babicka_amalka komentáře u knih
opět velmi zajímavé čtení, i když závěr se dal částečně předpokládat; jen mi vadí, že jedna ze základních otázek zůstala nezodpovězena - tak snad v příštím díle?
ale přiznám se, že mě čím dál víc nevýslovně štval Amor - sebestředný nevyzrálý hlupák...
tak tady jsem se, nalákána anotací, opravdu netrefila; kromě toho, že se to příliš táhlo, tak mi to připadalo takové prapodivné, nepravděpodobné a "hrdinové" mi byli velmi nesympatičtí; není můj šálek čaje ;-)
opět skvělé čtení, od nějž se člověk nemůže odtrhnout :-)
Čarostřelec byl lepší; tohle bylo slabší a tak jsem velmi zvědavá na poslední díl :-)
na rozdíl od předchozích komentářů mě styl psaní této knihy příliš nenadchnul; téma zajímavé, zpracování nijak úchvatné, naopak;
před časem mě stejně zklamal i autorčin počin novodobý (Vlk na vodítku);
k mým oblíbeným autorům se v dohledné době nepřipojí;
příjemný příběh pro děti, napínavý, dobrodružný - celkem potěší;
právě jsem dočetla a myslím, že se z knihy budu ještě dlouho vzpamatovávat;
o vlastní detektivní pátrání v podstatě vůbec nejde; ale téma je tak drsné a tak aktuální: je děsivé, jak snadno lze zmanipulovat a zfanatizovat dav - ostatně vidíme to dnes a denně kolem sebe;
a je děsivé, jak zrovna tahle zdánlivě jasná myšlenka je tak strašně nebezpečná, protože stírá hranici mezi "mohu" a "musí se" a v první chvíli dobrovolná volba se převrací v nátlak či rovnou konání bez souhlasu;
a je děsivé, jak snadno dnes mnozí zaštiťují svůj nátlak údajným "právem" oněch, jichž se volba týká přímo;
a je rovněž děsivé, jak je to téma aktuální a hrozba reálná;
Dala jsem panu Bauerovi ještě šanci, ale promarnil ji. Prostě v jeho případě by bylo lépe nahradit kvantitu jím vydaných knih zvýšením jejich kvality. Takhle jsou to taková nepříliš kvalitní dílka a promarněný potenciál, protože náměty špatné nejsou - jen ta úroveň není na výši.
překvapivě svižně napsaná oddechovka, četlo se hodně dobře;
líbila se mi i autorčina předchozí kniha Případ pečetního prstenu a jsem ráda, že ani tahle její kniha mě nezklamala;
ubírám hvězdy za naprosto zbytečnou a módní linku s imigranty, bez ní by kniha byla zajímavější;
dala bych jako povinnou četbu nejen do škol, ale zejména všem těm, kteří stále velebí bývalý režim a stýská se jim po něm;
jenže ti by to možná vůbec nepochopili a hájili ho do hrdel a statků, jako jedna z postav: "dělala jen svou práci a bránila vlast"....
každopádně velmi drsné a poučné čtení;
být dítětem, asi bych se při čtení docela bála ;-)
ale četlo se to dobře, nedalo se přestat, dokud nebyl konec;
opět nezklamalo - vždycky pobaví, je to příjemné čtení z mého oblíbeného období a kraje
opět jsem byla spokojená: směs historických faktů, informací z dějin umění, napětí - ale teď už se těším na návrat ke Cottonu Maloneovi :-)
četlo se dobře, mělo to poměrně spád, na rozdíl od jeho jiných knih se to docela povedlo (např. Ordál či Despota byly dost utrpení);
Sváteční vraždu jsem ještě zvládla, ale tohle je - až na závěr - opravdu téměř k nečtení. Z mého pohledu velmi nepovedené "dílko".
těšila jsem se, ale dostavilo se velké zklamání: pokus o nadsázku a ironii se prostě nepovedl, bylo to strašně upocené a násilné, "přednes" Martina Čevory to nijak nevylepšil (posloucháno jako audiokniha);
správně chronologicky jdou díly po sobě takto: Mlha - Příšeří - Temnota, čili toto je 1. díl;
doporučuji číst ve správném pořadí, leccos pak získá smysl a řád (než když se začne posledním dílem, Temnotou);
pozor: ač je uvedeno jako 1. díl série, je to chronologicky naopak díl poslední a celou sérii logicky i časově uzavírá!!!
správně jdou díly po sobě takto: Mlha - Příšeří - Temnota;
mě to docela naštvalo, protože začínat sérii posledním dílem a zjistit to až na konci není moc příjemné;
dle mého navíc nejslabší díl série;