avoKKKado avoKKKado komentáře u knih

☰ menu

Nova Express Nova Express William Seward Burroughs

Úplně jako Ten komiks s Mumínkama: dá se to číst zas a znova & furt dokola; Nietzsche a takovej ten extra hladovej had (ano, myslím Urobora, ano, připadám si vtipný) by měli radost

05.10.2024 5 z 5


Muminek – omnibus: kniha první Muminek – omnibus: kniha první Tove Jansson

Úžasné. Nádherné. Doplňte si všechny superlativy, na které si vzpomenete. Jo! Knihy o muminech miluji už od dětství, ale těžko říct, co je lepší- jestli vtipné, milé a zároveň sarkastické, , kolikrát až "filozoficky" hluboké texty (lomeno myšlenky v nich obsažené), Nebo ty její geniální kresby. Obdivuji, co všechno dokáže vyjádřit pár jednoduchými linkami. Né, že by Tove neuměla kreslit "složitě". Umí, ale nepotřebuje. Nepotřebuje se předvádět, dělá to od srdce... a dělá to prostě skvěle. A krom' výtvarné stránky mne fascinuje, kolik událostí a zvratů dokáže narvat do krátkých příběhů. Narozdíl třeba od vší tý repetivní, moralizující nudy v Rychlých šípech, lol. Číst tak v dětství místo Fóglarových komiksů tyhle!) O to víc je mi líto dnešních kidů, poznají-li muminy ze seriálů... on ani ten "náš" z devadesátek, pod ziskuchtivou taktovkou Jansonnina bratra za moc nestál, ale Moominvalley je naprosto zoufalé. Existoval přece důvod, proč Tove odmítla prodat Mumínky Disneymu, no nic

20.09.2024 5 z 5


Manka Manka Václav Čtvrtek (p)

Jasně. Zástupkyně "vyvolenýho národa" tvrdí, že střílení žaludy je prostě blbost. No jo, v moderní Izraeli znaj jenom Hannibal Directive. Tzn. Střílet do vlastních dětí, aby před světem ospravedlnili genocidu Palestinců, jímž ukradli domov. Pokud máte mozek k myšlení, je tahle kniha skvělá. Lepší pohádky, než ty bláboly o tom, jak celé lidstvo vzniklo z magického incestu tří synů (!!!!xD) Adama a Evy. Mrk mrk. Manka je prostě dobrá. Rumcajs je příklad hodný následování. Cipísek má kvalitní geny. Nezáviď. A čti. Doplň si slovní zásobu, a pak pomlouvej Václava Čtvrtka, za to, že tvý dementní děti nechápou "archaismy", protože jim to dementí rodiče nedokážou vysvětlit. Boha jeho)

15.09.2024 5 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

Svym způsobem příjemná povinnost. Van Goghova korespondence činí skvělý základ všech biografií a prostor pro "autentické" fabulace řemeslníků slova. Díky tomu je Lust for Life (ta ta tá, ta ta tadá) samozřejmě dobrá kniha, ale JSOU LEPŠÍ. Mnohem. Minimálně Já, Vincent. Nečíst "Já, Vincent", dám plný počet. Už jen ten název, prostě, jó, já vím, ale hej, až takhle šablonovitě ubrečený to určitě nebylo. On po životě nejen žíznil, ale kolikrát se jím spíš zalykal. Obojí v dobrém i ve zlém. Nic proti mým milovaným mýtům, ale... byl to zároveň i normální člověk. Narozdíl od "normálních" lidí, všech těch poctivých, pracovitých, morálních, petice podepisujících lepších* lidí... dohnavších ho velkou měrou do ústavu. Ehm. Kteří vždy budou tvořit největší část lidstva a pro které je vlastně i tato kniha psaná, ve výsledku. Lol. Pět hvězd za téma. Čtyři hvězdy, pro nadšený magory nutnost. Nebo? Tři hvězdy za absurdní humor? Jó, trojku mám rád. Míň si to nezaslouží. Leda ve srovnání. A dělal to Stone vůbec z lásky, nebo pro prachy? Určitě obojí. Lol. To je jasný, ale stejně... Dvě hvězdy. Hvězda, to je málo, ale rovnováha ve vesmíru musí bejt. Co už. Jeden hlas nic neznamená, a výsledky hlasování už vůbec ne. Co už. Odpad, jako van Goghovy neprodejné mazanice!

