blonde_elis blonde_elis komentáře u knih

Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Dokonalá vánoční četba, knížku jsem sfoukla za pár dní a vyloženě jsem z ní nasávala sváteční atmosféru :). Moc se mi líbilo, jak se příběhy postupně propojovaly a vzájemně doplňovaly, krásně promyšlené :). Jinak první povídka mě nadchla asi nejvíc, ale všechny byly krásné, takže pět hvězd, už jen proto, že jsou ty Vánoce... :)

25.12.2016 5 z 5

Oliver Twist Oliver Twist Charles Dickens

K této klasice jsem se dostala díky povinné četbě, sama od sebe bych po ní asi nesáhla. Musím bez obalu přiznat, že začátek mě vůbec nenadchnul a neměla jsem zrovna moc chutě ve čtení pokračovat. Naštěstí postupem času nabral děj větší spád a docela mě to chytlo. Přesto se našly na můj vkus zbytečně protahované pasáže, například popisu prostředí atd. a občas jsem se ztrácela v postavách a poměrně komplikované pavučině vztahů. Konec autor možná lehce překombinoval. Navzdory tomu všemu se mi kniha nakonec líbila a jsem ráda, že jsem ji přelouskala. Více jak třemi hvězdami ji ohodnotit ale nemůžu.

19.12.2016 3 z 5

Z Čech až na konec světa Z Čech až na konec světa Alois Jirásek

Typická ukázka průměrné povinné četby - neurazí, ale ani nenadchne.

13.10.2016 3 z 5

Spáleniště: Zkouška Spáleniště: Zkouška James Dashner

I druhý díl této série vnímám velice kladně, ačkoliv se mi děj zdál místy trošku zdlouhavý a celkově bych už uvítala nějaké pořádné rozuzlení. Tohle pokračování mě už nedokázalo chytnout tak maximálně jako první díl, i tak jsem si ale čtení užila. Dobrým osvěžením pro mě byla zápletka s Teresou. Teď si dám od Labyrintu nějaký čas pauzu a pak se vrhnu na poslední díl. Jsem zvědavá, co dalšího se ještě může semlít a doufám, že se konečně úplně vysvětlí všechno, k čemu jsem zatím dostala jen útržkovité nápovědy :).

26.08.2016 4 z 5

Princ od Topolů Princ od Topolů Chris Platt

Když jsem ještě studovala na prvním stupni ZŠ, byla jsem zblázněná do knih o koních a přečetla jsem jich opravdu velkou spoustu. S odstupem několika let jsem se letos v létě vrátila ke své nejoblíbenější z nich. Možná to bylo i trochu z nostalgie, ale i přesto, že už jsem z té největší koňské mánie vyrostla, úplně mně to nepustilo a tenhle příběh mě opět dokázal příjemně potěšit :).

20.08.2016 4 z 5

Tři mušketýři 2. díl Tři mušketýři 2. díl Alexandre Dumas, st.

Druhý díl této románové klasiky mě bavil snad ještě více než ten první a opravdu jsem si četbu užila. Nechybí napětí, dobrodružství, naši skvělí hrdinové a hlavně úžasné kouzlo tehdejší doby, které autor dokáže tak perfektně interpretovat :).

13.08.2016 4 z 5

Ronaldo Ronaldo Yvette Żółtowska-Darska

Opravdu moc hezky zpracovaná biografie o tomto skvělém fotbalistovi :). Ukazuje Ronalda z jeho sportovní i lidské stránky, jeho úspěchy i neúspěchy. Je až fascinující, čím vším si musel projít, aby se stal tím, kým je dnes.
Ačkoliv je kniha primárně určena pro mladší čtenáře, myslím, že má co dát i dospělému. Vřele doporučuji :).

03.08.2016 5 z 5

Dcera Dcera Kiera Cass

Přiznám se, že jsem měla trochu strach, zda mi "Dcera" nezkazí dojem z jinak velmi povedené série, která se řadí k mým knižním srdcovkám. Tyto obavy se ale ukázaly jako neopodstatněné, protože i tento díl je opravdu čtivý (čehož je důkazem i fakt, že jsem celou knihu zhltal za tři dny) a zábavný. Přišlo mi zajímavé mít možnost vidět celý proces selekce i z druhé strany. Přestože jsem měla k hlavní hrdince Eadlyn jisté výhrady a celé už je to samozřejmě něco úplně jiného než předchozí tři díly, hodnotím knihu velmi kladně a těším se na pokračování. Jsem upřímně zvědavá, kdo nakonec vyhraje princeznino srdce, bude to asi ještě docela napínavé :).

01.08.2016 4 z 5

Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Labyrint jsem jedním slovem zhltla a musím říct, že jsem opravdu nadšená!
Už skutečně velmi dlouho jsem nečetla žádnou knihu podobného stylu, stejného žánru, a o to více mě příběh chytil. Musím vyzdvihnout skvěle zpracované charaktery postav a vůbec celý námět knihy, která je napsaná skutečně mimořádně čtivě. Snad jen u samotného závěru - rozuzlení - jsem měla možná trošičku smíšené pocity, možná jsem čekala ještě maličko víc, ale i tak se Labyrint rozhodně zařadil mezi mé knižní favority a každému bych ho jen doporučila :).

