Barbara182 Barbara182 komentáře u knih

Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Překvapivě dobrá kniha (moc jsem toho od ní nečekala :-), kterou jsem četla jedním dechem, jak je skvěle napsaná. Jediné, co mi trochu vadilo, byl ten konec, který mi s ohledem na propracovanost celého předchozího příběhu přišel zbytečně stručný, nedomyšlený a jaksi ošizený. Jinak ale dobré, řekla bych, že se v budoucnu ke knize zase někdy vrátím pro repete :-)

25.03.2018 4 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Třebaže si na vílí světy až tolik nepotrpím, kniha se mi líbila, je čtivá, napínavá a nepostrádá vtip ani propracovaný příběh :-) Pohádku o Krásce a zvířeti mám moc ráda a tohle je velmi zdařilá "modifikace" :-) Už se těším na druhý díl!

05.03.2017 4 z 5

Lumpové a beránci Lumpové a beránci Vladimír Pikora

Překvapivě dobrý román s detektivní zápletkou od dvojice ekonomů :-) Čtivě a vtipně napsaný a zároveň upozorňující na poměrně reálná nebezpečí a nešvary současného finančnictví a politiky a jaké důsledky to může mít pro obyčejné lidi. Moc se mi líbila.

21.05.2016 4 z 5

Návrat mistra Návrat mistra František Niedl

Další skvělá kniha, závěr "platnéřské" trilogie, četla se jedním dechem.

14.12.2015 4 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Další skvělý historický román od Františka Niedla, vřele doporučuji

10.05.2015 4 z 5

V očiach pomstiteľa V očiach pomstiteľa Kristína Brestenská

Už jsem skoro zapomněla, jak pěkné historické romance umí Kristína Brestenská psát :-) I tato kniha je napínavá, plná tajemství z minulosti a nepřízně osudu, kde nechybí propracované postavy bojující každá s vlastními démony. Líbí se mi, že de facto navazuje na předchozí díly a řeší životní příběh dalšího z členů rodiny MacLeodových, konkrétně nejstaršího syna Alexandra. Hezky napsaný příběh, který sice svojí podstatou není žádnou růžovou pohádkou, ale spíš syrovým středověkým vyprávěním ze skotských vrchovin a ostrovů, ale i tak nepostrádá naději a lásku a přišpendlilo mě ke stránkám, až dokud jsem nedočetla do konce :-) Úplně mě to navnadilo koupit si další autorčinu knihu :-)

12.12.2024 4 z 5

Galilejec Galilejec Kristýna Freiová

Úvodní díl série, ve kterém autorka naštěstí tolik nezabředávala do nekonečných filozofických úvah jako v Nesmrtelném hraběti. Galilejec je mnohem „akčnější“ a musím říct, že se mi ve výsledku líbil víc než druhý díl. Byť je známý biblický příběh o Ježíšovi převyprávěný úplně jinak a dost inovativně, nijak mi to nevadilo, naopak mi to přišlo nápadité a díky tomu, že se pořád něco dělo, se kniha dobře četla (a i když člověk samozřejmě věděl, jak to dopadne a co bude následovat, byla jsem i přesto zvědavá, co bude dál a jak to autorka zaonačí). Na autorčinu prvotinu tedy za mě hodně dobré, na třetí a závěrečný díl Lucifer a Markétka ale bohužel nemám nervy, po pár stránkách jsem knihu odložila, protože tam se to oním filozofováním jen hemží a mně osobně to přijde hrozně nezáživné a zdlouhavé.

