DaniNov22 DaniNov22 komentáře u knih

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Naprosto skvělé. Autorku jsem neznala, tohle byla moje první kniha od ní a určitě budu chtít číst i další. Příběh velmi dobře vystavěný. Na konci to zoufalství smísené s nadějí z knihy přímo sálalo.

27.04.2024 5 z 5

Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

(SPOILER) Úžasná kniha. Po prvních několika desítkách stran a naprosto děsivém "zážitku" jsem myslela, že knihu odložím, nedočtu a už ji nechci nikdy vidět. Po pár dnech mě přece jen přemohla zvědavost a vrátila jsem se k ní. Dobře jsem udělala! Děsivý zážitek byl nutný, formoval hlavní hrdinku. Moc se mi líbilo spojení s přírodou a tradicemi, otevřelo mi to v mnohém obzory. Jak již psalo mnoho lidí přede mnou, konec ve stylu amerického snu byl příliš rychlý, ale zase celkem pěkný. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, autorce dám rozhodně i další šanci. P.S. Už si na internetu hledám pchu-er, chci ho ochutnat.

19.06.2024 5 z 5

Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Je neuvěřitelné, kolik rodin a osudů dokázal režim zničit. Velmi čtivé, zajímavě vyplouvají napovrch všechny příčiny a důvody pro jednání jednotlivých osob. Můžu doporučit. Nechtěla bych být v kůži byť jen jedné (jednoho) z nich...

26.08.2024 5 z 5

Za pět let Za pět let Rebecca Serle

Nebyla to slaďárna, nebyla to vůbec slaďárna. Byl to příběh o hlubokém lidském přátelství dvou dívek, žen, které si na sebe v dětství tak trochu zbyly a čím byly starší, jejich přátelství bylo pevnější. Moc hezké, zhltla jsem to za dva dny.

15.08.2024 4 z 5

Zimní včely Zimní včely Norbert Scheuer

Příběh se odehrává v posledních letech 2. světové války. Hlavní hrdina je vícevrstevnatá postava, s tak lidským představitelem jsem se v knize dlouho nepotkala. Není ani dobrý, ani zlý, je to prostě člověk v celé své šíři, s problémy i soucitem. Ze začátku mi dělal problém deníkový formát, který byl ale na konci vysvětlen. Postupně jsem se do knihy dokázala začíst lépe, ale asi mi chyběl více plynoucí příběh, bylo to hodně odskákané. Nic to ovšem nemění na poutavosti celého příběhu. Knihu můžu vřele doporučit.

08.05.2024 4 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Vůbec jsem netušila, co od knihy čekat. Zaujala mě popisem na audiotéce a tak jsem si ji pořídila. Musím říct, že se mi fakt líbila. Hlavní hrdinky mi bylo moc líto, byla dlouho vláčená životem a rodinnou "láskou". Hodně lidí tady přirovnávalo knihu k Mormonce. Tu jsem tedy nečetla, ale u Vzdělané mi nepřišlo, že podstatou jejího utrpení byla víra, ale spíš duševní nemoc otce a bratra. Každopádně klobouk dolů před autorkou, že dokázala jít s kůží na trh.

14.08.2024 4 z 5

Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

Nějak se nemůžu rozhodnou, co si o knize mám myslet... Autorku jsem vůbec neznala, knížku jsem dostala půjčenou. Retrospektivní příběhy, kdy se současnost prolíná s minulostí, mám ráda. Tady mě hodně bavila právě minulost, síla maminky byla neuvěřitelná, i když ji nakonec události semlely. A co se týče dění na večírku... No nevím, přijde mi to hodně vzdálené, kulturně, "finančně", není to prostě můj svět a ani můj šálek kávy. Takhle bych žít nechtěla a jednání nejen hlavních hrdinů prostě nechápu. Kniha byla velmi čtivě napsaná, ale námět mi prostě nesedl.

07.08.2024 3 z 5