danit komentáře u knih
Hodně povedená pomůcka k pochopení školního výkladu. Něco je samozřejmě čtenáři známé, něco si zopakuje a někdy se setká i s novými fakty, pověstmi... Fajn doplněk ke studiu, na gymplu bych ji uvítala, lepší než učebnice.
Krásně napsané, krásné ilustrace, ale postava Karkulína mě iritovala, vytáčela, spratek, sobec.. i děti říkaly, že tak a tak se nemá chovat, to se nedělá... posledních pár kapitol už jsme ani nečetli, protože jsem to psychicky nedávala :D škoda, Děti z Bullerbynu miluji
Z knihy mám smíšené pocity a dojmy asi jako ladyfromskye (komentář 19.4.2024). Na mě jako dospělého až moc jednoduché (ale i u dětí 4a7 let šlo poznat, že by zvládly něco těžšího, místy je to dost nudilo). Navíc se děti těšily na dinosaury, ale přišlo zklamání - příběhy nedotažené, kapitoly nebyly dobře řešené... ale + dávám(e) za úkoly - ty nás všechny bavily
Protože syn se pořád ptal, co jí to a to zvířátko, a v té době mnou vybraná jiná kniha nebyla k dispozici, tak jsem koupila tuto.. Vůbec nás neoslovila. Nepřehledné a mě osobně nezaujaly ani ty ilustrace.
Stromy, keře a živé ploty. Rostliny. Péče. Řez. Sestřihování. Seznam keřů s opadavými listy, stálezelené listnaté dřeviny, (vždy uvedeno české jméno, vědecké jméno, květy (barva, doba květu), výška, podzimní zbarvení a strana v knize), pěnišníky (rododendrony), růže, jehličnaté keře, jehličnaté stromy, stínomilné dřeviny, půdokryvné rostliny, voňavé rostliny... kdy řezat (přehled) ...
Cviky s obrázky a postupem, jak cvičit, kdy dychat.
Pobavila jsem se mnohem více než u Stoletého staříka...3+
Klasická oddychová detektivka (5. díl volné série) bez krvelačného násilí, přesto nepostrádá napětí, vyšetřování, zvraty a humor. Prokreslení postav uvěřitelné, nic nejde do extrémů, pěkný vztah hlavních představitelů. Trochu mě unavovaly pasáže o medvídcích, ty bych klidně oželela, proto "jen" 3 body.
Tato kniha autorky mě zklamala, možná i tím, že jde o autorčinu prvotinu .... spíše než historický román, zařadila bych knihu mezi historické romance.... hlavní hrdinka je sobecká, nemakačenko, "nemilující" své děti, myslící jen na svou jedinou lásku Alexandra, vše ostatní jí je jedno a jde stranou (děti, bída), zajímá ji jen, jak se dostat z těžkostí co nejlehčím způsobem, bez těžké fyzické práce, kterou pohrdá... co taky chtít od šlechtičny, kterou zajímají jen plesy, procházky a zábava....průběh povstání a následky jsou opravdu jen v pozadí a jen dokreslují jednání hrdinky .... něco probráno podrobně, ale většinou je vše popsáno v pár větách k objasnění současné situace a jede se dál, aby se autorka dostala k tomu, čemu se chce věnovat... možná až moc překombinováno... ještěže to nebyl první román, který jsem od ní četla, takže možná se ještě do nějakého románu pustím...
Určitě vhodná, dokreslující kniha pro studenty středních škol. Tenkrát na gymnáziu bych ji uvítala, protože zápisky občas nedávaly smysl, spíše šlo o fakta a o životě lidí v té době, jako módě, školství či hudbě aj. jsme věděli spíše z filmů než výuky.
První kniha, kterou jsem od autorky četla. Nejde o úplný láskocajdák, vyvažuje jej styl vyprávění a příběh - touha splnit si svůj sen navzdory době a předsudkům, dobrodružství při hledání opálů či pobyt s domorodci. Trošku mi připomíná Dr. Quinnovou :)
Pořád jsem po tomto autorovi pokukovala a teď lituji (po přečtení komentáře Neri a přečtení knihy), že jsem si vybrala na otestování autora zrovna tento titul. Sled událostí rychlý, vtáhne do děje, ale celou dobu jsem si říkala, jestli už to není přetažené za vlasy. A část u konce se opakovala se začátkem, nevím jestli záměrně nebo omylem, ale pasaž se opakovala, což mi trochu vadilo. Jinak čtivé, odpočinkové, ale najdou se určitě "propracovanější" autoři, ke kterým se vrátím raději...
Srozumitelnou, nenásilnou formou je malým čtenářům představen starověký Egypt. Třeba se dozvíte, že Egypťané usekávali svým nepřátelům ruce. A to proto, "aby zjistili, kolik nepřátelských vojáků pobili, usekli jim ruku, nebo jim vyřízli jazyk. Potom části těl spočítali a stanovili výsledek bitvy."
Kvůli jazyku (čechákovštině?), který se mi nelíbí ani v běžném životě, a jiné knihy odkládám po první stránce, musím dát za tři. Navíc pokud bydlí blízko babičky a Frýdku (F-M na Moravě), tak nevěřím, že by takto dítě odsuď mluvilo. Aspoň těch několik desítek dětí kolem mě, takto nemluví. Možná, že dětský domov byl někde v Čechách. Jinak jde o vtipnou knihu, která skrývá různá témata a doporučuji přečíst si ji.
Třetí díl mě trochu zklamal. Pro mě je nejlepší druhý. Jsem zvědavá na čtvrtý díl.
Pro mě je tento díl určitě lepší než první, z kterého mám pořád rozpačité pocity. Ale asi nebyl až tak hrozný, když jsem se dala do přečtení tohoto dílu. Je vtipnější, akčnější a dobrodružnější než první. S přesuny v čase a s různými místy jsem neměla nejmenší problém; ani děti, které to četly.
Kreslený příběh o zločinci Manfredovi, který unášel vynálezce a nutil je vymýšlet přístroje, které mu pomáhaly loupit obrazy, peníze. Ke všem svým lidem se choval špatně a tak když onemocněl, nikdo se o něj nestaral a naopak měli pré ... a jak to s nejhrůznějším padouchem všech dob dopadlo, se dozvíte v komiksu. Má pěkné ilustrace, je i vtipný a nakonec i pro děti poučný :) Prostě milé :)