čef čef komentáře u knih

Zlomená pečeť Zlomená pečeť František Neužil

Na čtení náročný styl nejenom ve skákání v různých časových rovinách, ale i ve střídání osob vyprávěčů. Děj se posouvá díky dlouhým rozpravám a dumání dotčených postav, akce je zde minimum. Rozkrývá se pozadí událostí po smrti Přemysla Otakara II., většinou z pohledu zbrojnoše levobočka tohoto krále opavského knížete Mikuláše I. Hodně se propírají vztahy Záviše z Falkenštejna, biskupa Tobiáše a Václava II. Historické knihy mám rád, tato mne však, přes jistou fundovanost a plastický obraz povah a dějů, příliš neoslovila.

29.09.2024 4 z 5

Zloději ostatků Zloději ostatků Vlastimil Vondruška

Dobrodružný román z doby Karla IV. To je samozřejmě parketa pana Vondrušky, takže trilogie byla rozšířena o další díl. Znovu tedy spousta popisů napínavých soubojů, útěků a zamotaných lásek. Mimochodem se vyjeví také mnoho zajímavých detailů této doby hlavně v jižnějších státech Evropy, ba i Afriky. Mám tyto knihy, i přes jejich určitou plochost a předvídatelnost, rád a určitě nejsem sám.

28.09.2024 5 z 5

Rozsudek smrti Rozsudek smrti Kristýna Trpková

Dobrá detektivka z prostředí šíbrů a úplatných soudců. Také jsou zde složité rodinné vazby a animosity, jak jinak vzhledem k autorce. Soukromý detektiv je vždy oživení v sále, zvláště pokud je tak trochu ožrala a bez ženy. Řadím někam do nejvyšší třetiny tohoto žánru u nás.

27.09.2024 4 z 5

Morový testament Morový testament Vlastimil Vondruška

Standardní, možná trošinku slabší, příběh této řady. Styl mi však jako vždy plně vyhovuje, je zde sice několik linií, ale vše je vyprávěno chronologicky a přehledně. Řeší se jako vždy nějaké ty vraždy, dědictví, lásky šlechticů i prostitutek, tedy nic překvapivého. Slovy jednoho hrdiny díla - to není vyšetřování, to je smilstvo. Pro nás - poklidné to čtení.

26.09.2024 4 z 5

Muž na prodej Muž na prodej Pavel Frýbort

Další z řady dobrodružství bývalého novináře, který se živí pracemi všeho druhu v období divokých devadesátek. Všude okolo spousta zlodějů, dealerů, podivných podnikatelů a ruských a jiných vyděračů. Samozřejmě je stále hodně ohrožen, naštěstí má i přátele a tak nějak proplouvá a jakž takž přežívá. Vtipné, duchaplné, někdy však až moc třeskutě přepálené. Příběh se zamotává a zamotává, až se pak ve všech těch nepříliš logických zvratech a dlouhých řečech úplně ztratí.

25.09.2024 4 z 5

Dotek smrtelnosti Dotek smrtelnosti Ann Granger

Klasicky pozvolná detektivka z anglického venkova. Přistěhovaný arogantní vědec se svojí manželkou tam zažívají velká pozdvižení s ochránci zvířat, sousedem samorostem, kozami a v aukční síni. V klidu si přečtěte, moc do hloubek lidského života se sice nedostanete, ale jistě si odpočinete od halasu a tartasu okolního světa.

24.09.2024 4 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Tim Weaver

Raker je můj hrdina, na každý román o něm se těším. Ani zde nezklamal. Neúprosně se pokouší najít ženu ztracenou v USA již hodně dávno. Naráží na podivnou souvislost s událostmi v JAR a VIP klubu v GB. Následují mnohé drsné scény a překvapivá odhalení tak, jak to máme rádi. Výborné, skvělé!

23.09.2024 5 z 5

Brány Athén Brány Athén Conn Iggulden

Dějem románu jsem si připomněl události tak nějak z období -4. století v Athénách. Bojuje se zde zase z Dareiem a Xerxesem o bytí a nebytí tohoto demokratického městského státu. No, neměli to tenkrát chlapi nějak lehké o ženách nemluvě, otroky pomíjivě. Na můj vkus je zde tak nějak moc dialogů a popisů různých hostin a jiných nepodstatností a z toho plynoucí přebytek stránek. Na připomenutí snad dobré, jinak jsem četl z tohoto období a místa lepší, třeba od pana Zamarovského. Další díl o bitvě u Salamíny si však jistě rád přečtu.

22.09.2024 4 z 5

Mstitelé v krajkách Mstitelé v krajkách Jaroslava Černá

Lehké historické čtení z Čech doby třicetileté války. Vystupují zde některé historické osoby jako kat Mydlář. Děj je zaměřen na společenský a osobní život postav, žádná velká detektivka nebo dobrodružný román to však není. Kniha tedy poskytuje trochu klidu po upracovaném dni, kdy už se nechce ani příliš přemýšlet.

21.09.2024 4 z 5

Smrt pod kůží Smrt pod kůží James Patterson

Jak se píše na str. 308 této knihy: „Logicky je to kravina“. Dodávám – bohužel. Patterson byl můj oblíbený autor, ale co se dal do komplotu s jinými – no hrůza. Tato monstrózní mystická hra je pro mne daleko za hranou. Neříkám, že se nemůže mnoha čtenářům tohoto žánru líbit, na to je příběh důkladně a profesionálně zpracován, monstrum je perfektně ďábelské, pátrání po příčinách mnoha a mnoha smrtí neúnavné a jednotlivé scény hodně drastické, ale… Ať si každý udělá obrázek sám, že.

