čef komentáře u knih
Zde se autor tedy vyřádil. Z počátku skoro jako postapo, potom mysteriózní thriller, pak krimi a celkově pohádka s podumáním a slzičkami, co po nás tady na zemi zůstává. Nemyslím, že si kniha všechny čtenáře těchto žánrů získá, naopak ji mnozí jistě označí za slátaninu. Tak přísný nejsem, označil bych to jako inovativní experiment, který u mne ale příliš neprošel. Třeba příště.
Správňácká akčňárna typu Bond, James Bond resp. Isaac Bell. Řešíme ohrožení svobodného světa jednou hrozivou osobou, která umí tahat za všechny špinavá táhla, tentokráte na poli námořních bitevníků. Napadány jsou zařízení amerického námořnictva, které prochází modernizací na počátku 20. století. Okolo toho se rozpoutá úplný rej špionů a gangsterů, takže se agenti soukromého detektivního podniku Van Dorna nezastaví a někteří při tom i umírají. Velmi pěkné a čtivé.
Zde naše osvědčená parta řeší několik zločinů, domnělých nebo skutečných v Trutnově a skalistém okolí. Uplatňují zde opět všechny svoje přednosti, aby hájily zájmy krále Přemysla, ovšem i ty svoje. Takže řeší ztrátu dvou krasavic, loupeže v pohraničí a vlastnické vztahy korunované nejednou vraždou a mnoha popravami. Opepřeno jako vždy cudným sexem a narážkami, chlapi se pořád perou, chlastají a žerou. Příjemné to čtení, že.
Příběh středověké lékárnice, zaříkávačky a čarodějnice je velmi zajímavý zejména z pohledu podrobných popisů účinků různých bylin. Ani historická část knihy není bez zajímavosti doba Rudolfa II je popsána jinak než jinde a myslím, že zajímavěji a s velkou znalostí věci. Možná někoho neuchvátí tento herbář konfrontovaný znalostmi a osobnostmi té doby, ale velká originalita zde je a určitě stojí za to se s ní seznámit.
Velmi čtivá typicky česká detektivka, kde se děj odvíjí bez nějakých zvláštních kotrmelců a překážejících osobních problémů hlavních vyšetřovatelů. Vyšetřuje se hlavně v oblasti organizovaného zločinu v oblasti výtvarného umění, kde se točí velké prachy, kdo ví za co. Nakonec i slušný zvrat a překvapivý hybatel zločinů. Ke špičce nedaleko.
Historický román z Viktoriánské Anglie, kam se dostala černošská princezna jako dar od jiného vítězného krále v Africe. Založeno na pravdivém příběhu, možno vše dohledat na Wiki. Jako literatura snad dobré, nemohu příliš hodnotit, tento romanticko – historický žánr mi příliš nesedí. Nicméně mnoho detailů bylo zajímavých i pro mne a tak celkově jsem spokojen.
Dvě paralelní linie vyprávějí o životě dvou příbuzných žen v různých časových obdobích – na sklonku poslední světové války a v současnosti. Je zde hlavně mnoho o různých vztazích milostných i jiných. Samozřejmě láska až za hrob a umění ocenit lásku druhých. Zaměření na jisté čtenářstvo je tedy jasné, tito však zcela jistě nepotřebují poučení o tom, co je v životě důležité, jako jiní, kteří ke své škodě o tuto literaturu nezakopnou ani náhodou.
Snad poslední díl série a pořádně nabitý napínavými událostmi okolo zatčení a věznění hlavního hrdiny. Asi se nedá číst jako samostatný román, je zde mnoho narážek na předcházející děj. Není však špatné si znovu připomenout originální postavy z oddělení Q, snažící se svého šéfa očistit z hnusných intrik. Přestože jde o mnoho stránek, zvládnout se to dobře dá.
Akčního děje zde příliš není, jezdí se na koni a jedna dvě bitky tady také jsou. Hlavně se však spekuluje o vraždě posledního Přemyslovce v Olomouci a jejími následky pro Čechy. Děj je plný historických postav např. tři královny této doby si také zahrají. Vše je dobře podložené, takže to není vůbec marné čtení.
Krátký příběh o radikalizaci jednoho islamistického nešťastníka vyprávěný zdrcenou matkou. Matka si prožila trpký život s několika nepovedenými muži, ale svého syna milovala celým srdcem. Vyprávěno hodně moc jednoduše, dá se přečíst za pár hodin. Osvícení boží lásky a Jeho proroků se nekoná a asi také nikoho od jeho víry neuzdraví, ale za pokus to asi stojí, nebo?
Slečna Marplová se do dnešních dob příliš nehodí. Není příliš uvěřitelné závěrečné krkolomné shrnutí případu vražd v kruhu podezřelých ani celkové pátrání soukromé vyšetřovatelky, vyšperkované hrami lásky a stalkování. Až tak špatné čtení to není, nezadrhnete, ale jiné knihy této spisovatelské dvojice mně připadaly přeci jen lepší.
