Kdo hledá pravdu?

Kdo hledá pravdu?
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539768/bmid_kdo-hleda-pravdu.jpg 4 14 14

Lizzie Martinová série

Na jaře roku 1871 doprovází Lizzie Rossová svou ctihodnou tetu Parryovou na ozdravné cestě k jižnímu pobřeží Anglie. Lizziein manžel Ben musí kvůli vyšetřování ve Scotland Yardu zůstat ve městě, a tak klade své ženě na srdce, aby na sebe dávala pozor a do ničeho se nezapletla. Když je však Lizzie spolu s tetičkou a dalšími hosty pozvána na večeři do sídla bohatého statkáře Sira Henryho Meagera, který je druhý den nalezen zastřelený ve vlastní posteli, je jasné, že Lizzie bude nakonec Benovu pomoc přece jen potřebovat. Společnými silami se totiž musí pokusit odhalit nejtemnější tajemství sira Henryho a dopadnout nemilosrdného vraha…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)

The Truth-Seeker's Wife, 2021

Ulala
16.12.2024 5 z 5

Opět skvělé vykreslený život v Anglii v době zvané viktoriánská. Lizzie a její manžel Ben tentokrát šetří vraždu na tzv. venkově. Mně autorka ani tentokrát nezklamala a doufám číslo 8 v počtu pokračování není konečné.

tereza7090
06.12.2024 5 z 5

Viktoriánská detektivka Kdo hledá pravdu? mi nadmíru sedla, je opět velmi zdařilá a čtivá jako předchozí knihy z této série. Čtenář se nenudí a rychle se dostává do děje. Ann Granger dokáže strhnout čtenáře při prvních stránkách.
Tentokrát je v knize upřednostněna Benova manželka Lizzie, která se je hlavní osobou v tomto příběhu. Se svou tetou se vydává na pár týdnů na venkov. Teta se cítí slabě a nepřímo donutí Lizzii, aby odcestovala jako společnice s ní. Líbí se mi popisy anglického venkova devatenáctého století. Úplně vidím ty chaloupky a přírodu, to si velmi užívám. Prostředí bylo opravdu skvěle vykresleno, jako bych se tam právě ocitla-to se mi líbilo asi ze všeho nejvíce. Tato autorka mě baví svou mluvou této doby, naprosto dokonalým vykreslením charakterů osob, ale hlavně prostředím. Dýchá na mě ponurost a chudoba venkova devatenáctého století.
Kniha začíná odjezdem a následnou večeří tetičky a Lizzie u bohatého statkáře. Ten je ale nalezen druhý den zastřelený ve své posteli. Proč by se chtěl zastřelit a ještě k tomu takto ponižujícím způsobem? To se zdá nadmíru podivné nejen Lizzie a tak se pouští do vyšetřování. Motá se okolo hodně divných lidí. Nakonec tetička povolá i Lizziina manžela Bena, aby vyšetřil Henryho smrt. Kdo je vrah a proč byl starý muž zastřelen? Jaký to vlastně byl člověk a co rodinné poměry? Na to musí hledat odpovědi oba hlavní hrdinové. Zdravotní odpočinek na venkově se pro nikoho nekoná. Lizzie opět dokazuje, že není slabá žena, ale naopak se vymyká tehdejším ženám. Má vynikající instinkt a stejně jako její manžel obrovský smysl pro spravedlnost a schopnost vidět detaily. Zanedlouho dojde k další vraždě. Lizzie svým laickým pohledem a neotřelým chováním a názorem vnáší svěží duch do případu. Řekla bych, že v té době je nebývale moderní a odvážná. Ve vesničce se potkává s místními obyvateli a pomalu se dobírá pravdy.
Pachatele jsem neodhalila, ani motiv. Bylo to pro mě v závěru knihy velké překvapení.
Určitě hodnotím pěti hvězdičkami, protože jsem velmi spokojena, knihu jsem měla přečtenou za tři dny. Už se těším na další záhadné příhody Bena a Lizzie.

petrarka72
15.11.2024 4 z 5

Proklatě příjemné čtení. Hledač pravdy a jeho žena opět na lovu. Tentokrát vraha sira Henryho, podle tety Parryové okouzlujícího, podle všech ostatních přinejmenším... chladného. Kdo se má v rodinných poměrech, dědicích majetku, příbuzných vlastních i nevlastních, uznaných i neuznaných a po uznání toužících, vlastně vyznat? Podzimní potěšení z pera autorky, která viktoriánskou dobu umí.

babicka_amalka
31.10.2024 5 z 5

opět nezklamalo - vždycky pobaví, je to příjemné čtení z mého oblíbeného období a kraje