Spánek přehled
Haruki Murakami
Murakami/Menschik série
1. díl >
„Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát,“ tak začíná příběh Harukiho Murakamiho, jehož protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru. Ve světě, který je naprosto odlišný od našeho, prozkoumává svou rodinu, sama sebe, i význam života a smrti. Ilustrační doprovod ke knize vytvořila známá německá grafička Kat Menschik.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spánek. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct, že otevřený konec je to, co mi na Spánku vadí asi nejmíň. Sakra, vždyť je to jako příběh, který by mohla z fleku vypotit každá druhá mamka na mateřské. Dny tak stejné, že si ani nedokážete vzpomenout, kolikátého dnes zrovna je, tisíce probdělých nocí, všechny původní zájmy a život odstavené na vedlejší kolej, až daleko za poslední výhybku.
Hlavní hrdinka je v pasti rutiny, která ji vtahuje stále hlouběji. Její existence se smrskla na poslouchání manželových každodenních vyprávění – o jeho práci, o jeho názorech, o tom, co se děje v jeho světě, na péči o dítě a domácnost. A zatímco ostatní okolo ní dál žijí své životy, ona ztrácí sama sebe. Každý den je monotónní a z ní postupně vyprchává nejen radost, ale i smysl. Zůstává jen vyhořelost, kterou nelze utišit. Nebo ano? Onou nespavostí, která by mohla být metaforou pro probuzení – nejen z běžného spánku, ale i ze „spánku“ svého stereotypního života? Možná...
Knižní novinky (26. týden)
21.06.2020
Knižní novinky (25. 11. - 2. 12.)
25.11.2013
„Kam se jen poděla ta někdejší čtenářka, co hltala knihy jako posedlá? Co pro mě vlastně znamenala ta doba a moje čtenářská vášeň, prudká tak, že to bylo až bizarní?“
„Mohla jsem číst knih, kolik se mi jen zamanulo. A soustředit se libovolně dlouho, aniž bych cítila únavu.“
Kniha Spánek v seznamech
v Přečtených | 1 987x |
2005 | Norské dřevo |
2012 | 1Q84: Kniha 1 a 2 |
2010 | Kafka na pobřeží |
2004 | Na jih od hranic, na západ od slunce |
2015 | Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování |
Rozhodně zajímavá povídka. Na jednu stranu působí velmi depresivně - žena uvízlá v domácnosti pod kletbou každodenní opakující se rutiny, že jí, po tom, co přestane mít potřebu spánku, začne připadat, že snad pomyslně spí ve dne, mechanicky vykonávajíc své běžné povinnosti s prázdnem v hlavě. Z knihy je proto místy cítit úzkostné zoufalství, z velké části díky skrytým významům, kterých tam není pomálu a které si každý může interpretovat dle svého. Nicméně zajímavá to představa, nemuset spát... Já osobně spím jako špalek, těžko si tedy představím stav neustálé bdělosti, ovšem čokoládu u Anny Kareninové bych si tedy dala.