Delphín Delphín komentáře u knih

Osvícení Osvícení Stephen King

Osvícení je opravdu jedinečný titul, napsaný opravdu čtivým jazykem, který dokáže parádně nabudit atmosféru a postupně prodat postavu Jacka do spárů šílenství.

27.08.2022 4 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

Švábi se mi hodnotí opravdu těžko, kniha mě stejně jako Netopýr, začala bavit až v druhé polovině. Klaním se autorovi, že dokáže dát logou a smysl každé maličkosti, kterou zmíní, leč je kolem toho občas zbytečné okecavávání. Finále si mě opravdu získalo a i když se z něj dalo vykřesat ještě více, 4* to knize vybojovalo, ale s odřenýma ušima

25.04.2022 4 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Vězeň z Azkabanu. Díl, který jsem jako malý moc nemusel, abych si jej v dospělosti zamiloval.

15.03.2022 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

,,Hlas se mu netřásl, protože už byl zlomený."
Nebudu lhát, dost silné čtení, rozhodně se nejedná o obyčejný celek z klasické růžové knihovny. Kniha Vám dá fakt hodně. Zasmějete se u ní, ale zároveň se i zamyslet nad svým živote, či o životě obecně jako takovém. Pevně věří, že pro mnoho lidí byla tato kniha cestou do hloubi jejich srdce. Poklona před autorem.

09.12.2021 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Ze všech knih, co jsem v této sérii četl, mě Ostrov šedých mnichů bavil asi nejméně, nicméně pořád se jedná o tu fajn poklidnou detektivku ze zajímavého prostředí. Postav je tu dost a leč se to nezdá, v průběhu se jejich cesty opět klikatě spojí a vytvoří super celek. Konec knihy byl opět dobrý, ale dalo se z něj vykřesat víc

03.12.2021 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Když si protrpíte lehce nudných prvních cca sto stránek, dostane se Vám do rukou fantastické čtivo, kdy autor umí skvěle nabudit atmosféru deprese, lásky i napětí. Na knihách od Nesbøho mám rád hlavně to, jak každý detail jenž v průběhu příběhu zmínil, v onom finále vždy hraje důležitou roli i když se zdánlivě zdá o naprostou prkotinu.
Škoda slabšího začátku, ale doporučuji!

09.08.2021 4 z 5

To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 2. (To by se zvěrolékaři stát nemělo) To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 2. (To by se zvěrolékaři stát nemělo) James Herriot (p)

Znovu skvělý počin, dost možná i lepší než první díl. Již se není třeba seznamovat se stylem Herriotova psaní, rovnou se společně se zvěrolékařem můžeme vrhnout do příběhů. Oproti minulému dílu jsou dosti humornější, značnou část zde hraje i osobní příběh zvěrolékaře, což je fajn. Klasika se zvířaty však nechybí. Ať už zde vyzdvihneme jakoukoliv pasáž, z knížky, která je perfektně napsána, je až neuvěřitelně cítit, že Herriot miloval zvířata a lidi. Psal o něčem, čím celý život žil. A to z této knížky dělá opravdový klenot, který pohladí (nejen) po čtenářské duši.

14.02.2021 5 z 5

Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Upíři nikdy nebyly téma, jenž by mě nějak zvlášť zajímalo, ovšem od mistra hororu mi to náležitě sedlo. Jedná se o výborný upíří příběh, kde umí King nádherně budovat atmosféru a strach. Doporučuju!

31.01.2022 4 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Bohužel, většina knihy je jen zdlouhavý popis všedních dní rodiny na stavení. A všedních bohužel doslova a do písmene. Všechny postavy jsou zde hrozně idealizovány, mluví jak roboti. Prakticky k žádné postavě si tudíž nezískáte vztah či sympatie.
V knížce jsou ale i dobré pasáže. Jedná se o poslední kapitolu, která byla skvěle napsaná. V knize mě bavily pasáže o minulosti babičky a dějová linka Viktorky.

18.01.2021

To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 1. (Zvěrolékař na blatech) To by se zvěrolékaři stát nemělo. Díl 1. (Zvěrolékař na blatech) James Herriot (p)

Naprosto úžasná knížka! Z autora je cítit jeho neumírající láska ke zvířatům, která se zde v této knize nádherně odráží. Samotná kniha obsahuje humorné i smutné části, vše ale skvěle podáno bez hluchých míst.

17.12.2020 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Tato knížka se hodnotí opravdu těžko. Buď vás to bude bavit temný děj do kterého Dyk uměl vtáhnout, nebo vás bude otravovat věčné odbíhání od tématu nebo obecně styl psaní. Knížka je ale krátká a když si člověk najde čas, má jí přečtenou hned, proto je to podle mě ideál k maturitě. Mě osobně knížka docela bavila ale i když se ke knihám rád vracím, tuto asi zase nějakou dobu neotevřu.

