citronekodvedle
![Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494823/ctyri-tisice-tydnu-Zyb-494823.jpg?v=1651337177)
Nejhezčí pasáž je o rybáři a podnikateli. Rybář si žije poklidný život se svojí jednou loďkou je šikovný a daří se mu. Každý den může u moře popíjet vínko z přáteli a věnovat se rodině a hrát s nimi na hudební nástroje. Podnikatel zjistí jak je šikovný a začne mu vysvětlovat jak by měl rozšířit pole své působnosti, jak by měl nakoupit další lidé zaměstnat lidi a začít vydělávat velké peníze, vytvořit velkou korporaci. A rybář se ho ptá proč? A podnikatel mu odpoví aby se měl jednou dobře nemusel pracovat a mohl trávit čas s přáteli a rodinou. Na což se rybář usměje a řekne že to už přeci má.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ajurvédské paprsky - I.díl Ajurvédské paprsky - I.díl](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247899/ajurvedske-paprsky-i-dil-247899.jpg?v=1430405919)
Z knihy jsme absolutně nadšená. Ánurvédu studuji druhým rokem a takovouto knihu plných opět nových informací a poznatků jsme ještě nečetla. Ano kniha není pro návštěvníky, je v ní spoustu odporných slov v sanskrtu a i tak už je na vyšší úrovni než pro začátečníky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wau, úžasná kniha, kterou jsme sháněla přes dva roky. Je teda trošku těžší na čtení a pokud vůbec neznáte bibli a hlavně starý zákon a některé jeho příběhy, můžete trošku i tápat. kniha začíná samozřejmě příběhem s Adamem a Evou, jsou zde vysvětleny nejrůznější varianty z různých dob a spisů a také jak tento příběh známé mi v ČR, kde byla verze přeložena už jinak. Vše se tak nějak ztrácí v čase a překladech. Kniha odkrývá pošlapané ženství vnímané z pohledu patriarchátu po mnoha staletí. Na začátku se zmiňuje i o uctívání Boha jak ženského tak mužského principu. Později se ale ztrácí v překladu, nebo spíš s přitvrzováním vládnutí patriarchátu se druhá polovina ztrácí. A bible nového zákona, která v knize už není je čistě patriarchální záležitostí. Je osvobozující se začíst v těchto řádcích. Kniha má plno dodatků, dovětků, zkoumá různé úhly pohledu a navrací se k prapůvodním textům. Každý příběh je okomentován rabíny a následně feministickými názory. V knize najdeš nespočetné množství odkazů na další knihy a zdroje, které se touto problematikou zabývají. A to psychologií postav a příběhů, hlavně těch ženských. Zavede tě také k mýtům Egypta, Sýrie, Persie a všech tehdejších národností, od kterých je celé toto náboženství tak nějak převzato. Už se těším až si přečtu Uridské texty. Knihu mohu jen a jen doporučit. Lehčí načtení a nádherná kniha je samozřejmě autorčina Kořeny ženské spirituality.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kineziologie: testováním svalů a vyrovnáváním energie ke zdraví a dobré pohodě Kineziologie: testováním svalů a vyrovnáváním energie ke zdraví a dobré pohodě](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135018/kineziologie-testovanim-svalu-a-vyrovnavanim-energie-ke-zdravi-a-dobre-pohode-135018.jpg?v=1347133164)
Má první kniha o kineziologii a nejspíš ta pravá. Popisuje počátky kineziologie v 60 letech a její vývoj skoro až po dnešek. První jsme si myslela že jde o vědu pro svaly, ale skrývá se za ní opravdu o mnoho více. A přesně tohle jsme hledala. Věnuje se testování svalů, přičemž může přijít na zpoustu problémů ve vašem těle. Můžete se léta snažit nějaký sval povilit a přitom celou dobu úplně jiný potřebuje zesílit. Pracuje i s body na těle. Vztahuje se také k TČM a meridiánům energetice v těle. S kinezo. můžete odstranit nejrůznější bloky v těle a opět začít žít a hýbat se nebo se zbavit migrény. A ne jen to ve svalech se hromadí stres a traumata a ano pracuje i s tímto a to. Za mě pracovat s traumatem či stresem přes tělo je absolutně úžasná věc. Dále se knížka zabívá nejrůznějšími Školami a odvětvími a lidmy kteří nadále vše zkoumají a zdokonalují. Prostě malý poklad.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nevědomé příčiny neplodnosti Nevědomé příčiny neplodnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265345/nevedome-priciny-neplodnosti-dof-265345.jpg?v=1486158069)
