Bakana Bakana komentáře u knih

Prokletý ostrov Prokletý ostrov Dennis Lehane

Mám ráda knihy, kde se na konci ukáže, že všechno je vlastně úplně jinak! Jednu hvězdu strhávám za to, že místy je kniha dost zmatená a protahovaná (např. ty Teddyho divoké sny). Ale jinak super!
Protože jsem poslouchala jako audioknihu, neodpustím si poznámku k panu Rímskému, který knihu načetl. Má moc pěkný hlas a výbornou výslovnost. Škoda, že se snaží vnést dramtičnost i do vět, které vůbec dramatické nejsou. Všimla jsem si toho i u jiných jím namluvených knih a místy to působí až komicky: "..... a připálil Teddymu cigaretu" dramatická odmlka a klesnutí hlasem "zapalovačem Zippo". No ale dá se na to po pár minutách zvyknout.

09.12.2020 4 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Nejhorší z celé trilogie. Katniss se nechtěně, dokonce by se dalo říct proti své vůli, stala ikonou revoluce, která otřásá základem celého politického systému, všichni ji využívají, ona neví, komu má věřit, tápe úplně naslepo... achich ach. A k tomu ještě ten milostný trojúhelník jak z dívčího románku.. no ten by se snad dal omluvit, protože kniha je určena pro náctileté.
Ale protože ani tomuto dílu nechybí trocha akce a sem tam v ději překvapí, jsou to 2 hvězdičky.

03.01.2020 2 z 5

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Z celé trilogie je toto jediná dobrá, v podstatě skoro výjimečná kniha. Neotřelý nápad, člověk je vtažen do děje a do popsaného krutého světa. Až na některé úseky později během her má kniha skvělý spád a je napínavá. A přestože je od začátku jasné, že minimálně Katniss přežije, poslouchala jsem ji jako audioknihu jedním dechem. Konec při dobré vůli možná působí jako otevřený, ale přesto mám pocit, že autorka knihu zamýšlela jen jako jednu jedinou a až její úspěch ji donutil psát pokračování. Škoda.

03.01.2020 5 z 5

Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Nekonečno vítá ohleduplné řidiče Rob Grant

Miluji televizní seriál, viděla jsem ho několikrát. Upřímně si myslím, že seriál je o něco lepší než kniha, ale i kniha je k popukání a na dovolenou výborné čtení. Zejména tedy 1. část, další díly, Lepší než život a hlavně Pozpátku, už bych nazvala spíš tragikomickými...

16.12.2019 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

(SPOILER) Mínus jedna hvězda za tu ubulenou dějovou linku a za poměrně ploché postavy Willovy a Louisiny rodiny.
Ale ta deprese byla popsána dobře, asi bych zažívala ještě horší a taky bych se chtěla zabít.

14.11.2024 4 z 5

Vyvraždění rodiny Greenových Vyvraždění rodiny Greenových S. S. Van Dine

Pěkná klasická detektivka ve stylu Agathy Christie.
Mám ráda, když vodítka pro čtenáře nejsou úplně průhledná a všechno není od začátku jasné.

11.10.2024 5 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

(SPOILER) Oddělení Q pro mě trochu ztrácí na přitažlivosti. Životní osudy hrdinů se vyvíjejí dost předvídatelně, ale detektivní příběh docela dobrý. Zaujal mě nápad s náboženskou fanatičkou. Jinak všechno průměr, za dva měsíce budu muset hodně vzpomínat, o čem to vlastně bylo.

29.02.2024 3 z 5

Dům na pobřeží Dům na pobřeží Daphne du Maurier

Vynikající kniha.
Úplně Dicka chápu, že se do minulosti tak ponořil. Taky by mě osudy těch lidí vtáhly a vůbec jen pozorovat prostředí v tak dávné době by bylo fascinující. Co by za takovou drogu dali historikové, ti by možná i tu možnou paralýzu akceptovali jako přijatelné riziko :-).
Vita mi byla nesympatická a nerozumím, proč si tu pozérku Dick vůbec bral.

26.02.2024

Dáma v jezeře Dáma v jezeře Raymond Chandler

Starý dobrý Phil Marlow!
Není snad jediný případ, u kterého by nedostal pořádně na budku, ale i tak je to frajer ;-).

19.10.2023 5 z 5

Pouť oběšenců Pouť oběšenců Pavel Hrdlička

Ráda si představuju, jak to mohlo v Praze na začátku 15. století vypadat. Knížka je plná detailů, které atmosféru dokreslují.
Moc by mě zajímalo, jestli Hus byl opravdu tak vzorný duchovní, jak ho Hrdlička vykresluje. Jestli by opravdu měl tolik důvtipu, zájmu a nakonec empatie a odpuštění :-).

03.09.2023 4 z 5

Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

(SPOILER) Je děsivé, jak úplně se život může obrátit během pár dnů.

