Cleo De Nile komentáře u knih
Bohužel další z hromádky knih, které mají brilantní, slibně vypadající námět, který ae není autorka schopna správně uchopit a využít jeho potenciál naplno. Tady ten příběh působí vyloženě uspávacím dojmem, a když už to vypadá, že by se tam mohlo semlet něco průlomového, autorka změní téma a začne se zase věnovat starým hloupostem. Pak jsou tu naši dva zamilovaní hrdinové, které jsem si nedokázala díky jejich povrchnímu vykreslení vůbec oblíbit... Nic moc kniha.
I po všech těch letech si tuhle knihu o muži, do jehož života vstoupí mladá keltská kněžka, pamatuji zcela jasně. Však to také byla moje první knížka od mistryně žánru Barbary Erskinové. Rozhodně bych neřekla, že je to její nejlepší knížka, nemrazilo mě z ní v zádech a nebylo mi z toho úzko, jak mi bylo slíbeno. Zpočátku jsem byla tím námětem zcela okouzlena, nic podobného jsem tehdy nikdy nečetla. Děj si mě nejprve také automaticky získal, ale musím říct, že potom mé nadšení o něco málo opadlo. Někde za první polovinou se to totiž začalo točit v ne tak záživných kruzích, nebo spíše stále se opakujících smyčkách. A finále? Slabota.
Jedná se o velmi čtivou knihu, kterou přelouskáte za chvilku, ale já si během čtení pořád říkala, za co to vlastně získalo to prestižní nominaci. A nepřišla jsem na to. Yeal, Avishag i Lea mi nebyly zrovna dvakrát sympatické, nejraději jsem měla asi Leu, a navíc mi hrozně lezlo na nervy to neustálé přeskakování v čase tam a zpátky, a to, že nebylo na začátku kapitoly napsáno, kdo je teď vypravěčem. Doopravdy mě bavily jen části s Yael v armádě, a pak s Leou v tom sendvičovém stánku. Některé jejich činy pro mě asi navždycky zůstanou nepochopitelné (chladnokrevná vražda rodičů kvůli přežití, pomsta za "zabití" olivového stromu) a jejich rozhodnutí jsem taky často neschvalovala. Škoda, podle super názvu a anotace to vypadalo hodně slibně.
Tohle je moje nejzamilovanější knížka od Jodi Picoultové. Je to hodně silný příběh, který se nečte vůbec lehce, a během čtení budete nesmírně vděční, že jste se (alespoň doufám) neocitli ve stejné situaci jako naši dva mladí hrdinové, a nemusíte učinit ono závažné rozhodnutí. Oba dva jsem svým způsobem chápala, byli mistrně napsaní. Taky jsem si moc užila části s vlky, dozvěděla jsem se toho o nich opravdu spoustu, a moc mě to bavilo.
Na rozdíl od filmu, který mě ani trochu nezaujal a div že jsem v kině neusnula, se mi druhý knižní díl líbí z celé série nejvíc. Pro čtenáře atraktivní prostředí Spáleniště je popsáno velmi zdařile a sugestivně, jako kdybyste tam celou dobu byli s hlavními hrdiny, otírali si pot z čela a brodili se nekonečných pískem. Rovněž zápletka dostává spád, ukazuje se, že je všechno mnohem složitější, než se zdálo.
Nevím, jestli je mi více proti srsti český překlad (to jako musíme mít v názvu to, co se v knize stane, protože by to jinak nikdo nepochopil, nebo co?) nebo zařazení knihy do kategorie "pro děti", ale naštěstí je všechno ostatní perfektní. Kniha je opravdu skvělá a čtivá, hlavní postavy si nelze nezamilovat a už po dočtení jsem měla chuť přečíst si ji znova. Různé pohledy, z nichž je příběh vyprávěn, vůbec nepůsobí rušivě, a konec se také povedl.
Kdyby už nic jiného, tak závěry umí psát Meg Cabotová na výbornou. Vůbec sem nečekala jak to celé dopadne a co za tím vším stojí, byla jsem hodně překvapená. Tady mi ten přehnaný happy end ani trochu nevadil, ba naopak, všem jsem to moc přála. Hlavní postavy jsem si hodně oblíbila a je mi líto, že se s nimi musím loučit už po třech dílech.
Suma sumárum, celá série byla velmi čtivá, zábavná a napínavá :)
Tenhle díl už není jen zábavný a oddechový, jako ten předchozí. Hlavní hrdinka Em zjišťuje, že svět modelingu není takový, jak si myslela, a musí se mít napozoru. Dozvídáme se také něco víc o samotné Nikki. Jsem až překvapena, jakou napínavou zápletku si pro nás Meg Cabotová připravila. Jen mě mrzí, že už se nám tu tak neobjevuje Christopher, je to skvělá postava. Snad se s ním ve třetím díle ještě setkáme.
Tak tohle je jedna z mých srdcovek, kterou bych mohla číst pořád dokola - znáte to, taková ta oddechovka (která se ale částečně věnuje i vážnějšímu tématu, kterým je v tomto případě Luckyiin osud), kterou máte přečtenou raz dva. Příběh Wonder se mi moc líbil a hodně jsem jí fandila, navíc zde můžeme zjistit, co všechno vlastně obnáší být slavný.
Za mě super, bylo to čtivé, poutavé, originální a smutné.
