čef komentáře u knih
Výlet do světa hmyzu, epidemií a schízy, to je hlavní náplní této knihy, i když se zdá, že jde o vraždy ďábelského vraha. Tento autor musí mít za každou cenu něco bombastického a tak je to také zde. Sharko je ohrožován ze všech stran a nejvíce ze svého rozháraného nitra. Do konce netušíme, co autor ještě děsivého vymyslí, aby vyšperkoval toto svoje dílo, ale je toho všeho, alespoň pro mne, tak nějak příliš.
Trochu jiným stylem napsaný historický román z raného života Eleonory Aquitánské tedy před polovinou 12. století v tehdejší Francii Kapetovců, tedy dosti náročné čtení. Nicméně je to myslím velmi přínosné dozvědět se něco o záměrech této královny a pozdější matky význačných postav dějin jako Richard Lví srdce a další. Také je zde dosti naznačeno o životě tehdejších lidiček, ale hlavně o mocenském boji o trůn na Île-de-France. Zájemcům o historii doporučuji už jenom pro tu velkou práci, kterou si autorka dala, aby tento příběh v mnoha zdrojích řádně nastudovala.
Na knize je vidět, že ji psala profesionálka se vším všudy, což není, vzhledem k neuvěřitelnému počtu knih, které napsala, asi nic zvláštního. Objevíme tedy všechny finty, které se běžně u současných kriminálních thrillerů používají, ať už je to stále ohrožená hrdinka, láska jako dělo, sex, nepodařený porod, zamotané vztahy, překvapivý vrah, stále vítězný hrdina atd. atp. Nějakou hloubku však nehledejme, raději přehlédněme spoustu podivností a pohádkových situací, a před spaním si trošinku počtěme, na víc tato kniha jistě nemá.
Příšerně natahovaný příběh vražd z nemocničního prostředí. Příliš mnoho sester, doktorů a až příliš směšný, věčně omdlévající, trapák - vrchní policejní komisař. Takže majitelka největší české soukromé detektivní kanceláře pátrá osobně po vrahovi s kyanidem draselným, který se ztratil v nemocnici, podezřelých i z Afriky je více než dostatek. Dopracuje se tak k dávné operaci, ale dlouho z toho všeho hlavně genetického zmatku není moudrá a ani já na konci. Řečí mnoho a mnoho, no, někomu se to líbí.
Dění v Polné je ovlivněno velmi starými událostmi okolo smrti nevěrného chlapa. Také nyní jsou zde tací a tak nemáme o mrtvé nouzi. Soukromá vyšetřovatelka Tara dělá, co může, aby odhalila a zamezila. Vyšetřovatel policie a mnoho dalších postav a jejich vztahy jsou hodně podivné, motiv zašmodrchaný, takže má co dělat, aby se v tom mumraji vyznala. Netvrdím, že by se mnoho stránek nedalo vypustit, natahovaný závěr mne také nenadchl, ale celkově snad ano, vážení přátelé.
Skvělý příběh ze života nájemného vraha a jeho soubojů se svými obětmi. Vyprávění má dravý spád, ani na chvíli nám neumožní trochu odpočinku. Špetka toho akčního vyprávění nikomu neuškodí, knihu však ocení ti, jež obdivují podobné spisy třeba od Forsytha, Perryho, Silvy a mnoha jiných.
Knihu jsem si půjčil omylem kvůli názvu – Londýn mne také, stejně jako autorku, dost fascinuje. Místo něčeho o tomto městě jsem však vletěl do Harlekýnky o studentech jedné zdejší mezinárodní školy. Takže plno holek komíhajících mezi kluky, rudnoucí, tuhnoucí, vlhnoucí, potrácející, nadávající, pochlastávající a hlavně řešící sex a věčné hádky, rozkoly a shody nejen v Londýně, ale i v Paříži a Neapoli, Pro mne tedy fuj, fuj – omlouvám se, jen jsem proletěl. Pro čerstvě dospělé však jistě úplný ráj.
Další varianta obchodu s bílým masem tentokráte z našeho dvorku. Obydleno tedy pěknými pitomci, kteří neumějí ani pořádně zametat stopy. Novinář Ben se s nimi pouští do boje, ve hře jsou přeci hezké holky a on je potřebný. Sestaveno čtenářsky velmi pěkně, možná by zde mohlo být více napětí, ale nakonec to i přesto šlo.
Měl jsem dost práce soustředit se na to odhalování rodinných vztahů v židovské rodině postižené za druhé světové války vším, co je o vyhlazování známé. Hlavní postava je tak nějak nafrněná, jak umí hrát tenis a ovládat rodinu, přes peníze jak jinak. Ani židovské frky mi příliš k začtení nepomohly a závěr ve stylu Hercula Poirota také ne. Asi mea culpa.
