buldozer5
![Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376065/zatimco-jsi-spala-HBV-376065.jpg?v=1634056329)
Skvělý thriller, kde nevíte, komu vlastně věřit. Celý příběh byl napínavý a navíc se ještě odehrával v nemocničním prostředí, což na mě působilo vážně mrazivě. Rozhodně doporučuju!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Remade Remade](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380328/remade-Z6C-380328.jpg?v=1547137764)
No, tak tohle bylo něco. Po dlouhé době apokalypitcké sci-fi, které mě opravdu bavilo a jehož příběhem jsem se rychle nechal strhnout. Už od samého začátku se kniha čte dobře, žádná hluchá místa tam prostě nejsou a člověk musí číst dál a dál, aby věděl, jak to bude pokračovat.
Námět se mi taky líbil, cením, jak celý průběh řádění viru gradoval až do konce, který jasně říká, že bude minimálně další díl téhle série.
Jen jedna malá připomínka, nepřipadá mi, že by kniha měla být určená pro děti, jak o sobě prohlašuje. Obsahuje tolik násilí a nechutných scének, že by se dítě, které s tímhle žánrem není úplně obeznámeno, opravdu mohlo docela... vyděsit. :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na dostřel Na dostřel](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400909/na-dostrel-Vls-400909.jpg?v=1549556016)
Námět je jednoduchý a přitom lehko člověka zaujme. Stejné je to vlastně i s celým příběhem. Ačkoliv se děj odehrává, dá se říct, na tom samém místě, autor to vypráví tak napínavě, že se člověk u čtení prostě nedokáže nudit. Celý příběh jsem prožíval s hlavními postavami, k čemuž mi taky dopomáhalo prostředí, kde se to odehrávalo-pouštní krajiny v USA miluju, takže i tohle mi v knize sedlo. Jo, sice je to trochu přitažené za vlasy, třeba schopnosti toho odstřelovače, ale to se dá v pohodě prominout. Jsme s knihou spokojený a rozhodně si přečtu i autorovu další knihu, Není úniku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ostré předměty Ostré předměty](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174645/ostre-predmety-QBt-174645.jpg?v=1418286524)
Komentář obsahuje spoilery.
Tak já nevím, mě kniha jaksi nesebrala.
Je vidět, že se autorka hodně snažila, aby příběh působil tajemně, při čtení mě provázela taková dusná a chmurná atmosféra, a ani není divu, vždyť se v té knize probírala samá negativní témata. Prostředí-malé městečko, kde se dějí tak hrozné vraždy, taky do knihy pěkně zapadlo, je to přesně takové to záhadné místo, kde by člověk v knihách podobného žánru něco takového čekal. To je ale asi všechno, co bych mohl vyzdvihnout jako plus.
Co mě neskutečně, ale neskutečně iritovalo, bylo chování hlavních postav. Ze všeho nejvíc mě štvala Camillie, její naprosto zcestné chování (zfetovat se se svojí třináctiletou sestrou?!), její myšlenkové pochody, její vyjadřování, všechno na mě působilo nepřirozeně až nereálně. I když nám autorka ukázala, že je Camillie těžce vyšinutá, prostě jsem si na ni nemohl zvyknout. O její sestře ani nemluvím, i když se jí taková povaha v knize připisovala i to, jakým životním stylem žije, prostě mi tam nesedla.
Richard, ten otravnej policajt, mně snad vadil ještě víc, takhle naivního člověka jsem snad ještě v žádné knize nepotkal.
Zakončení taky doslova mizerné, autorka popisuje celou dobu aktéra toho zločinu jako nejnebezpečnějšího člověka na světě, a najednou se ukáže, že to spáchala těžce nemocná třináctileté šílenkyně vlivem ještě šílenější matky. Takovej bizár jsem snad ještě nečetl.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nikomu ani slovo Nikomu ani slovo](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21506/nikomu-ani-slovo-rAc-21506.jpg?v=1503833591)
Jsem hrozně rád, že jsem na tuhle knihu narazil v knihovně, v prodejnách totiž vzhledem k roku vydání už dostupná není.
S čistým svědomím můžu prohlásit, že se jedná o nejpovedenější knihu od Cobena, co jsem zatím četl, a že jich už pár bylo!
Musím složit pochvalu za to, kolik zvratů a kliček v ději bylo, určitě dalo dost práce příběh seskládat tak, aby ve výsledku dával smysl. Kniha mě udržovala v napětí od začátku do konce, žádná hluchá místa v ní pro mě nebyla, prostě se četla jedním dechem.
Hlavní postavy se mi tam líbily, člověk se snadno dokázal vcítit do jejich situace.