Autorce bych vytkl nepřítomnost osob LGBT a různých barev pokožky, jinak je to skvělé čtení o genderové válce, kde chlapi zcela správně tahají za tu hnusnou stránku věci. Skvělá učebnice pro gender studies! Teď ale vážně: roztahaný příběh, kde nevíte, proč jsou zde v takovém rozsahu pitvány pocity vybraných postav na úkor hlavního děje. Snad někoho zaujme podivné zapojení jednoho policajta, který z blbosti vyvolá pronásledování žen od ještě většího pomatence. Nicméně odhaduji, že se většina bude asi nudit a kroutit hlavou jako já.
Naprosto skvělý právnický thriller, kdy prohnaný advokát čelí hrozbám odpálení bomby a vraždy jeho dcery. Musí se tedy vypořádat s obhajobou šéfa ruské mafie a použít své veškeré podfukářské triky a svoji tělesnou zdatnost včetně bojových umění. Co chcete lepšího – napětí od začátku do konce.
Příjemná, uvěřitelný, fundovaná a čtivá detektivka z období našich dějin, které jsou v současnosti v naší historické literatuře nejvíce propírané, tj. období okolo vlády Jana Lucemburského. Otřeme se tedy o Elišky Rejčku a Přemyslovnu, ale hlavně o vedení města a hradu Chrudim. Jak vidno z příběhu, politici jsou pořád stejní. Právo však bylo jiné a tak vražd jako máku, tresty přísné a vyšetřovatelé se musí hodně snažit, aby uspokojily všechny zúčastněné. Dobré čtení, jak jinak.
Výborný thriller o boji o přežití na malém ostrově v blízkosti pevninské Austrálie. Na ostrově žije rodinná komunita a to hodně zvláštní a umanutá, bez pocitu nutnosti dodržování zákonů na svém území. Hlavní hrdinka bojuje hlavně za přežití nevlastních dětí a je to místy hodně kruté. Vřele doporučuji.
Detektivka nového typu, pátrá se hlavně na sítích a tak se dozvíte, co je crowdsolving – to je slovo – fujtajbl. Znamená to, podle mého volného překladu, něco jako řevdavu a účastníci na netu dělají chytráky, kteří něco viděli, nafotili nebo vykoumali. Samozřejmě jsou tak trochu jako užiteční idioti, police si nějaké ty použitelné kousky vždycky najde. Tedy velmi slušná detektivka, která vás vtáhne do procesu odhalování sériového vraha.
Norsko za druhé světové bylo tak trochu privilegované vzhledem k Hitlerovu přesvědčení o nordické nadřazenosti a z toho plynoucího Lebensbornu. Přesto zde fungoval odboj a sledujeme tedy vztah dvou lidí do tohoto boje zapojených. Vše však spíše očima žen, které zažívají dramatické porody a moře lásky. Uvítal bych akčnější popisy třeba sabotáží železnice nebo boj o závod na těžkou vodu, ale to musím jít určitě k někomu jinému. Toto je spíše oslava úsilí žen pro ženy.
Skutky nikoliv přespříliš zajímavé, spíše se jedná o postupy konce 19. století při odhalování a souzení těchto primitivních zločinů, pokud se některé vůbec za nějaké zvláštní zločiny dají vůbec považovat. Galérie hlupáků mnohdy při páchání skutků dost ožralých a justice v plenkách. Zato rozsudky mnohdy dost tvrdé. Kniha odhaluje organizaci a vývoj systému na ochranu obětí v regionu Krkonoš, nikoliv však bohužel s potřebnou důsledností. Takže něco mezi literaturou faktu a kriminální literaturou vhodnou snad hlavně pro rodáky z této oblasti.
Nejen životopis této zajímavé ženy, ale i trochu dějin světa po 1. světové válce skoro do dnešních dnů. Jedná se také o toleranci k náboženství všeho druhu a hlavně o milosrdenství mezi lidmi a to je pěkné. Ovšem kniha se více než ve své polovině zabývá i teologií a kritikami činností Matky zejména jejích postojů k potratům apod., což je hodně náročné a stravitelné jen pro hodně duchovně založené jedince.
Fantasy čtu jednou za uherský rok a vždy jsem spolehlivě zklamán - asi nejsem typ pro tento typ románu. Ten možná vyžaduje někoho, kdo nedávno četl pohádky a propracoval se náhle k něčemu náročnějšímu. Ne sice o mnoho, ale přeci. Užije si dostatek kouzel a kouzelných osobností, zabojuje si v nesčetných bitvách a spokojen usne. No, jak říkám, nic pro mne.