blonďatá.luc
![Hračkář Hračkář](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402603/hrackar-aXc-402603.jpg?v=1551106957)
Byla to pořádná jízda a mně se (až na pár slabších momentů) kniha vůbec nechtěla odkládat. Moc se mi líbilo, kam se Theo posunul, jak se jako postava od minulého dílu "vyvinul". Byl zkušenější a taky mnohem sympatičtější. Už to nebyl jen potrefený vědátor snažící se vyřešit vraždu, ale byl to detektiv. Zároveň se mi hodně líbily odkazy na předchozí případ, ke kterému se ve vzpomínkách často vracel. No a hlavní záporák byl něco odporného! Už od počátku jsme věděli, že tam nějaká zrůda bude, a možná proto se mi tento díl líbil více než díl předchozí, kde o její existenci musel Theo všechny složitě přesvědčovat. Co považuji za podstatný klad je fakt, že autor ubral na odborných popisech biologických a jiných jevů - stále jich tam je dost na to, aby bylo zřejmé, že je Theo vědec, ale už to tolik nepřerušuje napětí, které kniha ve čtenáři probouzí. K mé velké radosti autor i teď pracoval s krátkými výstižně pojmenovanými kapitolami. Na závěr nesmím zapomenout zmínit krásný přebal, který kniha má, a který mě jen tak nepřestane fascinovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ready Player One Ready Player One](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372402/ready-player-one-lY2-372402.jpg?v=1524639185)
Sotva jsem se do knihy začetla, přišlo zklamání - nemohla jsem se začíst. Nechtěla jsem ale knihu odložit, a tak jsem pokračovala dál a najednou jsem si uvědomila, že mě to baví! A nejen že mě to baví, ale že od knihy nemůžu odejít. Kniha mě pořád dokola překvapovala tím, jak moc se od filmu odlišuje. Ty úkoly, které zde hrdinové plnili, byly mnohem těžší a zajímavější! Hlavní hrdina mi byl sympatický (byť u filmu jsem si k němu vytvořila kladnější vztah) a pro ostatní hrdiny jsem měla pochopení - navíc Aech je prostě super v jakémkoliv provedení. Taky v knize mi ty jejich vztahy přišly tak nějak pochopitelnější a zajímavější, přeci jen ve filmu nebylo tolik prostoru a proto to muselo být vyřešeno podstatně jinak. Místy mi ovšem přišel příběh zdlouhavý a kvůli tomu, že spoustu věcí (her, filmů, seriálů, skupin …) z 80. let neznám, neměla kniha to správné kouzlo. Nejsem fanoušek sci-fi ani dřívější kultury, přesto vám knihu vřele doporučuji. Za pár hodin čtení dostanete příběh plný fantazie, odvahy, přátelství, a taky další pohled na to, jak by to s námi mohlo za několik let dopadnout.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cizinec Cizinec](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364858/cizinec-UNx-364858.jpg?v=1515076519)
Výborný námět thrilleru, který asi jen tak nedostanu z hlavy. Od knihy se pomalu nešlo odtrhnout, pořád jsem potřebovala vědět, co bude dál - co všechno se proboha může ještě "podělat". Ve vyprávění se střídají obě hlavní postavy - někdy se jejich vyprávění překrývá (oba vypráví stejnou událost svým pohledem), někdy každý vypráví něco navíc. Samotný konec knihy mě ale zklamal, po dočtení jsem měla pomalu více otázek jak odpovědí. Nevím, jestli jsem nečetla úplně pečlivě a tak mi něco uniklo, ale přišlo mi to jak připravené na další díl (o jehož existenci zatím nemám ani tušení). Kdyby ale další díl byl, s radostí bych se do něj pustila, protože Jo i Erik byli sympaťáci, s kterými se mi nechtělo loučit. I když ten jejich příběh, co si budeme povídat, byl trochu přitažený za vlasy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Před pikolou za pikolou Před pikolou za pikolou](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357437/pred-pikolou-za-pikolou-XK6-357437.jpg?v=1507733673)
