chaera komentáře u knih
Příjemná oddechovka, která je přečtená za pár hodin. Kniha se čte prakticky sama a několikrát jsem se nad ní zasmála. 4/5
Tato kniha měla obrovský potenciál, který ale bohužel autorka nedokázala využít. Kniha byla plná zbytečných pasáží a momentů, kdy se nic nedělo a samotné vyvrcholení knihy bylo zkrátka zklamání. Žádné velké boom se nekonalo, celý román tak nějak vyšuměl do prázdna. Konec byl otevřený, což mi k tomuto typu knihy nesedělo, myslím, že by bylo lepší, kdyby autorka knihu řádně zakončila. Dvě hvězdičky dávám za nápad a styl psaní, ale rozhodně nemůžu knihu doporučit k přečtení. 2/5
Dala jsem si po několika letech re-reading z nostalgie, ale bohužel kniha nenaplnila očekávání. Maggie Stiefvater sice píše úžasně, ale v knize se nic moc neděje, postavy jsou tuctové a děj je celkem předvídatelný. Nakonec jí dávám tři hvězdičky za originální nápad a styl psaní. 3/5
Skleněný trůn mě bavil od začátku do konce. Postavy byly skvělé propracované, ale Celaena mi jako hlavní hrdinka nesedla. Vůbec nepůsobila jako nájemná vražedkyně, a ještě ke všemu nejlepší v zemi. Byla tam sice spousta nelogičností, ale když nad tím přimhouřím oči, byla to docela fajn kniha na odreagování. 4/5
Prvních sto stran ubíhalo strašně pomalu. Neustálé popisování, realita a několik stran jen o zakladateli hry. O jeho minulosti, životě a bla bla bla. Pak ale Parzival konečně našel klíč a stránky začali mizet. Tuny odkazů na manga, knihy, filmy a hry tomu dávají jedno velké plus. Šlo vidět, že autor měl počítačové hry opravdu rád a všechno dávalo dokonalý smysl. Místo kapitol levely a bravůrně vymyšlené kredity, kterými jste mohli platit i ve skutečném životě. Co mi vadilo, bylo neustálé štěstí hlavního hrdiny, a to, že mu všichni pomáhali, aby vyhrál. 5/5
Sex Pistols mám ráda, komiksy taky, ale to bohužel nestačí, abych knize dala vyšší hodnocení. Na jednu stranu se mi kresba líbila, na druhou bylo někdy formátování stránek dost matoucí. Hodně zjednodušený příběh této kapely (to se ale dalo čekat, vzhledem k rozsahu), a vybrané momenty na mě působily tak nějak rozpačitě. Průměr, po druhé už ho číst nebudu. 3/5
Hádám, že cílovkou této knihy mají být američtí studenti, kteří jsou zapojeni do dramaťáku. Takže pro mě docela přešlap vedle, měla jsem problém se s postavami ztotožnit a milostný mnohoúhelník, který se postupně odkrýval na mě působil zmateně/překombinovaně - hádám, že hormony třískali úplně se všemi a všichni se zamilovávali do všech. Kresba je pěkná, jako odpočinková četba na jedno dopoledne asi fajn, ale víc kladů knize přičíst nedokážu. 3/5
O feminismu už jsem četla i lepší knihy. Tato se nezabývá přímo problematikou samotnou, místo toho se zaměřuje na "co by kdyby" a spoustu výkřiků do prázdna o dokonalé společnosti (která je dle mého názoru nedosažitelná). Je zde několik dobrých myšlenek, ale jsem z knihy spíše na rozpacích. Nejspíš se k ní budu muset po nějaké době znovu vrátit a znovu si ji přečíst. 3/5
Tuto sérii jsem dlouhá léta měla na spodní polici mojí knihovny, takže jsem ráda, že jsem ji konečně přestala přehlížet a dala jí šanci. Nejsem cílová skupina a fantasy moc často nečtu, ale z tohoto kousku jsem byla naprosto unešená! Z celé knihy sálá magično, vyskytují se zde nejrůznější kouzelné bytosti, postavy jsou sympatické, krajina je nádherná a o parádních ilustracích ani nemluvě. Kolikrát jsem si během čtení přála vstoupit do tohoto světa a všechno to zažít na vlastní kůži! Pravda, je to poněkud předvídatelné, ale tak už to s knihami pro děti bývá. Být o něco mladší tohle by byla jasná srdcovka. 4/5
Velmi těžké téma, trvalo mi několik dnů, než jsem tuto knihu zvládla přečíst. Mám sice zhlédnuto nespočet dokumentů o vrazích a všelijakých psychopatech, ale v knižní podobě mi tyto témata přijdou ještě těžší a náročnější na strávení (nejspíš to je tím, že nad knihou člověk stráví více času a je tak delší dobu vystaven všem těm špatným pocitům). Dělalo se mi zle s každou přibývající stránkou. Absolutně nechápu, jak se v člověku může nastřádat tolik nenávisti, aby dokázal něco takového provést bez jakýchkoliv výčitek.
