BeyondHorizon BeyondHorizon komentáře u knih

Smrtící chaos Smrtící chaos Matt Dickinson

Nic úžasného, ale ani vyloženě špatného. Příběh mě bavil a líbí se mi nápad, že i něco tak obyčejného jako je mávnutí motýlích křídel způsobí na druhém konci světa hurikán a všechno je navzájem propojeno. Není to ale napsáno moc dobře. Za tu dvacku z Levných knih to ujde, ale pokud bych za tohle zaplatila víc, pak bych byla rozhodně zklamaná.

02.09.2017 3 z 5

Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Obrovské zklamání. Knihu jsem si koupila v anglickém antikvariátu a těšila jsem se, až si ji přečtu. Je to přece King, to bude dobrá kniha, říkám si.
První povídka ušla, pak to šlo rychle z kopce. Žádné napětí, žádná originalita. Příběhy byly hodně předvídatelné a roztahané takovým způsobem, že mě vyloženě nudily. Zaujaly mě tak 3 povídky, ale ani ty nebyly tak dobré, aby tu knihu utáhly.
Nevadilo by mi to, že povídky nejsou dostatečně strašidelné, ale to má být zjevně jejich hlavní účel, který pro mě bohužel nesplňují.
Jediné plus jsou předmluvy ke každé povídce. Škoda, čekala jsem víc.

02.09.2017 2 z 5

Léčba ostrou břitvou Léčba ostrou břitvou Daniel Polansky

Nevím jak ostatní, ale identitu vraha jsem až do samého konce netušila. Prostě by mě to nenapadlo, už jen proto, že jsem na tu postavu úplně zapomněla. Kniha se dobře četla a celkově mě bavila. Trochu oživením mi byl hlavní hrdina se sarkastickým přístupem. Takové postavy jsou mi sympatické, nicméně mi přišlo že tu byla až přehnaná snaha o to, aby byl hlavní (anti)hrdina cool.

12.06.2016 3 z 5

Klíč Klíč Mats Strandberg

Úžasná fantasy trilogie. Upřímně mě přilákaly obálky, které jsou prostě překrásné. Ať si prosím ostatní "obálkaři" vezmou příklad. Jsou to sice bichle, ale tak děsivě čtivé, že jsem je spolkla za pár dní. Opravdu. Tady můžu říct, že jsem se doslova nemohla odtrhnout.
Autoři se sice do příběhu snaží zapojit snad všechny možné problémy, jaké mají asi jen puberťáci, nejspíš aby byly postavy více zajímavé a "relatable", ale i tak to stojí za to.
Zaměřeno na teenagery, to je poznat, ale myslím si, že zabaví mnoho různých věkových kategorií. Doporučuji :)

17.01.2016 5 z 5

Manilský provaz Manilský provaz Veijo Meri

(SPOILER) Protiválečné dílo, zdá se mi. Autor na to však nešel cestou přímé kritiky, avšak zvolil si méně nápadný a tím víc kousavý způsob - humor. Příběh sestává z vyprávění různých historek o zážitcích z války (jak tragických, tak vtipných), zasazených rámcově do děje o hrdinovi, který na sebe ušil boudu tím, že celou dobu se škrtil schovávaným provazem, který si chtěl odvézt domů. Více než cokoliv zde převládá absurdita, která se zdá být nereálná, dokud si neuvědomíme, že život často opravdu nedává smysl. Některé šílené situace si ani člověk nedokáže sám vymyslet. Tím však nelze říci, že historky jsou autobiografické, tedy něco, co autor sám prožil. Jak ukáží postavy v příběhu, je zcela lidské a přirozené si různá vypravování přibarvovat a stylizovat.
Celkově se kniha četla lehce a styl vyprávění byl mi vyhovoval, avšak svým prostředím a tématikou mě dílo nevtáhlo do děje, tudíž musím dát průměrné hodnocení.

