Bedřich63 Online Bedřich63 komentáře u knih

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Poutavě a zajímavě napsaná kniha, výborný překlad, korektura textu bez chyb. Výborná kniha po všech stránkách.

20.07.2020 5 z 5

Z omšelého saka Z omšelého saka Josef Fousek

Moje reakce po přečtení prvních pár stránek této knihy byla, že toto je čtení pro starší a pokročilé a vydrželo mi to až do konce. Radost ze života, moudrost stáří, laskavost, tolerance, vtip a nadhled a taky očekávání věcí příštích, to vše tady lze najít. Trocha humoru, trocha splínu, trocha životního bilancování, spousta pozitivních myšlenek, pár stížností na běh světa..... to je mix, který autor namíchal v této knize. Je třeba číst pomalu, dávat si přestávky a přemýšlet nad napsaným.
Abych si uchoval náladu knihy i chvíli po jejím přečtení, pustím si několik písniček, které Pepa Fousek nazpíval a ze kterých také vyzařuje jeho přístup k životu.

06.01.2022 5 z 5

Doktore, vy jste se zamiloval! Doktore, vy jste se zamiloval! Patrick Taylor

Další krásný díl série o venkovských doktorech, jejich pacientech a přátelích. Jako vždy parádní popisy přírody, jídel, lidských charakterů, vztahů a nemocí. V tomto díle už na mě bylo trochu moc cukrování a milostného toužení. Proto jen 4*.

03.11.2021 4 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Knihu vnímám jako popis doby a režimu. Příběh postavený na těchto základech je bohužel drsný, ale taková byla i tehdejší realita v Sovětském svazu. Autor mě dokázal vtáhnout do děje a rád si přečtu pokračování.

15.12.2020 4 z 5

Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami Cesta na konec světa a zpět 1: Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami F. R. Hrabal-Krondak (p)

Čekal jsem cestopis z končin, kam se běžně nejezdí a také z té oblasti není moc informací. K tomu aspoň svádí i podtitul knihy "Potulky arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami". I těch pár komentářů ke knize, které jsou tady na DK, je většinově pozitivních.
V průběhu čtení jsem několikrát řešil, jestli budu knihu dočítat, nebo ji vrátím do knihovny nedočtenou. Už dlouho jsem se nesetkal s tak nevyváženou knihou.
Fotografií a mnohdy krásných a zajímavých je tam spousta. Ale ten amatér, které je vkládal na stránky by zasloužil.....Některé jsou roztažené do šířky, jiné zase na výšku. Je to tedy vidět i na přebalu knihy.
Z mého pohledu bych pak psaný text rozdělil na dvě skoro stejné části.
Popis přírody, lidí, zvyků a životních podmínek domorodců, přepravních prostředků a organizace života v odlehlých oblastech Jamalu je výborný. Pro mě třeba až příliš podrobné pasáže s výčty rostlin a živočichů, ale to se dá zvládnout.
Co mě docela dostalo, byly autorovy názory na historii Sovětského svazu a současné Rusko. Nechápu, proč tam jezdí, když se s tím musí tolik prát a vnitřně se trápit. Těchto pasáží bylo v knize na cestopis nezvykle hodně a zde také bylo množství chyb a nedotažeností v textu. Jako kdyby tuto část psal někdo jiný než část popisnou k Jamalu. Autor text psal před pár lety. Rád bych věděl, zda v současné době ještě stále zastává své vyhraněné názory k současnému vztahu USA-Rusko-EU-zbytek světa a jejich nažívání na Zemi.
Na několika místech v knize autor uvádí, že využívá a zneužívá korupci a protekci, aby cestoval zdarma, a následně zcela cíleně využívá pohostinství domorodců. Aby tam přežil, tak před nimi tají své názory na současné Rusko.
Já se s tím ztotožnit nemohu. Čekal jsem jinou knihu, jinak zpracovanou, více profesionálně. Je mi to líto, jen 2 *. A další knihy od tohoto autora už číst nebudu. Musím si najít jiný zdroj informací z této velké země, které budou zpracovány kvalitně a pro mě přijatelněji.