Autor toto téma zpracoval velmi dobře, ovšem půl hvězdy přece jen musím ubrat. Vzhledem k tomu, o čem kniha pojednává a že se jedná o skutečné události, mi přišlo některé jeho vyjadřování krajně nevhodné. Zvlášť pak jeho potřeba zaobírat se tím, jak atraktivní kdo ze zavražděných byl, nebo jaká byla velikost jejich poprsí. To mi přišlo neuctivé. 4.5/5
Nijak zvlášť mě nenadchla. Možná bych ji ocenila více, kdybych byla starší. 3.5/5
Kniha se u mě držela na solidních třech hvězdách po celou dobu čtení, nebýt toho otřesného konce. První dvě třetiny byly vcelku průměrným thrillerem, který nenadchne ani neurazí. Závěrečné rozuzlení pak bylo tak absurdní, že jsem nevěřila svým očím. Příliš moc náhod a příliš mnoho logických děr, než abych mohla dát více než 1.5/5
(čteno v originále) Čekala jsem něco trochu jiného, takže jsem nyní na rozpacích. Na jednu stranu pěkná oddechovka s krásnými ilustracemi, na druhou stranu je celý příběh docela nezáživný. Trochu mi přijde, jako by se jednalo o první díl a příběh měl nějak pokračovat, ale autorky se rozhodly to zabalit. Nebylo to špatné, ale mě ta zápletka prostě nezaujala. 3/5
Knihy tohoto žánru většinou nečtu, proto nemám s čím toto srovnat. Zprvu mi to přišlo velmi rozvleklé a k tomu, co slibuje anotace, se dostaneme až někdy v polovině knihy. Ovšem ta první část mi přišla o hodně lepší, než život Ruby v New Orleans - atmosféra močálu, život tam a zápletky mi zkrátka přišly o mnoho poutavější. Po přestěhování to pak bylo na jedno brdo. Postavy rozdělené výhradně na ty "dobré" a "zlé" a nic mezi, nemluvě o tom, že jediný náznak vývoje postav byl u Ruby a jejího otce v úplném závěru knihy. Bylo tam pár zvratů, které jsem nečekala, ale jinak jsem byla celou druhou polovinu knihy poměrně otrávená z toho, jak všechny scény byly na stejný způsob - chudinka Ruby trpí (a nikdy ne vlastní vinou) a potýká se s nějakým neštěstím co kapitolu. Když čtu už x-tou situaci o tom, jak jsou na ni všichni zlí, tak už to ve mně zkrátka nevyvolává patřičný soucit. Někdy jsem byla až frustrovaná z toho, jak se Ruby nedokázala za sebe postavit a místo toho nechala ostatní, ať se k ní chovají, jak chtějí. Abych tento komentář zakončila pozitivně - opravdu se mi líbí styl psaní autorky, je velmi čtivý a dokáže vykreslit perfektní atmosféru jakéhokoliv místa. Navíc některé postavy jsou záměrně napsány tak, aby v člověku vzbuzovaly vztek, proto nemůžu mít autorce za zlé, že některé postavy opravdu nemůžu vystát. Přečtu si i druhý díl (hlavně proto, že ho mám doma taky), ale celou pentalogii nejspíš nepřečtu. Na to mě osud Ruby příliš nezaujal. 3.5/5
Tento komentář se snažím napsat již po několikáté a pořád nevím, jak přesně uchopit slova, abych vyjádřila přesně to, co ve mně tato kniha zanechala za pocity. Ještě jsem nenarazila na žádného autora, který by ve mně svým psaním dokázal vyvolat to, co Murakami. Jeho příběhy (alespoň ty, co jsem zatím měla možnost číst) působí tak reálně a lidsky, že si skoro připadám že lezu cizím lidem do soukromí a bezostyšně sleduji jejich životy. Tato kniha má dokonale vykreslenou atmosféru