11.04.2021 3 z 5

Melancholie II. Melancholie II. Jon Fosse

Zdá se mi, že téma stáří není dostatečně rozebíráno obecně, natož v knihách. Jako by to bylo podvědomě jakési tabu, přestože jednou čeká nás všechny, vyhnout se tomu nemůžeme a většina z nás se toho bojí (včetně mě). Pro Fosseho však žádná tabu neexistují a naprosto nemilosrdně vykresluje všechny těžkosti stáří v jejich surové a nejméně lichotivé podobě.
Jak jsme se mohli dozvědět v Melancholii I., Fosse má velmi specifický styl psaní. Spojovacím článkem s druhým dílem pak není pouze postava Larse Herterviga, na kterého vzpomíná na sklonku života jeho sestra, ale také cyklické opakování a recyklování stejných myšlenek, které de facto tvoří celou knihu. Zde je to však způsobené stářím a zapomínáním, nikoliv schizofrenií.
Opět se mi myšlenkový guláš špatně trávil, avšak zde už to nebylo tak těžké a přece jen jsem měla pro Oline více pochopení, jelikož stáří se nikdo nevyhne a tohle může stejně tak dobře potkat i mě.

21.06.2020 4 z 5

Melancholie I. Melancholie I. Jon Fosse

Fosse má jiný a velmi specifický styl psaní. Myšlenky jsou cyklicky opakovány až maniakálním způsobem, což nás uvádí do myšlenkového prostoru naší hlavní postavy - Larse Herterviga (který mimochodem skutečně existoval a obrazy má pěkné... takže si nevymýšlel, že uměl malovat). Moc věcí se o něm nedozvíme, příběh začíná někde uprostřed, někdy musíme číst mezi řádky a domýšlet si. A jelikož se jedná o příběh schizofrenika, realita se velmi často prolíná s halucinacemi, někdy až neoddělitelně, tudíž zmatení narůstá.
Uznávám, že jde o velmi zajímavý počin, nicméně myšlenkový guláš se mi velmi špatně trávil (sama nemám své myšlenky zrovna srovnané) a příběh to pro mě také nemohl zachránit, jelikož zde ani nehrál důležitou roli. Tak proto mé relativně nízké hodnocení.

21.06.2020 3 z 5

Bělidlo Bělidlo Tarjei Vesaas

Bělidlo je krátký dramatický počin (je poznat, že to bylo zprvu myšleno jako divadelní hra), který má jednoduchý a trochu banální konflikt, rychlý spád a přehnané vyústění. Co jsem si z této knihy odnesla je fakt, že komunikace je opravdu důležitá. Lidé se často nechají něčím zaslepit (nejčastěji nenávistí) a pak už nechtějí poslouchat, věří jenom tomu, čemu chtějí a překrucují si realitu podle sebe.
Kniha je velmi jednoduše, bohužel musím říct, že až primitivně napsána. Postav je na tak krátký román mnoho, tudíž působí ploše a příběh je lehce přehnaný. Probíhá i jakási snaha o symbolismus, jelikož kniha se otáčí okolo bělidla (- bílá - čistota - nevinnost), ale bohužel to bylo přímo do očí řvoucí. Není toho mnoho, nad čím se lze zamyslet, alespoň tedy pro mě.

18.06.2020 2 z 5

Kapitoly z dějin výtvarného umění Kapitoly z dějin výtvarného umění Vladimír Prokop

Pro studenty středních škol nejspíš dostačující. Jde o stručné shrnutí důležitých směrů, jmen a děl, která bychom měli znát, formou studentských výpisků. Nicméně některé popisy, poznámky či úvody jsou očividně ovlivněny autorovým subjektivním názorem, který se mi zdál nemístný a značně ubíral na profesionalitě. Pár informací nebylo přesných a celá skripta doprovázely různé překlepy.
Určitě toto nedoporučuji vážným zájemcům o umění, kteří se chtějí něco dozvědět.

18.06.2020

Kategorie: Stvůry 1 Kategorie: Stvůry 1 Gokurakuin Sakurako

Duchařská záležitost. Řekla bych, že pokud příběh vůbec měl nějaký potenciál, zůstal nevyužit. Postavy byly nezáživné a já si nepamatuji ani jednu. Nezajímaly mě. Ještě k tomu se mi kresba vůbec nelíbila. Pro mě těžký podprůměr co se mang týče. Nuda.

