čef komentáře u knih
Na mne trochu moc zašmodrchané, asi je tam více postav, než je zdrávo, nevím. Nějak mne tedy tato historická detektivka o vraždách hradního pána, panoše a postiženého, napsaná stylem Vondruška a ostatní jeho skoro epigoni (Bauer, Dobrylovský, Whitton, Drbohlav, Jaromír Jindra a další) nedostala. Tento styl a námět je v současnosti hodně populární a tak nepochybuji o tom, že bude hodně čtenářů zcela spokojeno.
Skutečný životopisný příběh z Německa a z Namibie, je skutečně místy dosti drastický, pokud se dokážete alespoň trochu vcítit do situace týrané, zneužívané a podváděné ženy. Potom musíte jistě ocenit, jak usilovně tato žena se svým osudem bojovala a co všechno dokázala překonat. Velmi dobře napsáno a určitě nebudete chvíle s touto knihou ani trochu litovat.
Rozhovor s p. Čepelkou je zajímavý z mnoha důvodů. Odhaluje život tohoto herce z Cimrmanova divadla od dětství po současnost a také jeho názory na to jak ten život běží. Myslím, že se máme nad čím zasmát, pozastavit i zamyslet. A to přece nad knihami chceme, ne?
Jo, za královny Viktorie byly v GB a zejména v Londýně o hodně jinačí poměry než dnes. Morálka jiná, vyšetřování a odsuzování zločinů také úplně jiné. Obrovské rozdíly byly v sociálním postavení a majetku. Ale kradlo a zabíjelo se jako dnes a povahy lidí se vůbec nemění – hajzl je pořád hajzl, takže se to dobře popisuje a splétá v příběhy. Román je hodně podobný těm z této řady, ale čte se dobře a to je hlavní.
Pěknou moderní rodinnou pohádku nám autor vybájil o tom, jak je odporné otrokářství a jak s tím černá žena dokáže pěkně zatočit. Příběh jinak to řídký a trochu zdlouhavý, pokusy o nějaké napětí se tu tedy příliš nepovedly, i když snaha jistě byla. Škoda - kniha se možná mohla trochu více přiblížit realitě té doby a osvětlit jasněji tehdejší krutou skutečnost a dějinné souvislosti.
Na téma překvapivého dědictví a problémů s tím spojených byla už také napsána řada knih a natočeny filmy i celé seriály. Nemůže tedy překvapit, jak se pozůstalí škorpí, a jak se odhalují tajemství minulosti. Také zde musí být láska, ale překvapivě ne u hlavní hrdinky, dědičky vinařství v Toskánsku. Hladké čtení jako pohádka.
Extrémně děsivá kniha. Námět sice jako úniková hra, ale podnětů k vykulení oček je možná až přespříliš. Samozřejmě nesmí chybě řada psychopatických koumáků, kteří umějí navodit atmosféru na zabití. Hlavní hrdinka se zmítá ve stálém nebezpečí, ale kdo to vlastně je? Závěr mne znechutil, jak byl přeuzlovaný, už ani nešlo poznat vo co go. Přiznám se – už mi to bylo docela fuk.
Zajímavý pohled na dnešní puberťáky v Japonsku, ale asi nejenom tam. Příběh o tom, co je psychopatie, duševní poruchy a šikana a také o tom jak je tato skupina privilegovaná a co z ní asi vyroste. Na paškále jsou také podivné rodinné i společenské vztahy, jak formují život dětí a tvoří z nich, jak jinak, zase podivíny. Také je zde pomsta a děsivý závěr. Určitě k přečtení pro všechny.
Reportáž z míst, kam opravdu nikdo nechce. Tedy z nemocnic a z léčení leukémie a to hodně zdlouhavého. Myšlenky a pocity hodně bolavé, smutné, ale i hluboké a inspirativní. Místy hodně dojetí, ale optimismus je přítomen i v těch hodně špatných chvílích. Při čtení této knihy máte šanci si naplno uvědomit, jaké štěstí máte, když si můžete třeba dojít koupit hořčici.
Láska je láska a všechno překoná. Hodně zašmodrchané, se závěrem na pokraji smrti. Složité vztahy mezi postavami dojdou k rozuzlení až na úplném konci. Jinak se pláče, hroutí se, hádají a milují pořád dokola. Trochu načervenalé čtení nikoliv pro mne.
Tematicky je to opět o životě některých pozoruhodných lidí, kteří si vybrali jinou cestu životem než drtivá většina ostatních. Je to tedy o rozhodnutích, které tito, kromě jiného, udělali na základě nějaké knihy. Ovšem autorovy romány na obdobné téma jako Kdo chodí tmami nebo Jako v nebi, ale jinak, mne zaujaly více. Jako inspirace pro mladé, nerozhodnuté nebo v krizi určitě dobré.