nočního Tokia, spletitost lidských vztahů i jakousi jednoduchost či spíše každodennost běžných lidí. I přes nízký počet stránek mi ale přečtení trvalo téměř celý den, protože jsem četla po kouskách, abych si s sebou pocity ze čtení mohla udržet co nejdéle. Jenže po přečtení nějak nevím, jak se vlastně cítím. Na Murakamiho otevřené konce jsem zvyklá, ale tady se přece jen cítím trochu ošizená a zmatená. K této knize se určitě ještě někdy vrátím. Mám pocit, že při více čteních si budu schopná vychutnat tento příběh ještě více. 4.5/5
Takový průměrný příběh. Pustila jsem se do něj zejména proto, že mi zápletka připomínala film Nerve a já byla zvědavá, jak se s tím autorka popere. Co se týče kladů, tak kniha se četla rychle, měla spád, akci a hlavně - teenageři se chovali jako teenageři a působili věrohodně. Vlastně celá zápletka na mě působila poměrně realisticky, jako něco, co by se klidně mohlo stát. Bohužel tento pocit trval přibližně jen do půlky knihy. Možná mají američané příliš odlišnou mentalitu, nebo jsem vyrůstala/dospívala v nějaké bublině, protože mi jednání postav v druhé části knihy často nedávalo smysl. Zprvu sympatická Kaylee mi po nějaké době začala pořádně lézt na nervy, jako by se vše mělo točit pouze kolem ní a všichni jsou zlí, protože se nechtějí nechat testovat kvůli dárcovství. A ve snaze zamaskovat logické mezery jsou všichni dospělí absolutní ignoranti. Navíc celé to rozuzlení mi přišlo poměrně přitažené za vlasy. Průměrná YA, která se snaží tvářit jako thriller. 3/5
(čteno v originále) Kočky se hned po slonech řadí mezi má oblíbená zvířata, takže bylo jasné, že si musím přečíst i třetí díl z této série. Lehké, zábavné a v komiksech se najde snad každý majitel tohoto ďáblova stvoření. Určitě můžu s klidným svědomím doporučit všem milovníkům koček 4.5/5
(čteno v originále) Moc velký dojem ve mně tato sbírka nezanechala, možná protože nejsem cílovou skupinou této knihy. Několik básní mě zaujalo, ale spousta z nich mi přišla jako obměněná verze citátů z Pinterestu, které si mladé holky dávají pod svoje selfíčka. Možná se ke knize ještě někdy vrátím a zkusím ji pořádně pochopit, ale zatím ji hodnotím třemi hvězdičkami. Průměr. 3/5
Velmi dobré a kvalitně zpracované zakončení celé série. Uvítala jsem jak nový pár, tak i interakce hlavních postav z minulých dílů. Sice jsem ze začátku měla poněkud problém se začíst - dlouho se nic nedělo a příliš mnoho textu, které ono nic dlouze rozepisovaly - ale jakmile se to rozjelo, měla jsem problém se odtrhnout. V knize je opět pořádná nálož akce, napětí a zvratů a i když je to celé zabalené do typicky amerického happy endu tohoto žánru alias parta teenagerů všechny zachránila, kupodivu mi to tolik nevadilo. Určitě se k této sérii ještě někdy vrátím, totálně jsem se do ní totiž zamilovala. 4.5/5
Absurdní drama mám ráda, tak mě zajímalo, jak tento žánr vypadá v podání českého autora. A bylo to fajn. Párkrát jsem se zasmála, přečetla to na jeden zátah a nakonec spokojeně odložila. Pokud ji má někdo stejně jako já v seznamu povinné četby, tak mohu jedině doporučit (i vzhledem k délce). 4/5