28.07.2019 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Když jsem se konečně dokopal k tomu začít číst sérii HH jsem rád, že jsem začal zrovna tímto dílem. Vše co se v minulosti stalo vám dojde, příběh skvěle promyšlený, čtivý s, pro mě, naprosto dokonalým finále kdy se člověk od knihy nemůže odtrhnout. Pro někoho je možná složité vyznat se ve jménech ale to bývá u většiny podobných knihách. Jen škoda toho strašného filmu který vznikl podle této knihy, mnoho lidí může odradit což je škoda...

29.05.2019 5 z 5

Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Pustit se do pokračování takového románu, jako je Osvícení chtělo určitě dostatek odvahy a Stephen King to s bravurou dokázal. Je to krapet jiné čtení, oproti prvnímu Osvícení, které jsem si ale užil. Jsem moc rád, že osud Dana nebyl Kingovi lhostejný a udělal mu důstojné pokračování.

03.10.2022 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

,,Zásady jsou hezká věc. Když si je můžete dovolit."
Od Kříďáka jsem dostal něco jiného, než jsem původně čekal. Že bych byl ale zklamán, to ani náhodou. Miloval jsem období z dětství hlavních hrdinů. Sledovat, co se z nich vinou života stalo, bylo neuvěřitelné. Ona "detektivní" práce hlavního hrdiny mě moc nebavila, samotný závěr byl však dobrý, včetně následného rozhovoru s Hopem. A závěrečná scéna na posledních dvou stránkách? Takových pocitů se ve mně při čtení nepromíchalo opravdu dlouho.

16.09.2022 4 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

Druhý díl má řadu několik nesrovnalostí, autorce to ale nelze vyčítat, páč ještě možná ani netušila, jak jedinečný svět nakonec stvoří.
A nač jí to vlastně vyčítat, když je jinak kniha naprosto kouzelná? Rowlingová vás vtáhne do děje vedle našeho golden tria se kterým se radujete z Vánoc a chodíte na čaj k dobráckému Hagridovi. Myslím že hlavně v dnešní době je takovéto pohlazení po duši víc než potřeba.

18.02.2022 4 z 5

Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Je až neuvěřitelné o jak zásadní, revoluční a výjimečný komiks se jedná. Funguje zde vše, barvy ladí do nálady, jakou na vás má dění vrhat, kresba obecně senzační a v roli scénáře kraluje Moore v plné síle. Vše, co dělá komiks opravdu dobrým je zde vyždímáno na maximum a několikrát to v různých recenzích zaznělo. Přesto i já musím ocenit komiks v komiksu či mistrně zvládnuté postavy, kteří opravdu nejsou ti hodní bez chyb, spíš naopak. Pokud nejste úplný komiksový nováček, tento komiks musíte přečíst!

02.08.2021 5 z 5

V jako Vendeta V jako Vendeta Alan Moore

Očekával jsem od toho původně něco úplně jiného, ani tak mě to ale nezklamalo. Postava V je zde tím kladným prvkem jenž má proti sobě těžkého soupeře, samotný režim. Skvělá kritika společnosti, zajímavě ale úchvatně propracovaný děj. Někdy v půlce komiksu jsem se místy začal nudit a ztrácet ovšem byl to jen krátkodobý problém, jinak jsem si tento komiks opravdu užil. Rozhodně se jedná o povinné čtivo každého milovníka komiksu. Nemusí to sednout každému, ale šanci si to bezpochyby zaslouží.

27.04.2021 4 z 5

Blacksad Blacksad Juan Díaz Canales

Naprosto fantasticky zpracovaná detektivka s cool drsným ale fajn hláškujícím hlavním hrdinou, který zažívá různé detektivní příběhy, které se od sebe vždy značně liší. Máme tu drogy, politiku i rasismus. Příběhy jsou možná delší ale díky skvělému stylu psaní Vám děj bude utíkat neuvěřitelně rychle a tuhle jízdu si prostě užijete. A když už by Vás nějaký příběh bavil méně, furt je tu kresba, která je rovněž naprosto senzační, možná trochu horší práce se škarpama ale jinak je to opravdu nádhera. Dlouho jsem nezažil, že bych se u nějakého komiksu tak kochal kresbou, jako u Blacksada.

13.04.2021 5 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Výborný start dlouhé série s belgickým detektivem. Začátek mne moc nebavil, jak mile ale na scénu dorazil Poirot, stalo se z toho fajn čtení, u kterého netrpělivě čekáte, kdo že je tedy nakonec vrahem. Christie měla geniální hlavu, vymyslet takový příběh muselo dát práci.

05.02.2020 4 z 5

Harleen Harleen Stjepan Šejić

Tohle je opravdu super. Byť je nám od začátku jasné, jak to skončí, komiks se čte jedním dechem. Autor si to babraní v postavách užívá a opravdu to umí. Fantasticky je zde vyobrazeno, jak Joker postupně s nebohou psycholožkou manipuluje, až jí úplně zamotá. Příběhová linka s Two-Facem zajímavá, ale kdyby zde nebyla, ničemu by to neuškodilo.
Kresba je taky dobrá, líbilo se mi panelování i používání metafor.

06.03.2023 4 z 5