A konec, ten mě taky potěšil, po tolika neštěstí a smůle, co hlavní postavy potkaly, jsem rád, že vše skončilo happyendem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V údolí lišek V údolí lišek](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222585/v-udoli-lisek-JTK-222585.jpg?v=1414529015)
Kniha patří do té řady thrillerů, u kterých na vás téma a atmosféra děje tak dolehne, že na vás přenese ten ponurý pocit, který z celého příběhu přímo čiší. Nenapadá mě nic důležitého, co bych knize vytknul, jen jsem po přečtení anotace očekával, že se bude děj více zaobírat zmizením Vanessy, tím, co prožívala ve svém vězení a podobně. To ale nic nemění na mém celkovém dojmu z knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Radosti zimy Radosti zimy](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390609/denik-maleho-poseroutky-radosti-zim-MUz-390609.jpg?v=1538130079)
Když si člověk jako já potřebuje odpočinout od detektivek a od thrillerů, které obyčejně čtu, je poseroutka tou pravou volbou! Když jsem byl menší, hltal jsem ty díly jeden za druhým, teď už to celé vnnímám trochu s odstupem, ale stále jde o super čtivo, hlavní postavy mě zkrátka nikdy neomrzí. Jako oddechovka opravdu ideální, a jako plus navíc jsem se dokonce i v hodně vtipných pasážích nahlas zasmál. Taky se mi líbily odkazy na předchozí díly, které autor do příběhu zakomponoval. Knize prostě těch pět hvězdiček dát musím, jinak to nejde! :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lež Lež](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275133/lez-PPz-275133.jpg?v=1449858108)
Taylor u většiny svých knih prokázala, že je ve svém řemeslu dobrá a psát umí. Od začátku je to vyprávěno poutavě, čtivě, čtenáře tohoto žánru to prostě musí chytnout a zaujmout. Líbilo se mi přeskakování kapitol mezi přítomností a minulostí, jak se postupně v minulosti odkrývaly dějové linky, které potom do sebe v přítomnosti začaly zapadat. Docela se sice shoduju s ostatními komentáři, které knize vytýkají, že dění v Nepálu bylo trochu moc přehnané-taky se mi to tak v některých úsecích zdálo, ale na druhou stranu bych si docela dobře dokázal představit, že tam, kdesi v horách daleké země by se to odehrát skutečně mohlo. Hodně postav mi tam bylo nesympatických, ale v příběhu to tak mělo být, takže mi to nevadilo. Závěr se povedl, autorka mě napínala do poslední chvíle, takže za mě opět spokojenost. Knize dávám takové silnější čtyři hvězdičky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180973/labyrint-utek-Rug-180973.jpg?v=1611678670)
Od začátku se tam něco děje, takže se člověk prostě nemá šanci u čtení nudit. Příběh jsem prožíval s Thomasem, v duchu jsem mu radil, jak postupovat a nadával jsem, když se podle mě chystal udělat nějakou chybu, sám jsem byl zvědavěj, co to všechno kolem Labyrintu znamená, celej příběh mě prostě zaujal. Postavy mi byly sympatické s výjimkou Gallyho, ale to byl autorův záměr.
Za nejvíc vydařenou část považuju první boj s rmuty, po celou dobu jsem byl napjatý, jak to dopadne.
Hodně lidí si ti stěžuje na slang, který v knize používali, mě teda ale nijak neotravoval (četl jsem knihu v české verzi).
Závěr zůstal otevřený, ale s tím jsem počítal, když vyšly ještě další dva díly. Už se nemůžu dočkat na pokračování. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Asylum Asylum](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214949/asylum-214949.jpg?v=1405974889)
Udělal jsem velkou chybu, že ještě před koupí knihy jsem si k ní pročetl zdejší komentáře, které mě zpočátku dokázaly celkem dost ovlivnit. Když jsem se pustil do čtení, nahlížel jsem na knihu jako na něco nepovedeného, co určitě bude stát za houby, a že si ji čtu vlastně jenom proto, abych se pak přidal ke všem těm negativním komentářům tady a pěkně to zkritizoval. Postupně jsem ale začal přemýšlet, proč se tolika lidem vlastně nelíbí.
Mě naopak hrozně bavila, z příběhu přímo vyzařovala hrůza, protože opuštěná psychiatrická léčebna-přesně z takových míst mi naskakuje husí kůže. Musím teda uznat, že se děj občas poněkud táhl, ale to nic nemění na to, že kniha byla čtivá a po celou dobu jsem si ji užíval. Autorka v knize zmínila spoustu dějových linek, které v prvním díle neuzavřela a zřejmě se jim bude věnovat v těch dalších, takže si je určitě přečtu, jen co na ně v knihkupectví narazím.
A ještě nakonec musím vyzdvihnout skvělé fotky, které celému příběhu dodávaly tu správnou atmosféru.
