CruSoe_028 CruSoe_028 komentáře u knih

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

I postkatastrofický svět lze popsat věrohodně.

I-Ťing: Kniha proměn I-Ťing: Kniha proměn neznámý - neuveden

Tajemství starověkých mystiků odhalující miliony souvislostí a vzájemného působení příčiny a následku ve vynikajícím překladu p. Oldřicha Krále. Existuje Synchronicita?

05.12.2012

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

V této knize je velmi zajímavě popsán osud samostatného trosečníka na ostrově Tabor. Je zajímavé sledovat rozdíl ve vývoji jeho psychiky oproti Robinsonovi Crusoe.

13.11.2012 4 z 5

Mrtvá kočka Mrtvá kočka Václav Cílek

Kniha potvrzuje jen těžko pochopitelný rozsah talentu p. Václava Cílka. Uchopte koan, uchopíte čchan! Tak s chutí do toho. . .

Brána bez dveří Brána bez dveří Wumen Huikai

Přečtení 48 případů s komentáři Mistra a překladatele a pokus o jejich pochopení je krásnou výzvou.

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Jen stěží uvěřitelný příběh, který se snad nemohl zrodit jinak než skutečným prožitím. Při čtení knihy mi několikrát vytanulo na mysli, jak je dobře, že v centrální Evropě panuje již relativně dlouhou dobu Mír. Tento stav je to nejdůležitější, co musí Evropa šířit.

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Jack London mne v této knize velmi zaujal. Celkovou myšlenkou knihy i vypravěčským stylem. Nikdy nepotvrzený, staletí tradovaný, mýtus reinkarnace jako na dlani.

Jezdec z neznáma Jezdec z neznáma Jack Schaefer

Dle mého názoru jsou v této knize nejlépe promítnuty všechny sny o divokém západě. Je to kovbojka mého srdce!

19.11.2012 5 z 5

Tribunová sútra Šestého patriarchy Tribunová sútra Šestého patriarchy Chuej-neng

Tato kniha pojednává o klíčovém čchanovém a buddhistickém pojmu tj. šunjatá, tzn. prázdnota, která není prázdná. Tento pojem je poněkud šířeji vysvětlen v navrženém učení zvaném MAHAPRADŽNAPARAMITA. Kdo pochopí toto učení, tak ten má dočteno.

11.11.2012 5 z 5

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Válka s ironií a nadhledem. Jak moc je toto vzdáleno realitě?

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Kniha mého dospívání. Ale souhlas s zoew, příliš rozvleklé...

Živý Buddha, živý Kristus Živý Buddha, živý Kristus Thich Nhat Hanh

Pro mne je klíčové poselství knihy: Nelpi slepě na dosavadních názorech, buď otevřen.

08.12.2012

I-ťing:  text a rozšiřující materiály I-ťing: text a rozšiřující materiály Richard Wilhelm

Neopominutelná pomůcka k rozvoji vlastní osobnosti a kniha nesoucí nespočetně příběhů.

05.12.2012

Zenový kompas Zenový kompas Seung Sahn

Neuvěřitelná kniha. Jak mohl Mistr Seung Sahn shrnout celé spektrum učení buddhismu v podstatě na pár stranách, nechápu. Je to zkrátka patriarcha. Naprosto vynikající a velká výzva pro každého.

13.11.2012 5 z 5

Mistře, co byste udělal, kdyby nějaký nepozorný mnich zboural buddhistické kostičky?

20.12.2012 5 z 5

Král Krysa Král Krysa James Clavell

Jak obstojí ten, kdo kraluje v lágru, v "obyčejném a normálním" životě?

08.12.2012

Noční kořist Noční kořist Irwin Shaw

Vynikajíci kniha! Když jsem ji četl, toulal jsem se na hraně zákona a po celém světě. Vřele doporučuji!

22.11.2012

Skeptický ekolog Skeptický ekolog Bjørn Lomborg

Autor této knihy ukázal správnou cestu. Název knihy je pravděpodobně špatně přeložen. Vhodnější název by byl: "Přemýšlivý ekolog".

19.11.2012 4 z 5

Nervy / Dražby Nervy / Dražby Dick Francis (p)

Má nejoblíbenější kniha od Mr. Dicka Francise.

13.11.2012 5 z 5

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Vynikajicí kniha. Můj průvodce dětstvím. Četl jsem ji snad desetkrát. Jsem povahou samotářský typ.

13.11.2012