Bakana Bakana komentáře u knih

Homeopatická samoléčba Homeopatická samoléčba Peter Chappel

Možná protože jsem byla v blasti homeopatie naprosto nepolíbená, očekávala jsem něco malinko jiného. Třeba první část, ve které se vysvětluje, jak dochází k psychickým traumatům, bych udělal o dost kratší. Na druhou stranu mi chybělo vysvětlení jestli a popř. proč je/není možné léčit klinická onemocnění typu diabetes, hypertenze apod. Spousta lidí těmito civilizačními chorobami trpí a málokdo se brátí na homeopata, protože si kouše nehty.
Taky mi - jako neprostému laikovi - chybělo podrobnější popsání léčby. Vím, že homeopatika je možné koupit nejen v granulích, ale i kapkách (a možná i v nějaké jiné formě?) Je v tom nějaký rozdíl? Je některý z nich "silnější" a pro koho se hodí? Podle čeho vybírat?
Celkově to ale není špatná kniha. Když si člověk pár věcí odvodí, dalo by se podle ní něco zkusit. Otázka je, jestli "léčba" s touto výbavou vůbec má šanci být úspěšná. Tipovala bych, že spíš ne.

14.06.2021 3 z 5

Magická místa Čech a Moravy Magická místa Čech a Moravy Jan Bauer

Rozhodně spíš populárně- než -naučná kniha.
Pokud chce člověk vyrazit s dětmi na výlet a aspoň něco jim povyprávět o místě, na které se jede/jde, pak toto je ten správný druh literatury.

18.04.2021 2 z 5

Lékařské knížky Mistra Křišťana z Prachatic z mnohých vybrané Lékařské knížky Mistra Křišťana z Prachatic z mnohých vybrané Křišťan z Prachatic

Tato kniha se nedá ohodnotit jinak, než 5*.
Recepty jsou sice víc než usměvné, ale pokud vezmeme v úvahu, že jsou 600 let staré, pak je to krásné svědectví toho, jak žili naši předkové.
Velké díky Křišťanovi z Prachatic, že si dal tu práci, a knihu sepsal!

04.04.2021 5 z 5

Sny zmizelých králů Sny zmizelých králů Igor Vsevolodovič Možejko

Není to špatná kniha. Je zastaralá, to ano, ale za to nemůže. Ale taky to není žádná bomba, na kterou byste roky vzpomínali.

02.04.2021 3 z 5

Uvnitř velryby a jiné eseje Uvnitř velryby a jiné eseje George Orwell (p)

Patřím ke generaci, která se toho o Orwellovi nestihla ve škole moc naučit. A překvapilo mě, kolik věcí jsem se o něm dozvěděla jen na základě čtení jeho esejí. No a hlavně mě překvapil jeho socialistický postoj. Komunismus sice odmítá coby totalitu (stačilo mu podívat se na Rusko, později už SSSR), ale jinak je to levičák jako poleno. Ne že bych mu to měla za zlé, působil na mě hluboce lidsky.
A jeho eseje? Hodně intelektuální, na mě některé až příliš, některé zaměřené na soudobou politiku (pro mě zajímavý vhled) a pár těch skutečně zajímavých (např. obhajoba anglické kuchyně mě velmi zaujala, ani jsem nevěděla, že Angličané mají tolik tradičních jídel :-)).

23.03.2021 4 z 5

Vím, co si myslíte! Vím, co si myslíte! Lillian Glass

Zajímavá knížečka, která určitě stojí za přečtení. Možná být autorkou bych víc rozšířila popis jednotlivých znaků/gest a co znamenají na úkor jejich počtu. Třeba i s nějakým skrytým nebo původním významem, aby si je člověk lépe zapamatoval. ("Toto gesto ve skutečnosti říká, že si dotyčný musí bradu přidržovat, aby Vám neřekl peavdu.") Protože ke konci knihy už čtete jednotlivé odstavečky dost v rychlosti.
Samozřejmě ideální by bylo někoho si například natočil a "luštit" ho podle knihy. Každopádně je nutné knihu vlastnit nebo ji mít alespoň dlouhodobě vypůjčenou, protože po jednom přečtení se 99 % obsahu vykouří z hlavy.

12.01.2021 4 z 5

Akupunktura v teorii a praxi Akupunktura v teorii a praxi Radomír Růžička

Jak uvádí komentář přede mnou, kniha obsahuje vše, co je k základům akupunktury potřeba. I když pokud se chce člověk věnovat nějakému oboru navážno, určitě si pořídí i další knihy od jiných autorů, aby si mohl vybrat přístup, který mu vyhovuje nejvíc.

12.01.2021 5 z 5

Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Byla jsem, na základě hodnocení přede mnou, na knihu natěšená. Historické romány mám ráda a leccos jim prominu.
Těsně před polovinou knihy, kdy mě ještě pořád nijak zvlášť nezajímalo, co se s hrdiny vlastně děje, jsem to vzdala. Možná je to také tím, že jsem nečetla předchozí díl - na druhou stranu to by přece neměla být překážka... Prostě kniha na mě byla psána zbytečně zdlouhavě.
Jednu hvězdu za to, že to přece jen nebylo až tak hrozné, a druhou za autorovo vynaložené úsilí, protože si přece jen musel nastudovat nemálo z historie.

15.12.2020 2 z 5

Manželova žena Manželova žena Jane Corry

Ze začátku to vypadalo docela slibně. Takový románek o lidských vztazích, jak to vlastně osud dokáže všechno zašmodrchat.
Ale 2. část už mi nějak neseděla. Carla byla samozřejmě potvora non plus ultra, takoví lidé také existují. Jenže celý příběh byl takový rozvláčný... nevím ani jak to popsat. Možná je to nějaké moje rozpoložení, a kdybych si knihu přečetla o rok dřív, hodnotila bych jinak.

