Becky19
![Babička Babička](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77538/babicka-77538.jpg?v=1305922164)
Postavy značně zidealizované, děj v podstatě žádný, ale čekala jsem, že to bude o mnoho horší, proto jsem vcelku spokojená a vlastně i ráda, že jsem si Babičku přečetla. Jazyk mi nepřišel nijak náročný a myslím, že pokud bude někdo mít s přečtením téhle klasiky problém, bude to spíš kvůli (občas nekonečné) zdlouhavosti než kvůli stylu psaní a výběru slov Němcové.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Město z kostí Město z kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41464/mesto-z-kosti-XhY-41464.jpg?v=1644577002)
První polovina knížky skvělá, druhá už mě tolik neoslovila a přišlo mi, že byla hodně uspěchaná a plná různých zvratů, což bych jinak samozřejmě považovala za plus, ale tady mi něco až nedávalo smysl. Ale i přesto je to knížka vcelku nadprůměrná, takže hodnotím 4 hvězdičkami.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jsem roztříštěná Jsem roztříštěná](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151731/jsem-roztristena-151731.jpg?v=1361284477)
V průběhu čtení prvních sto stránek by mě vůbec nenapadlo, že tuhle knížku někdy ohodnotím pěti hvězdičkami. Roztříštěná mě nejdřív vůbec nebavila, ale pak jsem postupně objevila její kouzlo, i když na mě třeba ten konec působil trochu jako rána palicí do hlavy, protože došlo k obrovskému obratu. Nicméně i tak si myslím, že je to vcelku dobrá kniha a později i velmi čtivá. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na vine sú hviezdy Na vine sú hviezdy](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144817/na-vine-su-hviezdy-OEg-144817.jpg?v=1409245549)
Když jsem četla první stránky, nevěděla jsem, co si mám myslet. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli se mi knížka líbí, nebo ne. Ale teď? Nemám slov. Jsem naštvaná na autora, a to hlavně za ten konec, ale zároveň ho obdivuju a jsem ráda, že Hvězdy napsal. Dlouho jsem nečetla něco tak emotivního a... strhujícího, dokonalého, krásného a ještě nikdy se mi u žádné knížky nechtělo brečet a zároveň se i smát. Tohle je přesně ta knížka, na kterou myslíte ještě hodně, hodně, hodně dlouho po jejím přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dědička Dědička](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141891/dedicka-IwG-141891.jpg?v=1543861754)
Ze začátku jsem měla pocit, jako bych četla Stmívání - tajemný a přitažlivý kluk hypnotizuje hlavní představitelku, no nepřipomíná vám to něco? Ale později jsem zjistila, že Dědička rozhodně Twilight ságu nekopíruje. Je to neuvěřitelně čtivá knížka, a to hlavně kvůli tomu, že autorka vážně umí psát a má skvělou fantazii, protože vymyslet takový nový svět by moc lidí nedokázalo. Takže za mě má Dědička 5 hvězdiček a rozhodně se chystám na další díly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148279/zelena-jako-smaragd-148279.jpg?v=1359915578)
Docela jsem se bála, že se mi Zelená nebude líbit tolik, jako předchozí díly. Ale teď si myslím, že je to ten nejpovedenější díl z celé série - všechno nabralo spád, ale hlavně do sebe začalo všechno neuvěřitelně zapadat. A Xemerius je prostě borec! :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Označená Označená](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29164/skola-noci-oznacena-5pt-29164.jpg?v=1434792183)
Řekla bych, že je to nejpovedenější díl, dvojka ujde, pak už to jde s kvalitou prudce dolů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aréna smrti Aréna smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34595/arena-smrti-3CF-34595.jpg?v=1475744209)
Nejdřív jsem ji nechtěla číst, protože jsem si myslela, že půjde jen o to, jak se budou mezi sebou všichni vraždit a nic víc, ale nakonec mi to nedalo a knížku jsem si půjčila od kamarádky. Moje reakce po přečtení? Je to něco naprosto úžasného a skvěle se to čte. Zároveň bych řekla, že je to nejlepší a nejpovedenější díl z celé série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vampýrská akademie Vampýrská akademie](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24194/vampyrska-akademie-Lpp-24194.jpeg?v=1619954324)
Moc mě to nebavilo. Dočteno spíš z donucení, protože nesnáším, když nějakou knížku rozečtu a pak ji nedočtu. :D
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rozbřesk Rozbřesk](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1051/rozbresk-zNo-1051.jpg?v=1542278838)
Nejlepší díl z celé série - nejspíš kvůli tomu, že se konečně něco dělo. :D :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Espressologie Espressologie](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136323/espressologie-136323.jpg?v=1348826227)
Espressologie mě nijak extra nezaujala. Fajn oddychovka, ale čekala jsem víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Schody do nebe Schody do nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2168/schody-do-nebe-t8g-2168.jpg?v=1543927893)
Řekla bych, že je to moje nejoblíbenější knížka od Lanczové.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chudobinec: Deník viktoriánské dívky z roku 1871 Chudobinec: Deník viktoriánské dívky z roku 1871](https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73680/muj-pribeh-chudobine-73680.jpg?v=1313012081)
Tahle knížka se mi moc nelíbila. Nevyhovoval mi autorčin styl, ale nejhorší bylo velké množství překlepů a chyb, těch tam bylo faaakt hodně.
Ale řekla bych, že čtenáře ve věku 10-12 let, což je cílová skupina, by knížka zaujmout mohla. :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nikdy o tom nemluv Nikdy o tom nemluv](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21592/nikdy-o-tom-nemluv-lYG-21592.jpg?v=1447335208)
Skvělá knížka, která se dobře čte - i když vypráví o tak strašných věcech. A nejděsivější je, že se ty věci děly celkem nedávno. Člověk si při čtení hodně uvědomí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles Marie Antoinetta: Raná léta ve Versailles](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123080/marie-antoinetta-rana-leta-ve-versailles-123080.jpg?v=1336549196)
Pěkná knížka. Sice to bylo místy zdlouhavé, ale i tak jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože to stálo za to.
![Čarodějnice z Hex Hall Čarodějnice z Hex Hall](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88861/carodejnice-z-hex-hall-GCn-88861.jpg?v=1460640276)
Ze začátku jsem si říkala, že to nejspíš nebude nic moc - strašně mi to připomínalo Harryho Pottera. :D Jenže čím víc stránek jsem přečetla, tím víc jsem byla z knížky nadšená a konec mě opravdu dostal, takže musím dát 5 *.