certik003 certik003 komentáře u knih

Cizí ložnice Cizí ložnice Katarína Gillerová

Knížky autorky mám ráda, ale tahle mě trochu zklamala, zřejmě jsem měla velká očekávání a myslím, že by se příště měla vyvarovat detektivního nádechu. Bohužel to bylo podáno tak, že mi bylo vlastně úplně jedno, co se v tom sklepě stalo. Taky bylo od začátku jasné, s kým se dá dohromady. I dialogy, které mají být asi vtipné, mi přijdou vtipné tak násilně, až jsou spíš trapné. Nevím, možná to bylo mým momentálním rozpoložením, ale autorka umí psát líp.

23.04.2018 3 z 5

Běsnící světlo Běsnící světlo Estelle Laure

Čekala jsem oddechovku, ale tahle knížka má silný příběh. A i když bylo poznat, že je určená pro dospívající, vůbec mi to nevadilo.

10.04.2018

Pláč Pláč Helen FitzGerald

Z knížky jsem trochu rozpačitá. I když se dobře četla, postavy byly hodně nesympatické.

Anna chce skočit Anna chce skočit Lucie Lomová

Vlastně to byl můj první komiks a byla jsem překvapená, že mě docela baví "číst obrázky". V ději byly občas neuvěřitelné náhody a konec to doslova završil.

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Na mě místy asi až moc pohádkové a poetické, ale i tak knížka pohladila na duši.

Knihkupkyně Knihkupkyně Cynthia Swanson

KNížka se mi moc líbila, i když ten "pravý" svět jsem kupodivu odhalila docela brzy. Právě proto jsem od konce čekala, že vysvětlení bude nakonec ještě úplně jiné a budu překvapená. To se sice nestalo, ale i tak oceňuji originální nápad. Alespoň vím, že nemám přemýšlet na tím, co by bylo kdyby....

Malé černé a devět žen Malé černé a devět žen Jane L. Rosen

Knížka se mi moc hezky četla, vtáhla mě do děje od první kapitoly. Trochu mi připomíná knížku Bábovky.

29.05.2017 4 z 5

Pohádky v hantecu aneb goldnový merchny Pohádky v hantecu aneb goldnový merchny Honza Hlaváček

Knížku jsem koupila jako dárek pro švagra, který knížky nečte. A samozřejmě ji předtím přečetla. Přestože jsou psané v hantecu, tak je čtení celkem snadné a na konci každé pohádky je "slovník". I když v něm nejsou uvedné všechny výrazy. Ale i tak se dají v kontextu snadno pochopit a já jsem se dobře bavila. A dokonce je přelouskal i švagr, což se rovná zázraku!

05.01.2015 5 z 5

Zapomenutá zahrada Zapomenutá zahrada Kate Morton

Z knihy jsem byla nadšená, četla se jedním dechem. A to, že se odehrávala ve třech generacích mi vůbec nevadilo, právě naopak. Určitě si seženu další knížky autorky.

05.01.2015 5 z 5

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Ve vyprávění se střídají dvě ženy, navíc se střídá linka ze současnosti a z různých časových období z minulosti. Od knížky jsem neměla vůbec žádná očekávání, čekala jsem průměrnou vztahovou knížku, na začátku to tak i vypadalo. Lucy se strašně snažila zavděčit, přála si druhou maminku, ale její naivita, že se to stane mě docela iritovala. Její tchyně byla sice odtažitá, ale to byla ke všem a navíc jí neprováděla nic hnusného, že by ji musela nenávidět. Oproti tomu Diana byla opravdu odtažitá, až tvrdá, což jsem postupně chápala, ale ona taková byla i k vlastním dětem, a to je pro mě nepochopitelné. Naopak se mi líbilo, že je odmítala rozmazlovat penězi, jenomže pak nastala situace, kdy mi v tomhle ohledu připadala až bezcitná. No prostě jsem si říkala, že čtu průměrnou vztahovku, přitom by stačilo si promluvit,ale jak se postupně odkrývalo z jejich minulosti víc a víc, nemohla jsem se odtrhnout. Nejenom popsané vztahy mezi všemi členy rodiny, to jak se vyvíjel vztah Lucy a Diany se mi moc líbilo, to že se absolutně nedalo odhadnout, co se vlastně stalo a kdo je vrah, dělalo tuhle knížku velmi čtivou. Vadila mi vlastně jenom ta poslední kapitola, jinak bych dala plný počet bodů.41/2

21.08.2021

Bílá past Bílá past Maureen Johnson

Poslední díl byl opět čtivý, napětí gradovalo, hodně tomu pomohlo, že se závěr odehrál v zasněžené a odříznuté akademii. Viníka jsem neodhalila a zápletka byla uvěřitelná. Opět mi vadila jenom romantická linka, ale mně prostě neseděl David, tyhle typy lidí nemusím. Jinak můžu celou sérii doporučit náctiletým a klidně i dávno dospělým, jako jsem já, kterým nevadí děj roztažený do třech dílů a chování hrdinů adekvátní jejich věku.
31/2

21.08.2021

Jen trochu lásky Jen trochu lásky Katarína Gillerová

Oddechové čtení, které trochu komplikuje víc postav s podobnými jmény a skákání v ději, navíc je hlavní hrdinka docela nesympatická, i když postupem času začne být snesitelnější.

