brcalovezelena komentáře u knih
Autorka umí krásně ilustrovat, bohužel neumí moc psát. Vzhledem ke zdejšímu hodnocení jsem se na knihu těšila, ale přišlo zklamání. Zdlouhavé a nudné vysvětlování nadpřirozeného světa, přičemž řada vzorců se neustále opakuje (zlaté či stříbrné kruhy se symboly, kam se člověk podívá, a na větu "je to trochu složitější" jsem měla alergii už v půlce knihy). Styl vyprávění hodně explicitní, bez přirovnání, metafor či nějakého zajímavého použití jazyka (popis toho, jak zrovna Smrt vypadá a co má oblečené, vypadal jak DÚ na téma "Popis" ve čtvrté třídě, což vzhledem k tomu, že Smrt své vzezření mění každý den, bylo časem také docela otravné). Naprosto nulové napětí, samotná zápletka by se dala shrnout v pár větách. Jednu hvězdičku dávám za ilustrace, které jsou opravdu krásné, a druhou za to jediné, co podle mě v knize funguje, a to je chemie a humor mezi hlavními dvěma protagonisty.
Hodně slabá kniha na toto téma, největší pozitivum je originální zaměření na problematiku cikánů v Osvětimi. Četla jsem těsně po skvělé Mischling od Affinity Konar a v tom srovnání působí Osvětimská ukolébavka skutečně spíš jako pohádka na dobrou noc pro malé děti. Velmi jednoduchý sloh (a přesto sem tam nějaká věta nedává smysl), ploché postavy, slabé vyprávění a příběh Osvětimi smrsknutý do neustálého opakování, že se tam umírá a že vězni byli pro nacisty pouhá zvířata/hmyz/čísla (a to jako vážně snad na každé páté straně). Hlavní protagonistka je navíc do pozice hrdinky násilně tlačena svými neustálými oduševnělými promluvami, které působí naprosto nereálně. Vzhledem k otázkám k diskusi zařazeným na konci knihy však předpokládám, že kniha (asi?) je zamýšlena spíše jako první seznámení s otázkou koncentračních táborů pro náctileté - takto snad může fungovat. Pro mě však zklamání.