bábuška bábuška komentáře u knih

Tajemství konkubíny Tajemství konkubíny Kate Furnivall

Z důvodu že jsem pobývala v nemocnici, jsem přečetla až třetí část příběhu o osudu
pokračovatelky rodu. Zdála se mi trochu slabší, ale čtivá, ocitáme se v chaotických
situacích a poznáváme i život nechtěných osob v sovětském gulagu. I tato kniha je
svým způsobem poučná.

04.04.2020 4 z 5

Utajovaný projev Utajovaný projev Tom Rob Smith

Hodně drastické popisování období po roce 1956, hodně násilí jak na Kolymě, tak i mezi členy KGB, život člověka se stává bezcenný po "splnění úkolu". Rovněž popis maďarských událostí je plný násilí a krve; a tím vším prochází Lev s rodinou, která se nakonec spojí. Kniha hodně napínavá, snad víc než Dítě č.44.

08.01.2020 4 z 5

Rodinné prokletí Rodinné prokletí Gina Mayer

Sága jednoho rodu z předminulého století v Německu. Žádný svazek nebyl šťastný, přetrvávala pověra o "Králi duchů". Bylo mi líto všech žen, které nedosáhly ani spokojenosti.

09.12.2019 4 z 5

Slzy predaných dievčat Slzy predaných dievčat Monika Wurm

Umí si někdo z nás představit, že v jiné části světa je ještě toto možné? I když je pravděpodobné, že ne vše tak, jak je v knize napsáno, je přesně tak, je to příběh plný bolesti, beznaděje a bídy. Na okraji velkoměsta Manily jsou skládky odpadků a na nich se hemží děti různého věku a denně hledají, co by ještě mohlo být k potřebě a zpeněžitelné. Není to sport nebo jiná hra, ty děti tam žene hlad. A mezi nimi patnáctiletá Malaya, kterou vlastní otec, opilec a budižkničemu dokonce dvakrát za sebou prodal. Jednou místnímu chudákovi jako je on sám, posléze pak obchodníkům s bílým masem. Nejdřív je dívka krutě znásilněna, poté ji čeká nesnesitelná přeprava v kontejneru do Dubaje, pak dražba. Osud si s jejím životem pohrává, nastávají chvíle kdy je na úplném dně, pak obrat k lepšímu. Je to velice čtivá kniha, ale také velice smutná.

02.08.2019 5 z 5

Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Dva rozdílné světy, a to ještě v polovině minulého století. Bílý a barevný muž - oba během druhé světové války nasazovali své životy a na druhém konci polokoule se bílí muži jižních států severní Ameriky drží zuby-nehty přežitých tradic v kápích Ku-klux-klanu. Pro nás nepochopitelné, když otec dokáže trestat syna zaslepeností této (snad) zakázané organizace. Je to krutá kniha.

04.07.2019 5 z 5

Smrt má hlad Smrt má hlad Helena Hardenová

Třetí 'kanárský' příběh je spíše holčičí četba, kdy se z různých koutů světa sejdou ženy v Oáze klidu a krásy Haciendě Salazar na ostrově La Palma. S nimi samozřejmě naše známá Zuzanka a její tři spolužačky z pražského gymnázia. Ta si začne všímat různých podivností a při své zvědavosti se dostane na konci knihy do hodně nepříjemné situace. Za pomoci přítelkyň, jednoho malého zvědavého chlapečka a nakonec i svého manžela se ocitne v nemocnici a tím končí její dobrodružný výlet. Odpočinkové čtení, svěží jazyk.

25.04.2019 3 z 5

Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Oproti starším příběhům kriminalisty Stanislava Berky, vrací se autor do dob, kdy Berka byl jalo mladý nadporučík SNB a řeší svůj první případ. Je to slabý odvar pozdějších případů, ale číst se dá.

12.04.2019 2 z 5

Někdo tě vidí Někdo tě vidí Clare Mackintosh

Kniha mi připadala dost náročná, protože v počítačové technice se moc nevyznám, ale příběh to byl pěkný a napínavý.

07.04.2019 4 z 5

Hlavně dýchat Hlavně dýchat Hermína Franková

S odstupem doby jsem si tento příběh znovu přečetla a nějak víc se vcítila do osudů
'děvčat' která se schází po letech na třídním srazu. Stará pomyslná soupeření a bývalá nepřátelství jsou smyty stejnými problémy stárnutí a přibývajícími neduhy. Vyskytly se i pasáže, které opravdu pobavily tak, že následoval i hlasitý smích. (Hlavně, že se to nestalo mně). Opravdu odpočinková kniha.

06.03.2019 4 z 5

Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Tanec s nepřítelem - Válečné tajemství mojí rodiny Paul Glaser

Méně známé osudy nizozemských Židů podle zachovalých deníků své tetičky sepsal autor velice čtivým způsobem, rovněž díky kvalitnímu překladu. Stejně jako tato kniha i další knihy jiných autorů o tomto bolestivém období. jsou psány srdcem, a současný čtenář je i tak vnímá a děkuje.

20.02.2019 5 z 5

Útěk do samoty Útěk do samoty Nicholas Sparks

Měla jsem trochu jinou představu. Osamocená maminka s "trochu jiným" synkem, to dokáže dojmout. Zajímavé části bylo popisování náročné zasahování při požárech, Jinak mi zbytek připadal nudný.

