čef čef komentáře u knih

Prokletí rodu Prokletí rodu Ilona Dobrovolná

Kvalitní detektivka, kde vše do sebe dobře zapadá bez různých výmyslů, nepravděpodobného jednání postav a krkolomných událostí. Možná je trochu přehnaná otázka strachu současných obyvatel z bývalého rodu a prokletí z něho plynoucí, ale i to je celkem uměřené a neurážející čtenářovu mysl. Takže předpokládám relativní spokojenost s knihou u všech čtenářů krimi.

02.08.2023 5 z 5

Chata v horách Chata v horách Ruth Ware (p)

Jak nevzpomenout na Deset malých černoušků. Tak této knize nesahá tato ani po kolena. Zápletka snad zajímavá, jedná se o boj o převzetí startupu, který je před krachem. Vše je maskováno jako teambuilding party v odloučené chatě ve francouzských Alpách a začnou se dít vraždy. Bohužel vyprávění často přešlapuje na místě, závěr rozvleklý, motiv vražd málo uvěřitelný. Moc stránek, málo napětí.

03.06.2023 3 z 5

Růže a lev Růže a lev František Niedl

Nedaří se mi číst tuto sérii popořadě a tak jsem bohužel i tento díl četl po hodně následujících. Ztratila se tím samozřejmě i velká část napětí, kdo přežije a jak. Příběh je plný bojů s bandami lapků a odvěkým nepřítelem Jihočechů Hansem Křivákem. Mladičký král Jan Lucemburský se už trochu otrkal a směle prohání české pány a hlavně Jindřicha z Lipé a jiné. Pěkný dobrodružný příběh jako vždy.

20.05.2023 5 z 5

Byla prý docela hezká Byla prý docela hezká Michel Bussi

Téma je o nechutném byznysu s migranty ve Francii spojeném s hromadami mrtvol a plnými kapsami převaděčů resp. převozníků. Vše je ukázáno na osudech jedné rodiny ze střední Afriky s mnoha děsivými scénami. Uznávám, že autor umí psát poutavě, ale někdy se vyžívá v dlouhém sebe zpytu postav, což je pro mne úděsně nudné. Námět také moc nemusím, takže pro mne nic moc.

06.05.2023 4 z 5

Papírové domky Papírové domky Jiří Klečka

Ke štěstí by mi stačilo, pokud by se kniha zabývala situací mladých manželů po přestěhování do Ostravy, do domu po zmizelém písničkáři. Rasovou otázku bych také zkousnul, popis těžkého života dětí v pasťáku také. Mysteriózní linku však nevydýchám, i když chápu, že k hororovému tónu, typu Faustův dům, to často patří. Profesionalita zde také je, ale snad se od autora někdy dočkáme něčeho lepšího a ne nějaký druhý díl Fausta jako u Goetha.

15.02.2023 4 z 5

Minulá provinění Minulá provinění Tami Hoag

Napínavými událostmi nabitá krimi story má všechno, co má dobrý příběh mít. Záhadné smrti, mnoho podezřelých i drsné zakončení s překvapením. Také láska by se zde našla, zrovna tak jako hnusná nevěra. Zajímavé jak lze veřejnost lehce zmanipulovat, ale to není zase tak překvapivé. Dávám tu nejlepší známku.

08.11.2022 5 z 5

Dvojník Dvojník Brian Freeman

Časoprostorová hříčka z paralelních vesmírů o hledání minulé lásky a soubojích se svým superegem, jestli jsem tedy z toho něco pochopil, ale možná je to všechno úplně jinak. Napsáno s velkou představivostí a nekonečnou fantazií. Není to bůhvíjak objevné, spíše mne rozčilující, protože v románech tohoto stylu se mohu dočkat úplně všeho, od hlubokých myšlenek po absolutní blbosti a to mne tedy neláká.

02.11.2022 4 z 5

Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Autor naplnil svůj krásný kraj v okolí Rožumberoku spoustou bubáků, zakletých jeskyní a kamenů, mysteriózním stěhováním duší v čase a prostoru, partyzány a esesáky a dále hororovými věcmi: žlutou větrovkou, pytlovinovou maskou a černým kufrem plným kostí. Knihu tvoří i různé spisovatelské tvary jako pseudoreportáže, emaily, deníky, novinové zprávy, historické a vědecké dokumenty, strašidelné povídky a filozofické špekulace o simulaci života na matičce Zemi z mozků znuděných Archóntů. Takhle to vypadá na pěknou splácaninu zplozenou v kokainovém rauši, že. Nadšení čtenáři ovšem rozumějí, že autor vytvořil geniální revoluční tvar vyprávění, kam se hrabe King a další giganti. Já jsem bohužel neporozuměl, musím tedy jít do sebe a najít si ke čtení něco jiného.

20.10.2022 3 z 5

Chlapec v lese Chlapec v lese Carter Wilson

Konstrukce by byla fajn, pokud by se povedlo dodat příběhu o trochu více věrohodnosti. Takto napsáno to vypadá, jako by měly skoro všechny postavy románu jenom půl mozku. Také by neškodilo, kdyby se zde objevilo něco, co rozšiřuje vědomosti o tomto světě, popis spisovatelových problémů tady už bylo mnoho a jistě se tomu také nedivíte. Snad jsem to ale s kritikou moc nepřepálil, zas tak špatné to přece jen nebylo.