16.01.2024 2 z 5

Amerika na druhý pohled Amerika na druhý pohled Martin Gilar

U této knihy se nesešlo mé očekávání s realitou v knize. Ani nevím, kde jsem si přečetl info o této knize a čím mě to zaujalo. No občas člověk šlápne vedle i při výběru četby.
Zaujaly mě kapitoly Bydlení v Americe, O americkém cukroví a také Trable s angličtinou.
Naopak mi vzhledem k názvu vrtalo hlavou, proč autor zařadil dvě kapitoly o Číně a tři kapitoly o klimatu. Příliš mnoho detailů a čísel z knihy udělalo docela těžké čtení. Těch zmínek o V. Klausovi bylo taky nějak moc.
Knihu Nebojte se Ameriky jsem nečetl, takže jsem nevěděl, co můžu čekat. Nevím tedy, zda se autorův pohled na USA v čase nějak vyvinul a vyvíjí.
Moje hodnocení této knihy není lichotivé, čekal jsem vzhledem k anotaci něco zcela jiného.
Humoru jsem v knize našel pomálu, nadsázku autor používá častěji (Reakce na poslední větu popisu knihy výše).

21.12.2023 2 z 5

Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii Změna je život - Jak se žije důchodci v jižní Francii Zdenek Červenka

Útlá ale velice milá knížka popisující především život v Languedoku v jihozápadní Francii, ale nejen tam. Skvělé víno, dobré jídlo, klidný styl života a místní zvyky autor popsal velmi dobře. Zmíněny jsou také (zlo)zvyky Angličanů a jejich chování v jejich letních domech a přímo nenávist Francouzů k Američanům a všemu americkému.
Autor píše s jemným humorem a mnohdy i s trochou nadsázky a je vnímavý ke všemu kolem něj. No a ta jeho láska k vínu vyzařuje téměř z každé stránky.
Po knihách Jean-Luc Bannaleca jsem tedy objevil dalšího autora, který krásně popisuje život ve Francii mimo velké aglomerace.
Snad jen malá vada na kráse této ilustrované knihy se skrývá mezi stranami 116-119, kde jsou stránky prohozeny a nakladatel asi zkouší, zda popisovaný pomalejší život důchodců trochu neuspal i čtenáře. :-)

16.11.2022 4 z 5

Francouzské hodokvasy Francouzské hodokvasy Peter Mayle

Krásná kniha popisující Francouze jako labužníky a milovníky jídla a různých festivalů, aukcí a soutěží. Autor se v této knize neorientuje pouze na Provence, ale představí i další oblasti.
Čtenář se dozví, jak chutnají takové lahůdky a jak přistoupit k jejich konzumaci jako křupavá žabí stehýnka, voňavé lanýže, modro-bílo-červená chutná kuřátka nebo famózní sýry mnoha konzistencí.
Já jsem se krásně bavil u popisu takových akcí jako je aukce březích krav, soutěž v pojídání sýra zapíjeného ciderem, výstava lanýžů s aukcí, trh hlemýžďů s degustací, maškarní maratón mezi vinicemi nebo největší světová aukce vín v Burgundsku.
Hned bych se rozjel do gurmánských léčebných lázní.
Celé vyprávění je prosyceno spoustou vynikajícího jídla a skvělého vína.
No a na závěr jsem se dozvěděl o pozadí hodnocení Michelinskými *.
Na rozdíl od tohoto hodnocení já mohu dát hvězdiček pět a také dávám. Knihu jsem si užil, nebyla od autora první a určitě ne ani poslední.