Za mě byl největší hrdina Vláďa a chování Ludmily i Amálky pro mě není úplně pochopitelné. Stávají se hrozné věci, ale opravdu se člověk musí kvůli nim na celý zbytek života uzavřít do sebe, zanevřít na všechny a pokazit tím život nejen sobě, ale i milovaným a milujícím okolo? Není lepší zabojovat, pokusit se vše napravit a žít alespoň trochu naplňující život?

15.07.2023 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Mám ráda tibetský budhismus a dalajláma je skutečný bódhisattva.
Tahle knížka obsahuje několik velmi pěkných myšlenek, vybízí k laskavosti a soucitu, ale tak nějak to není ani ryba ani rak. Je to takové mininaťuknutíčko do náboženského proudu, který je neskutečně rozsáhlý a hluboký. Není to ani vyprávění o kočce, ani o budhismu. Přesto natolik milé, že možná sáhnu po dalších dílech.

09.06.2023 3 z 5

Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

(SPOILER) Četlo se to moc dobře, knížka vtáhne a nepustí.
Občas okrajově zaznamenám, že existuje něco jako youtuber, ale myslela jsem, že se něčím zabývají, třeba natáčejí, jak hrají videohry nebo kreslí. Ale toto? Jako že natáčím svůj všední den? Koho to zajímá? A ještě do toho vtahovat děcka, která vlastně nemají možnost to odmítnout? Lidi dokáží být neskuteční kreténi.

20.05.2023 5 z 5

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

Dobré, napínavé, i když nemůžu říct, že bych se bála, což by bývalo bylo u téhle knížky žádoucí. Taky to není nějaká perla literatury typu Vojna a mír, ale má pobavit, a to se taky stalo.

27.03.2023 4 z 5

Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Čtení u mě mělo 3 fáze:
1. (1. kapitola a skepticky) To bude pěkná blbost.
2. (pár dalších kapitol, pobavená vtipnou bizarností vylíčeného světa) To je ale blbost, kdo si tohle může vymyslet :-D!
3. Poslední cca třetina knihy mě nutila se zamýšlet. Díky téhle části knížka dostává ještě jeden rozměr navíc, kvůli kterému u mě neupadne v zapomnění.

03.03.2023 5 z 5

Než natáhnu brka Než natáhnu brka Antti Tuomainen

Až na ten přehnaně akční závěr, za který ubírám jednu hvězdu, se mi to moc líbilo. Ano, celá kniha je samozřejmě přitažená za vlasy, ale nenápadně a děj pěkně ubíhá.

27.02.2023 4 z 5

Kmen Andromeda Kmen Andromeda Michael Crichton

Z knihy čiší, že byla napsaná tak před 50-60 lety. Už jen to chemické názvosloví: kysličník uhličitý, kyselina solná… nejsem mladá, ale nás už ve škole učili oxid uhličitý a kyselina chlorovodíková. Ještě horší je to se všemi popisy a filozofickými úvahami. V takové míře by se v dnešní knížce nevyskytovaly a díky tomu taky byla kniha zdlouhavá a daleko hůř čitelná. Ale námět zajímavý a když se oprostím od dobových popisů děje, tak to bylo jako scénář pro americký katastrofický film.

14.07.2022 3 z 5

Poslední rituál Poslední rituál Yrsa Sigurðardóttir

(SPOILER) Od začátku mi bylo jasné, že se spolu Tóra a Matthias vyspí. Nejsem z toho pohoršená, na jejím místě bych to udělala taky. Jen že to bylo takové předvídatelné...
Sama detektivka ušla, ale taky to nebyl żádný skvost. Slabé 4*.

22.05.2022 4 z 5

Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku Klaus Bergdolt

Je vidět, že autor je opravdu na dané téma odborník. Tahle kniha by se určitě dala použít jako užitečný zdroj k nějaké odborné práci.
A černá smrt? To si asi nikdo nedokážeme představit. Kniha je napsaná tak, že mě mnohokrát v průběhu čtení napadlo, jaké to asi muselo být žít v té době. Následky musely být pro Evropu naprosto katastrofální. Ubozí dnešní Evropané, co třepou rouškou při každém kýchnutí!

10.04.2022 5 z 5

Lež Lež C. L. Taylor

Já mít takové “kamarádky”, tak s nimi rozhodně na dlouhou exotickou dovolenou nejedu a vlastně bych se s nimi úplně přestala stýkat. Jenže ona ani Emma nebyla moc emocionálně stabilní, takže si všechny dost padly do noty.
Zaujalo mě, jak asi vypadá útulek pro zvířata v Anglii. Opravdu zaměstnanci jezdí k někomu domů, když mají podezření na týrání? Nikdy jsem nebyla ani v žádném útulku u nás, tak nemůžu soudit, ale předpokládám, že u nás asi nemají džus pro návštěvy a peníze na zvířecího psychologa. Mám pocit, že mají problém sehnat i peníze na granule.
Celkově napínavá kniha, která vtáhne a nepustí. Člověk je zvědavý, jak to vlastně celé bylo a co se vlastně stalo.

03.04.2022 4 z 5