20.09.2024 3 z 5

Květ zla Květ zla David Kaps

Pohádkový příběh o tom, jaké útrapy ubohá dívka, dcera místního vikáře, prožila díky svému otci a jeho zvráceným sloužícím. Plné nenávisti, utrpení, ale i nadpozemské lásky a odhodlání změnit osudy trpících. Trochu plochý příběh, který se mohl stát kdekoliv, místní reálie sice jakoby navozují Anglii, ale hrdí šlechtici apod. žili všude. Romanťák jako hrom, v tomto druhy literatury snad dobrý, nikoliv však pro mne.

19.09.2024 4 z 5

Schwarz hraje birdie Schwarz hraje birdie Jaroslav Kuťák

Kniha od tohoto autora nepřekvapivě o výrazivu v golfu a sem tam trochu bláznivá detektivka, které chybí logika a vůbec všechno. V půlce se téma na chvilku změní na ohroženou společnost TV týmu v horách a další nesmysly, kvalita se však vůbec nevylepší ani občasnými sexuálními vsuvkami, sny nebo úryvky z rodokapsu. No pane, to je něco!

18.09.2024 3 z 5

Rukopis zločinu Rukopis zločinu David Bell

Hlavní hrdina tohoto román zvorá všechno, na co sáhne, až tomu nejde vůbec uvěřit. Ale tak to v románech už bývá zejména v těch, které prošly procesory počítačů profesorů a profesorek tvůrčího psaní. Zde se alespoň autor zabývá tím, čemu rozumí tj. učením, přednáškami a žáky. Vyšla mu tedy pěkná románová konstrukce, která však pro mne příliš neznamená. Snad si to tedy užijí alespoň žáci podobných škol u nás i jinde.

17.09.2024 4 z 5

Italské jablko Italské jablko Jiří Svejkovský

Hodně podrobný popis práce policie při odhalování zločinů – vraždy a pašování drog. Plusem je uvěřitelné vyprávění bez laciných triků. Dlouho není jasné, kdo je za vraždu dealera odpovědný a to je jen dobře. Čtenář má proto stále dost odhodlání prokousat se všemi těmi policajtskými řečmi.

16.09.2024 4 z 5

Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse Obchodníci se strachem: Průvodce skeptika po klimatické apokalypse Vítězslav Kremlík

Velmi potřebná kniha. Hlavně bych jí doporučoval těm, co se někde přivazují anebo trpí klimatickou tísní. Najdou zde mnoho dat a popisů událostí, ze kterých si mohou trochu srovnat priority a uvědomovat si jak trapnou roli v dnešní společnosti hrají a komu plní konta. V účinnosti této knihy u těchto zaslepenců mám však velké pochyby, vyžaduje totiž trochu přemyšlení nad velmi komplikovanými vztahy v klimatologii i společnosti.

15.09.2024 4 z 5

Sudičky Sudičky Markéta Harasimová

Odporné čtení o závislačce, jejím dětství, dospívání až po dopravní nehodu a pobyt v nemocnici. Spousta hnusných událostí a pocitů. Zdánlivě nemožné zlepšení stavu úplné nehybnosti. Potom transcendence, víra a láska. Napsané velmi dobře, čtenáři se chvílemi chce zvracet.

14.09.2024 4 z 5

Poslední království Poslední království Steve Berry

Známá parta Magellanu, CIA, prezident USA, Kosa a následník bavorského vévody pátrají po ztraceném dokumentu, který určuje, kdo je pánem v Tichomoří. Při tom se luští různé hádanky a bojuje o život, tak jako v předchozích dílech. Dozvíme se mnohé z dějin Bavorska a rodu Wittelsbachů. Není to tak špatné čtení, prostě dobrodružná literatura známého střihu.

13.09.2024 4 z 5

Hra na kočku a myš Hra na kočku a myš Michele Campbell

Dokonalý právnický thriller napsaný se znalostí prostředí v soudních síních a problémů s usvědčováním federálních zločinců v USA. Soudkyně se nedobrovolně dostává do soukolí mafie a neví jak z toho. Umírají lidé a tak potřebuje pomoc. Napínavé od začátku do konce, to si dobře počtete!

12.09.2024 5 z 5

Poslední waltz Poslední waltz Pavel Jansa

Vcelku se mi kniha líbila. Příběh vyprávěný očima hlavních účastníků o dvou vraždách je patřičně spletitý a má překvapivý, ale logický závěr. Navíc je vyšperkován duchaplnými citáty a je zde leccos k zamýšlení. Na naší českou detektivku je toho zde více než dost.

11.09.2024 5 z 5

Deník zoufalé třicítky Deník zoufalé třicítky Martina Boučková

Určeno jistě pro mladé ženy, které se vyznají v dnešním světě, ale ke štěstí jim stále něco trošinku chybí. Lehounké čtení nemůže nikoho urazit a jistě mnohým takovým podobným jako hrdinka zpříjemní na chvíli jejich možná skoro stejný život. Očekával jsem více vtipu, nějaký tu určitě najdete, ale hlavně jde o seznamování a lásku. Nic co bych tedy v knihách vyhledával.

10.09.2024