Dobrá, uznávám, že jsem na tyhle romanťárny asi už trochu stará, což se odráží i v mém hodnocení. Přesto je to oproti knihám např. Lenky Lanczové dost slabý odvar, ačkoliv vztah mladé holky a staršího muže mě vždycky zajímá :D Ale tady to bylo o ničem, bylo to takové nemastné neslané, dialogy mi přišly jak z cvičných testů z učebnice...
Bavil mě asi jen začátek, tam jsem hlavní hrdince hodně fandila, škoda, že se i zbytek knihy nenesl v podobném duchu. I když i ten konec měl asi něco do sebe.
Moje asi úplně nejoblíbenější knížka od Lenky Lanczové - nechybí tu již tradičně láska, ale ani humor, smutnější okamžiky a vcelku netradičně i temnější a strašidelnější zápletka s oběšencem. Žádný horor to samozřejmě není, ale s něčím podobným jsem se v autorčiných knihách ještě nesetkala.
Patnáctiletá Kristýna je správná holka, která má pro strach uděláno, a na konci knihy je o pořádný kus dospělejší a rozumnější, než na začátku.
K českým fantasy knihám jsem vždycky tak trochu skeptická, ale dětské fantasy knížky se našim autorům podle mého názoru daří na výbornou. Četla jsem ji, když jsem byla asi v sedmé třídě, a hned jsem si svět, který Iva Hlaváčková vymyslela, zamilovala - hlavně malou poletuchu Babou, ta byla kouzelná. Je to čtivě a lehce napsané, zkrátká žádný Pán Prstenů - což je určitě dobře, jinak by to spoustu mladých čtenářů nebavilo :-) Jen ta obálka se mi moc nelíbí.
Překrásné vydání, za tu cenu to určitě stojí. Jen si neumím představit, že bych si to koupila v knihkupectví a táhla to pak domů, ještě že existují e-shopy jako jsou megaknihy.
Eragona jsem jako puberťačka milovala (no, milovala jsem spíš Murtagha, mám-li být přesnější :-D), a přišlo mi to jako naprosto vrchol fantasy literatury, jenže to jsem neměla moc s čím srovnávat. Po přečtení Pána prstenu už mi to tak originální a dokonalé nepřijde, ale i tak se jedná o napínavé a skvělé čtení, které vás naprosto vtáhne do děje. Safira i ostatní draci jsou úžasní, ti se Paolinimu povedli, a vztah mezi draky a jezdci se mi také líbil.
Jen je škoda, že se spouta lidí nechala odradit filmem.
Vím, že druhý díl patří mezi ty méně oblíbené, ale já jsem si ho doopravdy užila. I přes to, co se v knize událo, je to stále ještě jeden z těch "dětských" dílů, který je radostný a barevný, nemá takovou tu pochmurnou atmosféru, jako další pokračování.
U téhle knihy s překrásnou obálkou mě dost mrzí, že jsem prakticky na začátku příběhu odhadla, kam to všechno směřuje a co se tam vlastně událo, proč hlavní hrdinka najednou přestala mluvit. Je to pěkně napsané a čte se to skoro samo, ale pokud čekáte nějaký hlubší příběh, který ve vás něco zanechá, nad kterým budete ještě měsíc přemýšlet, pak jste s největším pravděpodobností na omylu. Co se postav týče, přijdou mi takové ploché, autorka si s nimi mohla víc pohrát.
Moc hezky se to četlo, ale jelikož se v severské mytologii poměrně slušně orientuji (odborník ale nejsem ani omylem), byla jsem lehce zklamaná z toho, jak málo nových věcí jsem se dozvěděla. Ale to bude řástečně i můj problém, přeci jen je to poměrně utlá knížka, a mělo mi být jasné, že se bude Gaiman snažit přiblížit ásgardské bohy čtenářům, kteří se se severskou mytologií setkali nanejvýš v marvelovkách.
I tak jsem si ale čtení užila, je to psané svižně, poutavě a mytologické postavy Neil podle mého názoru vykreslil dobře.
Vynikající závěr celé série, asi nejlepší kniha ze série, která mi bude moc chybět. Ještě že Richelle píše stále další knihy.
Bylo to čtivé a originální, a to už mě poslední dobou urban fantasy knihy moc nebaví. Zápletka byla zajímavá, ale musím vyzdvihnout hlavně Richellin styl psaní, který mi maximálně vyhovuje, a překladatel odvedl také skvělou práci.
Ale nutkno podotknout, že mě zklamal Seth, který je díl od dílu nudnější. :-(
Ten konec jsem bohužel tušila už od poloviny knihy, ale jinak musím říct, že je to jedna z nejlepších young adult knih, které jsem za poslední dobu četla. Autorka má sympatický styl psaní.
Moc pěkná odechová knížka, od které jsem se nemohla odtrhnout, ostatně jako zatím od všech autorčiných knih. Dávám hvězdičku nahoru za nápad s tajemstvími a Jacka, kterému jsem fandila od samého začátku :) Jediné, co mi trošku vadilo, byla až moc naivní a s prominutím blbá hlavní hrdinka - tedy, jak může někdo pracovat v marketingu a nevědět, co je logistika? Jinak skvělé a zábavné čtení, a mezi námi, plechovkou Panther Coly bych rozhodně nepohrdla :))
Miley Cyrus zbožňuju, ale Hannah Montana, to je, ehm, něco jiného.
Každopádně beru ohled na to, že je to pro děcka mladší, než jsem já. Proto 3*. Některým mladým holčičkám se to určitě líbí :)