Čand@ komentáře u knih
Naozaj zaujímavá záležitosť. Na neveľkej vzorke obyvateľov jediného domu metaforicky zobrazená naša totalitná história. Nájdete tam všetko… nezaslúžené povýšenie, nespravodlivý trest, bezmocné odovzdanie sa osudu a prispôsobenie sa i neutúchajúcu vieru v lepší zajtrajšok, ľudí slušných i tých, čo prezliekajú kabát podľa toho, kam vietor zafúka, sladkú nevedomosť i boľavú túžbu dostať sa von za ohradu, detskú naivitu i mladícky vzdor.
Zvláštne, že som túto drobnosť našla v knižnici v oddelení pre dospelých. Ale asi preto, že aj dospelý by sa mal raz za čas vrátiť tam, kde je všetko jednoduché a jasné, každé rozhodnutie je správne, kde nič nie je problém a to, čo sa dospelému zdá nelogické, tu je celkom prirodzené. Výlet do nekomplikovaného Kurtovho sveta bol veľmi milý, taká fajn psychohygiena :). A ilustrácie vynikajúce.
Vypočula som ako Četbu na pokračování v aplikácii Českého rozhlasu. Pre mňa fajn doplnok k seriáli Koruna. Zo sfilmovaných či televízne spracovaných kníh sa vždy nedostane na plátno či na obrazovku všetko, čo je v nich napísané. Tak je to i v tomto prípade. Pre tých, ktorých zaujíma história britskej kráľovskej rodiny, ide zaiste o zaujímavú četbu. Odporúčam.
Tentokrát nemám čo napísať, celkom presne to za mňa vyjadril vlkcz o čosi nižšie podo mnou. Pre prvé zoznámenie s týmito vecami ok. Pre hlbšie poznanie nájde ten, kto chce, zaiste bohatý výber ďalšej literatúry.
Nie som si istá, ako mám toto dielko hodnotiť. Aj keď to vyzerá ako malá knižka, vlastne by to vydalo na trochu dlhšiu poviedku. Má to síce 110 strán, ale polovička z toho sú fotografie. Neočakávajte žiadne návody na chudnutie, nečakajte recepty a jedálniček, nečakajte zostavy cvikov atď. - vďakabohu sa autor nehrá na ďalšieho celebritného guru v oblasti zdravého životného štýlu. Je to naozaj vyprávanie o tom, ako sa jeden muž prejedol na 180 kg a ako sa rozhodol zbaviť sa ich a vďaka svojmu pevnému odhodlaniu, skutočnej drine a tiež vďaka veľkej podpore blízkeho okolia sa mu to aj podarilo. Určite je to inšpiratívne - človek si povie "dokázal to on, musím to dokázať i ja". Tomáš Magnusek je mi sympatický ako človek - taký roztomilý macko, ktorý si plní sny a neviem, ako to robí, ale darí sa mu to, aj keď výsledok nie je vždy pre nás obyčajných ľudí úplne pochopiteľný :)). Hviezdičky dávam za to, že dal svojím úspešným schudnutím iným ľuďom príklad, nie za z mojej strany ťažko hodnotiteľný literárny počin :).
No, z anotácie a komentárov som nadobudla dojem, že má ísť o niečo vtipného. Ono mi to ale vôbec srandovné neprišlo, ani tragikomické, ani čiernohumorné. Vlastne to je veľmi nešťastný príbeh. Toľko smrti, nešťastných náhod, hlúpych činov, divných ľudských pováh a nečakaných rozhodnutí pokope, z toho mi zábava na zasmiatie príliš nevychádza. Dokonca i ten Ježiš sa tu vyskytuje skôr len tak mimochodom, než že by (okrem jedného zázraku v závere) nejako zvlášť zasahoval do deja. Názov knihy je teda mierne zavádzajúci. Napriek tomu nevravím, že je to zlé, ak nečakáte veselé rozprávanie o napravenom neveriacom Tomášovi. Hlavného hrdinu budete ľutovať, neznášať, držať mu palce aj posielať ho do pekla. Všetko z toho si zaslúži.
Milí moji, ak pociťujete potrebu prehodnotiť či zhodnotiť svoj život, hľadáte v ňom význam, ak sa vám nezdá, že TOTO je akože už všetko a ďalej nič, ak sa tak akosi plácate zo dňa na deň a príde vám, že ste tu tak trochu zbytočne, je táto knížka s pár stranami absolútne pre vás. Poctivo si na každú otázku v nej odpovedzte. Dá vám to zabrať! Tie otázky sa zdajú byť jednoduché, ale vôbec nie sú. Mne sa skoro uvaril mozog.