Případy Kjóko Karasumy 5 Případy Kjóko Karasumy 5 Ódži Hiroi

Utrpení skončilo, Zoner Press další díly nevydal, za což jsem ráda. Nejvíc mi vadily politické fáze, které mě vůbec nebavily a nezajímaly. Akce byla fajn, kresba také pěkná, ale vyprávění příběhu mě skoro donutilo mrštit s knihou do rohu a už na ni nesáhnout. Nedokážu vypíchnout jedinou věc, která by v manze byla originální. Škoda.

Případy Kjóko Karasumy 1 Případy Kjóko Karasumy 1 Ódži Hiroi

Policejní oddělení na odchyt démonů - ne moc originální koncept (v rámci mang), ale třeba by to mohlo mít něco do sebe.
Ne.
Mang jsem pár přečetla, takže si troufám tuto zařadit mezi podprůměr. Příběh je dost nezáživný. Jediné, co ji jakž takž zachraňuje, je kresba a akční scény.

Hal Hal Aoi Makino

Naprosto otřesné. Romantické příběhy mě vůbec nezaujaly a klišé byly až až. To by mi ani tak nevadilo, kdyby to bylo dobře zpracované, ale tohle není ten případ. Kresba tomu také vůbec nepřidala.

03.09.2017

Labyrint Labyrint Suou Kózuki

Líbily se mi příběhy s (relativně) nečekanou pointou, ale vůbec se mi nelíbila kresba.

03.09.2017 3 z 5

Gantz 1 Gantz 1 Hiroja Oku

Wow, docela koukám, že lidi tu na Gantz píšou dlouhé komentáře. Já osobně nemám moc co na to říct. Zajímavá kresba, zajímavý a ujetý příběh. Pokud chcete něco brutálního, úchylnýho a divnýho zároveň, sáhněte po Gantz.

03.09.2017 4 z 5

BZRK BZRK Michael Grant

Na knihu jsem narazila v knihovně a dlouho na mě tak koukala, až jsem ji nakonec popadla. Z námětu mohl vzniknout opravdu zajímavý sci-fi thriller, ale autor to úplně zpackal. Knihu jsem ani nedočetla. Nevím, jestli to bylo z nudy, nebo z chaotického vyprávění. Zklamání.

03.09.2017 1 z 5

Vřesoviště Vřesoviště Belinda Bauer

Upřímně, na knize mě zaujala asi jen obálka. Nevím, co jsem čekala, ale kniha mě hrozně zklamala. Těžkopádně jsem dočítala a smířila se s tím, že tuhle trilogii bude lepší vynechat.

Životy, které jsme ztratili Životy, které jsme ztratili Megan Crewe

Průměrné pokračování průměrné série. Horší než první díl. Opět je obálka lepší, než knížka samotná. Ráda bych si ale přečetla poslední díl a zjistila, jak to končí, když už jsem si oba díly koupila v Levných knihách.
Znovu sérii už ale nepřečtu.

03.09.2017 3 z 5

Motáky nezvěstnému Motáky nezvěstnému Karel Pecka

Kniha byla napsána způsobem pro mě naprosto nezáživným a musela jsem se hodně nutit dočítat a neusínat. Obsahově mě ale kniha nezklamala. Chtěla jsem si přečíst reálné svědectví o českých lágrech a toho se mi dostalo a proto je mi líto, že mě to tak nebavilo. Byla to zvláštní doba a jelikož jsem ho nezažila, nikdy nebudu vědět jaké doopravdy bylo. Mám z toho zvláštní pocit.

02.09.2017 3 z 5

Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje... Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje... Ursula Poznanski

Možná kdybych byla mladší, tak 11-13 let, kniha by mě i bavila. Přečetla jsem ji celou jen proto, že jsem ji dostala jako dárek. Takové utrpení jsem u knížky snad ještě nezažila. Příběh naprosto nedával smysl. Nebo dával, ale situace byly tak nereálné a klišé, že jsem nevěděla jestli mám brečet, nebo se smát. Byl tak špatný, že se mi nechce věřit, že ho naprosto seriózně napsala dospělá žena. Dobře, hodně přeháním, ale tuhle knihu nedokážu brát vážně. Asi je to dlouho, co jsem četla průměrnou YA novelu. Abych ale nebyla zcela nespravedlivá, tak dávám aspoň tu 1 *.

02.09.2017 1 z 5