Říká se, že rodiče o své potomky nikdy nepřestanou mít strach, ale myslím si, že s přibývajícím věkem strach slábne. Jak je to ale s malým dítětem? Se čtyřletou holčičkou, která zmizela své mamince dá se říct úplně beze stop? Nemyslím si, že by to byl nereálný scénář (bohužel). V takových případech nezbývá než doufat, že nedošlo k nejhoršímu. Čtenáři mají možnost sledovat tři vypravěče ve dvou časových pásmech, kteří jim celý hrůzný příběh posupně odhalují - maminka unesené holčičky, únosce a pak deníkový záznam syna únosce. Z počátku mi příběh nepřipadal nějak děsivý, postupně jsem se začala obávat nejhoršího. Sledujeme, jak se policie snaží holčičku nalézt, sledujeme její rodinu, která je v bezradné situaci... A pak sledujeme, co se vlastně s malou Ellou děje, byť to místy působí lehce chaoticky. Neříkám, že kniha má spád a že vám její čtení bude rychle utíkat - je to náročný příběh, od druhé půlky jsem se ovšem nemohla odtrhnout a doslova jsem potřebovala vědět, jak to celé dopadne. Tento příběh je navíc docela specifický, protože koho napadne, co všechno se může stát, když jenom na chvilku zavře oči?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pomsta synů Pomsta synů](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371334/vikingove-pomsta-synu-pqI-371334.jpg?v=1523356712)
Jako první bych chtěla vypíchnout titulní stránku, protože ta se mi fakt líbí a ke knize se zcela bez debat hodí. Musím přiznat, že takové knihy skutečně běžně nečtu, byla to pro mě taková premiéra. Příběh z minulosti z větší části založený na pravdě popisující rabování a obsazování Seveřanů ????. Byla jsem ale překvapená, jak se mi příběh nakonec zalíbil. Kniha byla čtivě napsaná a netrvalo to ani moc dlouho, než jsem si bezpečně zapamatovala hlavní aktéry (z čehož jsem napřed měla strach, když je na začátku knihy soupis nejdůležitějších postav s informací, co jsou zač). V knize nejsou ani morbidní scény, z kterých bych v noci nemohla spát, takže pokud “lačníte po krvi” a nějakých hrůzách, sáhněte spíše po jiné knize. Tuto vám ale mohu vřele doporučit, pokud vás zajímá 9. století - je to docela pěkná ukázka toho, jak se tenkrát asi žilo, přemýšlelo a válčilo. Navíc kniha obsahuje detektivní zápletku (pokud se to tak dá nazvat).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deset mrtvých komiků Deset mrtvých komiků](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347402/deset-mrtvych-komiku-EnA-347402.jpg?v=1552471362)
Kniha je skutečně napsaná na velmi podobný motiv jako Deset malých černoušků od A. Christie, jen je zasazená do současnosti. Z počátku jsem měla velký problém se začíst - přeci jen je tam hodně postav představeno na relativně malém prostoru - ale později jsem se smířila s tím, že se mi prostě budou plést a plně jsem se ponořila do děje. Budu k vám naprosto upřímná (jako pokaždé) - Agatha Christie to není. Přesto jsem příjemně překvapená. S každou další kapitolou mi kniha přišla lepší, děj pěkně rychle gradoval a samotný konec se mi moc líbil. Postavy mi nebyly zrovna sympatické, ale to asi ani nebyl jejich úkol. Moc se mi nelíbily vložené výstupy aktérů, ale zřejmě to mělo ještě zdůraznit to, že jsou to všichni komici. Tomu, že se jedná o satiru, odpovídá i motiv celého příběhu. Dialogy byly svižné, rozesmát se jim mě ale nepodařilo. S knihou jsem ale spokojená a vám ji mohu doporučit - pokud třeba znáte příběh Deset malých černoušků a rádi byste si přečetli něco podobného a přesto v tolika ohledech jiného.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Maestra Maestra](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305841/maestra-fUw-305841.jpg?v=1470675604)
Jedna z nejhorších knih, do které jsem se kdy dobrovolně pustila. Už při čtení prologu mi došlo, že se mi tato knížka nebude líbit, a nepletla jsem se. Thriller se z knihy stal až někdy ve třetině a přišlo mi to tam tak nějak navíc - když vezmu v potaz předchozí dění. Byl to totiž spíše společenský román (mohl by z toho být román o společnici - a to by možná čitelné bylo) namíchaný s pornem (říkat tomu erotický román by ani nešlo). Hlavní hrdinka byla neskutečně nesympatická a její chování bylo neuvěřitelné - neseděla mi její temná stránka, působilo to na mě strašně uměle. Kniha navíc byla plná nudných pasáží, které se věnovaly umění nebo nakupování, samotný děj by se dal shrnout v pár větách.
![Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/6476/zapisnik-jedne-lasky-fz3-6476.jpg?v=1561135369)
Už je to dávno, co jsem viděla film, ale byla jsem z něj nadšená. Bohužel, kniha pro mě byla lehké zklamání. Nemohu říct, že by to byla špatná knížka - vždyť ten příběh je nezapomenutelný. Bohužel trpí tím, že autor ještě není vypsaný. Některé pasáže si žádaly více prostoru, jiné pasáže byly zbytečně natažené. Taky dialogy nebyly tak živé (mnohdy) a děj neměl takový spád. Navíc je příběh trošku předvídatelný. Oproti filmu mě kniha ke slzám nedohnala, ale stojím si za tím, že by si ho všichni milovníci romantiky měli přečíst, je to taková klasika.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podivné město Podivné město](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200151/miss-peregrine-sirotcinec-slecny-pe-PiB-200151.jpg?v=1402149053)
Podstatně lepší než díl první, více akce a napětí, zvratů, zajímavý vývoj postav... A překvapivý konec/nekonec - už se těším, jak to celé dopadne. Fotky by podle mého být nemusely, ale chápu, že jiní čtenáři je ocení. Hlavní hrdina mi pořád není sympatický, ale naštěstí jiné postavy to vynahrazují.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Winter Winter](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291149/winter-KpX-291149.jpg?v=1473069327)
Skvělé finále!!! Byla jsem napjatá, šokovaná, zděšená, nadšená, poblázněná, naštvaná, rozněžněná …. a mnoho dalších pocitů ve mě tahle kniha (potažmo celá série) vyvolala. Ani trochu se s ní nechci loučit, byť mi Winter byla ze všech postav asi nejméně sympatická. Tuhle sérii prostě musíte mít - vězte, že si ji zamilujete stejně jako já.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Scarlet Scarlet](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167998/mesicni-kroniky-scarlet-bml-167998.jpg?v=1420218876)
Tahle série mě vážně baví! Ta propracovanost klasických pohádek, které si člověk uvědomuje v drobnostech i v zásadních momentech … Myslela jsem si, že lepší díl, jak díl věnovaný Cinder, být nemůže - ale pletla jsem se! Přibyly další skvělé postavy, děj skvěle gradoval a já se nemohla odtrhnout do samého konce. Nemůžu se dočkat, co přinese další díl, protože tohle je JÍZDA!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šelma Šelma](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383300/selma-MG2-383300.jpg?v=1535698703)
Thriller, který mě překvapil a taky trochu zklamal. Překvapila mě míra propracovanosti celé knihy - hlavně tedy její odbornost (nad kterou mi zůstával rozum stát). Zklamala mě ale psychologie postav a to, jak se hlavně z počátku děj neuvěřitelně táhnul. Přesto považuji knihu za takový lepší průměr/nadprůměr a myslím si, že 4* jsou oprávněné.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Motýlí křik Motýlí křik](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386386/motyli-krik-4tM-386386.jpeg?v=1533558009)
Prvotina českého autora, která stojí za povšimnutí. Autor dílo vystavěl na stejném principu (nebo velmi podobném) jako Dan Brown. Sledujeme osudy několika postav v rámci pár dní, které jsou naplněné akcí, spekulacemi a ponurou atmosférou. S postavami si blízký vztah nejspíš nevytvoříte, ale rozhodně dostanete námět k přemýšlení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bez naděje Bez naděje](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182778/bez-nadeje-bez-nadeje-xSL-182778.jpg?v=1402699717)
Po přečtení druhého dílu se mi do tohoto ani nechtělo pouštět - přeci jen stejný příběh jinýma očima? Vždyť to musí být nuda. Ale nebyla. Ano, spousta scén byla stejných, byly tam ovšem i scény nové a tím pádem pro čtenáře zajímavé. Navíc tento příběh je tak nevšední, že se vyplatí přečíst si jej vícekrát (když se opět řeší tabu téma). Přesto patří ke slabším knížkám, které tato autorka napsala - ty její novější se mi líbí mnohem víc.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník mého stínu Deník mého stínu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243852/denik-meho-stinu-e4P-243852.jpg?v=1433784567)