11.11.2020 3 z 5

Moc podvědomí Moc podvědomí Joseph Murphy

Já bych si dovolila souhlasit s předchozím komentářem.
Metoda určitě může fungovat, protože všechno je v hlavě.
Problém je, že člověk sám sebe velice těžko přesvědčí, že se svým vlastním myšlením dokáže například uzdravit z rakoviny, když všechny prognózy hovoří proti a jeho blízcí se s ním pomalu loučí. K tomu používá autor manter, který si každý sám podle určitých jednoduchých základních pravidel sestaví a pak už si je jen opakuje tak dlouho, dokud v ně neuvěří.
Používanou metodou mi kniha připomíná Zelandovy a Dispenzovy knihy. Zkráceně řečeho jaké myšlenky, jaké vibrace vysíláme, takový reálný svět kolem sebe vytváříme. Formou zpracování je ovšem kniha naprosto jiná. Je pravda, že časté citáty z bible jsou trochu otravné a nevěrohoně působí i příběhy lidí, které začínají "jeden známý mi vyprávěl...". Nepochybuji, že autor je zdatný terapeut, ale na své literární tvorbě by mohl trochu zapracovat, pokud chce, aby působila seriózněji. Což je škoda - její poselství je přínosné.

10.09.2020 3 z 5

Pohřbeno v hlubinách Pohřbeno v hlubinách James Rollins (p)

Je mi líto a omlouvám se všem, co se jim kniha líbila, ale dle mého názoru to byla totální splácanina. Rádoby dobrodružná, rádoby vědecká, ale připadalo mi, jako by jí napsal středoškolák s příliš bujnou fantazií. Pokud srovnáváme s Indiana Jonesem tak ten je aspoň vtipný a dobře natočený.

25.05.2020

Temná stránka hledačů světla Temná stránka hledačů světla Debbie Ford

Skvělá kniha pro ty, kteří na sobě chtějí pracovat.
Vychází z jungiánského pojetí osobnosti jako persony a stínu, přičemž stín je stejně důležitý jako persona, kterou vystavujeme na odiv. Nechme stíny vyjít na světlo, a nebudou škodit. Hahaaa, to se lehko řekne, ale těžko udělá. A o tom právě tato kniha je - jak na to. Na lepší jsem na dané téma zatím nenarazila.

07.05.2020 5 z 5

Prolitá krev Prolitá krev Åsa Larsson

Osamělá vesnice ve Švédsku plná misogynů a do toho feministická farářka. Drsný kraj plný drsných lidí. Kniha popisuje spíš jednotlivé charaktery než že by se zaměřovala na řešení zločinu. Úplně vidím, jaký druh detektivky by Švédi podle této knihy natočili. Nechápu ale, proč tolik času věnovala autorka vyprávění o vlčici, který s hlavním příběhem souvisel minimálně.

17.12.2019 4 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Trochu zdlouhavé, ke konci trochu moc akční, únik z ledového paláce byl trochu k smíchu a další díl si asi nepřečtu.
Ale kolem a kolem to až tak hrozné nebylo.

13.12.2024 3 z 5

Znamení půlměsíce Znamení půlměsíce Clive Cussler

Nalákalo mě vysoké hodnocení tady na DK, ale jsem dost zklamaná. Rodinka Indiana Jonesů na entou, jedna akční scéna střídá druhou… nebýt toho, že se mi hodila do letošní výzvy, tak toto dílko asi ani nedočtu. Ale úplný brak to zase není, ty 2* si snad zaslouží.

27.11.2024 2 z 5

Dobré úmysly Dobré úmysly Joy Fielding

Trochu mi to připomínalo Sedmilhářky. Četlo se to skvěle, žádná hluchá místa. Obě hlavní hrdinky mi byly moc sympatické a držela jsem jim palce, ať se seberou :-)!

03.11.2024 5 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

Jsem rozpolcená, jaké hodnocení dát.
Příběh sám o sobě je skvělý, hluboký, smutný a pravdivý. Bohužel i takto se můžou lidské životy vyvinout a celkem často se to stává i dnes, v tom si doba nevybírá.
Zajímavý je i vhled do života a myšlení tehdejších lidí - co je to za šílené nápady někoho vyzývat na souboj? No však Puškin o tom věděl své, prý se zúčastnil 28 soubojů, než se mu ten poslední stal osudným…
Jenže mě i toho všeho neskutečně rušila ta veršovaná forma. Verše jsem neměla ráda už na střední, za mě jsou zbytečně lyrické a chápu je zhruba po úroveň “Znám křišťálovou studánku… :-).
Takže za toto, Saško, přece jen hvězda dolů :-D

12.10.2024 4 z 5

Město & město Město & město China Miéville

Nějak moc mě to nechytlo. Myšlenka dvou měst na jednom místě s tím, že obyvatelé mají vidět jen jedno z nich mi tedy přišla zajímavá a neotřelá.
Ale jako detektivka spíš podprůměrné, dost nepřehledné, konec mě vůbec nenadchl.

20.09.2024 2 z 5

Muž se psem Muž se psem Zdeněk Jirotka

Na Saturnina toto nemá ani náhodou.
Knihu jsem dočetla asi před měsícem a už si pořádně nepamatuju, o čem byla. Už to o něčem vypovídá. Žádné napětí, zvraty, humor… prostě nic zajímavého.

04.08.2024 2 z 5

Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Protože je to sotva týden, co jsem knížku dočetla, a stěží si pamatuju, o čem vlastně byla, tak dávám průměrné hodnocení.

19.04.2024 3 z 5