Noci běsů přehled
Kateřina Šardická
Před dvanácti lety v zapadlé vesnici v pohraničí, kde platí vlastní pravidla a lidé stále věří ve staré bohy, zmizely beze stopy čtyři děti. S jejich ztrátou se rodiny vyrovnaly po svém, nikdo však nedoufal, že se po letech tři ze čtyř ztracených vrátí. Astrid Mahlerová je jedním z nich, její bratr však tolik štěstí neměl, doposud k němu nevedou žádné stopy a nikdo nedokáže odpovědět na otázku, co se Maxovi stalo. Během podivných zimních nocí na přelomu roku, kdy se podle pověr stírá hranice mezi světem skutečným a magickým, kdy vesnicí po setmění kráčí stvoření, která do jejich světa nepatří, Astrid při pátrání po bratrovi čelí pohřbeným rodinným tajemstvím i stále děsivějším nočním můrám, které se stávají opravdovými...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noci běsů. Přihlašte se a napište ho.
temný, ponurý príbeh, odohrávajúci sa prevažne v noci, kedy hlavní hrdinovia spia a počas spánku ich navštevujú besy, spánkové príšery a lákajú ich alebo unášajú do krajiny snov
to, že sa tí traja vrátili vlastne nič nevyriešilo, nič si nepamätajú, obyvatelia ich "odsudzujú" a pripisujú im všetko zlé, čo sa teraz na dedinu spustilo
je tu 12 nocí, počas ktorých sa dá prechádzať bránou temna ..... a možno zachrániť brata
bolo to super
viac hlavných postáv, ich pohľady, temný a smutný život ako v stredoveku, kedy ľudia verili poverám, ktoré sa vlastne naozaj splnili, dedina "zaspatá" v čase spolu s jej obyvateľmi
Dlouho mi tvalo než jsem se k Běsům dostala, vždycky jsem je totiž odložila s tím, že se asi budu bát a na to já musím mít náladu. Nakonec ten strach nebyl tak hrozný a čtení jsem si užila.
Mám ráda mytologii a jsem ráda, že čím dál víc vznikají i knihy s tou naší, slovanskou. Libílo se mi jak byl vykreslen typický vesnický život daleko od moderní společnosti, kde každý řeší životy ostatních, i když by si měl především řešit ten svůj. Charakter většiny postav byl nepěkný až toxický, což přispívalo k temnému tónu příběhu. Nejen díky tomu Astrid i jejím přátelům fandíte a toužíte aby zjistili pravdu o svém zmizení. Už od začátku bylo jasné, že má celá tragédie něco společného se sny a běsy které vídá Astrid, ale do poslední chvíle mě nenapadlo kdo za tím vším stojí.
Na příběhu mě zklamali dvě věci. Zaprvé konec knihy, který byl zbytečně rychle useknutý a to na co jsme celou knihu čekali jsme nakonec nedostali. Za druhé to bylo nulové zapojení policie. Chápu že byla vesnice izolovaná a se svým vlastním vedením, ale přesto si nemyslím že by si někdo mimo vesnici nevšiml zmizení čtyř dětí a jejich opětovném objevení. Každopadně mě čtení moc bavilo a určitě popřemýšlím o přečtění dalších autorčiných knih.
Knižní novinky (39. týden)
20.09.2020
Ocenění knihy (1)
2020 -
HumbookAwards
(Česká kniha roku - 2. místo)
Kniha Noci běsů v seznamech
čarodějnice horory česká fantasy pohané, pohanství vesnice noční můry pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2019 | Zmizení Sáry Lindertové |
2020 | Noci běsů |
2024 | Osiřelo dítě |
2022 | Technické památky českých zemí |
Tuhle knihu jsem dlouho odkládal, neboť se mi kniha Zmizení Sáry Lindertové nějak moc nelíbila, hlavně tím, kam se celý příběh posunul v druhé polovině. Tady jsem už věděl, čeho je autorka schopna, tudíž mi ta fantasy linka nedělala tolik problém. Postavy se mi zdály životné, propracované. Z některých scén bylo člověku hodně mrazivo. Kniiha se mi nakonec líbila.