Thrillery se v dnešní době čtou - taktéž thrillery o stalkingu a proto mi přišlo udivující, že tato kniha vlastně není ani moc známá (dle mého) a že jsem ji koupila v akci. Sotva jsem se začetla, pochopila jsem, v čem je zakopaný pes. Ta kniha je špatně napsaná! Z počátku jsem vůbec neměla jasno v tom, co čemu předcházelo, nebyla v tom žádná pravidelnost. Po nakouknutí do knihy jsem očekávala samé deníkové záznamy, ale ty se prolínali s pasážemi vyprávěnými vševidoucím vypravěčem. I ten konec mě docela zklamal. No a v závěru jsem ani z postav nebyla nadšená - žádná si nezískala mé sympatie. Ano, knihu jsem dočetla během jediného dne - ale po přečtení první stránky jsem ji téměř dva roky odkládala, což už samo o sobě něco prozrazuje.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vražedná pomsta Vražedná pomsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213731/vrazedna-pomsta-Xdi-213731.jpg?v=1475870885)
Opět jsem knihu nemohla odložit a proto jí náleží 5*. Bohužel mě ale opět první třetina knihy moc nebavila, kdežto poslední třetinou jsem byla nadšená. První díl se mi asi líbil o něco více (bylo to zaměřené hlavně na arénu, která byla pořádně napínavá), ale toto bylo rozhodně povedené navázání. Jsem moc zvědavá, jak to celé dopadne.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bůh v renaultu Bůh v renaultu](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342395/buh-v-renaultu-FJi-342395.jpg?v=1493297043)
Obrovské překvapení! Od Viewegha jsem četla již 6 knih, tato je 7. a jako první mne skutečně bavila. Situace z běžného života podané bez zbytečných keců. Zajímavá témata jednotlivých povídek, jejich krátký rozsah... Možná zkusím nějakou další povídkou knihu. Jen mi uniká, proč dvě povídky mají jinou hlavní postavu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Copatá máma Copatá máma](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306899/copata-mama-Cv3-306899.jpg?v=1470421332)
Od knihy jsem čekala autentické zážitky mladé nastávající matky v našich končinách a to jsem vlastně dostala. Jen jsem nečekala, že všechno půjde bez problémů - že ve škole všechno hravě zvládne, že s přítelem to bude všechno kouzelné, že nebudou žádné komplikace a problémy... Myslela jsem si, že kniha skončí až pozdějším momentem - že autorka vezme delší časový úsek. A taky jsem nečekala, že tam budou tak hrůzné pocity ohledně našich porodnic - působilo to docela odstrašujícím a děsivým dojmem. Na druhou stranu vše v životě nemusí být komplikované a složité a nemůže být na škodu si u takové knihy od hektického a problematického života odpočinou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ty, já a ti druzí Ty, já a ti druzí](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293078/ty-ja-a-ti-druzi-E6U-293078.jpg?v=1466336771)
Dá se říct, že je to kniha ze života. Ani jeden z hrdinů se nechová nemístně, nedochází ke změně žánru na thriller. Očekávala jsem jiný konec, ale ten skutečný je na místě, i když myslím, že epilog klidně mohl být o kousek delší, více vysvětlující - ale stačí to, co je. Od knihy se mi těžko odcházelo, pořád jsem čekala, jak tohle dopadne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Milenka mého muže Milenka mého muže](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210930/milenka-meho-muze-BHQ-210930.jpg?v=1414777831)
Z knihy mám rozporuplné pocity. Nemohla jsem ji pomalu odložit, což značí o stylu psaní jen samá pozitiva, na druhou stranu jsem nečekala, že se z knihy vyklube takový společenský thriller. Hlavní hrdinka mi napřed přišla sympatická a milá, pak iracionální a nebezpečná a nakonec možná až hloupá.