BaS1972 komentáře u knih
Jedna z mála knih na téma "autismus", která opravdu stojí za to si přečíst. Jako šťastná matka jednoho z těchto zvláštně jiných dětí vím, o čem mluvím. Příběh je napsán s vtipem, má spád, jednotlivé prvky autistické poruchy jsou čtenáři předkládány s lehkostí. Rozuzlení je roztomile drsné.
Opravdu úplně jiný příběh. Ne takový, který se čte z nudy, ale ten, ke kterému si čtenář sám hledí vyhledat volnou chvilku, aby mohl číst dál.
Čtivá kniha obsahuje nejen skutečný příběh, ale i řadu postřehů o lidské povaze. Znovu jsem si uvědomila, že to, co pomalu a v tichosti již skoro zapomínáme, se skutečně dělo, často i s děsivější tváří, než jsme vnímali, a že se to v dohrách děje dosud. Dílko napsané svižným perem mladého autora doporučuji.
Kniha na mne skromně a v tichosti čekala na nádraží v jedné z poliček "knih do vlaku" a dlužno říci, že předčila i má nejlepší očekávání. Je zajímavá, čtivá, děj má spád. Kromě očekávaného duchovního aspektu umí zahrát i na romantickou strunu. Děkuji a doporučuji :-).
Severské detektivky se mi sice velmi dobře čtou, ale možná jimi začínám být již přesycená. Začínám vnímat šablonovitost - alkohol, neuspokojivé osobní životy vyšetřovatelů, trestné činy páchané neuvěřitelně bizarním způsobem. Je mentalita lidí žijících v zemi dlouhých zim a nocí opravdu tak moc odlišná od naší? Anebo je to jen obchodní tah, který prostě vychází?
Pravda, kniha je napsaná hezky. Nic proti autorovi. Nicméně děj, respektive jednání a myšlení hlavní postavy mne popouzelo již v době, kdy jsem dílo měla číst jako povinnou četbu. Když jsem se ke knize jako velmi dospělá vrátila po letech, myslím si o mladém Wertherovi totéž. Hluboce pohrdám někým, kdo si nedokáže najít svůj smysl života, a kdo ze svého malicherného osobního problému udělá tragédii. Jít v stopách páně Werthera, byli bychom asi dnes mrtví všichni... Nicméně je to jistě romantický příběh...
Příjemné čtení pro celou rodinu. Autor udělal jedinou chybu - zemřel mlád.
Kniha na mě působí tak nějak jako neohoblované prkno nahrazující poličku v jinak pěkné a řemeslně dobře vyvedené skříni. Svůj účel snad splní....
Dílko obsahuje řadu zajímavých myšlenek, čtenář je však bohužel nucen k nim klopýtat přes hory vulgarismů, a bohužel i cestami zcela nepolíbenými jazykovou korekturou. Je smutné, když namísto nad obsahem knihy přemýšlíte o smyslu vět...
Pokus o pokračování klasického díla většinou nebývá korunován úspěchem. Chci věřit, že to byla hluboká úcta k panu Jirotkovi, která nedovolila panu Mackovi vystoupit z jeho stínu a zhostit se úkolu poněkud šťastněji. Humor byl často křečovitý, místy nepůvodní. Všechny kapitoly měly téměř stejnou osnovu. Kniha mne zklamala.
Jedna z prvních knížek tohoto druhu, se kterou jsem se setkala ještě v "době minulé". Přehledně napsaná a širokým vrstvám čtenářů přístupná praktická příručka, vyvedená ještě poctivým, řekněme skromným způsobem bez velkohubých slov a nadbytečných obrázků. Dnes možná neprávem opomíjená.
Jedna z prvních knih, které jsem od autora četla. Možná právě nad ní jsem pochopila čísi výrok, že "Ivan Klíma rozumí ženské duši". Ano, rozumí jako málokdo.
Milý nekomplikovaný příběh z minulých časů psaný pěknou češtinou.
Kniha mne velmi příjemně překvapila. Má ten správný "spád" - do jednotlivých vedlejších epizod jsem se nezamotala, nejsou tam žádné zbytečné postavy ani děje navíc, přesto je to celé velmi čtivé :-)
Z mého pohledu nepopsatelně krásné. Příběhy mile popisují místa, která znám důvěrně sama z "človíčkova" věku. Děkuji, pane Aškenazy!
Jedno z těch klidných pohodových čtení, která mám ráda před spaním.
Velmi čtivý příběh. O stáří, bilancování. O vztazích a lidech, kteří nejsou černobílí. Krásné popisy přírody na ostrovech, kam se asi jen tak nepodívám.
Napínavý příběh, pěkně psaný, jako většina severských detektivek.
Prostě NE! Nemám ráda Máchu coby básníka, Máj se nedá čist v dnešní době a patrně se nedal číst nikdy. Jsem pevně přesvědčená, že dosud z čítanek a povinné četby nevymizel pouze proto, že nemáme jiného romantického básníka.
Nesmrtelná klasika. Jedna z knih, která má čtenáři co nabídnout i napodruhé, napotřetí...