Mudr. Janem Cibulkou, Ph.D. doporučuje v rozhovoru o neplodnosti v dnešní době, že toto jsou další jemnohmotné příčiny, ale v klasické profesi na to není čas a j to práce pro psychologa. Takže přidávám na seznam k přečtení
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Modřínová duše Modřínová duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27610/modrinova-duse-suF-27610.png?v=1649414409)
(SPOILER) Kniha se mi moc líbí, stylem psaní byla tedy dosti odkišná od jiných podobných. Na konci máte slovníček, autorka pro některé věci používá původní názvy v řeči lidí o kterých píše. I tak jsme našla dost dalších slov, které byxh ještě potřebovala do vysvětlit. A některé věci popsat abych si je mohla představit jak vypadají, jako baňa či čajovárka. Chápu že v jednom se napařovali či koupali a v druhém se dělal čaj,ale i tak mi chybí ten kontext. Škoda že není fotka. Jinak se mi kniha moc líbila a na konci jsme si také pokládala otázku proč tam spisovatelka stále jezdí. Většina lidí kdyby jim šlo takto o život nebo spíš, když se vás někdo neustále snaží znásilnit či se za vámi dobívá do světnice, ví že tam vládne krutý alkoholismus okamžitě odjede a už se nevrátí. Kupodivu že se v knize autorce nic nakonec nestalo. I když sama chápu volání divočiny a kočovný způsob žití. V prvním roce hledala šamana a mělo to nějaký smysl cíl. V těch dalších příbězích i když se mi moc líbili a vše bylo čtivé zajímavé mi už ten motiv tak nějak chyběl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žij teď: Cesta za ajurvédou Žij teď: Cesta za ajurvédou](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419516/zij-ted-cesta-za-ajurvedou-ugi-419516.jpg?v=1567451137)
Sama jsme letos byla v Indii na pančakarmě, studiem ajurvédy se zabívám dva roky. Nebyla jsme v Kerale, ale ve státě nad ní u moře na pláži. A bylo pro mě super, přečíst si po půl roce tuhle knížku a připomenout si rozdíly našich kultur a taky zábavné chvíle ohledně vyšetření a podobně, zachov hovínka a podobné věci na denním pořádku, Nás teda jelo 12 spolužáků, takže vzorek porovnávání byl velký. :D Trošku mě na knížce rozčilovalo jak je na autorovi vážně vidět, jak má zvýšenou pittu, ale v kontextu to bylo zábavné a celá kniha je jedna velká zábava a oddechovka. Holt učí nás ten svět brát moc vážně. Tuktuki, milí obyvatelé, sluníčko, pláže , krávy a psy mi budou chybět. Kolegové co ráno na pláži meditovali, cvičili jógu nebyla zdaleka jednou vyrušeni krávou či psem. Prostě jim olízali obličej či uši, když měli zavřené oči. A to jídlo, nikdy by mě nenapadlo že dokážu, nebo budu 3 týdny veganem. Velká dobrota o místním ovoci ani nemluvě, hned by ze mě mohl být frutarián.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smyslné tetování Henou Smyslné tetování Henou](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222838/smyslne-tetovani-henou-222838.jpg?v=1412193261)
