodnocení, už bych spoilerovala.
Ano, epilog dojem z knihy trošku pokazil, nějak mi tam neseděl. Ale to nejsem sama.
Doporučuji.

07.10.2019 5 z 5

Jedenadvacet polibků Jedenadvacet polibků Roald Dahl

Co napsat? Každá z povídek je úchvatná, poutavá, promyšlená, s pointou, která mě často srazila na kolena, ať už se smíchem, nebo s úžasem. Četla jsem několikrát a k přečtení tuto mimořádnou sbírku povídek jednoznačně DOPORUČÍM.

06.10.2019 5 z 5

Občas lžu Občas lžu Alice Feeney

Třpyť se, třpyť se hvězdičko,
přemýšlím, kdo vlastně jsi.
Tak vysoko nad světem
jako oheň na nebi.
Mně se to moc líbilo-"Občas lžu" je fakt trefný název. Buďte si jistí, že budete zmateni, i když víte, že asi ne všemu se dá věřit.
Amber je v kómatu, ale slyší a vnímá, co se kolem ní děje, jenže to nikdo neví. Ta její bezmocnost je ubíjející. Thriller se odehrává ve třech časových osách- v kómatu, pár dní před kómatem a v dětství, ve formě deníčku. V knize nás čeká hodně mistrně vybudovaných překvapení-třeba deník, okolnosti nehody Amber a vůbec nejlepší je konec. Autorce se podařilo nasadit mi brouka do hlavy (ten závěr byl jen vtip, ne?)

06.10.2019 5 z 5

Dívka z Brooklynu Dívka z Brooklynu Guillaume Musso

Každý máme svá tajemství. Mikaël chce to její po snoubence Anně vědět. Jenže ho neunese. Uteče od ní a zakrátko Anna zmizí. Mikäel ji chce vypátrat se svým přítelem Marcem, bývalým policistou. A dozví se o pohnutém životě Anny daleko víc, než čekali.
Nápaditý thriller s mnoha zvraty, plný náhod, na konci už se mi zdál příliš překombinovaný.
Správná konstelace planet hrála ve prospěch pravdy, která se surově hlásila o svoje práva. Drala se na povrch, tryskala a netrpělivě se valila ven. Stejně usilovně, jako když se ji tenkrát snažili zatajit. Šlo o nevyhnutelný proces s ničivými následky.

04.10.2019 4 z 5

Pokoj stínů Pokoj stínů Jan-Erik Fjell

Kvalitní pochmurný a místy drsný thriller se svérázným komisařem Antonem Brekkem, který holduje mimo jiné hazardním hrám a má slabost pro ženy. Zločinů je tady spousta, ale hlavní je vyšetřování nejdřív naprosto nepochopitelné vraždy učitele před penzí. Teprve v poslední kapitole nazvané Pokoj stínů pochopíme pohnutky vraha.
"Ó, jak jste vtipný," sarkasticky pochválil jeho vtip Torp. "Měl byste kariéru policisty pověsit na hřebík a věnovat se komedii."
Anton přikývl."Ano, je to moje prokletí. Bez humoru se neobejdu, ani když si mažu chleba máslem."

01.10.2019 5 z 5

Strach Strach C. L. Taylor

Lou byla čtrnáctiletá zranitelná holka, Mike, 31-letý chlap toho zneužil a zničil jí život. Teď jsme v současnosti, o 18 let později, Lou není schopná trvalejšího vztahu, připadá si na dně a myslí na to, co Mike dělá. Přestěhuje se do domu svého zemřelého otce, kde dřív bydlela, a uvidí Mika, jak líbá holku, evidentně pod hranicí plnoletosti. Dojde jí konečně, co je ve skutečnosti Mike zač. Události naberou spád a přestože zásadní zvrat přijde vzápětí, autorce se podařilo udržet nás v napětí až do konce.
V knize je popisováno aktuální téma pedofilie a stalkingu. Postavy jsou pečlivě vykresleny, příběh je dostatečně čtivý a srozumitelný.
Psychologické thrillery C.L.Taylor patří mezi nejlepší, co tento žánr nabízí, Strach k nim patří.
Je to prazvláštní pocit, dívat se do očí muži, kterého jsem kdysi rovnou měrou milovala a bála se ho. Je to on, a přesto není. Obličej, který jsem tak důvěrně znala, vystřídala tvář mnohem staršího muže. Kůži má povislou, což dřív nemíval, a tváře pod lícními kostmi propadlé. ...Z očí mu nesálá vášeň ani láska. Nedokážu od něj odtrhnout zrak a on se zdvořile usměje a slabě přikývne. Vůbec mě nepoznal.

29.09.2019 5 z 5

Nevěřte tomu Nevěřte tomu Charlie Donlea

Nevěřte tomu-jako NEVĚŘTE TOMU, že Grace zabila Juliana, nebo NEVĚŘTE TOMU, že Grace nezabila Juliana? Začátek zajímavý, jinak ale příběh ničím nevybočuje z průměru. Nějak moc čtivé to nebylo, hádky kolem pořadu o ničem, hodně opakovaného, chvílemi jsem se nudila.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrávoravě se zvedl a učinil několik nejistých kroků, dva dopředu, jeden do strany ve snaze otočit se. Prudké nakopnutí - do kříže - způsobilo, že cukl hlavou dopředu a řítil se k okraji útesu. Zase cítil chvění v žaludku, jako když předtím vystřelil špunt ze šampaňského. Překroucený obraz kopce se zeleným listovím zaplnil po tři následující vteřiny Julianovo zorné pole, než ho pohltil oceán.

