čef čef komentáře u knih

Zločin v abštajku Zločin v abštajku Ladislav Beran

Soubor povídek z písecké kriminálky je téměř nachlup stejný jako i jiné knihy autora. Opět se setkáváme se stejnými postavami, mluvnickými obraty a vtipy, ba i zápletky jsou pořád stejné. Nicméně je to, alespoň tedy pro mne, příjemné si připomenout dobu 1. republiky, kdy bylo ještě téměř vše tak naivně jednoduché a pachatelé většinou tak blboučcí.

07.12.2024 4 z 5

Smrt místostarosty Smrt místostarosty Stanislav Češka

Román je sepsán na základě skutečné události, která je ještě v nedávné paměti. Není to žádná velká literatura, ale podrobný popis toho, jak takové vyšetřování vypadá a jak je giganticky zdlouhavé. Obdobně vypadá tedy i text a někdo by se mohl i nudit, ale to nepředpokládám. Všichni jsme totiž samozřejmé plní zvědavosti.

06.12.2024 4 z 5

Ztraceni v horách Ztraceni v horách Robert K. Lesniakiewicz

Kniha plná nepřehledně uspořádaných spekulací okolo událostí ve slovenských a polských horách. Z jedné strany musím ocenit práci, kterou museli autoři vynaložit, aby tyto příhody a popisy sesbírali z různých knih, filmů a vyprávění. Na druhou stranu na mne působí až směšně snaha vytvořit z nich nějaká tajemství a paranormální jevy, když je zde zcela možné je všechny snadno vysvětlit přirozenými příčinami jako hypoxií, hypotermií, hypoglykemií, únavou, blbostí, zločinem, alkoholem, letadly atd., ale to bychom asi nebyli textem tak zaujati, že.

05.12.2024 3 z 5

Pohřben zaživa Pohřben zaživa Ann Granger

Život na anglickém venkově se mění. Hrabiví developeři přerývají krajinu a starý svět mizí. Ve výkopu nového domu se najde mrtvola a tím to začíná. Vynořuje se motiv drog. Alan i Meredith pátrají a pátrají a mezi nimi to také ještě není vše OK. Opět poklidné tempo s mnoha psychologickými obraty v duchu Agathy Christie.

04.12.2024 5 z 5

Čas pro vraždu Čas pro vraždu Ann Granger

Hezký pohled do anglického venkova, kde na polosamotě žijí různí originálové až jeden nedobrovolně skončí. Také si zde zahrají různí zoufalci zeleného světa a jejich ochránci. Celý příběh, jakož i rozuzlení a odhalení vraha spěchá pomalu, ale to všichni u této autorky očekáváme a máme rádi.

03.12.2024 5 z 5

Srnka Srnka František Kozmon

Kriminalisté odhalují sérii znásilnění obzvláště surovým způsobem, z nichž některé končí jakoby loveckou smrtí s absurdními detaily. Velmi složité zápletky s mnoha zvraty a překvapivým a dramatickým závěrem s otevřeným konce. Najdou aktéři konečně lásku, zotaví se z utržených ran, vyléčí se ze závislosti? To si určitě nenecháme ujít v dalších dílech.

02.12.2024 5 z 5

Volavka Volavka František Kozmon

Mnohé motivy pokračují z předcházejících dílů. Hlavně se jedná o obchod s lidskými orgány, a co všechno za svinstva, včetně vražd, se při tom děje. Hodně se také pátrá po bratrovi Marka Wolfa a lásky jsou také zamotané. Není to vůbec špatné čtení.

01.12.2024 4 z 5

Červ Červ František Kozmon

Hodně se zde hraje o bratra našeho hrdiny a vůbec je hodně prostoru věnováno vedlejším motivům, až tato detektivka dosahuje, podle mne, hranice vztahového románu. Občas se také samozřejmě vyšetřuje nález mnoha zavražděných a nelegálně pohřbených, ale moc spádu tento příběh nemá. Závěr je otevřený a tak doufám, že další příběh bude víc podle mého gusta.

30.11.2024 3.5 z 5

Vlk Vlk František Kozmon

Wolf už je znovu v Kanadě a pátrá, co se stalo taťkovi před mnoha léty. Samozřejmě, že neofico a se stálým nebezpečím smrti. Dostává se do opravdu ošklivých kruhů gangů dealerů drog a to znamená, víte co. Kdo vraždí a stojí za vraždami různých kontroverzních osobností minulosti? Takže my, čtenáři detektivních thrillerů máme opět vystaráno.

29.11.2024 5 z 5

Smrt na hradě Milštejně Smrt na hradě Milštejně Martina Novotná

Na mne trochu moc zašmodrchané, asi je tam více postav, než je zdrávo, nevím. Nějak mne tedy tato historická detektivka o vraždách hradního pána, panoše a postiženého, napsaná stylem Vondruška a ostatní jeho skoro epigoni (Bauer, Dobrylovský, Whitton, Drbohlav, Jaromír Jindra a další) nedostala. Tento styl a námět je v současnosti hodně populární a tak nepochybuji o tom, že bude hodně čtenářů zcela spokojeno.

