BaS1972

Naprosto dokonalé. Před panem Sušilem se skláním až k zemi. Vřele doporučuji všem zájemcům o lidové písně a historii.

Velmi čtivý příběh. O stáří, bilancování. O vztazích a lidech, kteří nejsou černobílí. Krásné popisy přírody na ostrovech, kam se asi jen tak nepodívám.

Dějově i vyvedením mi zapadá spíše do konce 19.století, než do období mezi válkami. Připomíná spíš dámskou literaturu než detektivní příběh.

Drobná knížka, která stojí za přečtení. Kultivovaný pohled na intimitu beze studu a bez vulgarit.

Dobře čtivé, pěkně propracované. Napínavé. Konec trochu moc krvavý.

Pravda, kniha je napsaná hezky. Nic proti autorovi. Nicméně děj, respektive jednání a myšlení hlavní postavy mne popouzelo již v době, kdy jsem dílo měla číst jako povinnou četbu. Když jsem se ke knize jako velmi dospělá vrátila po letech, myslím si o mladém Wertherovi totéž. Hluboce pohrdám někým, kdo si nedokáže najít svůj smysl života, a kdo ze svého malicherného osobního problému udělá tragédii. Jít v stopách páně Werthera, byli bychom asi dnes mrtví všichni... Nicméně je to jistě romantický příběh...

Na pozadí politických událostí autor v povídkách zajímavým způsobem popisuje pro českého čtenáře až komicky absurdní boje mezi rumunsky a rusky mluvícími obyčejnými lidmi.
Opět smekám klobouk a v hluboké úctě se klaním před prací pana Jiřího Našince, který překladatelské řemeslo povýšil na umění. Plně využil bohatství z pokladnice českého jazyka k dokonale plastickému předání příběhu s celou jeho duší. Děkuji :-)

Velmi zvláštní příběh. S ohledem na dobu, kdy se měl odehrávat, téměř na hranici uvěřitelnosti.

Kniha je úžasně autentická. Skutečnost, že autor nebyl spisovatel, nýbrž obyčejný voják, se odráží v osobitém způsobu vyjadřování. Nevím o jiné knize, která by popisovala dění za 1.světové války v těchto místech. Kniha možná spíše pro "fajnšmekry", nicméně zájemcům o tuto tématiku doporučuji.

Napínavý příběh, pěkně psaný, jako většina severských detektivek.

Jedna z prvních knížek tohoto druhu, se kterou jsem se setkala ještě v "době minulé". Přehledně napsaná a širokým vrstvám čtenářů přístupná praktická příručka, vyvedená ještě poctivým, řekněme skromným způsobem bez velkohubých slov a nadbytečných obrázků. Dnes možná neprávem opomíjená.

Prostě NE! Nemám ráda Máchu coby básníka, Máj se nedá čist v dnešní době a patrně se nedal číst nikdy. Jsem pevně přesvědčená, že dosud z čítanek a povinné četby nevymizel pouze proto, že nemáme jiného romantického básníka.

Spojení několika příběhů do jedné knihy vnímám u tohoto autora jako poněkud netradiční.

Na tomto příběhu mne obzvlášť zaujalo líčení poměru v zemi bývalého východního bloku ze strany "západního" autora.

Kurt Wallander je sice oblíbený společník mých večerů, ale tento příběh mne nijak nezaujal. Jen málokdy se stane, že knihu nedočtu. Tentokrát ano.

Klobouk dolů před panem Honzákem a jeho životní moudrostí. Kniha psaná formou rozhovoru se pěkně čte. Jen mne mrzí, že coby nelékařka se občas v textu poněkud ztrácím, pokud hovor zabloudí do příliš odborného světa.

Příjemné čtení pro celou rodinu. Autor udělal jedinou chybu - zemřel mlád.

Nesmrtelná klasika. Jedna z knih, která má čtenáři co nabídnout i napodruhé, napotřetí...