19.10.2022 4 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Asi se to stále dobře prodává, oddělení Q pořád táhne. Tento díl mne ale příliš neovládl, přišlo mi to jako napínavá pohádka pro dospělé. Takové monstrózní akce a přeorganizovaní zabijáci mi totiž už připadají víceméně směšní. Jestli je něco na této knize ještě jakž takž, tak je to popis činnosti různých hajzlů, ale to víme i bez této knihy, kolik je zla v různých spolcích a podnicích. Napsáno profesionálně, literatura neutrpěla žádné škody.

13.07.2022 4 z 5

Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Netradiční detektivní příběh, kde se události různě splétají z pohledu různých osob děje do minulosti a zpět. Všelijakých zvratů je zde také mnoho, takže pozornost určitě ani na chvíli neztratíte. Celkově hodnotím dost vysoko a těším se na další romány od této autorky.

23.06.2022 5 z 5

Lov Lov Bernard Minier

Kniha na výši dobrého průměru tohoto spisovatele. Hranice žánru se však autorovi překročit nepovedlo, ani se o to asi nesnažil. Najdeme zde tedy známé zápletky s bandou, která se rozhodne vzít zákon do svých rukou. Kniha vypadá značně obšírně, ale čte se rychle bez zadrhnutí.

27.05.2022 5 z 5

Krvavá lázeň Krvavá lázeň Tess Gerritsen

Krvavá lázeň to tedy je, mrtvých nepočítaně. Příběh sleduje cyklické vraždění puberťáků a složité pátrání po příčině. Láska musí samozřejmě být a také pěkně složitá. Literárně je vyprávění zpracováno velmi přehledně a kvalitně, takže jestli máte chuť na popisy různých resuscitací a jiných lékařských zákroků, tak se do tohoto dílka bez obav pusťte.

28.03.2022 5 z 5

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Přelétl jsem tuto knihu divoce, nejsem zrovna obdivovatel tohoto stylu, takže si netroufám ji hodnotit nějak hluboce. Život úžasného debila, jak se sám nazval, plný sexu chtivých žen, dvojčat, pádů a vznosů, je určitě vhodný pro jinou sortu čtenářů, než jsem já. Hodnotím, jak je kniha otevřená, některé scény jsou jak živé a tak si myslím, že se toto dílo může směle měřit s ostatními díly tohoto ranku.

22.03.2022 4 z 5

Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

Kladem pro mne je, že se autorka důsledně zabývá pátráním a nikoliv příliš vedlejšími motivy života hlavní ženy v policejní uniformě. Motivy sériového vraha už nejsou tak košer, ale co už může chudák spisovatel pořád vymýšlet, že. Všechno už tady bylo, ještě že tady nebyl protiženský hnusák jenom jeden, ti další děj také řádně opepřili.

12.03.2022 4 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

V první polovině knihy se autorka vyráchala v psychickém a fyzickém mučení. V druhé části už jenom šlapala vodu a komplikovala komplikované. Závěr byl zrovna tak neuvěřitelný. Což o to čtivě profesionální to bylo a obdivovatelé psychologického thrilleru si přijdou určitě na své, v míře více než obvyklé.

09.03.2022 4 z 5

Volání havrana Volání havrana Wilbur Smith

Jeden z posledních románů tohoto autora je opět výborný, jak jinak. Mnoho a mnoho napínavých soubojů a bitev. Mungo se představuje v tom nejlepším světle, avšak také jako zavrženíhodný pašerák otroků z Afriky a rasista. Takže není co dodat, ale jenom číst.

15.02.2022 5 z 5

Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Dobrodružné thrillery mám vždy rád zvláště od tohoto autora. Zde je nová hrdinka – policejní potápěčka Sloan. Za vydatné pomoci svých přátel a rodinných příslušníků řeší nekonečně nebezpečnou misi proti těm nejvýznamnějším veřejným i tajným osobám ze státu Florida i výše. Nouze o napětí tedy nemůže v žádném případě být, takže pozor na čtení před spaním.

29.12.2021 5 z 5

Kořist Kořist Paul Finch

Pro ty kdo četl ostatní díly této série, zde není žádné překvapení. Slavný detektiv Heck střílí od boku, pachatelé třeste se. Je to tedy trochu více přímočaré a vůbec jednodušší. Jako výplňovku je to možné vzít, složitosti zde nenajdete.

10.11.2021 4 z 5

Zpupnost Zpupnost Adriana Krnáčová

Bývalá primátorka se pustila do tématu, které snad dobře zná, což je možná výhoda, ale i zřejmá nevýhoda. Nevýhoda je podle mne v tom, že je text přehlcen různými nudnými zasedáními a také hromadou jmen, což celý text dále znepřehledňuje. Jinak snad poklona za to pustit se takto po hlavě do té pražské špíny, od ní to má bez pochyby jiné grády, než od nějakého investigativního redaktůrka. Škoda, že sama nebyla dostatečně schopná něco s tím viditelně udělat. Tedy literatura nic moc, téma závažné a poučné. V každém případě přeji autorce plné uzdravení a hodně štěstí při dalším psaní.

10.10.2021 4 z 5