Pokud chcete s henou začít, vazbě začít. Dozvědět se jak si hennu namíchat, jaké složky se do ní dávají a proč. Tak to tu opravdu nenajdete. Také tu nenajdete ani zmínku o tom jak si smotat vlastní kornoutek s typy jak ho naplnit a jak hennu na dále uchovávat pokud jste si jí nemíchali víc. Samotná kapitola o namíchání henny je schovaná pod úplně jinou kapitolou. A celkově není knížka vůbec nějak organizovaná, někdy píší o něčem coe vám ještě neřekli co to vůbec je. Pak píší o něčem co srovnávají, ale nakonec vlastně nevím nic, kdyby dali aspoň obrázek. Přijde mi že někdo chtěl udělat knížku o heně splácal páté přes deváté a něco z toho vyšlo. Ale praktická mi knížka nepřijde ani za mák. Najdete v ní pár hezkých obrázků jako inspiraci, ale těch je plný internet. Jestli se chcete naučit míchat hennu najděte si stránky nebo na YouTube úžasnou ženu, vystupující pod jménem baba jagua. A během pár minut se dozvíte úplně všechno. Co se do heny dává ale i proč. Jak si udělat kornoutek. Také že stavčí zamíchat vážně malé množství a vystačí na hodně dlouho. A vzory najdete na YouTube, úplně základní. Nejlepší je trénovat na klasickou plastovou složku. Buď si pod ní vzory vytisknete nebo se učíte i bez a pastu potom umyjete a kreslíte dál. Vážně mizí pomalu, takže mi to ani moc nevadí. A na YouTube si najděte základní vzory s tím jak se kreslí špatně versus správně, protože pak vás to bude vážně bavit.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Rozkvétající žena - Příběh zasvěcení dívky v ženu Rozkvétající žena - Příběh zasvěcení dívky v ženu](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114152/rozkvetajici-zena-pribeh-zasveceni--maH-114152.jpg?v=1486082933)
(SPOILER) Hezký krátký příběh, určitě by si zasloužil zpracovat na celou knihu o holčičce Koře, jejím daru pro bylinky a léčitelství, přítelkyni delfínici Maře. Hlavně o její první menstruaci a jak se k ní mohlo stavět dříve, tedy oslava a vysvětlení co je to za dar, taktéž by mohlo být lépe popsáno, víc najdete podrobně zpracované v Cyklické ženě. Ovšem jako hezký krátký příběh pro dospívající dívku zcela postačující, možná by byla hezká sbírka takových krátkých povídek.
![Sůl, voda, světlo Sůl, voda, světlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145380/sul-voda-svetlo-145380.jpg?v=1358232254)
Základní principy o soli, vodě a s světle s odkazy na další autory a knihy, takže se můžete vzdělávat dál. Na závěr pár lidí jak jim tyto terapie pomohli či až zachránili život.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Královna a divoška: Být sama sebou Královna a divoška: Být sama sebou](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428445/kralovna-a-divoska-byt-sama-sebou-jxa-428445.png?v=1642526935)
Krásná kniha, možná mírně zdlouhavá, či nudná. Ale jakmile jsme došla cca do prostředí k bojovnici a dalším archetypům. Řekla jsem si wau. Našla jsme si zpoustu aha momentů. Každá žena si určitě aspoň v jednom archetypu něco najde, nějaké místo co je její a řeší ho, kde jí chybí síla a odvaha. Jakože i mě, určitě se k některým kapitolám a archetypům vrátím abych se nechala inspirovat, motivovat. Spojení s biblickými postavami je také zajímavé. Vše je podtrženo esencí toho že dohromady jako muž a žena tvoříme celek a že odklonění na jednu nebo druhou stranu není nikdo to pravé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak napravovat svět: Rozhovory s inspirativními Izraelci Jak napravovat svět: Rozhovory s inspirativními Izraelci](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460512/jak-napravovat-svet-rozhovory-s-ins-uEp-460512.jpg?v=1607669992)
