Bašťák Bašťák komentáře u knih

Války s Kzinty II Války s Kzinty II Larry Niven

Potěšilo pokračování Kočičárny i když ten druhý díl je trochu slabší, hlavně proto, že mi začaly trochu unikat motivace jednotlivých postav a celkově to bylo tak trochu nepřehledné. Navíc v mém vydání knihy je tisková chyba, kdy chybí cca 5 stran textu, který je omylem nahrazen textem z druhé povídky :-(. Hodina dětí je ovšem exceletní a velice povedená a hlavní důvod přoč tuhle knížku číst. Konečně pořádná bitka mezi lidmi a Kzinty.

28.09.2021 3 z 5

Války s Kzinty I Války s Kzinty I Larry Niven

Dobré povídky, hlavně Kočičárna. Nejvíc mě zaujala hláška několik stránek ke konci knihy: "Teď už vím, proč se Kzintové rozhodli chovat své samice jako domácí zvířátka. Z čisté sebeobrany." :-) To dobře vystihuje tuhle Kočičárnu...

19.09.2021 3 z 5

V zákulisí světů V zákulisí světů Larry Niven

Jedná se v podstatě o paralelní román, který dějově propojuje a vysvětluje několik povídek z Neutronové hvězdy a dění kolem Flotily světů. Oba díly Flotily světů hodnotím jako výborné a je velká škoda že česky zatím nevyšly další díly Destroyer of Worlds, Betrayer of Worlds a hlavně Fate of Worlds: Return from the Ringworld, který doplňuje a uzavírá i sérii o Prstenci, což by bylo určitě velmi zajímavé čtení.

03.08.2021 5 z 5

Ekonomie v jedné lekci Ekonomie v jedné lekci Henry Hazlitt

Hazlitt byl naštěstí novinář a tudíž člověk, který uměl psát, takže věděl jak ty věci podat tak, aby ekonomii porozuměl i naprostý laik. Vynikající kniha, kterou by si měl jako povinnou literaturu přečíst každý zodpovědný volič a hlavně politik.

03.07.2021 5 z 5

Svět Ptavvů Svět Ptavvů Larry Niven

Byl člověkem, delfínem a Thrintem :-) kam na to ten Niven chodí :-) Tahle knížka dle originálního data vydání předchází Neutronovou hvězdu a Protektora, kde jsou na Otrokářskou říši občasné odkazy. Jde tedy o další střípek do Známého vesmíru. Asi bych doporučil číst nejdříve Neutronovou hvězdu pak první Prstenec a potom Ptavvy a Protektora. Celkově jde o svižnou napínavou sci-fi , která ale podle mě obsahuje zbytečně moc dějových linek a postav (možná je to tím, že jde o autorovo rané dílo - třeba Lucas Garner pak pokračuje v Protektorovi), i když Niven je na tohle (počet postav) docela maniak viz třeba Pánové prstence. Pro nás "průzkumníky" Známého vesmíru rozhodně doporučuji. EDIT: jo a pobavilo jméno lodi Heinlein :-)

14.03.2021 4 z 5

Pánové Prstence Pánové Prstence Larry Niven

Opět o něco hutnější pokračování Prstence, tentokrát na samé hranici fantastiky. Je třeba číst pozorně a vydržet, kniha se odmění dvojcí neuvěřitelných příběhů tj. o pádu Temného Hnízda a závěrečnou protektoří rošádou.

29.12.2020 4 z 5

Neutronová hvězda Neutronová hvězda Larry Niven

V době vydání to musela být naprostá pecka na poli sci-fi, když rok před tím došlo k objevu první skutečné neutronové hvězdy. Dnešní optikou bych řekl, že právě tato povídka je nejslabší z celé knihy. :-) To ale nevadí, jako úvod do "Známého vesmíru" fungují všechny povídky dohromady velmi dobře. ;-)

06.09.2020 4 z 5

Všechny tyto světy Všechny tyto světy Dennis E. Taylor

Posadil jsem se a vyžádal si kávu.....a dočetl jsem [Bobiverzum - kniha třetí] dost zábavný sci-fi čtení :-)

21.07.2020 4 z 5

My jsme legie My jsme legie Dennis E. Taylor

Bobiverzum je rozhodně zábavné až návykové sci-fi čtení, zkrátka takové sladké sci-fi lízátko. Povedené, jen bych trochu ubral těch narážek na StarWars a Star Trek a jiné série, to mi trochu vadilo.

20.06.2020 3 z 5

Boj o hrad I. + II. Boj o hrad I. + II. Antonín Klimek

Množství informací je ohromující, a navíc i čtivě napsané.

11.02.2020 5 z 5

Moderní ekonomie Moderní ekonomie Hana Lipovská

Výborný základ pro toho, kdo se v ekonomii příliš neorientuje. Díky za něj.

