dennie3 dennie3 komentáře u knih

Hlas nože Hlas nože Patrick Ness

Já tu knihu NENÁVIDÍM, přísahám, že ji nenávidím. Ness je tak sakramentsky dobrý spisovatel a já jsem tak sakramentsky naštvaná a zároveň ho tak sakramentsky obdivuju a tak sakramentsky tu knihu miluju a sakra, sakra, sakra.
Dokáže situaci dostat do tak obrovského napětí, že nejde přestat číst. Všude je akce, nikde není nuda. A hlavně zvládá mistrovsky myšlenkové pochody. Obdivuju ho za to, jak naplánoval osudy určitých bytostí. Zároveň ho za to nenávidím.
A díky té nenávisti, díky tomu vzteku.. vím, že tahle knížka je hodně dobrá. Hodně. Dobrá. Nic jiného než pět hvězd.

09.05.2014 5 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Kingův částečný životopis mě bavil. Sledovala jsem, jak dělal Velký spisovatel své první malé krůčky a neobešlo se to bez mrazení po celém těle. Část O PSANÍ mi hodně pomohla se zorientovat ve svém rozbordelařeném systému a najít v něm nějaký řád.
Pět hvězd, King opět nezklamal.

04.05.2014 5 z 5

Charlieho malé tajomstvá Charlieho malé tajomstvá Stephen Chbosky

Charlieho příběh je jeden z těch, které mi změnily pohled na svět a navždy bude patřit na první místa v mém žebříčku.
Stoprocentně doporučuju.

25.03.2014 5 z 5

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Nedokážu porovnat, jestli je dvojka lepší než jednička. V prvním díle bylo všechno nové a navíc mi to přišlo opravdovější. A brutálnější.
Druhý díl byl ale též dobrý. Katnissin příběh mě naprosto vtáhnul do děje už v první knize, ale když jsem sáhla po druhé, nedokázala jsem odtrhnout zrak. Četla jsem ji od rána do večera, celý včerejšek. Ztratila jsem pojem o čase a soustředila se jen na písmenka.
Ale zpět k dílu. Jaký byl největší moment překvapení? Rozhodně to, když se Katniss musela vrátit do arény. Zpočátku mě to moc nebavilo, protože dění v aréně je mnohem záživnější. Jen co vyhlásili onu novinku, kterou jsem absolutně nečekala, byla jsem nadšením bez sebe - a zároveň jsem litovala Katniss. Nemohla jsem přestat ve čtení.
Teď mám před sebou Sílu vzdoru, tak uvidíme, jak to dopadne..

18.11.2012 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Druhá má Kingova kniha, a Stephen opět nezklamal. Je sice pravda, že první stovkou stránek jsem se musela prokousat (moc mě to nebralo), ale od 150ky jsem od knihy nemohla odtrhnout pohled. V hodně věcech souhlasím s Jingle. Hodně pasáží bylo rozvleklých, a strašidelných momentů málo. Celý děj dosáhl svého vrcholu (jestli se tak dá mluvit o Gagově vzkříšení) až v posledních stránkách knihy. Líbí se mi, jak King popisuje prostředí a krajinu. Taky se mi velice líbí vývin a charakter postav, například Judovo a Louisovo přátelství. Zvykla jsem si na Gaga a Ellie, jakoby byly mé vlastní děti. Ale jestli to má být Kingova nejstrašidelnější kniha? Nevím, nevím. Tak moc mě to zase nevyděsilo, a to jsem pěkný posera.:D Pár scén mi ale zaručeně vyrazilo dech. Například, když se Gage (už mrtvý) pověsil na maminku, v ruce za zády skalpel, a křičel: "Maminko, něco jsem ti přinesl!" V tu chvíli jsem se bála, že mi vypadnou oči z ďůlků.:D Nejstrašidelnější mi připadala asi Zelda, nevím proč. Mám kvůli ní noční můry.:D Kdybych měla knihu hodnotit od jedné do deseti, rozhodně dostane zaslouženou devítku.:)

