bábuška komentáře u knih
Autorka mně velice mile překvapila touto knihou, žádný sladký příběh, ale osud, který se může přihodit každému z nás. Tereza spadne po autohavárii z výsluní na úplné dno, jen
přímo urputné snaze sesetry boromejky Marie se smiřuje s osudem a má odvahu žít dál.
Rovněž je velice zajímavý Mariin osud, i ne vždy dobré osudy Tereziných přítelkyň. Velice pěkně napsaná kniha.
Čilá babička i její okolí si šušká o jakémsi tajemství, které vlastně žádným tajemstvým není. Podobnými náměty se zabývá více autorů, ale o podrobnějších osudech židovských sousedů, kteří mizí i z přátelského okruhu malé Alžběty, posléze pak i o odsunu německých obyvatel a ztráta dalších spolužáků. tam mnoho neni. Na tak objemnou knihu vlastně mnoho slov o ničem postatném. Škoda.
Upoutala mně krásná obálka, obsah už tolik nezaujal. Válečná léta byla popsána jen okrajově a děj samotný o vzpouře dívky z dobré rodiny a finanční "nenažranosti" dalších rodinných členů už popsán v tolika jiných knihách. Zajímavé byly provizorní postupy při vaření toho, co příroda dala.
Námětově dost podobný děj ze stejného období jako kniha Slavík. Přestože příběh vyprávěný dvěma autory, byl ucelený a podán syrovým stylem, je čtivý až do konce. Už jenom to, že se jednalo o osoby skutečné, literárně upravené, byla to četba opravdu poutavá, připomínala krajinu částečně známou a dokážeme se vžít do doby vzdálené, ale s obyvateli i s těmi, kteří se přímo zúčastnili bojových akcí, jako bychom to prožívali vše s nimi. Tolik mě kniha oslovila.
Dálný Východ je rozdělen na spoustu malých národností, samostatná města dělí plochy pouště. Jeruzalém, Babylon, Alexandrie, setkávání s beduinskými kmeny, to je země mladinké léčitelky Seléné. .Podle její pěstounky Mery, pochází z královského rodu, musí ovšem projít dlouhou cestu, lemovanou modlitbami k různým božstvům, které jsou alfou a omegou tohoto období. Mladá Seléné miluje řeckého lékaře Andrease, ovšem jejich cesty se spojí až po mnoha letech. Kniha náročná, ale čtivá.
(SPOILER) Mladý muž, který tolik miluje létání, že se vzdá rodinného bohatství a pro lásku k mladé Židovce Debře, odjede do Izraele a vstoupí do jejich armády. Situace v Izraeli je výbušná a služba u letectva je víc jak náročná. Knihu bych zařadila spíš jako mužské čtení, ale děj mně tolik zaujal. Při jednom z útoků je usmrcena mladá manželka jeho přítele, samotná Debra je připravena o zrak. David veden nenávistí při jednom z útoků, neuposlechne rozkaz nadřízeného, vrhne se do leteckého souboje, při něm zahyne jeho přítel a on sám vyvázne sice životem, ale se zcela ohořelou hlavou. Léčení potrvá celých třičtvrtě roku, několik plastik změní zcela jeho podobu, z armády je okamžitě propuštěn. Uchýlí se do Jižní Afriky, kde jeho rodina vlastní veliké pozemky s přírodní rezervací. Čeká jej další boj s pytláky a práce uvést rezervaci do původního stavu. Jak je krásně popsána krajina Izraele, tak nyní i bujná vegetace jihoafrická. Láska a starost o Debru vše překoná a všechny nesnáze jsou překonány. Byla jsem s touto četbou velice spokojená, i když jsem autora dosud neznala.
V příběhu se ocitneme v Arizoně, žádná voda, jen poušť. Ale krásné a podivuhodné rudé kamenné útvary, překrásné západy slunce. I v jakoby pusté poušti žijí lidé, mají své osudy, budují hotely, města a městečka. Panuje tam i dávná nenávist, moc peněz, ale i začínající
láska Alexy a Johna Traska. Kniha je romantická i dobrodružná, čtivá.
Tentokrát náplň příběhu byl více detektivní, ale stejně mi styl psaní připomíná
Fan Vavřincovou.
Trochu naivní oddychové čtení, krásný popis romantické přírody.
Tak jsem přečetla i první knihu této autorky, více jsem se pobavila než při druhé knize.
Tentokrát jsem se nemohla začíst, začátek mi připadal takový nějaký zmatečný, až ve druhé polovině knihy postavy nějak ožívaly a poslední třetina začala být napínavá. Ale tentokrát komisařka Pia nijak nad ostatními osobami nevynikala.Byla jsem četbou tentokrát trochu zklamaná.
Přestože je to kniha viceméně historická, je napsána jazykem srozumitelným a byla jsem s ní velice spokojená. Krásně popisuje jak život movité šlechty, tak i opačnou stranu v naprosté chudobě žijící další poloviny obyvatel Petrohradu. Velice poučná kniha.
Kdo má rád neporušenou přírodu a k tomu kousek tajemna, kdo se chce navrátit do rodného kraje, tomu vřele doporučuji.
Kniha se četla poměrně dobře, až na používání častých vulgarit. Asi je to IN, ale nelíbí se mi to.
Po delší době jsem se při četbě této knihy pobavila. Trochu tajemna kolem vyrůstání bez matky, poté náhlé dědictví s podmínkami. A kolem hemžení malých psíků a obapolná láska mezi nimi a hlavní hrdinkou Olivií. Do společného osudu se přidává mladý muž a jako správná oddychovka končí vše romantickou svatbou. Dobrý překlad.
Jako je u této autorky vždy - dokonale nás provede časem nástupu fašismu i krutými roky válečnými. Celým dějem prostupuje láska Diny a německého důstojníka Andrease, za kterého se i provdá. S ním, který je ve vysoké funkci, se dostává i mezi vládnoucí smetánku, dokonce i do vůdcova hlavního stanu - Orlího hnízda, kde je přítomna i smrti rodiny Goebbelsovy i samotného Hitlera. Až po ukončení války se Dina dozví, že Andreas po celou dobu války pracoval pro odbojovou organizaci. Kniha je detailně propracovaná, napínavá a čtivá, dokonce se dozvíme i dosud neznámé skutečnosti. Krásný zážitek.
Občas je nutné mezi náročnější četbou přečíst nějakou oddychovku, což je případ u této knihy. Byla mi doporučena, ale nijak mě nezaujala.
Tuto autorku mám ráda, píše lehce, vtipně a z destinace mě blízké. Další příjemně strávený čas při četbě, mohu jen doporučit.
Hodně moderní román, depresivní matka které se podřizuje vše a na druhé straně opuštěná dospívající dcerka, která končí u několika náhradních rodin, neúspěšně. Musí nám být tohoto dítěte jenom líto.
Silně emotivní příběh o rozdělení mladého páru a jejich shledání po šesti válečných letech. Každý z nich má svá tajemství, ona prožila s malým synáčkem pouze silou vůle po lesích ve velice primitivních podmínkách, on se zprvu vyhýbá stát se vojákem, nakonec po vylodění v Anglii se zařadí k polské peruti. Přestože mají podmínky pro klidný život na anglickém venkově, nemohou k sobě najít cestu, osobité zážitky je rozdělují. Kniha, kterou stojí za to, si přečíst.