BlueTer BlueTer komentáře u knih

Chci tvůj život Chci tvůj život Amber Garza

(SPOILER) Mě se to líbilo, celá kniha mě velice překvapila. Je to rozhodně jinak než na začátku tušíte. Autorka mě stále překvapovala a ten konec? Osobně, udělala bych to taky, protože Raf byl debil.

21.02.2022 4 z 5

Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Tenhle typ knih mám strašně ráda. Miluju jak se prolíná minulost a přítomnost a jak se prolínají osudy postav. Od autorky jsem už četla štvanici a ta je stejně skvělá.
Příběh mě celou dobu udržoval v napětí, něco jsem trochu tušila a něco mě překvapilo. Moc se mi líbil konec, protože všechny postavy měly důvod být vrahem. A ta skvěle vykreslená atmosféra opuštěného ostrova.
Můžu jenom doporučit!

18.02.2022 4 z 5

Dokonalá manželka Dokonalá manželka J. P. Delaney (p)

Taky jsem si ze začátku říkala, že mě to nebude bavit, kvůli tématu robotů. Opak byl pravdou. Je to opravdu kvalitní psychologický thriller. Všechno do sebe krásně zapadá a konec, ten mě vážně dostal.

02.09.2021 4 z 5

Na pokraji sil Na pokraji sil Samantha M. Bailey

Kniha není vůbec špatná. Rychle a dobře se čte. Hvězdy musím ubrat jen za zdlouhavé tempo a předvídatelný konec.

08.06.2021 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Hodně dlouho jsem se vůbec nemohla začíst. Mám pocit, že všechny thrillery, co teď čtu, jsou si strašně podobné. Což platí i v případě této knihy. Je to takový milá oddechovka. Vraha jsem ale tušila.

21.10.2020 3 z 5

Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Knize nemůžu dát jinak než plný počet hvězd. Spojuje oba mé oblíbené okruhy, a to lgbt literaturu a starověké Řecko. Autorka dokázala vytvořit příběh na základě legend, mýtů a vlastní představivosti. Čtení vzhledem k tématu je velice jednoduché, neztrácíte se v dějí ani ve jménech. A i kdyby ano, vzadu v knize je seznam všech postav.
Příběh byl velmi dojemný, dobře se četl. Lgbt linka byla velmi jemná, nevnucovala se ale zároveň byla velmi přitažlivá. Obdivuji autorku, jak mistrně dokázala propojit všechny nitě a přitom popsat tak jemnou lásku mezi dvěma chlapci.
Na konci mi ukápla slza. Za tuhle knihu jsem opravdu neskonale vděčná.

03.05.2020 5 z 5

Vždycky je to manžel Vždycky je to manžel Michele Campbell

Mě se kniha líbila, má sice i své zápory, ale já ji osobně měla přečtenou za tři dny!
V knize jsou tři nejhorší části, kdy se všechno točí kolem Kate, linky s k uzoufani nerozhodnou Aubrey a část, kdy si detektiv může dělat úplné kraviny a prochází mu to. Asi takhle Kate mi nebyla protivná, protože měla špatnou povahu, ale protože mi přišlo, že ji miluje snad i sama autorka.

Ale na druhou stranu příběh rychle odsýpá, nedrhne, moc dobře se čte a konec mě osobně velice překvapil, vlastně každý nakonec dostal to, co si zasloužil. Myslím si, že každý z nich měl nějaký důvod, vidět Kate mrtvou. A to jak se linky prolínají je taky úžasné :)

03.03.2019 4 z 5

Byla jsem tu Byla jsem tu Gayle Forman

Byla jsem tu, tak by se dal popsat i stav této knihy v mé knihovně. Příběh je citlivý a začíná na velmi ožehavá témata. Samozřejmě, že mi Meg bylo líto, ale to bylo všechno. Příběh mě snad vůbec nezaujal a milostná zápletka mi příjde více na škodu než co do užitku.
Co musím vypíchnout je krásný přebal knihy, díky kterému jsem si knihu koupila. Bohužel je teď plno knížek, které se věnují tomuto tématu, ale ne všechny jsou schopny mít tu kvalitu. Proto dávám tak nízké hodnocení. Konec se mi ale moc líbil.
Kniha neurazí, ale taky se vám nevtiskne do paměti.

Tekutý písek Tekutý písek Malin Persson Giolito

Tenhle švédský thriller je předmětem mnoha rozporů. Pravda je, že je to něco jiného, sledujeme tady soudní proces mladé Mayi, které do konce nevíme, jestli věřit.
Není to žádný těžký příběh, prakticky se jen vyšetřuje, zda-li je dívka vinna.

Příběh se zajímavě rozvíjí, nechybí ani flashbacky z minulosti. Ať se vám kniha líbila nebo ne, je nutné podotknout, že autorka rozvádí velkou hru mezi úsudekem a lži.
Já doporučuji pokud si chcete odpočinout od vražd a zatoulat se k mysli mladé dívky, která sama rozvažuje, jestli je nevinná nebo ne

Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Já dočetla knihu jen kvůli toho, že je nerada nechávám rozečtené, ale příběh mě snad vůbec nechytl. Eleanor mi byla většinu knihy spíše protivná než sympatická. Příběh měl nezpochybnitelnou pointu, ale mě nezasáhla. Ale chápu, že někdo si knihu oblíbil. Tisíc lidí, tisíc... :)

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Po dlouhé době konečně thriller, který stál za to! Čte se to úplně samo, nechybí napětí, tajemství a touha poznat, jak to dopadne. Knihu jsem zkrátka nemohla odložit! Jsem zvědavá na druhý díl.