28.11.2024 4 z 5

Prošla jsem peklem Prošla jsem peklem Hera Lind

Skutečný životopisný příběh z Německa a z Namibie, je skutečně místy dosti drastický, pokud se dokážete alespoň trochu vcítit do situace týrané, zneužívané a podváděné ženy. Potom musíte jistě ocenit, jak usilovně tato žena se svým osudem bojovala a co všechno dokázala překonat. Velmi dobře napsáno a určitě nebudete chvíle s touto knihou ani trochu litovat.

27.11.2024 5 z 5

Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Nedělňátko aneb S Cimrmanem v zádech Miloň Čepelka

Rozhovor s p. Čepelkou je zajímavý z mnoha důvodů. Odhaluje život tohoto herce z Cimrmanova divadla od dětství po současnost a také jeho názory na to jak ten život běží. Myslím, že se máme nad čím zasmát, pozastavit i zamyslet. A to přece nad knihami chceme, ne?

26.11.2024 5 z 5

Mrtvá z Deptfordu Mrtvá z Deptfordu Ann Granger

Jo, za královny Viktorie byly v GB a zejména v Londýně o hodně jinačí poměry než dnes. Morálka jiná, vyšetřování a odsuzování zločinů také úplně jiné. Obrovské rozdíly byly v sociálním postavení a majetku. Ale kradlo a zabíjelo se jako dnes a povahy lidí se vůbec nemění – hajzl je pořád hajzl, takže se to dobře popisuje a splétá v příběhy. Román je hodně podobný těm z této řady, ale čte se dobře a to je hlavní.

25.11.2024 5 z 5

Muž, který našel svůj stín Muž, který našel svůj stín Karel Cubeca (p)

Pěknou moderní rodinnou pohádku nám autor vybájil o tom, jak je odporné otrokářství a jak s tím černá žena dokáže pěkně zatočit. Příběh jinak to řídký a trochu zdlouhavý, pokusy o nějaké napětí se tu tedy příliš nepovedly, i když snaha jistě byla. Škoda - kniha se možná mohla trochu více přiblížit realitě té doby a osvětlit jasněji tehdejší krutou skutečnost a dějinné souvislosti.

24.11.2024 4 z 5

Toskánské dědictví Toskánské dědictví Julianne MacLean

Na téma překvapivého dědictví a problémů s tím spojených byla už také napsána řada knih a natočeny filmy i celé seriály. Nemůže tedy překvapit, jak se pozůstalí škorpí, a jak se odhalují tajemství minulosti. Také zde musí být láska, ale překvapivě ne u hlavní hrdinky, dědičky vinařství v Toskánsku. Hladké čtení jako pohádka.

23.11.2024 4 z 5

Pozvánka Pozvánka Sebastian Fitzek

Extrémně děsivá kniha. Námět sice jako úniková hra, ale podnětů k vykulení oček je možná až přespříliš. Samozřejmě nesmí chybě řada psychopatických koumáků, kteří umějí navodit atmosféru na zabití. Hlavní hrdinka se zmítá ve stálém nebezpečí, ale kdo to vlastně je? Závěr mne znechutil, jak byl přeuzlovaný, už ani nešlo poznat vo co go. Přiznám se – už mi to bylo docela fuk.

22.11.2024 3 z 5

Zpovědi Zpovědi Kanae Minato

Zajímavý pohled na dnešní puberťáky v Japonsku, ale asi nejenom tam. Příběh o tom, co je psychopatie, duševní poruchy a šikana a také o tom jak je tato skupina privilegovaná a co z ní asi vyroste. Na paškále jsou také podivné rodinné i společenské vztahy, jak formují život dětí a tvoří z nich, jak jinak, zase podivíny. Také je zde pomsta a děsivý závěr. Určitě k přečtení pro všechny.

21.11.2024 4 z 5

Noci mojí smrti Noci mojí smrti Marta V.

Reportáž z míst, kam opravdu nikdo nechce. Tedy z nemocnic a z léčení leukémie a to hodně zdlouhavého. Myšlenky a pocity hodně bolavé, smutné, ale i hluboké a inspirativní. Místy hodně dojetí, ale optimismus je přítomen i v těch hodně špatných chvílích. Při čtení této knihy máte šanci si naplno uvědomit, jaké štěstí máte, když si můžete třeba dojít koupit hořčici.

20.11.2024 5 z 5

Návrat do Bridgewater Návrat do Bridgewater Kristina Hattenhauer

Láska je láska a všechno překoná. Hodně zašmodrchané, se závěrem na pokraji smrti. Složité vztahy mezi postavami dojdou k rozuzlení až na úplném konci. Jinak se pláče, hroutí se, hádají a milují pořád dokola. Trochu načervenalé čtení nikoliv pro mne.

19.11.2024 4 z 5

Tahle kniha ti změní život Tahle kniha ti změní život Aleš Palán

Tematicky je to opět o životě některých pozoruhodných lidí, kteří si vybrali jinou cestu životem než drtivá většina ostatních. Je to tedy o rozhodnutích, které tito, kromě jiného, udělali na základě nějaké knihy. Ovšem autorovy romány na obdobné téma jako Kdo chodí tmami nebo Jako v nebi, ale jinak, mne zaujaly více. Jako inspirace pro mladé, nerozhodnuté nebo v krizi určitě dobré.

18.11.2024 4 z 5