06.05.2012 4 z 5

Anna Anna Jostein Gaarder

Důležité téma, které je třeba šířit. Každopádně postavy nejsou příliš uvěřitelné, fungují spíše jako figurky, jejichž cílem je předat čtenáři poselství - ostatně stejně jako v Sofiině světě. Kniha je spíše pro starší děti, ale mám strach, aby pro ně výkladové části nebyly příliš únavné a zdlouhavé.
Také mi kniha částmi přijde příliš agresivní, co se týče klimatických změn. Ale nápad s automaty je velmi zajímavý.

05.05.2018 3 z 5

Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá, jelikož 1) jsem skeptická k bestsellerům a 2) humoristická literatura není zrovna můj šálek čaje. Každopádně mě kniha velmi příjemně překvapila. Čtení jsem si užívala, děj mě vtáhl a nepustil, Alana jsem si zamilovala a humor mi velmi seděl. Rozhodně je to zatím nejlepší humoristická literatura, co jsem kdy četla. Těším se na Analfabetku.

16.03.2018 5 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Úžasné, úžasné, úžasné. Myslím, že si knihu budu muset přečíst ještě tak třikrát, abych pobrala všechny ty těžko-lehké myšlenky. Tohle byla moje první kniha od Kundery a úplně mě okouzlil.
Že bych díky Kunderovi našla krapet lásky pro českou literaturu?

20.08.2017 5 z 5

Temný ráj Temný ráj Patrick Ness

Na začátku mě kniha bavila mnohem méně, než předešlá. Trvalo mi dlouho, než jsem se dostala k dalším kapitolám (z velké části proto, že jsem měla rozečteno hodně jiných knih) a děj mi pořád připadal stejný, jen se to opakovalo a opakovalo, stejné prostředí, stejné kecy.
Potom jsem se dostala za nějakou tu stranu 180. Příběh se konečně začal blížit ke krizi a napětí se trochu stupňovalo, stejně jako momenty šoku a údivu.
A po straně 200.. jsem knihu četla jedním dechem. Ness zase ukázal, že je mistrem ve stupňování napětí, ve volbě těch správných slov, ukázal, že je skvělým spisovatelem.
Jeho styl psaní je hodně charakteristický a líbí se mi, jaký pocit ve čtenáři vyvolávají často používané pomlčky a zvětšená písmena a podobně. Díky těmto prostředkům příběhu dramatičnost rozhodně nechybí.
TEMNÝ RÁJ (mimochodem mě zase zklamal český překlad, vážně, jak někdo může přeložit THE ASK AND THE ANSWER na TEMNÝ RÁJ?) je o něco slabší než HLAS NOŽE, ale pořád je to skvěle napsaný příběh, u kterého se Vám tají dech. Sérii CHAOS doporučuji.

13.06.2014 5 z 5

Jestli zůstanu Jestli zůstanu Gayle Forman

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Formanová má skvělý a čtivý styl psaní. Avšak co se týče reakcí na některé situace a vyjadřování emocí, dle mého názoru by toho mohla dát víc. To se výrazně vztahuje spíše k začátku, se zbytkem knihy už to bylo mnohem lepší. Přesto dávám pět hvězd.
Nebylo to tak, že bych kvůli příběhu brečela, ale párkrát se mi oči zalily slzami a celou knihu jsem měla husí kůži. Ještě teď mi běhá mráz po zádech.
Pokračování si rozhodně přečtu. Tahle kniha je krátká, smysluplná a čtivá. Odpoledne stráveného nad ní rozhodně nelituju.

31.05.2014 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

John Green mě dokázal rozesmát uprostřed záchvatu pláče.
Kniha je čtivá a skrývá v sobě spoustu myšlenek. "Bolest nezmění lidi. Odhalí je."
John opět nezklamal. :)

25.03.2014 5 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Podle mě jeden z nejlepších Kingových příběhů. Čtivý s obrovskou myšlenkou, která vás zasáhne jako rána pěstí do břicha.