Řekl bych, že zdejší popis jednoho šetření vraždy asi odpovídá mnoha dalším takovým případům. Mluví se a mluví, vypisuje se halda dokumentů i nějaký ten pravděpodobný viník se najde, ale to je tak vše. Na odsouzení si musí pachatel počkat až u karmy. Čtenář si moc nepočte, je to zdlouhavé a tedy také tak nějak nudné, ale tak to asi skoro vždy je. Koho to má ale pobavit. To takový pěkně sofistikovaný sériový vrah je určitě jiná pochoutka.
Akční román o boji proti narkotikům. Plné soubojů na pěsti a přestřelek. Bývalý policajt trpí smrtí několika pro něj milých lidí a tak nenechává vše na orgánech k tomu zřízených. Vyprávění má spád, mnoho zvratů a děsivý závěr. Jako u tohoto autora vždy a jsem tomu rád.
To jsem si tedy nepočetl. Jsou to příběhy pro americké děti, když si večer povídají strašidelné příběhy. No nic moc, navíc je to pojaté spíše jako vědecká sbírka s vysvětlivkami a to je pro mne úplně mimo. Kladem jsou pěkné ilustrace a to je asi tak vše.
Román ze života dvou lékařů, kteří žijí, tak nějak nenaplněně, je plný historek o podivných pacientech a jejich příbuzných. Srandičky, srandičky a láska jako trám na zájezdu v Chorvatsku. Nakonec se vše spojí, ale neplánujte, k čemu to všechno směřuje, to ví jen Pán Bůh a ten je pěkně potměšilý, jak známo.
V této knize Pán Bůh rafinovaně ústy p. Palána radí jakoby sám sobě, co by měl jako na tomto světě zlepšit, ale vlastně radí nám. Určitě si k tomu vybral autora rad velezkušeného, aby se mu dalo věřit, že ty rady spáchal opravdu on. Účinek na nás, malé lidičky, je tedy ohromující, mnohé rady, pokud je správně pochopíme, nám pomohou přežít tento mnohdy neveselý svět a těšit se až spočineme v náručí života věčného. Čtěte, přemýšlejte a hlavně konejte.
Soubor povídek z písecké kriminálky je téměř nachlup stejný jako i jiné knihy autora. Opět se setkáváme se stejnými postavami, mluvnickými obraty a vtipy, ba i zápletky jsou pořád stejné. Nicméně je to, alespoň tedy pro mne, příjemné si připomenout dobu 1. republiky, kdy bylo ještě téměř vše tak naivně jednoduché a pachatelé většinou tak blboučcí.
Román je sepsán na základě skutečné události, která je ještě v nedávné paměti. Není to žádná velká literatura, ale podrobný popis toho, jak takové vyšetřování vypadá a jak je giganticky zdlouhavé. Obdobně vypadá tedy i text a někdo by se mohl i nudit, ale to nepředpokládám. Všichni jsme totiž samozřejmé plní zvědavosti.
Kniha plná nepřehledně uspořádaných spekulací okolo událostí ve slovenských a polských horách. Z jedné strany musím ocenit práci, kterou museli autoři vynaložit, aby tyto příhody a popisy sesbírali z různých knih, filmů a vyprávění. Na druhou stranu na mne působí až směšně snaha vytvořit z nich nějaká tajemství a paranormální jevy, když je zde zcela možné je všechny snadno vysvětlit přirozenými příčinami jako hypoxií, hypotermií, hypoglykemií, únavou, blbostí, zločinem, alkoholem, letadly atd., ale to bychom asi nebyli textem tak zaujati, že.
Život na anglickém venkově se mění. Hrabiví developeři přerývají krajinu a starý svět mizí. Ve výkopu nového domu se najde mrtvola a tím to začíná. Vynořuje se motiv drog. Alan i Meredith pátrají a pátrají a mezi nimi to také ještě není vše OK. Opět poklidné tempo s mnoha psychologickými obraty v duchu Agathy Christie.
Hezký pohled do anglického venkova, kde na polosamotě žijí různí originálové až jeden nedobrovolně skončí. Také si zde zahrají různí zoufalci zeleného světa a jejich ochránci. Celý příběh, jakož i rozuzlení a odhalení vraha spěchá pomalu, ale to všichni u této autorky očekáváme a máme rádi.
Kriminalisté odhalují sérii znásilnění obzvláště surovým způsobem, z nichž některé končí jakoby loveckou smrtí s absurdními detaily. Velmi složité zápletky s mnoha zvraty a překvapivým a dramatickým závěrem s otevřeným konce. Najdou aktéři konečně lásku, zotaví se z utržených ran, vyléčí se ze závislosti? To si určitě nenecháme ujít v dalších dílech.