B-artX komentáře u knih
Určitě nehodnoťte knihu podle obalu, protože za super názvem se skrývá děsně nudný a utahaný text s téměř žádným přesahem. Víceméně všechno info, pokud jste volby sledovali a nemáte krátkýho pamatováka, tak vám knížka jenom zopakuje. Všechny informace jsou jednoduše dohledatelné a kniha postrádá hlubší analýzu, občas se dostane do zajímavých vod (např. kampaň AB), ale brzy z nich zase vypluje a vy přeskakujete stránky. Popravě si říkám, proč taková knížka vůbec vznikla, co přináší nového? Ale musím uznat, že mě zaujaly tyto dvě informace: a) skoro každý čtvrtý volič AB z prvního kola nepřišel k tomu druhému a b) kandidát na prezidenta musí získat ne 50% voličů, ale 50% oprávněných voličů, aby vyhrál rovnou v prvním kole. Jinak mi to moc nedalo. Nemůžu doporučit.
Já upřímně moc nevím, co si z díla vzít. Stejně jako u všech utopií to evokuje otázku- A co s tím? První půlka textu je docela zajímavá ve své specifické avanturistické dobrodružnosti plaveb 17 století, ale jakmile to dojde k detailům života a dění na ostrově, tak se čtení stává namáhavým a nudným. Ve své době asi parádní záležitost, ale dnes to mimo akademický svět nemá prostor a nepřináší moc čtenáři přínosného.
Kniha odkrývá velmi zajímavá témata v oblasti tranzitologie, kde se zaměřuje na nejvíce stěžejní postupy, teorie, události a osobnosti. Hvězdu musím strhnout za poslední dvě kapitoly, které působily značně krkolomně. Knize nelze odebírat silný přesah i třicet let od napsání, určitě se vyplatí pro studium i dnes.
Zajímavá kritika Riegrovy politiky z pera novináře a politického aktivisty Edvarda Grégra. Grégr v tomto dopise oponuje české pasivní politice po roce 1848, která nepřinášela žádné výsledky a jen nás držela v koutě. Pro studenty historie nebo politických věd se jedná o jeden z lépe stravitelných textů z tehdejší doby, EG byl doopravdy velmi schopný, co se politického psaní týče.
Stručné, nenáročné a příjemné představení jednoho z géniů raného Československa. Četl jsem v rámci studia a určitě můžu doporučit, pokud se chce čtenář seznámit s Rašínem. Pro komplexnější analýzu je určitě lepší sáhnout po díle Alois Rašín: Dramatický život českého politika od Jany Čechurové.
Přečíst tudle knížku bylo upřímně utrpení a kdybych to neměl povinné v rámci studia, tak to odložím po pár kapitolách. Bolzanova utopie má strašně špatný přesah do dnešní doby, jelikož se čistě opírá o tehdejší společnost (která se ale zásadně vyvinula) a institucionální a technické podnebí raného 19. století, takže dílo nepřináší čtenáři vlastně nic nového a je to jen takovým odrazem intelektuálního prostředí tehdejší doby. Kritizovat knihu za to, že není moderní (kor když byla napsána před téměř dvěmi staletími), je samozřejmě hloupé, ale O nejlepším státě nepřichází s žádnými zajímavými myšlenkami, které by již nebyli sepsány jinde. Tedy snad až na zrušení dědictví, což mě zaujmulo spíše svojí nepraktičností. S autoritativním Nejlepším státem se také nedokážu moc smířit jako s něčím "nejlepší", jelikož Bolzano zásadně otupuje svobody a práva jedince a dává si za cíl dobro celku, který je ale tlačen do toho, aby byl zásadně tvarován do něčeho nepřirozeného- polopolicejního obyvatelstva, kde se sousedé navzájem hlídají, zda dělají morální věci. Bolzano navíc nepřichází s tou nejdůležitější otázkou- jak tohoto utopického státu dosáhnout... a díky tomu si za mě kniha nezaslouží nic jiného, než to nejslabší hodnocení- špatně se četla, nemá žádný přesah do dnešní doby a z praktické stránky to je nesmysl.
Jeden z komiksů, kde silně lituji, že jsem jej koupil. Hned jej střelím někde na bazaru, protože todle bylo hodně špatné. Děj jako takový je nuda. Příběh je vybrán dost bídně, až na stvoření Alkhemy to je seriózní nuda bez většího nápadu. Kresba nestojí za řeč.
Bitva o Zeď Mariu je dobojována a hlavní hrdinové nyní řeší její následky. Erena a spol čeká důležité rozhodnutí, které napne čtenáře jako luk a na konci odhalení, které otáčí děj o 180°, parádní čtení. Dialogy trošku váznou za skvělým dějem, ale ve finále to nevadí. Skvělé, Attack on titan znovu potvrdilo, že bylo dobrý nápad si jej přečíst i po anime.
Jeden z nejlepších dílů Attack on titan. Skvělý, rychlý děj. Epické momenty, které se jen tak nevidí a znovu parádní kresba. Naprosto skvělé čtení na jeden zátah, od kterého se prostě nelze odtrhnout. Paráda.
Dlouho očekávaný díl. Reiner a Berthold se vrací a hlavní hrdinové jim můžou konečně dát na prdel. Devatenáctka je plná akce a parádních momentů, na které jsem se těšil.
Úžasné. Hned na začátku super odhalení dalšího kousku minulosti a ve finále perfektní akce. Bitva o zeď Maria začíná, kdo vyhraje? Lidé nebo titáni?
Další parádní díl. První půlka děje je naprosto skvělá, druhá připravuje půdu na další dění, které je ještě lepší. Kresba u boje s Rodem Reissem byla skvělá a ja si užíval každý panel.
Jeden z lepších dílů. Parádní děj, který baví od začátku do konce. Zábavné čtení se skvělou kresbou. Hned otevírám další díl.
Nejvíce politický díl, který se nejvíce vzdálil od jména knihy. Přesto ale dost zajímavý díl se super momenty. Zvláště Erwin v tomto díle zabodoval. Dost dialogové, už se těším na pořádnou akci.
Jeden ze slabších dílů, který připravuje děj a čtenáře na další dění, které je o poznání lepší.
Jeden z více dialogových dilu, u kterého je akce až spíše ke konci dílu. Děj je pomalejší a v rámci dosavadního příběhu to ani není tolik zábavné. V anime to zvládli dle mého lépe. Až na highlight dílu s Levim nic moc.
Jeden z lepších dílů Attack on titan. Opičí titán to pořádně zkomplikoval hrdinům a odhalení okolo Kristy bylo dobrý. Líbí se mi, jak každá postava má v ději nějaký význam. Stejně ale u mne zatím vyhrává Mikasa.
Jeden z nejvíce dramatických a za mě nejlepších dílů doposavadní mangy. Děj je plný akce, silných momentů, zvratů a skvělého storytellingu. Děj je i obohacen o super dialogy jako Bertholdova výpověď nebo rozhovor Mikasi a Erena. Super čtení.
Jeden z více akčních dílů, od kterého byl velký problém se odtrhnout. Naprosto super čtení plný akce a zvratů. Hned otevírám další díl.
Šokující odhalení, svižný děj a intenzivní souboje. Naprosto super čtení.