dohnálci komentáře u knih
Velmi povedená básnická sbírka haiku v interakci na neobyčejně krásné a jedinečné fotografie ukazující nám skrytou krásu vodního živlu v jeho různých podobách a jeho mystičnost při správném úhlu pohledu. Za mne jen haiku nebyla tak nějak hladká a plynulá jako u jiných básníků či překladů.
Ačkoli je to dětská kniha, má sloužit spíše pro nás rodiče. Ukazuje nám na pěkném stručném příběhu vhled do dětského pohledu a nutí nás dospělé k zamyšlení proč se pořád a mnohdy absolutně zbytečně stresujeme, místo toho abychom se uvolnili, zasnili a pořádně si to užili.
Mám pocit, že se poslední dobou rozmohl nešvar nadaných ilustrátorů psát knihy. Ilustrace krasné, ale ten "příběh" mělo být proboha co! Je to jako když máte rozkoukaný film a ve čtvrtině vám vypnou proud. Otočíte stránku a konec. A to je taky můj konec s touto autorkou.
Nemám ráda knihy, které ač nádherně ilustrované nejsou o ničem. Dítě natož pak dospělí co knihu předčítá si z ní nemá co odnést. Bohužel mne o tom autorka přesvědčila již podruhé. Za mne zklamání.
Kniha je takové puzzle o tisíci dílcích. Ze začátku jste ztraceni ve spoustě malých zcela chaotických dílcích, které postupně utváří okraje a postupně se plní celý obraz po jednotlivých dílcích dosedajících na své místo. Takže to chce trpělivost, než se vyjeví konečný obraz. Za mne kniha, která vynikne spíše v audioverzi než papíru.
Velmi jednoduché asnadno pochopitelné básně o lásce ale i jejích úskalích.
Hezký příběh o ochotě pomoci kamarádovi v nouzi. Jen na mne bylo ze začátku příliš množství příšerek a jejich jmen, které na mne působili spíše jako ubíjející krupobití.
Přesně tuto červenou lišku jsme před jedenácti lety měli doma, s tahacím hracím ocáskem. A tak ke knize přistupuji s nostalgií. Perfektní výtvarnou vedlejší linku sehrávají minimaňásci. Kniha přináší velmi zjednodušeně příběh o rozverné (starší generace by řekla spíše zlobivé a rozmazlené) lištičce, kterou i tak máte rádi a záleží vám na ní.
Krásná kniha o tom jak je třeba obrátit se do sebe a najít svou "melodii", se kterou souzníte a vaše konání pak získá ladnost a smysl. Obávám se však, že toto hluboké zamyšlení v knize moc malých a ani velkých čtenářů nenajde. Čimž kniha bohužel velmi ztrácí a stává se pro cílovou dětskou skupinou jen hezkou knihou se zvířátky.
Kraťoučká sbírka velmi lehkých a nadýchaných básní jak červánková obloha. Za mne doporučuji
Ač útlá, tak velmi podmanivá a jedinečná sbírka básní se skrytou hloubkou až k vašemu vlastnímu já. Navíc obohacena nádhernými ilustracemi.
Kniha mne na první pohled zaujala obálkou s roztomilými ilustracemi, které jsou na každé straně, to jsou bohužel jediné klady které na knize shledávám. Neskutečně mi vadila volba křiklavého oranžového písma, ze kterého bolí oči a přeskakují řádky. Některé básně vás sice pobaví více než jiné, ale žádná srdcovka se tam nenajde. Styl básní autora nepovažuji příliš vhodný pro 5-ti leté děti a upřímně ani své 8 ratolesti ji nebudu dávat číst.
Velmi pěkné zpracování základních frází angličtiny navíc v komiksovém podání. Jak lépe si zopakovat angličtinu než se čtyřlístkem? Oceňuji navtíravý překlad na konci stránky, který pomáhá dítěti v porozumění či ujištění a nemá pak tendenci knihu odložit, protože by se citilo nejisté.
Úroveň básní je plně vykompenzována příběhem první lásky od okouzlení a zamilovanosti po rozchod s mladickou nerozvážností, přes lítost a ohlížení se zpět po konečné smíření.
Básně ze života o životě
Příjemné a vtipné vzpomínání na období vysokoškolských studií nejen pro mediky.
Opět jedna z knih, kdy hned od začátku nevím pro koho autor knihu psal. Kniha nádhernými ilustracemi, jednoduchostí a zápletkou odpovídá literatuře pro děti v kontrastu s narážkami na muchito, rozpolcenou osobností Jezevecoura apod. Ve mně však vyvolává zvláštní rozporuplné pocity.
Velmi jednoduché a i pro dnešní děti snadno srozumitelné básničky. Navíc s překrásnými ilustracemi Mikoláše Alše
Více takových knih, které nám ukazují že ač zápasíme se svými démony, je třeba se zastavit a zamyslet jak to působí na naše nejmilovanější - naše ratolesti. Vždyť bychom pro ně obětovali vlastní život ale nevědomě v zaslepení ničíme ten jejich.
Za mne knihu již víckrát ne. Bohužel jsem čekala pohádku, ne kapitoly ne příliš souvisle navazující, kde mne neskutečně iritovalo dělání si naschválů mezi hastrmanem a ježibabou. Kde si pod nátlakem a vydíráním ježibaba vydupává co se jí zamane. Nepřijde mi to v dnešní už tak nepřátelské době zrovna jako vhodný příklad pro děti jak mezi sebou komunikovat.
Na některých výrazech mi klopýtal jazyk a což teprve musí tropit za potíže u malých čtenářů.
Velmi hezky ilustrovaná kniha, bohužel jsem čekala že bude trochu většího rozsahu. Kdo se o problematiku "zlobivých" dětí již někdy zajímal, tak pro něj rady pro rodiče na konci knihy nebudou novinkou, neboť totéž v bledě modrém hlásá např. Katka z nevýchovy.