Btw, stejně jsem se nepoučil a podíval se na hodnocení dalšího dílu, který si ale lidé chválí podstatně víc, tak uvidíme. :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![To To](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267/to-i6S-267.jpg?v=1483305163)
Jak si tak pročítám zdejší komentáře, všímám si, že čtenáři tohoto snad nejslavnějšího díla od mistra hororů se dělí na dva tábory-jsou tu tací, kterým nevadí jeho styl vyprávění, kterým vyhovuje délka knihy, protože mají čas se podrobně seznámit s hlavními postavami, kteří si chválí, jak King dokázal popsat myšlenkové pochody dětí, jak kniha krásně vypráví o problémech v dospívání, a do toho všeho zasahuje klaun, který se v příběhu postará o horor, po kterém někdo ani nezvládá dojít v noci na záchod.
Já patřím do toho druhého tábora, mě kniha nezaujala. Fakt, děsivé a krvavé scény sice strašidelné byly, ale než jsem se k nim tou hromadou vaty, těmi nezáživnými pasážemi dobral, byl jsem tak znuděný, že jsem je nějak nedokázal brát vážně. Ze začátku možná kniha udržovala svižné tempo, po nějaké době to ale šlo z kopce. Některé postavy možná byly uvěřitelné, některé ne, ale občas tam jednaly tak stupidně, až jsem nad tím nevěřícně kroutil hlavou. Prolínání dětské a dospělácké části mě hrozně rušilo, pak jsem se na děj nedokázal soustředit. No a závěrečná scéna v kanálech, to už mi i na Kinga přišlo trochu přehnané. :D Fakt nechápu, proč to do příběhu vložil, nerozumím, co ho k tomu vedlo a pomalu si začínám říkat, že to tam vecpal jen proto, aby kniha v závěru získala pár stránek navíc.
Hodnotím dvěma hvězdičkami, s tím, že už se ke knize rozhodně vracet nebudu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Metro 2033 Metro 2033](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33191/metro-metro-2033-nOj-33191.jpg?v=1421270394)
Protože mi všichni tuhle knihu tak doporučovali, očekával jsem od ní, že mě ihned vtáhne do děje, ztotožním se s hlavními postavami a nebudu ji moct odložit, jak mě zaujme. Možná proto mě tak zklamala... Velký podíl na tom přidává i to, že zkrátka nejsem na ruskou literaturu zvyklý a nejvíc vyhledávám knihy od amerických a českých spisovatelů. Postavy mně přišly takové nevýrazné, ničím zajímavé, a příšery, které obyvatele metra ohrožují, mě taky moc neoslnily a noční můry z nich mít nebudu. Další díly se v blízké době číst nechystám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Osvícení Osvícení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264/osviceni-lld-264.jpg?v=1516264957)
Proč?! Proč musí King jednu dějovou linku roztahovat na X stran? Kniha by se mi četla mnohem lépe, kdyby se vyhnul těm nudným pasážím. Jinak ale podle mě patří k těm povedenějším od mistra hororů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295842/rvi-potichu-bracho-tIu-295842.png?v=1552982344)
Ivona Březinová opět nezklamala! Obdivuji, jak dokázala mistrně popsat život chlapce trpícího autismem a co všechno péče o něj obnáší. Donutila mě se zamyslet nad tím, jaké mám vlastně štěstí, že jsem se s tímto postižením nenarodil.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelená míle Zelená míle](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212/zelena-mile-Mu4-212.png?v=1608278363)
Tak to je libový. Rozhodně doporučuji. Napřed jsem si myslel, že se při čtení kvůli rozsahu budu nudit, ale mýlil jsem se.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tahle kniha mě vůbec nezaujala-a to mám knihy od Kinga docela rád. Zvládl jsem přečíst asi pět set stránek, ale dál už jsem to nedokázal. Děj obsahuje hrozně moc nudných částí, které jsem musel přeskakovat, abych se vůbec k té pětistovce dostal. Chápu, že King do této knihy vložil hodně úsilí a dal si na ní záležet, ale mě opravdu vůbec neoslnila. Možná bych ji ohodnotil jinak, kdyby se vyvaroval těm nudným pasážím.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Chlapec v lese Chlapec v lese](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356589/chlapec-v-lese-UWv-356589.jpg?v=1507107548)
To byla ale slátanina! Nápad dobrý, ale jak s ním autor poté naložil, to už dobré nebylo. Motivy postav byly nevěrohodné, hlavní postava naprosto tupá, už od začátku se příběh mohl vyvíjet úplně jinak a lépe, kdyby se nechovala jak idiot, tolik nelogických chyb jsem snad ještě nezažil. Autor se z toho snažil udělat pořádný psychothriller, jenže to překombinoval tak, že se ta kniha nedala brát vážně.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rozhodnutí Rozhodnutí](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379457/rozhodnuti-YhH-379457.jpg?v=1525956408)
Opět zajímavý nápad a myšlenka příběhu, sympatické postavy a napínavá atmosféra. Opakoval bych se, kdybych se tu rozepsal, protože vše jsem už zmiňoval u autorčiných předchozích knížek. Ch. Link zkrátka psát umí a i tahle knížka do dokazuje. Pět hvězdiček.