babicka_amalka komentáře u knih
tak v tomto případě nemohu sdílet nadšení svých předchůdců v hodnocení - na rozdíl od nich mi tento díl připadal naopak nejslabší; po celou dobu jsem si stále říkala ".... to už jsem někde četla, to je mi povědomé...." - prostě 150. omletá (a tentokrát česká) variace na téma např. Šifry mistra Leonarda a podobných knih; takže za mě ne;
i když dokážu pochopit, že těm mladším, kteří podobné knihy nečetli a neznají, to zajímavé a napínavé připadat může; takže nezatracuji, jen mně to nesedlo :-)
zavádějí se tu podivné praktiky: napsala jsem, že jsem na tom s názorem na knihu stejně jako Lacheta.... čímž jsem měla na mysli své původní velké očekávání (na základě anotace u prodejce) a následné silné zklamaní z četby knihy; stejně jako on jsem si koupila oba díly a po přečtení prvního po druhém určitě nesáhnu;
z neznámého důvodu bylo moje hodnoceni z komentářů smazáno a přesunuto do diskuze..... (i když tuším, odkud vítr vane...)
takže opakuji: jsem na tom úplně stejně jako Lacheta ;-)
prvních cca 100 stránek bylo dost utrpení - hodně jsem se musela přesvědčovat k dalšímu čtení; pak už to šlo, přesto to pro mě byl nejslabší díl trilogie; škoda;
nebylo to špatné, ale... je to jen jedna z mnoha navzájem zaměnitelných knih, v nichž se autor-cizinec "zakoupí" v jiné zemi (nejlépe ve Francii, zde v italském Toskánsku) a pak v knize vrší hromadu více či méně "zábavných" příhod, plynoucích z odlišné mentality domácích a přistěhovalců...
tak - teď jen už aby rychle přeložili a vydali další díl - v originále vyšlo v r. 2020 pod názvem Das Schicksal der Henkerin a dle anotace to vypadá opět zajímavě :-)
a jen poznámka - oproti prvnímu dílu českému vydání velmi prospěla změna překladatele (tedy až na příšerný obrat "mějte náš dík"... ;-) )
mockrát jsem s ní začínala - ale nebylo to nic platné: dodnes píšu "všemi sedmi" ;-)
asi proto, že v té době už jsem částečně psát uměla a tohle mě nějak "zdržovalo" a staré zlozvyky neodnaučilo - ale je to dobrá kniha;
nesnášela jsem ji už jako dítě - a s věkem se na tom nic nezměnilo;
úžasná kniha o úžasném umělci - doporučuji!
na útlou knížku jsem narazila náhodou - a jsem ráda; nečetla se úplně lehce (v podstatě jedna jediná věta od začátku do konce, bez jakéhokoli dělení na odstavce), ale stálo to za to;
průměrná oddychovka, ale číst se to dalo;
jen jsem nepochopila záměr českého vydavatele, který sérii vydává v pořadí 9. díl, 6. díl a teď 1. díl - vzhledem k tomu, že děj na sebe navazuje, je to poněkud na hlavu....
no, nic moc - dokonce ani pro děti; takové trošku upatlané...
popis reálií byl víc než přesný (včetně "zabočení kolem staré telefonní budky" - s potěšením jsem si místa projela s google strret view a osvěžila si vzpomínky na Dundee a okolí), ale to je asi tak všechno, co bylo zajímavé;
přemýšlím, jestli mi byla víc nesympatická polská vyšetřovatelka (a ta mi byla protivná hodně), nebo duševně vyšinutá Jeny se svými morbidními experimenty;
kromě toho mi připadly naprosto zbytečné stále se opakující zmínky (o tehdy ještě chystaném) referendu o brexitu, stejně jako polská linka (chápu, že když má autorka polské kořeny, snažila se to tam nějak nacpat včetně věčného popíjení vodky - ale příběh to nijak neobohatilo, ani neposouvalo dál);
jinak celkem utahané, nijaké, obálka zavádějící - o skotskou kriminalistku při neustálém omílání toho, že je Polka, opravdu ani náhodou nešlo;
dobré čtení - tedy až na ten konec jako z červené knihovny;
pro mě zajímavé čtení zejména tím, že o osudu francouzských židů jsem měla jen matné povědomí;
co napsat? jako dítě jsem čítávala příhody Pana Auťáka, takže jsem knížce dala šanci;
je to průměrná "špionážní" knížka, jichž vycházelo spousta tehdy a vychází spousta i teď; jen si holt "dobří hoši" a "špatní hoši" vyměnili role a místa ;-)
Dobrodružství milovníka knih se mi sice líbilo víc, ale i tohle jsem si přečetla celkem s potěšením. :-)