Nádherná a inspirativní kniha a hlavně lidé v ní i pro nás v dnešní době, kdyby jen polovina projektů co dělají tito lidé byla i nás bylo by to wau. Kolik lidí se snaží bez tlaku dělat dobro, ať už pro přírodu a lidi, příběh o záchraně fauny jak pro ptáky, rostliny v pouši před dálnicí, či park pro gazely, úžasná bylinkářka, hodně příběhů silných žen, ekovesniček, změny v učení dětí, plno terapií a traumat, jak přijímat i muže vojáky s traumatem, vnímat že to není slabost když o tom všem mluví.... Prostě skvělé a vážně inspirativní rozhovory, že když se chce tak všechno jde. A že každý z nám jako občan může být aktivní a něco změnit, byť se to zdá jako kapka v oceánu. Zapomněla bych na úžasné ženy a zpěv či tanec.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Díky za každé nové ráno Díky za každé nové ráno](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145/diky-za-kazde-nove-rano-th1-145.jpg?v=1578503156)
V knížce jsme se místy ztrácela. A byla jsme ráda že jsem viděla můj oblíbený film. V postavách bych se ztratila úplně, ale střípky mé paměti z filmu mě naštěstí navedli kdo je kdo. Jak všichni příbuzní tak kamarádky. I tak jsme se hodně bavila, ale knížka mi přišla spíše jako něco o tatínkovi v hlavní roli. A ubkapitol s ním jsme se hodně bavila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ájurvéda: Ohnivá síla agni Ájurvéda: Ohnivá síla agni](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473919/ajurveda-ohniva-sila-agni-XU2-473919.jpg?v=1622539015)
Malá kapesní knížečka, kterou hravě přečtete za jedno odpoledne, nebo delší cestu vlakem. Opravdu základy, hezky sepsáno, v každé ájurvédské knížce si najdu nějaký svůj nový pohled nebo aha moment a tady taky. Takže pro úplné začátečníky můžu doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vědomé milování Vědomé milování](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230380/vedome-milovani-O6O-230380.jpg?v=1553076429)
Mrzí mě že má kniha tak nízké hodnocení. Zasloužila by si určitě něco ke 100. Každý kdo ji četl a odložil, označil ji za nudnou nebo že nedočetl jen další knihu o sexu, ji vůbec nepochopil. A také nejspíš vůbec nechce nahlédnout do sebe a uvnitrnit se a zpomalit, nacítit se na své tělo. Pokud vazbě chcete můžete vyzkoušet jen cvičení jak se k sobě dostat a plno lidí to samozřejmě bude nudit, protože je to takové nic nedělají, podobně jako zpoustu lidí nechápe meditaci nebo pomalou jógu. Ale když si dovolíte jen tyhle cvičení přijmout a prožít a bude to chtít i váš partner, myslím že je úžasná velmi obohacující kniha pro jakýkoliv vztah v páru. Tato metoda je obohacující jak pro jednotlivce tak pro pár. A hlavně mě nikdy nenapadlo jak skrze sexualitu můžeme poznávat sami sebe a kultivovat své já. Čili je tato knížka o seberozvoji a sebeuvědomování. Vážně stojí za to si ji přečíst, ale pro plno lidí to bude totální blbost, protože se nechtějí podívat sami na sebe do svého těla, zkoumat své pocity a i to je v pořádku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zen a hotovo Zen a hotovo](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61794/zen-a-hotovo-zcela-jednoduchy-system-osobni-produktivity-61794.jpg?v=1296660048)
Často se mi stává že si jdu číst knihu o něčemu co už vím, umím, dělám.... A tohLe je opět ten příklad. je ale hezké si to zopáknout a inspirovat se. Takže každý kdo má problém s tím že je zavalen prací, nestíhá ani osobní život, prostě je všechno pořád moc, tak je kniha přímo pro něj jako dělaná. Trošku jsem nepochopila strovnávání s jiným systémem o kterém jsem dříve ani neslyšela a sem tam byli takové ty zobecnělé anglické výrazy a to moc nemusím. Plus k doporučení zápisníku a organizování nebyly doporučeny klasické poznámky které máme každý v telefonu a hlavně keep od goole, které máte propojené telefon s mobilem dá se v nich psát, udělat seznam, malovat, uložit fotka i nahrát zvuk a ještě celý systém googke disku, se kterým se dá nádherně pracovat od kalendáře přes dokumenty až fotky. Knížka je tenká a uvnitř je spoustu dalšího volného místa, do dvou hodinek možná i dřív ji sloupnete jako malinu. Pak už jen záleží jestli si dáte 10 měsíční výzvu k tomu naučit se každý nový návyk.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Posvátná prostitutka Posvátná prostitutka](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59615/posvatna-prostitutka-P8l-59615.jpg?v=1513869449)