05.04.2022 5 z 5

Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Manfred Spitzer

Některé informace se v knize opakují, ale tak to už v podobných knihách chodí. Nová kapitola začíná nějakým souhrnem a ten může obsahovat i dříve uvedené informace.
Co je však podstatnější, tak kniha obsahuje spoustu informací pro rodiče, výchovné pracovníky i dospívající děti a mládež, proč je dobré omezit čas strávený u TV, PC, ntb, tabletu, mobilu, herní konzoly apod.
Takže určitě nelituji času stráveného při studiu této knihy (samozřejmě v papírové formě).
Nelze než souhlasit s tím, že náš moderní svět by se bez digitálního zpracování informací zhroutil, nelze tedy digitální média z našeho života odstranit.
Co však může udělat každý z nás, je pomoci najít míru využívání těchto médií našim dětem, vnukům, příbuzným a známým. Digitální média mají vysoký závislostní potenciál a při dlouhodobém nadměrném používání lidem škodí. Jak a proč je v knize velmi podrobně popsáno a vysvětleno. Za mě velmi přínosná kniha.

02.12.2021 4 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Výborná kniha, podobně jako předchozí díly.
A podle posledních vět jsem vyrozuměl, že by to nemusel být poslední díl. Takže se těším na pokračování.

24.02.2021 5 z 5

Kritik Kritik Peter May

Jako detektivka pro mě průměrná kniha, ale hodnotím lépe než první díl. Ocenil jsem víc než příběh a zápletku knihy popis výroby, zpracování a koštování vína a popis krajiny a prostředí, kde se ve Francii v oblasti Gaillac víno pěstuje. Také pozadí odbytu a prodeje vína je pro mě zajímavě popsané. Pro ty, kdo pracují rukama a živí je vlastní práce, to není nikde jednoduché.

11.02.2021 4 z 5

Kam mizí české peníze? Kam mizí české peníze? Jan Hrnčíř

Už ani nevím, kde jsem narazil na informaci o této knížečce, která obsahuje 120 stran řídkého textu. A to nejen z hlediska řádkování na stránkách, ale i informací v ní obsažených.
Tento spisek se snad hodí jako podklad pro výuku občanské výchovy ve 4. třídě ZŠ. :-)
Trochu vzdělaný člověk informace a dojmy autora, uvedené na těchto stránkách, zná. Faktických údajů kniha moc neobsahuje. Název knihy je zcela zavádějící.
Že by nějaká povinná publikace? Ani diplomové práce na humanitních oborech nemohou mít takto slabou úroveň. A to je pan autor jedním z hlavních autorů ekonomického programu pro záchranu, růst a moderní rozvoj českého hospodářství.
Očekával jsem smršť konkrétních informací, dočkal jsem se obecných frází a zřejmě i částečné politické agitace.

18.12.2024 0.5 z 5

Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let Co s námi bude? – Stručná historie příštích 20 let Milan Vodička

Kniha se v asi 40 kapitolách zaměřuje na různé oblasti života a vlivy, které ho ovlivňují a také na to, jaký by mohl být vývoj. Podle mého subjektivního dojmu byly první kapitoly lepší než následující a postupně s přibývajícími stránkami jsem cítil sestupnou tendenci.
Takže kdo se zajímá o život kolem sebe, tak si určitě rád přečte o stárnutí populace a dopadech tohoto trendu, o automatizaci, o genetickém inženýrství, o válkách a jejich pozadí, o budoucích trendech ve výživě, ve sportovních rekordech, o změnách přírody a zvířecí říše atd. No témat je spousta a informace, že život už není takový, jako byl, je také zřejmá, i přes to, že od vzniku této knihy uplynulo 8 let.

06.11.2022 4 z 5

Páté evangelium Páté evangelium Philipp Vandenberg

Všechny prvky potřebné pro tento druh literatury jsem tam našel.
Odkaz na nějakou historickou nejasnost spojenou s křesťanstvím.
Pátrání po nebezpečné pravdě za sebou zanechává určitý počet mrtvých, kteří se dostali blízko pravdě.
Hlavní hrdina cestuje po celém světě bez jakýchkoliv překážek a jako zázrakem vše přežije.
Intriky, souboje několika skupin o hledaný předmět.
Nezasahující policie, nastrčení agenti.
Snížím hodnocení o 1*, protože přece jen nevěřím, že by se něco takového mohlo stát.
Autor ale píše čtivě, i když jsem si chvíli zvykal na jeho styl. Určitě si od něj přečtu i nějakou další knihu.
Knihu jsem četl v rámci Čtenářské výzvy 2022.