Jak vidno, i vhled do duší ostatních tak, že vám zobou z ruky a zahrnují vás domy a penězi, je možné se, s trochou talentu, snadno naučit. Život jednoho takového bezpáteřního podfukáře je velice názorně předveden v této knize, která mne celkově uchvátila. Není obvyklé, aby se na jednom místě objevilo tolik odhalení podvodníků, i když v minulém století. Dnešek je v tomto samozřejmě jiný, pokročilejší, ale nutnost nepodléhat podvodníkům a manipulátorům, je pořád stejná. Výborné dílo s dalekosáhlým přesahem do smyslu života a společnosti na úrovni gigantů jako Hemingway apod.!
I bez četby prvního dílu série se asi v ději rychle zorientujete. Je to fantasy a tak se můžete dočkat všeho – čáry, kouzla, zmrtvýchvstání a vystupují zde spousty pohádkových bytostí - králové, princezny, rytíři, čarodějníci, manipulátoři, vojáci a bandité. Pořád se hustě bojuje, mučí, míru na obzoru nevidíte a všichni lžou a předstírají bůhvíco, třeba i lásku. Není to kniha pro mne a tak si další mučivé díly, které jistě přijdou, odpustím.
Líbí se mi, jak se autor drží hlavního tématu a nenechá se odloudit k jiným, vedlejším. Zároveň je to však také slabina knihy, je to jen takové počteníčko do postele. Děj je však dostatečně zajímavý, jedovaté vztahy mezi postavami jsou popsány plasticky, dějových zvratů se také bohatě dočkáme. Nevím, jestli si na tuto knihu ještě někdy vzpomenu.
Nečetl jsem nic z předchozí tvorby autorky a tak jsem naivně očekával nějakou legraci. No legrace to není ani náhodou, je to velmi drastické a smutné. Možná také trochu naděje pro lidi propadlé alkoholu nebo jinému svinstvu, kteří hlavně kvůli tomu nezvládají svůj život. Text je velmi střízlivý, žádné velké umění, ale spíše se jedná o návody jak se pokusit změnit svoji bezútěšnou existenci. Velký obdiv pro autorku a všechny, kteří odhodlaně bojují se závislostí svou nebo pomáhají ostatním, aby to zvládli.
V tomto domě žili či přebývali opravdu zajímavé osobnosti se zajímavými osudy, které jsou v románu popsány opravdu živě s velkou invencí. Nevím ale, co zde dělá válka na Ukrajině a v Palestině, jakož i jiné současné události nevztahující se k tématu. Asi nejsem na výši autorčina intelektu, v tom to jistě bude. Nu což, čte se to dobře a to je pro mne hlavní.
Drastická vražda křovinořezem uvádí vše do chodu. Vnitřní útvarové bitky řeší nový ředitel se snahou donutit kolegy chovat se kolegiálně. Na paletě jsou mnohé toxické vztahy v rodinách i policejních, zejména osvojené děti řádí, také je zde hodně šikany. Rovněž gayové si přihřívají polívčičku. Celkově dobré nikoliv vynikající.
Detektivní příběh ze Splitu a Bratislavy je potvrzením, že láska je mocná čarodějnice. Klidně udělá policajta bídákem a bídáka skoro morálním člověkem. Jinak jde samozřejmě o vraždy dvou žen a také hlavně o prostituci a pasáků kolem toho. Nemyslím, že tato krimi má na nějakou světovou třídu, ale solidní počtení to určitě je.
Honba za pokladem je v této sérii dost obvyklá, ale zde přeci jen byla nějaká inovace. Soubojů a mrtvol je opět až příliš, úniky z nebezpečí zase dost těžko uvěřitelné, ale nakonec zde byl alespoň překvapivý závěr, který vše naše uvažování vrátil do přijetí. Také zaměření na současné technologické možnosti vraždění jsou dosti zajímavé a na úrovni doby, ale příště bych prosil už i AI. Pro čtenáře dobrodružných knih je tato tedy opět lahůdka.
Historie tří generací žen bojující proti misogynskému světu plného přezíravých mužů, začíná někde za první velké války. Pohybujeme se ve velkém světě módy s mnoha známými jmény jako Dior apod. Hodně času se věnuje popisům modelů, ale nezanedbáváme ani soukromý život s malými dětmi a neposlušnými manželi. Protože toto téma není moje oblíbené, nemohu všechno tak dobře zhodnotit, ale jako snad znalý čtenář musím uznat, že tento román má dost nezvyklou kvalitu, která možná ohromí i ty, kteří jsou zde doma.