Beatrice_s Beatrice_s komentáře u knih

Královna Tearlingu Královna Tearlingu Erika Johansen

Jedním slovem... úžasné. :) Fantasy příběhy byly vždy mé oblíbené, proto jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto knihu. :) Vyprávění o mladičké královně se mi četlo velice dobře a nemůžu říct, že bych se někdy nudila nebo narazila na nějaká „hluchá místa“. Dostatek akce po celý děj dodává knize na příjemné svižnosti. Pokud je příběh dobrý, nějaké tiskové a jazykové chyby jsem ochotná přehlédnout. Každopádně musím také pochválit krásnou a elegantní obálku. Jsem zvědavá na filmové zpracování a hlavně se moc těším na druhý díl knihy! :)

21.11.2015 5 z 5

Ty Ty Caroline Kepnes

Na tuto knihu jsem se moc těšila. Všudypřítomná masivní reklama, netypický a osobitý styl psaní a vůbec celé vzezření této knihy však přispěly k tomu, že jsem od ní asi očekávala až příliš. To nebylo naplněno. Musím souhlasit s názorem, že přílišná četnost popkulturních odkazů působila spíše rušivým dojmem. V současné době poměrně neobvyklé použití du-formy příběhu rozhodně přidávalo na originalitě a číst jej tak bylo velice zajímavé. Také v mém případě vyžadovalo rozhodně více soustředění, takže v kombinaci se zmíněnými odkazy se mi příběh četl méně ladně a lehounce, než jak by tomu bývalo mohlo být bez nich. Nicméně celou knihou prostupuje pořádná dávka zvrácenosti tím více, že se ocitáme v hlavně psychopata jako vyšitého. V tomto směru se jedná o nebývale intenzivní a pozoruhodný čtenářský zážitek. Rozuzlení mi přišlo docela předvídatelné a žádné velké překvapení se v mých očích nekonalo. Jako čtenářská zkušenost za mě jednou stačilo a na „Skrytá těla“ se nechystám.

19.11.2015 3 z 5

Navždy družičkou Navždy družičkou Lindsey Kelk

Nemohu si pomoct, ale přišlo mi to jako vykrádačka Bridget Jones.

18.06.2024 1 z 5

Případ Amelia Případ Amelia Kimberly McCreight

Případ Amelia je určitě velice zajímavá a nadčasová kniha (nadčasovost je navíc vyzdvižena citacemi z děl Virginie Woolfové). Příběh je pestrý a svižný díky častému střídání časových rovin a také pohledů postav (Kate a Amelia). Máme zde také několik různých forem vyprávění (klasické vyprávění, resp. líčení, dále forma deníku, e-mailu, SMS, facebookových statusů a konečně zachycení děje prostřednictvím článků školního věstníku/blogu). To vše činí četbu zajímavou. Nemám moc ráda, když se v literatuře objevují prvky sociálních sítí, ale v této knize mi to nijak nepřekáželo (možná proto, že dávkování bylo zvoleno tak akorát a neobjevil se zde Twitter a s ním spojené šílenství :)). Postava Kate mi byla velmi sympatická, a to nejen z důvodu, že byla právničkou podobně jako já. :) Celkově bych knihu nezařadila úplně mezi thrillery jako takové - chybělo tu více akce, napětí a v tomto duchu gradující rozuzlení a nebezpečí vyvíjející se do budoucna, u kterého si čtenář není jistý, jak dopadne. Zde jsme se, co se důsledků týče, naopak vraceli do již známé minulosti. Knihu bych tedy spíše více označila za psychologickou než za napínavý thriller. Nicméně se mi líbila velmi a postupné Katino pátrání jsem si užívala a bavilo mě. :) O diagnóze, která se zde objevuje, jsem již slyšela. O to více uznání pro knihu za její realističnost. :)