11.02.2020 5 z 5

Úvod do současné politologie Úvod do současné politologie Blanka Říchová

Dobrý přehled politických systémů např. ke zkoušce z politologie...

14.01.2020 4 z 5

Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti Piotr Wandycz

Zajímavá srovnávací studie historicko-společenského vývoje regionu středovýchodní Evropy, tedy Polska, Maďarska, Česka (a tím i Slovenska) a to z pohledu 90. let minulého století, kdy byla napsána, což je dnes pohled osvěžující. K dějinám regionu přistupuje jako k celku a chronologický výklad je omezen na minimum. Kromě stavu národů a státních zřízení jsou srovnávány i ekonomické ukazatele a národnostní menčiny. Čechy v tomto regionu vítězí především po stránce ekonomického rozvoje a "blahobytu" obyvatelstva , proti tomu na poli státnosti, politiky, a obecně "touhy po svobodě" už je to hodnocení trochu horší.

19.09.2019 4 z 5

Protiúder Protiúder Joshua Dalzelle

Dočteno, ale celkový dojem je mírně rozpačitý. Celá série je tak z 90% výborná, první díl je nejlepší, druhý překvapující, třetí dobrý...ale..... *SPOILER* : nelíbí se mi konec. Proč proboha mají být Fágové výsledkem nějakého nepovedeného biologického experimentu? Proč by vesmír nedokázal zplodit nějakou podobnou rasu? Opravdu Vruahnové by je nedokázali sami zastavit (dokážou dobíjet vesmírné lodě na dálku!), a musí si najímat lidskou posádku? Opravdu se nedokážou přenést přes svou údajně pacifistickou povahu a přitom dokážou vyrobit tak působivé zbraně? Proč sledujeme s napětím získávání "orgánu" ze Superalfy (což je asi nejlepší část tohoto dílu), když se pak nedozvíme jak se ho vlastně podařilo přizpůsobit pro další boj Ikara a ke zničení Fágů nebyl až tak klíčový? Proč Vruahnové vyhodnotili chybně systém s centrálním vědomím Fágů? Zkrátka ten konec stojí dost na vodě, možná kvůli další sérii knih, ale to je škoda.

18.02.2019 3 z 5

Poslední pásmo vzdoru Poslední pásmo vzdoru Ota Holub

Měl jsem trochu obavu, vzhledem k datu vydání, ale nakonec kniha obsahuje jen několik málo dobře odhalitelných úliteb komunistickému režimu. Jinak je to povedené čtení o dost "nepovedené" době. Přiznám se, že mi bylo až úzko z toho, co vše jsme museli jako národ překousnout, a že to zanechalo tak hlubové rány, že se ani nedivím, co pak následovalo po válce v obráceném gardu. Jinak lze plně souhlasit s níže uvedeným komentářem eraserheada.

17.09.2018 3 z 5

Až za slunce západ plout Až za slunce západ plout Robert A. Heinlein

Toto dílo je podle mého názoru především pro skalní fanoušky R.A. Henleina. Je to takový dlouhý epilog k některým jeho knihám, alternativním časovým liniím, k oblíbeným postavám jako Lazarus Long a další z Howardových rodin, kocour Pixel (je zmíněn i počítač řídící měsíční revoluci z románu Měsíc je drsná milenka) a tu a tam další narážky pro pozorné čtenáře......a je to také trochu o sexu a nesmrtelnosti: "A žili šťastně až na věky." ---- Oblíbená citace: "Velkou krásou manipulování s časem je to, že je vždy dost času, nikdy nemusíš spěchat!" --- Zajímavé je, že se tu Henlein dotkne i problému braní drog mladou generací a je docela zvláštní, že se s tím neumí úplně popasovat a tato část působí poněkud mimo celkové směrování románu. Jinak dobré čtení.

13.08.2018 4 z 5

Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Vlastimil Vondruška

Uf, chtělo se mi celé 2/3 tohoto dílu křičet: Vraťte mi původní generaci hrdinů, ti noví nestojí za nic :-) Naštěstí poslední kapitoly se docela povedly, bitva u Nýrska a úplně nakonci královna Johana v čele zemské hotovosti vyráží vstříc Matyáši Korvínovi..to dokonce vhánělo vlastenecké slzy do očí.... Nevím co se bude ještě řešit v posledním díle, ale tento je pěkně uzavřen smrtí Jana Rokycany a Jiřího z Poděbrad - podle mě už to mohl autor završit tímto dílem...

28.06.2018 3 z 5

Děti plástve 2 Děti plástve 2 Josef Pecinovský

Plástev Jedu je kultovní záležitost. Toto pokračování je pro ty, kdo chtějí vědět, jak to bylo dál. Za mě průměr.

10.02.2017 3 z 5