01.10.2024 3 z 5

Kirke Kirke Madeline Miller

Pěkně napsaná kniha. Kirké, která byla oproti ostatním bohům a polobohům nezvykle citlivá a laskavá (občas až naivní), mi bylo hlavně zezačátku celkem líto. A nemohla jsem si pomoct, abych neviděla podobnost příběhu se severskými legendami o Angrbodě a Lokim (v antické verzi je šprýmařem Hermes, ale velkou láskou Odysseus), k čemuž samozřejmě přispěl i její osamělý život ve vyhnanství na ostrově (nejdřív jsem četla Srdce čarodějky právě o Lokim). Kirké byla zvláštní i v tom, že si musela svoje kouzla tvrdě odpracovat a naučila se je až po dlouhé řadě pokusů a omylů (s čímkoli, co připomíná práci, by se bohové neobtěžovali). A přiznám se, že jsem si úplně nepamatovala její roli v Odysseově příběhu. Každopádně stránky mi ubíhaly jedna za druhou, příběh byl zajímavý a napínavý, takže za mě spokojenost :-)

01.10.2024 3 z 5

Hranice zoufalství Hranice zoufalství Nicholas Evans

První část knihy (cca 80 stránek) byla pěkně čtivá a vypadalo to, že půjde o dobrou detektivku, ale pak se děj rozplizne do celkem nezáživného popisu pozvolného rozpadu manželství rodičů oběti. Nebavilo mě ani líčení ekologického aktivismu jejich dcery, který se časem zvrhne v ekoterorismus. Chápu, že tohle téma bylo v době vydání knihy poměrně aktuální a hodně se řešilo (zlatá éra Greenpeace apod.), ale autor ho neuchopil vůbec šťastně. Celá zápletka je nakonec taková nemastná neslaná a ve mně coby čtenáři rozhodně nevzbudila žádné vášně, ani nadšení. Knížku jsem dočetla jen proto, že jsem ji měla s sebou na služební cestě, jinak bych odložila nedočtenou.

25.09.2024 2 z 5

Vzdálenost mezi námi Vzdálenost mezi námi Kasie West

Sympatická oddychovka, která se dobře četla, byť samozřejmě propracovanost odpovídá cílové skupině náctiletých. Caymen mi bylo trochu líto, kvůli starostem o peníze neměla zrovna lehký život, ale celou knihu trousí hodně vtipné sarkastické poznámky a vtípky, a to mě bavilo :-)

23.08.2024 3 z 5

Srdce čarodějky Srdce čarodějky Genevieve Gornichec

Úžasná kniha, nechápu, že má tady na Databáziknih tak nízké hodnocení. Příběh mě chytil hned od začátku a musela jsem číst a číst, abych zjistila, jak to vlastně celé dopadne. Osobně moc severským mýtům neholduju, takže nejsem zatížená tím, jak je to popsané v jiných knihách, nebo jak by to mělo být správně :-) Čtení jsem si užívala a Lokiho lumpárnám jsem se nejdřív usmívala, ale jako u každého „šaška“ má i jeho příběh hořký a vážnější podtón. Líbí se mi, že autorka nechává na čtenářovu rozhodnutí, jestli to celé byl od začátku Lokiho plán, nebo prostě jen přirozený a nevyhnutelný vývoj událostí. Za mě zkrátka skvěle napsaná kniha, která mě uhranula a v budoucnu si ji určitě ráda přečtu znovu :-)

30.07.2024 5 z 5

Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

Moc pěkná kniha, některé věci jsem už věděla odjinud (např. Vlk samotář od Jodi Picoult), ale jiné pro mě byly novinkou (třeba vztah vlků s krkavci) a bylo to zajímavé. Četlo se to jako po másle a nechybí ani pěkné fotky :-)

26.07.2024 4 z 5

Cizinci v noci Cizinci v noci Kent Haruf

U téhle knihy se mi teda víc líbilo filmové zpracování s Robertem Redfordem a Jane Fondovou (a hlavně ten konec). Kniha je psána zvláštně jednoduchým jazykem, bez uvozovek u přímé řeči, a e poměrně tenká. Nicméně líbila se mi ona atmosféra prostého života a malých radostí, navíc hrdinové jsou oba v jádru hodní lidé.

29.12.2023 3 z 5

Nemusíš! Nemusíš! Dagmar Digma Čechová

U tohohle románu jsem měla problém vydržet knihu číst, protože chování Katky manžela a celková ta situace mi přišly hrozně depresivní :-( Sáhla jsem proto ještě po další knize a ve čtení je střídala, aby toho nebyla taková "nálož". Zhruba někdy od první třetiny jsem pak měla problém s tím, jaké byly hlavní hrdinky pipiny - to se vážně ženské takhle zblázní, když se zakoukají do chlapa, a přehlíží všechny varovné signály? V tomhle ohledu asi zkrátka nejsem žena. Jinak opět dobře napsáno, jen na mě občas nereálné a trochu moc depresivní čtení. Do pokračování se asi pouštět nebudu.