07.05.2017 4 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Vzhled knihy je naprosto úžasný... V jednoduchosti (a přitom nápaditosti) je prostě krása. :) Nádherná obálka, krásná zlatá předsádka... mapy v knihách mám moc ráda, takže vizuální dojem na mě Kostičas udělal velice pozitivní. K samotnému obsahu: ze začátku jsem byla trochu rozpačitá ze změti různých šílených pojmů a toho, jak se na čtenáře valí zpočátku nepříliš srozumitelné informace a pozadí vymyšleného světa. Prvních pár stránek jsem se prokousávala a váhala, zda knihu číst dál (i přestože jsem věděla, že knihy nikdy neodkládám a vždy jim dám šanci až do konce vyprávění). Musím říct, že od jistého okamžiku ve vlaku přišel ten zlom, kdy se spustila parádní, akční a dynamická jízda příběhu. Brzy jsem neměla již s žádným pojmem problém. Autorka dílo napsala velice čtivě, takže čtenář skutečně po krátké době přestane vnímat neologismy a mnoho abstraktních pojmů jako cizí prvek a lehce si je osvojí. Je dobré si již před samotným čtením projít slovníček pojmů na konci knihy, zorientujete se o to dříve. :) Dále mi byl moc sympatický únikový námět příběhu a s tím spojené to správné napětí a zoufalství postav. I přes uvedená pozitiva to však necítím na ohodnocení plným počtem hvězd - ještě něco mi tam zkrátka chybělo k tomu, abych byla z knihy úplně unešená... Zkrátka zatím mě tato knižní série baví, ale jako něco převratného to necítím (ale to bude spíše mým žánrovým naladěním, nikoli nedostatkem knihy :)). Druhý díl Vidořád právě čtu. :)

30.12.2016 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Tuto knihu jsem četla při loňských zimních svátcích a musím říct, že v rámci pasivní zábavy vstřebávání příběhů jiných to byly asi ty nejlépe strávené Vánoce. Žádné nekonečně se opakující pohádky a ubíjející vánoční programy v televizi... Ale místo nich tento božský thriller. :) Styl autorky mi okamžitě sedl a kniha mě bavila již ve své „detektivní“ části. Musím vyzdvihnout také celou řadu trefných postřehů a názorů ze života, s kterými se nelze než ztotožnit. Jediné, co považují za mínus (a zároveň také za svou chybu) je to, že jsem si přečetla hodnocení na zadní straně obalu a některé komentáře na internetu (i když byly velice obecného rázu). Již to ale v mém případě vedlo k tomu, že jsem tak nějak už čekala, co skutečně přišlo. Bohužel jsem pak nebyla překvapená tak, jak bylo autorkou zjevně zamýšleno... U této knihy ještě více platí, že čím méně víte, tím lépe pro vás! :) Doufám, že Gillian časem opět něco zajímavého napíše a mezitím určitě sáhnu po její Ostré a Temné dosavadní tvorbě. :)

21.11.2015 4 z 5

Spánek Spánek Haruki Murakami

Zajímavá „jednohubka“ na jeden večer a třeba při víně. Jsem moc ráda, že jsem konečně sáhla po nějakém díle pana Murakamiho. Tato novela asi nebude úplně pro někoho, kdo má rád jasné a přímočaré příběhy. Celý příběh nabádá k přemýšlení... u kterého jsem konec konců zůstala snad dodnes. Pravda je, že jsem si původně představovala něco trochu jiného, než mi bylo knihou dáno. Necítím to ale jako důvod ke zklamání. Určitě se jedná o velice zajímavý počin, který vyvolá různorodé názory. Je na místě vyzdvihnout moc povedené ilustrace Kat Menschik. Každopádně od toho večera, co jsem knížku přečetla, budu mít asi už navždy trochu strach usínat na zádech... :D

21.11.2015 3 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Druhý díl této série se v mých očích rozhodně jeví jako slabší. Připadalo mi, že děj se oproti prvnímu dílu docela zasekl na místě a příliš jsme se nikam neposunuli. Hlavní hrdinka zde dál pokračuje v chování, nad kterým mi někdy zůstával rozum stát...

20.11.2015 1 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Nakonec jsem podlehla většinovému trendu četby této knihy a určitě jsem udělala dobře. :) Sice asi nejsem ta správně citlivě naladěná duše, s kterou by po přečtení tohoto díla cloumaly ty správné emoce tak, jak mají. Příběh to byl milý a smutný. Líbilo se mi také částečné zapojení Evropy do děje. Jednalo se o první příběh, který jsem z pera J. Greena četla a určitě časem zkusím i některé jeho další tituly. :)

19.11.2015 3 z 5

Šest let Šest let Harlan Coben

Celkově bohužel musím říct, že jsem z této knihy docela zklamaná. Začátek a rozjezd byl výborný až do poloviny knihy, pak už mé nadšení začalo čím dál více opadat. Asi jsem očekávala více, respektive jsem doufala v rozuzlení a druh tajemna ze zcela jiného soudku, než jak tomu nakonec skutečně bylo. To však nemění nic na tom, že pro jiné čtenáře se může jednat o naprosto brilantní příběh. Co se mi však velice líbilo, byl autorův velmi čtivý a svižný styl vyprávění, vtipné postřehy a trefné přezdívky. :) Určitě časem sáhnu také po titulu „Chybíš mi“.

18.11.2015 3 z 5