A ak tú vyššie zmienenú potrebu nepociťujete, je táto kniha s pár stranami tiež absolútne pre vás. Sebaspytovanie nie je silnou stránkou asi nikoho z nás. Ale tu zrazu zistíte, aké je to fajn. Utriedite si vlastné myšlienky a objavíte nové. Vesmír je predsa nekonečný.
Už som si začínala myslieť, že som asi feministka. Bavila som sa výborne. Užila som si smiechu i krútenia hlavou nad ľudskou hlúposťou a (zväčša mužskou) hrubosťou. Ozaj výborné komentáre diania okolo nás žien. Však na druhej strane, u poniektorých som si vravela, že nájsť v nich niečo urážlivé pre ženy muselo autorku stáť asi veľkú námahu, prípadne zapojiť nemálo fantázie. V niektorých situáciách som nič “závadného” nevidela, kým mi to autorka polopate nevysvetlila, čo tam vlastne mám hľadať. Nakoniec teda predsa len asi feministka nie som. Ale nevadí! Čítajte, stojí to za to.
Taká malá spoveď ženy o veciach, ktoré si žiadna z nás nepraje prežiť. Nečítalo sa to dobre. Myšlienky sú často nesúvislé, autorka skáče v čase i v rozprávaní tam a späť. Ale chápem to. Dej je rozhádzaný rovnako, ako sú rozhádzané, plné strachu i následnej úľavy a šťastia jej tehotenstvá. A tiež tehotenstvá žien, ktoré mesiace zdieľali jej osud v pôrodnici a nie vždy napriek všetkej snahe dopadli tak, ako ony túžili.
Pre mňa prvá kniha tohto autora. Aj keď to má byť román, súhlasím s ostatnými, že ide viac o súbor poviedok, ktoré majú spoločnú nosnú líniu. A ako to už býva u poviedok, aj tu je rozpracovaných či len naznačených mnoho vecí, ktoré by stáli za to, aby ich autor viac rozviedol, pokračoval v nich, no nestalo sa. Rada si príbehy domýšľam, akurát tu toho bolo na domýšľanie pre mňa asi príliš veľa. Trochu zle sa mi orientovalo v časovej postupnosti, čo rovnako nie je problém na strane autora ale na mojej. Občas som sa musela vracať, aby som si udalosti dala do súvislostí. Napriek tomu som sa začítala veľmi ľahko, svet Domoviny je postavený dosť zaujímavo. Však posledná tretina knihy sa mi bohužiaľ začala akosi vliecť, stálo ma dosť námahy prinútiť sa nepreskakovať stránky, lebo to z úcty ku ktorémukoľvek autorovi jednoducho nikdy nerobím. No oceňujem veľmi pekný a bohatý jazyk knihy, radosť čítať.
Ako to už tak býva u poviedkových zbierok, niektorá je lepšia, niektorá menej. Ako celok je to však výborné, už len vďaka nemainstreamovému žánru. Fajn zimomriavky.
A čo bude ďalej? Pripadám si, akoby som začala sledovať v telke nejaký seriál, ale producenti kvôli nízkej sledovanosti už nenatočia ďaľšie diely. Ale čo my, čo sme to sledovali a sme zvedaví, ako sa to celé vyvŕbi?
Taká dlhšia poviedka, pri ktorej si poviete, že s trochou fantázie by to tak aj mohlo byť :)). Zoberte si, s akým údivom bábätká objavujú svet. A ako často sú z úplne neznámych príčin mrzuté.
Nenáročné čítanie na cestu vlakom, hneď sa pustím do pokračovania.
Asi preto, že moja dcéra písala na tému zneužívania osobných dát z internetu firmami svoju bakalársku prácu, nebolo to pre mňa až také ohromujúce. Keďže o tom už mám trochu šajnu, popisované praktiky ma neprekvapovali, sú uveriteľné. A hoci z tohoto dielu nie som taká nadšená ako z prvého, záver ma presvedčil, že chcem opäť vedieť WTF will be next?! :))) Tretie pokračovanie si zaiste musím prečítať.
Má to tie najsilnejšie atribúty rozprávky: bol raz jeden … a žili šťastne až do smrti.
Aj ja chcem.
A takéto umenie mi k tomu pomáha.