05.11.2023 3 z 5

První narozená První narozená Amy Harmon

Čtivě napsaný příběh, ale přiznám se, že podle anotace jsem čekala trochu něco jiného, přinejmenším že se bude příběh točit hlavně kolem Bayra a Alby, ve výsledku je tam ale těch hlavních postav mnohem víc (a občas to až vypadá, že hlavní postavou je vlastně Bayrův strýc Dagmar) a bylo tak pro mě těžké si vybrat komu vlastně fandit. Celý příběh mi navíc kvůli tomu přišel takový roztříštěný, Bayr a Alba se tam motali skoro jakoby mimochodem někde na okraji, a navíc úplně nemusím lovestory, kde se hrdinové milují už od dětských let. Na druhou stranu se mi líbilo, jak byly postavy (a potenciální legendy) vylíčeny lidsky se všemi svými strachy a slabostmi, a samozřejmě se nedá autorce upřít spisovatelský um, za sebe jsem od ní už ale četla lepší knížky.

26.05.2023 3 z 5

Válka hluku Válka hluku Patrick Ness

Závěr série už naštěstí nebyl tak depresivní a skýtá naději v podobě mírových jednání. Hodně se mi líbilo vyprávění z pohledu původních obyvatel tzv. Sádráků, to bylo super. Děj měl opět neuvěřitelný spád a nechybí ani překvapivý zvrat v závěru :-)

10.04.2023 4 z 5

Nepoškvrnená povesť Nepoškvrnená povesť Martina Hlubocká

Čekala jsem od knihy přece jen o fous víc, reakce hlavních hrdinů mi přišly mnohdy přehnané a nelogické, i posloupnost děje měla pár trhlin, škoda, protože zápletka podle anotace vypadala zajímavě...

14.01.2023 2 z 5

Ďábel v přestrojení Ďábel v přestrojení Lisa Kleypas

Další díl série Ravenelovi sice ve skutečnosti nemá žádného hlavního hrdinu z téhle rodiny, spíš by se dala kniha zařadit k sérii Čekanky, ale nestěžuju si :-) Sebastian St. Vincent je i s léty pořád okouzlující, stejně jako jeho manželka Evie, v knize nechyběl humor (hlavně u toho holení Keira "omylem" nebo hledání skotských předků :-), byť zápletka hlavní dvojice místy trochu drhla a připadala mi malinko přitažená za vlasy, bohatě to vynahrazovaly ostatní postavy (ale chápu, že udržet vysokou laťku předchozích šesti dílů není jednoduché), ve výsledku je to další oddychová klasika, která je na dlouhé zimní večery jako dělaná :-)

04.12.2022 3 z 5

Ledové objetí Ledové objetí Paullina Simons

Začátek dobrý, ale celkové rozuzlení a konec samotný se mi moc nelíbily. Přišlo mi to zbytečně překombinované s tím tajemným vzkazem a tak, taky jsem úplně nechápala, co vlastně bylo na vztahu Nathana a Kristiny tak špatného, kromě toho, že byli hrozně mladí. Nedávala mi smysl Kristinina zamlklost v pubertě a nelíbily se mi ani všechny ty lži na začátku s Conni, ale jinak je to čtivé a patřičně napínavé, ozvláštněné osobní zainteresovaností detektiva O'Malleyho.

09.10.2022 3 z 5

Talisman pro štěstí Talisman pro štěstí Helena Hunting

Takový horší průměr, příběh neurazí, ale ani nenadchne, a za hodinu vlastně ani nevíte, o čem to bylo. Upřímně jsem podle anotace čekala dost něco jiného, takže jsem nakonec ráda, že jsem ji měla jen půjčenou z knihovny.

10.09.2022 2 z 5