28.09.2019 3 z 5

Krvavé příběhy z hradů a zámků Krvavé příběhy z hradů a zámků Felix Krumlowský (p)

Kniha má název trochu zavádějící - o vyloženě krvavé příběhy se nejedná. Některé jsem znala a osvěžila si je, jiné byly pro mě málo známé. Pro zájemce o historii vhodný doplněk ke čtení.

25.09.2019 3 z 5

Skála Skála Peter May

Skvělý román s kriminální zápletkou.
Na ostrově Lewis se stala vražda a vyšetřovat ji přijíždí policejní detektiv Fin Macleod. V místě vraždy prožil část života a využívá při vyšetřování znalostí místních poměrů.
Moc se mi líbily Finovy vzpomínky na dětství a dospívání na ostrově.
Mistrné, podmanivé, často poetické popisy prostředí, situací, atmosféry, postav, stejně tak dokonalé vylíčení lidských osudů - v tom tkví kouzlo autorovy knihy. Téměř všechny osoby v knize jsou životem nějak negativně poznamenány a vyznívají proto spíš depresivně.
K sérii Petera Maye z ostrova Lewis jsem se dostala až teď a hned prvním příběhem jsem nadšená. Doporučuji!
Fin se sám sebe ptal, jestli se někdy bál víc, než teď. Nikdy mu nepřipadalo, že by měl nad věcmi menší kontrolu než tady na obludném moři, které se rozbíjelo o skály všude kolem nich. Byla to ryzí konfrontace s přírodou na vrcholu moci a on si proti ní připadal nepatrný a bezvýznamný.

25.09.2019 5 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál.
Máš-li nějaké kaštánky pro mě,
rád bych si je vzal.
Jasný pětihvězdičkový thriller. Temný, mrazivý, napínavý, nápaditý, inteligentní,výborně vymyšlený, s dokonalou zápletkou, několika zvraty a k tomu emotivní. Je velmi čtivý a všechno do sebe srozumitelně zapadá. Dalšími superlativy plýtvat nebudu, opakovala bych kladná hodnocení čtenářů na tuto knížku.
Nevím, jestli autor navazuje na Stiega Larssona, protože jsem ho nečetla, ale v tomhle případě nálepka "TOP thriller" nelhala.

22.09.2019 5 z 5

Zemřít dvakrát Zemřít dvakrát Leif G. W. Persson

Než jsem se dohrabala k závěru, byla jsem vyčerpaná jako po náročné fyzické práci, navíc kniha za to nestála. Autor by mi zkrátil utrpení, kdyby ji zkrátil aspoň na polovinu (má přes 500 stran). Čtení mi zpříjemňoval humor, který mi až na epizody s "tlustou klobásou" seděl. Za ten 2 * dám.
Vyšetřování staré vraždy náleží příšernému komisaři Bäckströmovi, který dělá všechno, čeho se nesmí dopouštět žádný policista, snad s vyjímkou násilných trestných činů. Je přesvědčen o své důležitosti a inteligenci, většinu ostatních lidí, hlavně ty z kriminálky různým způsobem šikanuje a ponižuje. Lépe se chová jen k těm, kteří mu mohou být nějakým způsobem prospěšní.
Backström neměl děti v lásce. Na tom vlastně nebylo nic divného, protože v podstatě neměl rád nikoho kromě sebe, nesnášel dokonce i většinu zvířat a rostlin,....
Další ze životních úvah komisaře Bäckströma:
....Bodnout se může jít i IKEA, i když s těmi svými knihovnami, které si musí člověk smontovat sám, si přišla na obrovské peníze. Kromě toho: knížky čtou jen blbečkové. Opravdový člověk jako Bäckström v životě čerpá ze svých životních zkušeností. Pokud se mu něco, co zažil, nelíbí, může na to bez problémů zapomenout.

21.09.2019 2 z 5

Seznam mrtvých Seznam mrtvých Jennifer L. Armentrout

Thriller, kde se řeší kromě vražd hlavně vztahové záležitosti dospívajících. Pro mě dost nezáživné, ale to je můj problém, kniha je určena pro náctileté, které asi potěší, a já už dávno nejsem tato cílová skupina.

20.09.2019 2 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

Akta Enzo považuji za velmi vydařenou sérii a tento díl se mi líbil zatím nejvíc.
Enzo je zase tady, proklatě chytrý, a s ním začíná napínavá honba za vrahem, který zabíjel před lety a teď znovu. Ve velkém nebezpečí jsou dcery Enza i jejich přátelé a samozřejmě on sám.
Jo, a do Enza jsem se asi zamilovala!
---------------------------------------------------------------------
Enzo:
Vybavil si, jak mu byly teprve čtyři roky, možná pět a dosud žil v Glasgow. Někdo zemřel. Snad dědeček. Tehdy poprvé pochopil, že i on jednoho dne zemře. Seděl na okraji postele a chvíli o tom přemýšlel. Nakonec se rozhodl, že je to ještě daleko a že si nebude dělat starosti dřív, než to nastane. Příhodné vytěsnění smrti do příslušné škatulky, které mu dobře posloužilo po většinu jeho jedenapadesátiletého života.

20.09.2019 5 z 5