15.10.2022 4 z 5

Beskydy - údolím řeky Ostravice Beskydy - údolím řeky Ostravice Petr Juřák

Tato kniha o Beskydech mě bavila mnohem méně než předchozí Ve stínu Lysé hory.
Stejný autor, ale trochu jiný styl. Příliš mnoho detailů z archívů, které si člověk ani nemůže zapamatovat, spousta jmen a docela málo pověstí a příběhů ze života lidí.
Ale i tady lze najít informace o historii tohoto regionu a o tom, co ovlivňovalo život jeho obyvatel.

04.07.2022 4 z 5

Pierot / Na krev Pierot / Na krev Petr Sagitarius

Tuto sérii jsem začal od konce, ale to asi nevadí. Oba příběhy v knize jsou pro mě srozumitelné, ale trochu komplikovanější děj a popis osob, reálií a prostředí, by nebyl na škodu.
Knihu jsem si vybral, protože mám rodinné vazby na Třinecko a také zdejší dialekt mi není úplně cizí. Knih, zabývajících se tímto regionem, jsem zatím moc nečetl.
Za stavbu příběhů bych dal 3*, ale knihu vylepšuje, aspoň pro mě, popis vztahů týmu vyšetřovatelů, jejich vzájemné špičkování a autorova znalost místního prostředí. Asi to nejsou knihy pro všechny čtenáře, ale místní obyvatelé se v mnoha popsaných situacích a místech dokážou najít a ztotožnit se s nimi.
Knihu nehodnotím negativně a vrátím se i k předchozím příběhům. Určitě si počkám na další pokračování a očekávám, že autor postupně svůj styl dále vypiluje.
Je to region "razovity" a tak je třeba k těmto příběhům přistupovat.

19.04.2022 4 z 5

Falešné hranice Falešné hranice Václava Jandečková

Spousta práce se shromážděním informací, ale forma a zpracování podle mě velmi mizerné. Sice členění knihy do 10 samostatných kapitol, ale v každé z nich ještě další odbočky. Spousta detailů je mnohdy na škodu, některé informace jsou podány z několika zdrojů dookola......jindy je vše řečeno velmi obecně.
Autorka nemá dar podat informace přehledně, ani maximální soustředění nezaručuje, že se člověk zorientuje v příběhu a tématu.
Záměr vynikající.... seznámit s problematikou života po komunistickém převratu a o nezákonnostech režimu..... zpracování ale neodpovídá.
Takže mé pocity z knihy se zobrazují i v hodnocení.

19.03.2022 2 z 5

Hejnické pastorále Hejnické pastorále Vlastimil Vondruška

Důstojné zakončení celé série. Oproti předchozím dílům tomu ale něco chybělo. Autor své řemeslo umí, ale tady mnohdy stránky v poklidu ubíhaly a vlastně se nic moc nedělo. Vadily mi také poměrně ostré přechody mezi líčením osudů jednotlivých postav. Od pana Vondrušky si ale rád přečtu i další knihy.

07.10.2021 4 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Linda Castillo

Další parádní díl. Knihy této série se čtou skoro samy.

28.02.2021 5 z 5

Osudová léta Osudová léta Marie Lamballe (p)

V tomto druhém dílu se mi děj zdál méně zajímavý, více roztahaný a hodně pomalý oproti předchozímu dílu. V prvním válečném dílu bylo také podle mě více pozitivních věcí a emocí. Tady 6 let po válce jakoby nebylo co prožívat, z čeho se radovat. Tato kniha na mě působila docela pesimisticky. Vztahy hlavních postav procházejí nejrůznějšími minikrizemi, aspoň v jejich hlavách. Takže tady nejsem spokojený a 3. díl už číst nebudu.

29.05.2022 3 z 5