11.01.2019 2 z 5

V zemi korálového stromu V zemi korálového stromu Sofia Caspari

První část obsáhlé trilogie se odehrává v druhé polovině devatenáctého století, kdy bída v Evropě nutí odvážnější obyvatele ke stěhování do dosud neprozkoumaných jihoamerických krajin. Tak se stalo i německé rodině Brunnerových, která se vydala do Argentiny, následovalo ovšem kruté zklamání. Místo vysněného statečku, musí každé z dětí brát jakoukoliv práci a žijí v bídném obydlí v Buenos Aires. Stěžejní postavou je houževnatá dcera Anna a její přátelé Viktoria Santosová a Julius Mayer. Poznáváme ráz krajiny, bohatá květenství, ale i tvrdou realitu života v novém domově.

26.12.2018 4 z 5

Dům na jezeře Dům na jezeře Ella Carey

Poměrně útlá knížka mi přinesla nejen příjemné chvilky, ale i poučení a pohled do začátku 30.let, kdy i mnoha Němcům nebyly vhod 'manýry' nastupující nacistické strany a její postupy. Rozbilo to několik rodin, některé pro zapomění našli domov v dalekém zahraničí, v některých zůstala křivda po mnoho let po válce. Takový osud sdílí začátkem nového století vnučka se svým starým dědečkem, který se ve dlouho tajených vzpomínkách vrací do čtyřicátých let na svou velikou lásku v Paříži, kdy je zvůlí nacistického příkazu tento vztah ukončit. Krásná kniha, smutný příběh.

20.11.2018 5 z 5

Babky na divoko Babky na divoko Milena Holcová

Čekala jsem humorný trampský cestopis po jednom z řeckých ostrovů, ale humoru jsem z toho moc nevycítila, jen bolavé a nevyřešené vztahy mezi matkami a dospělými dcerami. Chvíli jsem se cítila Marií, chvíli Drážou a bylo mi u toho docela smutno. Je to kniha k zamyšlení.

29.09.2018 4 z 5

Vlak naděje Vlak naděje Christina Baker Kline

Znovu jsem vzala do ruky knihu už dříve čtenou. Osudy opuštěných dětí jsou vždy smutné a to, jak s nimi někteří "pěstouni" zacházeli, to je neomluvitelné. Je to kniha o smutku, beznaději i vzpouře.

11.09.2018 4 z 5

Prozření Prozření Jessica Shattuck

Citlivě popsané osudy Marianny von Lingenfelsové, která slíbila, že se postará o vdovy a jejich děti po mužích, popravených za nepodařený atentát na Hiltera. Tak se na jejich starém hradě ocitnou dvě z nich, Benita a Annie s dětmi. Sžívání těch tří žen není jednoduché, každá pochází z jiného prostředí a má za sebou zcela jiné zážitky v té nepřehledné a kruté poválečné době. Ale každá z nich si střeží své tajemství, spojuje je pouze starost jak sehnat jídlo pro sebe a své děti a hlavně se vymanit z tohoto společenství. Až na konci svého života, kdy se setkají na místě kde společně začínaly, mnohé si vysvětlí a poděkují osudu za to, že je svedl dohromady. Je to krásná kniha.

14.07.2018 5 z 5

Diplomatova žena Diplomatova žena Pam Jenoff

V této knize začínáme na železničním mostě, kde takové bezvýrazné a nerozhodné děvče pomůže k útěku své přítelkyni Emmě. Na mostě zůstane mrtvý šéf Gestapa a těžce zraněná Marta. Po mnoha krutých výsleších ji skoro mrtvou najde americký voják a následuje dlouhé léčení a Martina náhle vzplanuvší láska ke svému osvoboditeli. Jenže Evropa je po válce chaotická, jeden druhému mizí z očí a to se opakuje několikrát. Osud Martu zavede do Anglie, kde začíná novou etapu života s novým mužem a jako sekretářka na ministerstvu zahraničí. Nečekaně je vtažena do dobrodružné akce přes Prahu,rozdělený Berlín, píše se rok 1947. Plná obav, ale odvaha splnit svůj úkol, zažívá mnoho nebezpečných situací, ale setkávává se svou láskou jako svým andělem strážným a plní svůj prvotní sen začít společný nový život za mořem.

23.06.2018 5 z 5

Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Opět jedna z knih mého oblíbeného autora. Tentokrát mimo zapeklitých dvou případů kdy se nakonec ukáže že patří k sobě, postihuje jednoho za druhým z našich hrdinů nějaký zdravotní problém. Velice pěkný příběh, mohu směle doporučit, stejně jako ostatní od Dominika Dána.

07.03.2018 5 z 5

Jezero snů Jezero snů Lisa Kleypas

Čtení pro romantické duše. Čte se lehce, děj je plynulý, mužný hrdina bránící se lásce, získá proti své vůli DUCHA domu, který mu radí ve věcech lásky a přitom i ke svému vlastnímu prospěchu. " Stal ses mým přítelem. Ani jsem nevěděl, jak moc ho potřebuji. Přinutils mě pochopit, že smrt není to nejhorší, co tě může potkat. Mnohem horší je umřít a nepoznat lásku." Někdy by se takový DUCH třeba hodil i nám, že?

08.01.2018 3 z 5

Smrt na druhém břehu Smrt na druhém břehu Dominik Dán

Další klasika mého oblíbeného autora, ale ihned po pár řádcích jsem zaregistrovala
jiného překladatele. Chvíli mi trvalo, než jsem se 'přeladila'.

24.11.2017 5 z 5