07.10.2022 5 z 5

Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Řekla bych, že nejslabší díl ze série, i když pořád pěkně strašidelný. Musím souhlasit, že kapitoly z minulosti byly na knize to nejlepší a klidně bych jich uvítala více. Popisy masakru byly velice zaživné. Taky souhlasím, že linka se Savannah byla trochu nadbytečná.

26.08.2022 4 z 5

Chování nočních motýlů Chování nočních motýlů Poppy Adams

Velice zajímavá kniha. Moc se mi líbily pasáže s motýly, protože mám k tomuto tématu blízko. Taky popis domu byl úžasný, jako bych se tam sama přenesla. Kniha má velice tajemnou atmosféru.
Celý příběh je vyprávěn z pohledu Ginny. Takže vlastně nevíme, jak to tedy ve skutečnosti bylo a kdo má pravdu, ale myslím si, že to je účel, protože v životě se taky někdy nedozvíme pravdu, co si ostatní lidé myslí a jak to prožili oni. A podle mě je to právě to, co je na knize tak zajímavé.
A ten obal knihy je opravdu nádherný.

08.04.2022 5 z 5

Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

(SPOILER) Na začátku jsem se do knihy vůbec nemohla začíst. Postupně mě dej začal více zajímat, ale mám několik věcí, co mě na knize nebavily: umělecká hatmatilka (např. Obraz chlapce nohama dolů), docela složité myšlenky a monology na to, jak jsou dvojčata stará, trošku neuvěřitelný příběh (že ten který ji učí, je milenec její matky, kluk z obrazu bratra je první láska), dlouhé popisy a myšlenky na úkor děje. Více bych taky uvítala, kdyby kniha neskončila happyendem. Všichni skončili šťastní, Jude zase byla normální a vyřešilo se to za den.
Pokud vám ale tyto věci nevadí, určitě se vám kniha bude líbit. Byla milá, děj vás za chvíli vcucne.
A ještě si myslím, že by si kniha zasloužila hezčí obálku.

28.03.2022 3 z 5

Štvanice Štvanice Lucy Foley

Sto lidí, sto chutí. Mě se tento thriller líbil moc. Jednu hvězdu strhávám jen za to, že konec se mi zdál docela uspěchaný a čekala jsem ještě nějaký zvrat, který ale nepřišel. Co se mi ale líbilo byl námět, pohled více osob a samozřejmě ta dokonalá obálka! Ta je fakt perfektní! Kniha se rychle a dobře četla, stále mě to táhlo číst dál a dál. Vraha a ani oběť jsem netušila hodně dlouho. Určitě bych knihu doporučila!

01.06.2021 4 z 5

Dívka na kolejích Dívka na kolejích Heather Gudenkauf

Musím souhlasit, že anotace je zcela zavádějící. Jinak velice zajímavá kniha, střídání úhlu pohledu bylo že začátku matoucí, ale po chvíli jsem už věděla, kdo je kdo. Konec se mi moc líbil, ale přesto jsem čekala něco více, ale na druhou stranu, ono to asi jinak dopadnout nemohlo. Určitě doporučuji!

01.05.2021 4 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Moje druhá od spisovatelky. Trochu slabší než ta první, ale pořád dobrá. Příběh mě hned vtrhl a nepustil až do konce. Zápletka byla zajímavá a konec taky.
Můžu jen doporučit.

28.12.2020 3 z 5

Holka mimo rytmus Holka mimo rytmus Becky Albertalli

Leah, opravdu protivná nesympatická a ukňučená postava. Kniha prakticky o ničem. Simon taky nebyla kniha na literární cenu, ale aspoň jsem se u ní bavila. Tahle kniha ztráta času. To je tak, když vyčerpáte Simona, ale chcete z toho ještě něco vytřískat.

23.10.2020 2 z 5

Co když jsme to my Co když jsme to my Becky Albertalli

Já jsem z této knihy docela rozpolcená... Samotný námět byl skvělý, ale děj byl hrozný. Postavy mi byly nesympatické, jejich chování bylo bezúčelné, chaotické často až prostě hloupé. Pořád jsem čekala na to "něco" no a nic. Opravdu je to prosté, dva kluci na poště, pak se najdou, pak se rozejdou, pak jsou spolu a pak docela předpovídatelný konec. Já mám LGBT literaturu strašně ráda a oceňuji fakt, že v knize to není žádné drama, ale v porovnání s ostatními knihami v téhle sekci je upřímně řečeno velmi slabá. A co mi strašně vadilo - ta přeslazenost Arthura, to je mu snad 15? Nelíbil se mi ani styl psaní. To vše je ovšem můj názor a chápu, že někomu se kniha líbí.

18.03.2020 2 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Jako jízda je to celkem slušná to jo, ale taky mi vadí, že některé dějové linky prostě nejsou ukončené. Navíc celý příběh je psán takovým líným tempem a konec je naopak na třech stránkách. Možná to chtělo si více pohrát i s tím rozuzlením, myslím, že by to stálo za to. Opravdu konec strašně uspěchaný.

Jinak příběh jako takový se mi líbil, je neotřelý a zajímavý. Něco jsem čekala a něco mě překavpilo. Je zajímavé, jak si od začátku myslíte, že Camille musí být snad fakt labilní, ale nakonec zjistíte, že ona je z rodiny ta nejnormálnější! A co se mi strašně líbí, jak vás autorka dokáže přenést do té lepkavé nechutné a dusivé atmosféry jednoho léta na americkém "venkově".

26.02.2019 3 z 5