20.08.2021 3 z 5

Smrtící útes Smrtící útes Gregg Dunnett

Začátek mě docela vyděsil, protože vypravěčem byl malý kluk a autor velmi věrohodně vyprávěl tak, jak by to dělal malý kluk, což sice bylo čtivé, ale občas otravné Holt nejsem malý kluk. Když se však přidalo vyprávění z pohledu detektivů, začal děj nabírat spád. Je pravda, že některé věci byly dost předvídatelné, některé zavádějící, aby nakonec byly úplně jinak, bylo tam pár nelogických věcí. Konec byl překombinovaný, navíc něco hodně nereálné, ale celkově byla knížka hodně čtivá, takže jí ty zápory odpouštím.
31/2

20.08.2021

Noci běsů Noci běsů Kateřina Šardická

Z knížky mám docela rozporuplné pocity. Líbilo se mi vykreslení ponuré vesnice i s jejími obyvateli. Příběh nepostrádal napětí, i když jsem občas měla pocit, že přešlapuje na místě, jenomže konec byl moc rychlý a popravdě jsem se nedočkala žádného vysvětlení. Jako jasně, je to mysteriózní román, když bude autorka chtít, bude tam mít kočky, co štěkají a žijí ve vodě a ona nemusí nic zdůvodňovat. Tady jsem buď špatně četla nebo prostě nedostala to, co jsem na konci potřebovala.

20.08.2021

Kruh Kruh Rona Halsall

Docela čtivý psychologický román, který je místy předvídatelný, místy zavádějící, aby pak hodně překvapil. Co bych vytkla je, že postavy jsou buď slaboši nebo tyrani, Úplně mi neseděl způsob, jakým se rodina vypořádala se synovcem, i to, že on jim odpustil, to bylo takové moc neerálné. Ale knížka byla tak čtivá, bylo v ní dost zvratů a nečekaných věcí, že knížce odpouštím určitou překombinovanost.

20.08.2021 4 z 5

Od pohádky k pohádce - Ledové království Od pohádky k pohádce - Ledové království kolektiv autorů

Knížku jsem četla vnučce, které se moc líbila jako všechno, co souvisí s Ledovým královstvím. Mně se líbilo, že je tam spousta ilustrací, které přesně zobrazují děj. Takže děti rovnou vidí, co se čte.

07.05.2021

Dívka zvaná Lyra Dívka zvaná Lyra Cecelia Ahern

(SPOILER) Autorka použila snad všechna klišé - naivní a čistá dívka vržená do zákeřného světa showbusinessu, nezdravé ovzduší v různých televizních soutěžích, škodlivost a všudypřítomnost sociálních sítí, zakázaná láska, atd. Zřejmě mělo jít o romantický román s přesahem, ale právě ta romantická linka mi tam vadila nejvíc, obzvlášť kdyby autorka vynechala scény se Solomonovou rodinou. Zřejmě to mělo být nějak vtipné, ale bylo to víc než trapné a ještě víc horšilo dojem, který vyvolával sám Solomon. A paradoxně navzdory tomu, co jsem napsala, mi knížka neskutečně sedla a po dlouhé době jsem neměla problém se začtením a knížku jsem doslova zhltla na dva zátahy. Protože i když je tak trochu blboučká, tak pro mě byla i čtivá.  Zřejmě jednoduchý a vlastně i předvídatelný děj bylo přesně to, co jsem v danou chvíli potřebovala. Přesto bude knížka patřit k těm, co pošlu dál, protože si nedovedu představit, že bych ji ještě někdy v budoucnu chtěla znovu číst.

23.04.2021 4 z 5

Všechny barvy nebe Všechny barvy nebe Amita Trasi

Příběhy z Indie mě prostě fascinují, v dobrém i zlém. Ten jejich kastovní systém, zcela odlišná kultura.. V této knížce jde o dvě dívky z různých kast a velmi odlišným osudem. Při čtení se u mě střídaly pocity nevěřícnosti a bezmoci. Přesto, že je konec předvídatelný a moc jsem ho Muktě a její dceři přála, je pro mě opravdu nereálný.

02.04.2021 4 z 5

K otevřenému nebi K otevřenému nebi Antonio G. Iturbe

Knížka má úžasnou obálku, ořízku i předsádku, je to takový malý skvost. Také jsem se těšila, že si přečtu o autorovi své oblíbené knížky. No ale mé nadšení se velice brzo vytratilo. Možná kdyby byla knížka kratší, protože samotné líčení počátků poštovního létání je podle mě zajímavé, díky lidem jako byl Tony nebo Mormoz nežijeme pořád v jeskyních. Nicméně pro mě byli oba, obzvlášť Mormoz, urputní tím způsobem, co už nemusím. Je super tyhle lidi sledovat z povzdálí, být v jejich blízkosti musí být peklo. Takže se u mě střídaly části, kdy jsem knížku hltala a části, kdy jsem se do čtení musela nutit. Vlastně jsem ji dočetla jenom proto, že Osvětimská knihovnice byla tak skvělá.
3 1/2

02.04.2021

Dům soli a smutku Dům soli a smutku Erin A. Craig

Na knížku mě nalákala překrásná obálka a zajímavá anotace. Začátek knížky byl pro mě hodně čtivý a napínavý, skoro až hororový. Bohužel to napětí se postupně vytrácelo a přestože byl tamní svět vymyšlený velmi zajímavě, zápletka byl zajímavá, určitá část pointy byla předvídatelná, konec celkem překombinovaný a romantická linka podle mě nepovedená.

02.04.2021 3 z 5