23.02.2014 5 z 5

Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Skvělé zakončení celé trilogie. Polovinu knihy jsem probrečela, aniž bych vůbec věděla proč. Zhltla jsem ji za jeden den a stala jsem se na ní závislá.Celý příběh se nesl v tragickém duchu, ale přesto skončil dobře.. Musím říct, že od první knihy se spisovatelka značně polepšila v psaní a v emocích. V první knize je hodně okamžiků, kterým chybí určitá dávka pocitů - ve třetí díl je plně procítěný. Miluju, jak Suzanne popisuje šílenství. Člověku připadá, že on sám je blázen.Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Ještě dlouho si budu pamatovat závěrečný text knihy i epilogu.

25.11.2012 5 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Kniha mě bohužel moc nebavila. Musím se pžiznat, že mi dělalo velké potíže prokousat se tím.
Pýcha a Předsudek je mnohem lepší.

18.11.2012 2 z 5

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Mé první seznámení se Zeměplochou a rozhodně ne poslední. Vtipné, chytré, plné fantazie, dobře napsané. Těším se na další díly! (štěstí, že jich je ještě tolik)

28.01.2018 5 z 5

Tsunami blues Tsunami blues Markéta Pilátová

Má první kniha od Pilátové a určitě ne poslední. Velice zajímavě psaná s velice zajímavým příběhem.

27.10.2017 4 z 5

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Kniha mě od začátku držela a strašně mě bavily výkladové části - tolik zajímavých věcí o symbolice se v jiných známých knihách moc často nedozvíte. Bohužel jsem zmatená z toho, že nevím, co všechno je pravda a co si Brown vymyslel. To mě štve, protože téma knihy je opravdu moc zajímavé.
Příběh mě držel v napětí, jenže po tom, co se odhalil Učitel a všechno se začalo blížit ke konci, už mi bylo celkem fuk, jak to skončí.Grál mě už moc nezajímal a jen jsem čekala, až to skončí. Navíc mě hrozně naštvalo, že si Langdon našel zase nějakou další přítelkyni - jako vážně? To mám od dalších knih o Robertovi očekávat, že si v každé najde nějakou jinou atraktivní partnerku? To mi přijde jako dost velké klišé.

16.05.2016 3 z 5

Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Nápad je geniální, příběh strhující a dobře se čte. Bohužel mě hrozně rušilo to, že Ethana v každém druhém odstavci něco bolí (chápu, že to bolí, ale spisovatel na to nemusí pořád upozorňovat) a že většinu knihy má jedno hrozné zranění za druhým, ale přesto je prostě nesmrtelný a basta. Mám pocit, že za celou knihu měl k jídlu tak jeden hamburger a pár mrkví. Ale hlavně, že žije.
Jeden z mála případů, kdy mi seriál přijde lepší než kniha. Ale příběh se mi četl velice dobře, takže bych si chtěla přečíst i další dva díly - bohužel bych si je musela koupit, protože nejsou přeložené, tudíž ani v knihovně..

06.05.2016 3 z 5

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Kniha, která vás pohltí, která vás naučí spoustu věcí, která vás baví. Akorát mi někdy přišla až moc rozvleklá, některé scény by se daly úplně vyškrtnout a ničemu by to neuškodilo.

13.12.2015 4 z 5

Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Kniha je zajímavě napsaná, udržuje vás v napětí, klidně u ní několik hodin sedíte a čtete a čtete. Akorát mi přijde někdy až přílišně útočná proti mužům - chápu, proč tomu tak je, ale vztah mezi těmi dvěma ženami mi přijde navíc, jakoby jen zbytečně podtrhoval už řečené. Zdá se mi dost zajímavé, že knihu přitom dva muži napsali..

28.11.2015 4 z 5