03.09.2024 odpad!


Dharmoví tuláci Dharmoví tuláci Jack Kerouac

Sice jsem to poprvé přečetl jednadvacet let zpět, ale až dneska mne napadlo vygůglovat si "coje haiku", a podle oblíbeného, osvědčeného a důvěryhodného zdroje (seznam.cz) prý v češtině jde o trapný básničky na tři řádky, tak jsem to zkusil též, a jdu se pochlubit svými pokusy. Ale možná jsem to blbě pochopil, mateřskému jazyku ani poezii jsem nikdy ani moc nerozuměl, ani neholdoval. Určitě chápu špatně všechno, totiž. Ano, správně. Buďtež prosím shovívaví k mým prvním krůčkům. ĎK.
***
Sláva Demokracii, hurá/
Demokrati založili Ku Klux Klan/
neumíš to ani vyslovit.
*
zen & touha být indiánem, aneb/
Holocau$t je jako žena, vOpravdový/ Američan ho(?) nedokáže definovat.
*
ale! narozdíl od krávy ho/
můžou dojit klidně sedmdesát/
let... plus. Hanba kravám.
*
Hava Nagila. A to ani nemluvim vo zavšivenejch / smradlavejch indoších, lol, negři, to se nestalo/
Glock'n'spiel Über Alles!!!
*
Dobře. Neumim počítat do pěti/
ta Tády dády da-dá?/
Dyk. Sieg High!...Ku. (Rvavole, netušil jsem, že už tu funguje formátování)

02.09.2024 5 z 5


Půjde to! : breviář Půjde to! : breviář Jiří Solar

Překvapivý dárek, když mi bylo náct. Tyhlety "motivační s*ačky" jsem nikdy nemusel, ale výjimky se nejspíš najdou všude. Třeba tady. Dost "moderní" knížečka na to, aby to na mě mělo
vůbec nějaký reálný dopad, ehm, a přitom vůbec ne "moderní", ve smyslu nechutně nablblého toxického pozitivismu, jo! To by šlo. To 'de.

31.08.2024 4 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Nemám, co bych vytknul. Knize, ani hlavnímu hrdinovi/vypravěči. Všechny mužské postavy jsou jako Rychlé šípy, kdyby teda postavy z foglarovek byly dospělé & opravdové lidské bytosti. Ženských postav je z logických a nijak nediskriminujících důvodů méně, ale navzdory jejich archetypálnosti rozhodně nejsou ploché a pouhé dekorum, naopak, jsou skvělé, a skvěle napsané, ať už jsou vám sympatické, či ne. Pokuď se v nějaké z nich poznáte, může vás to urážet, lol, ale to na kvalitě knihy nic neubírá. Merle rozhodně nebyl žádný hlupák, a musíme brát v potaz jeho osobní prožitky z druhé světové, které ho nemohly nepoznamenat, samozřejmě, každopádně celá kniha je navzdory tématu ohromně pozitivní, byť jakříkám, hlupák to nebyl... Jak svědčí všudypřítomný jemný sarkasmus s mně velmi milou tečkou v podobě poslední věty románu, ehm, někde napůl mezi scifi klasickou (buducnost bude úžasná!) a moderní (budoucnost bude úplně v háji, protože lidi!)). Dávám šest hvězdiček z pěti, a klidně ještě jednu imaginární navíc za Malou Miette, ze které by si určitě jisté ženy měly vzít příklad, lol, a jiné ženě, která nemusí vzdávám Dík za příjemné překvapení, že Malevil není Ňákej western, jak jsem si dvacet let myslel, ale skvělá scifi*! Doporučuju!

11.08.2024 5 z 5


Tisíc a jedna fraška Tisíc a jedna fraška Stanislav Jerzy Lec

Není to špatné, ale... Z celé knihy mě doopravdy zaujaly pouze tři aforismy. Tři hvězdičky mi tedy přijdou fér. Za snahu a za název. Lol. Má-li být Lec něčím duchovním bratrem, pak (vzhledem k formě) spíše K.H. Borovského, ale... Kam se na mého milovaného Karla hrabe!

07.08.2024 3 z 5


Kalibán Kalibán Isaac Asimov

Nejlepší knížka od Asimova, protože vůbec né od Asimova. Ten se mi dřív pletl s Clarkem, než jsem zjistil, že Clarke byl Ten lepší. Kidovský Žurvy.

30.07.2024 4 z 5