25.07.2016 5 z 5

Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Co dodat ke knize, která se alespoň dle mého názoru stala klasikou mezi četbou pro děti. I když se už jistě nacházím na horní hranici věkové kategorie, pro kterou je kniha primárně určena, dokonale výstižné kresby a geniální hlášky mě pobavily natolik, že navzdory jednoduchosti tohoto díla musím dát 5 hvězd :)!

12.07.2016 5 z 5

Pokání Pokání Ian McEwan

Když jsem se do tohoto čtení pouštěla, vlastně jsem ani nevěděla, co od knihy očekávat. O to více jsem ale byla příjemně překvapena.
Začátek knihy je pozvolný a klidný, někdo by ho jistě mohl s přehledem označit jako nudný, já jsem se však nenudila. Navíc až později jsem zjistila, že každá i zdánlivě bezvýznamná a zbytečná vsuvka měla svůj význam a důležitost pro pochopení celého příběhu.
Námět jako takový považuji za velice zajímavý a jeho zpracování je brilantní. Velmi mě oslovil způsob, kterým nám autor předkládá události z pohledů různých postav.
Kniha mě nutila zamýšlet se nad některými pasážemi a otázkami, které kladla. Ještě teď je mi trochu smutno z toho, jak nespravedlivý osud měli Cecilia a Robbie. Oba dva (hlavně ale Robbieho) jsem si velmi oblíbila a o to více mi z toho bylo smutno.
Musím vyzdvihnout ještě jednu věc a tou je věrné líčení válečných poměrů a hrůz. Celkově na mě kniha zapůsobila skutečně silným dojmem a myslím si, že se k Pokání v budoucnu ještě někdy s chutí vrátím.

11.07.2016 5 z 5

Z deníku ajťáka Z deníku ajťáka Lukáš Pavlásek

Po knize jsem sáhla hlavně kvůli jejímu autorovi. Humor Lukáše Pavláska mi byl vždy blízký a jinak tomu není ani v této knize. Zpočátku jsem se nasmála opravdu vydatně, četla jsem knihu v MHD, a tak jsem musela snášet mnoho pohoršených pohledů, když se mě zmocňovaly neovladatelné záchvaty smíchu... :D Nicméně druhá polovina knihy už mi připadala vtipná o něco méně. I tak ale stojí za to.
Krátké a vyloženě oddechové počteníčko, ale pokud máte rádi Pavláskův styl humoru, rozhodně si ho nenechte ujít! :)

29.06.2016 4 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Další kniha, ke které jsem se dostala díky povinné četbě a příjemně mě překvapila. Není to žádné náročné čtení, vyloženě odpočinková záležitost, která ale zaručeně pobaví.
Několikrát jsem se u knížky doopravdy hlasitě rozesmála, a to už je co říct! :) Jako taková prázdninová, pohodová četba je Saturnin podle mě naprosto ideální, vřele doporučuji :).

14.06.2016 4 z 5

Trhni si! Trhni si! Andrea Kabeláčová

Přiznám se, že do knížky jsem se pustila hlavně proto, že její autorku tak trochu znám ze světa blogů a internetových povídek.
Ačkoliv pro mě byla hlavní hrdinka chvílemi (hlavně ze začátku) prostě k nakopnutí, postupně jsem si na ni během četby zvykla a začala jsem ji mít dokonce ráda. Je to prostě velmi osobitá postava, ale o to zajímavější :).
Jinak pro mě ale celá kniha představovala velmi příjemné odpočinkové čtení, jen konec byl možná na můj vkus trochu uspěchaný.
Knize dávám čtyři hvězdy a rozhodně nelituji toho, že jsem ji přečetla - dělala mi zatraceně příjemnou společnost :).
(A taky musím pochválit obálku, protože ta je originální a celkově prostě super! :))

21.05.2016 4 z 5

Tři mušketýři. (1. díl) Tři mušketýři. (1. díl) Alexandre Dumas, st.

Jedna z mála knih povinné četby, která se mi skutečně zalíbila a s chutí si o prázdninách přečtu i další díl, protože konec toho prvního je v mnoha ohledech značně otevřený.
Klasika, která nezklame - mohu jen doporučit :).

18.05.2016 4 z 5

Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Skutečně dobrá kniha, příjemně čtivá :). Jednu hvězdu strhávám za začátek, který na mě z neznámého důvodu působil dost zvláštně, ale to je asi jen můj subjektivní pocit. Jinak krátké vsuvky z jiného příběhu o Simonovi a Bazovi pro mě byly příjemným zpestřením :).

18.05.2016 4 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Nebýt povinné četby, nejspíš bych se k tomuto příběhu nikdy nedostala, což by byla škoda.
Zajímavý, city naplněný příběh ze smutné doby. Četby zdaleka nelituji, ale jsem také daleka toho číst knihu znovu :).

18.05.2016 3 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Musím přiznat, že už dlouho mě žádná kniha nenadchla tolik jako tato. Do nedávna jsem nebyla žádný vyložený fanoušek Greena, ale tímto u mě získal hodně plusových bodů - zásah přímo do srdce :).
Krásně napsáno a skloubeno trochu filosofování o závažnějších věcech s bezprostředním humorem, který mě skutečně dostával. Nechybělo trochu napětí a tajemna, navíc děj mi nepřišel úplně předvídatelný :).
Pro mě jednoznačně jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla a mohu ji všem jen doporučit :).

18.05.2016 5 z 5