Dani419 komentáře u knih
Mám mistra Kinga rád a detektivky - toho jsem se trochu bál. Jenže jsem si neuvědomil, že detektivka od mistra hororu bude tak nějak úplně něco jiného. Prostě v tom můsí být ta mysteriozita a to se mi líbí.
To nejde. Takovou slátaninu jsem ještě neviděl. A bohužel i několik místních uživatelů v životě nic lepšího nečetlo. Je mi jich strašně líto, ale nebudu nad nima truchlit - je to jejich volba. Tak trapnou zápletku dokáže vymyslet jen pětileté dítě a to nemusí být otrokem.
Osvícení jsem už kdysi četl, a je až z podivem, kolik nových věcí jsem tam našel. Velmi povedený a strašidelný příběh z pera nejzkušenejšího spisovatele světa. Za plný počet.
PS - Už se natočilo i několik dílů nového seriálu. Tak jsem zvědav.
Výběr z těch hrubých Kingovo příběhů. Nechodil kolem horké kaše, ale vytvořil strašidelný svazek hororů, kde lidé mají základní faktor k umírání. Nekuřáci a.s. to je filmový příběh. Škoda, že se ho nikdo neujal.
Vždy po přečtení kvalitního příběhu si říkám, kam na to ti spisovatelé chodí? A přitom pan King nevymyslel nic zázračného, ale dokázal to zpracovat do příběhu plného napětí a očekávání. Hlavní hrdina je sympatický a vy nevíte, zda jeho hubnutí je správné a nebo nebezpečné. Pointa příběhu je očekávaná již od začátku, ale i tak je dojemná a možná i pro mnohé smutná. Rozhodně se ale chvilku nad osudem hlavní postavy zasmějete.
Od Kinga jsem četl již několik příběhů a Nezbytné věci jsem i viděl zfilmované, tak jsem tak nějak věděl, do čeho jdu. Sice mě trochu odrazoval počet stran, ale nakonec jsme se tím prokousal. Originální myšlenka, celkové napětí, náznak hororu a mystiky, prostě velmi povedené.
Jo, to tenkrát ješta byla Metallica. Akční, svižná, divoká...pak zažali s těmi ploužáky a improvizovat a tak nějak ztratili to původní kouzlo. Tato kniha vypráví o tom, když ještě byli divocí a zlí.
Obě knihy jsem dostal darem. A teď už chápu, že mi to přítelkyně udělala naschvál. To je něco tak příšerně napsanýho, až jsem zvracel. Bez emocí, bez napětí, bez akce a bez humoru.....převážně knihy, které se mi nelíbí, dávám do knihobudky, ale tohle si tam netroufnu dát. Jako přivodit někomu dalšímu zvracení? Ne, to ne. Tohle půjde rovnou do popelnice a s radostí.
Asi jsem od tohoto příběhu čekal víc. Ale je to jeden z mých prvních Kingů a věřím, že dojdu v jeho knihách k porozumění a dokonalosti.
Pan King se vydal do pohádky. Přidal k tomu trrochu hororu, lásky a dobrodružství. Pěkně volně se to čte a čtenář je napjatý, jak to dopadne. Mě se to moc líbilo.
Ústav je směsicí skoro všeho známého od pana Kinga. Najdeme tu spousty odkazů na jeho starší příběhy, najdeme tu stejná jm=éna, najdeme tu navazující situace. Ústav je dobře odvedenou prací a čtenáře rozhodně pobaví a donutí se zamyslet.
Nakonec jsem docela zklamanej. Čekal jsem něco velkolepějšího. Po přečtení několika komentářů jsem se i těšil. Jenže obsahově mě to moc neoslovilo. Námět rozhodně povedený, ale to zpracování jsem od mistra hororu čekal víc ... hororovější. Tak že průměr.
Tak jsem konečně dočetl. Tanto druh Kinga já nějak moc nemusím, ale jsem rád, že jsem přečetl. Jako vždy je to plné překvapení a napětí. A ano, dal jsem čtyři hvězdy, mít možnost, dám tři a půl. Ta mystika v příběhu je dokonalá, jen některé pasáže, kterým jsem moc nerozumněl, jso někdy trošku přehnané, ale je to spisovatelův svět, tak proč se nad tím pozastavovat. Příběh rozhodně nenudí.
Ačkoli se jedná o hodně starou knihu, která u nás vyšla teprve nedavno, je to perfektní kniha. Dvanác měsíců v roce, ke každému jeden příběh a nádherné kresby. To je vlastně skoro až geniální dílo. King je Mistr.
Na můj vkus tam bylo mezi různýma povídkama dost propastných rozdílů. Několik je perfektních (Dům v Javorové ulici) a možná víc jich je průměrných až po ty, které se mi vůbec nelíbily (Udrž hlavu) Ale jo, je to Mistr King, nemůže mít všechno dokonalé.
Druhý příběh ze série Věčné mlhy už se nám trochu posunul. Po uvodním představování a vysvětlování se tedy děj hnul kopředu. Je to však teprv začátek a tak jsem si teprve na ty všechny skupiny a postavy v příběhu zvykal. Vypadá to na slušně rozjetý dobrodružství a jsem zvědav na další pokračování.
No, řeknu vám, tohle je fakt síla. Nejsou to ty planý kecy na které jsem zvyklej v některých mnohých knihách. Tohle má logiku a je to vyprávěné s obrovským přehledem. Věrohodnost řečených věcí v této knize ještě podporují perfektní a mrazivé kresby mimozemských ras. Po několika letech zase jedna perfektní kniha. A určitě tu nepůjde jen o jedno přečtení. Tato publikace si žádá vícero prozkoumání.
Čtyři skoro dokonalé povídky. Nejlepší Časožrouti, Sluneční pes, Skryté okno a Policajt z knihovny.
Kdysi jsem viděl Časožrouty jako film, ale povídka, podle které byl natočen, je nesrovnatelně lepší a napínavější.