(SPOILER) Wau úžasná kniha. Děkuji za odhalení co to vlastně posvátná prostitutka je. Nikdy by mě takhle přemýšlet nenapadlo. Ať už zařazení v dějinách, velmi čtivá část, tak pak hlavně vymezení co znamená i panna. Nikoli fyzicky, bez zkušeností. Ale psychologicky, čistá, svá, nespoutaná a svobodná. Čili i matka může být pannou v tomto směru. Kolik věcí mi zapadlo do sebe, část psychologická i když trošku těžší na čtení byla prostě parádní. Na konci kapitolky se sny chápu, ale ty mě až tak nenadchly. Možná kdyby tam předtím bylo něco o analýze snů vysvětleno. Nejlíp odkázat na další knihu, protože to bude na celou další knihu. Ale i tak jsme je asi pochopila. Děkuji za osvětlení tolika mých otázek a zasazení dílků skládačky tam kam patří. Víc najdeš na citronekodvedle IG možná se konečně dokopu k tomu ke knížkám točit videa.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krkavčí matka? Krkavčí matka?](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353073/krkavci-matka-F9S-353073.png?v=1506548724)
Souzním, i když jsem si myslela že knížka bude úplně o něčem jiném. A to o životě autorky po smrti manžela i tak byla knížka skvělá a taková jednohubka. Víc už tu popsali asi ostatní, můj příspěvek najdeš na FB nebo IG po citronekodvedle.
Krásný den všem.
Klára
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476770/dech-nove-poznatky-o-ztracenem-umen-n5V-476770.jpg?v=1626097519)
Skvělá kniha. Jsem moc ráda za spoustu pro mě nových informací, určitě si přečtu i další zmíněné knihy. A opět, proč se to nikde neučí a neví. Och to naše zdravotnictví a školství a celkově naše povědomí o životě. Ale já věřím že nastal čas kdy se to všechno začíná měnit. Původně jsem myslela že kniha půjde třeba historií dechu, vysvětlení různých technik. Ale tím, že sám autor měl s dechem problém a sám zkoumal co za tím stojí, se nakonec ke všemu prokousal až do minulosti a přidal toho ještě víc. Na konci knihy najdete jednotlivá cvičení shrnuta i s odkazy kde se na ně můžete podívat na netu. Už jen qr kódy jako třešnička na dortu a bylo by to jako v pohádce. Berte s nadsázkou. Čeká mě teď plno práce s cvičením, plno těch technik znám a ovládám, ale některé jsou pro mne scela nové. Jako vždy mou cestu za zdravím najdete na IG: citronekodvedle. A další skvělé knihy navazující jsou cirkadiánní kód a super byla vnitřní svět vítězů nebo přirozená mesitace. Jazyk lásky popisuje autora s problémem erekce a rozebírá naší sexualitu a je to také úžasná kniha.
![Praktická kniha vonných dýmů Praktická kniha vonných dýmů](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96138/prakticka-kniha-vonnych-dymu-qUH-96138.jpg?v=1669931102)
Úžasná knížka. Moje první o vykuřovaní, na začátku přehled, hidtorie, pomůcky k vykuřování. Super úvod, prostředek je nejobsáhlejší. Obsahuje jednotlivá témata k vykuřování s krátkým popiskem, poté se slovy ke konkrétnímu vykuřování a nakonec obsahuje samotnou směs. Najdeš tu uzemnění, harmonii, jak přivolat lásku nebo zahnat chmury vážně obsáhlá část. Na konci je lexikon s jednotlivými esencemi. Vážně úžasná, za mě čarodějná knížka. Navedla mě na cestu víc vykuřovat, zkoušet a nevést se tak pravidly, prostě si hrát. Najdeš mě na ig jako citronekodvedle